dFour Opublikowano 12 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2006 (edytowane) Witam. Mam problem, ogromny z wyborem laptopa. Ogolnie, to bym chcial 14.1''glare/core duo/x1600 Ale nie widze nigdzie w cennikach tego, w rozsadnej cenie, wiec nawet nad 7300 sie zastanawiam. Wiec upatrzylem sobie tak: ASUS A8JC-H028H http://www.notebooki.pl/notebook/pokaz/1752/ core duo/go7300 ASUS A6JA-Q006 http://www.notebooki.pl/notebook/pokaz/1489/ core duo/x1600 IBM N100 [TY059PB] http://www.notebooki.pl/notebook/pokaz/1645/ core duo/7300 albo moze jakis acer z x700 :/ hp to maja albo fajna grafe, albo blyszczaca matryce :/ a8jc - maly, to plus, grafa jest minusem a6ja - x1600, to plus, duzy wyswietlacz oraz jakosc matrycy - duzy minus ibm - rozdzielczosc matrycy plus, grafa minus co wybrac? co dobrac w tej cenie? metlik w glowie i mysle, ze sie wkurze, i tego Lenovo zakupie, sa jakies testy niego? ktos wie cos nt matrycy? juz przezyje tego 7300 jesli matryca bedzie bardzo dobra ten 7300 taki kiepski jest? bedzie sie nadawal do call of duty 1 ? bo o to z gier mi chodzi, i o dawn of war ... Edytowane 12 Września 2006 przez dFour Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maver Opublikowano 12 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2006 (edytowane) Npiasze tylko tyle ze mam baardzo podobny dylemacik.... tez bym chciał lapka do 14 cali z dobra grafika i super wytrzymała obudową na czeste noszenie czy też jazdę komunikacją miejską :P ;) Mętlik w głowie jest nieziemiski coś o tym wiem :P ;) Gdyby był w Polsce Asus W3j to bym się długo nie zastanawiał... No ale jedyna możliwość to sprowadzenie go z UK co jest troszke kłopotliwe i nie tanie... Z 14 calowych to sa takie jeszcze modele: Toshiba Satellite M100-165 z X1400 Albo Benqa S73G z X1600 Tylko jakie są te nowe Benqi... Ogólnie lapek super,extra parametry i wogóle jak widac ma wszystko co trzeba jak na 14", nie licząc braku windowsa. Jednak jak jest z ta firmą ? Co prawda dają 24 miesiąca gwarancji. No ale jak obudowa, matryca i wogóle... Ogólnie stawiam go w mojej pierwszej 3 ;) Jest jeszcze 14 calowy Zepto Znote 6124W do własnej konfiguracji. Od Ciebie zależy ile będzie miał dysku, ile ramu itd. Mam tutaj dwie recki najego temat: z Trusted Reviews i z Notebook Review Za niedługo ma się pojawić także i recka na notebocheck. No ale jak dla mnie wystarczjące są te dwie które już podałem i bardzo się napalam na tego notbooka. Co do firmy Zepto to jest to chyba bodajże Duńska firma która od kilku lat rządzi w produkcji i sprzedaży na rynku skandynawskim. Teraz podbijają reszte świata. Myśle że ich model 6214W jest goodnym polecenia. Jeszcze napisze co mógłbys z 15"calowych wybrać. Zamiast tego N100 wolałbym ThinkPada, wiadomo troche cięższy ale napewno wytrzymalszy niżeli te nowe serie Lenovo... Mowa o: Lenovo Think Pad R60 Bardzo dobry lapek jedyna bolaczką może być (jak to we wszytskich Lenovo) grafika, choć nie jest najsłabasz to jednak jak dla mnie troszke za słaba. Tutaj pytanie do wszystkich którzy się znają na grafikach :) Czy na X1400 poleciałby najnowszy Ghost Recon AW i nowy Rainbow Six Lockdown :?: Pytam gdyż obecnie to gierki w które musze zagrać a na modernizacje stacjonrki (a raczej kupno nowej..) nie ma kasy... Dlatego musze kupić lapka 14 calowego (max 15,4) z bardzo dobra grafiką i prockiem CD. Dlaczego chce 14 cali gdyż bedzie często noszony i stąd dobrz ebyło by gdyby był wytrzymały na to czeste noszenie... 15-15,4 też nadają się do noszenia ale już nie są tak zgrabne jak 14nastki i wiecej troszke od nich ważą, choc do wagi mozna się przyzywczaić... Sorki za offtopa no ale dylemacik mamy podobny ;) Myśle osobiście jeszcze nad HP nc8430 [ES586EA] CDT2400 (1,8 GHz, 60GB, 512 RAM, X1600 256 RAM, Win XP Pro, 3 rok) 6 300 PLN. Niezłe parametry, grafa choć słabiej taktowana jak w np.: Asusach (fe.W3j) to napewno da rade wkońcu to X1600, super magnezowo-kompozytowa obudowa, jednak cena najbardziej odpycha i matryca... Gdyby miał rozdziałke taką chociaż jak ten R60... Wiem ze do każdej rozdziałki można się przyzwyczaić ale boje się że mi bedzie cięzko, obecnie pracuje na 1280x1024 i nie myśle zmieniac na mniejszą... Choć w lapkach to inaczej wygląda szczególnie w panoramicznych. Co do wyboru to sory że namieszałem ale tak to jest jak sie pyta na forum... ;) im głębiej w las tym więcej drzew więc najlepiej zakończ już poszukiwaia i sam wybierz z tego co podałes i z tgeo co ja podałem lub inni podadzą ;] Szkoda nerwów ;) Osobiscie poczekam do końca września i jeżeli nic nowego się nie pojawi (like W3j) to będe wybierał wówczas pomiędzy HP nc8430, Benq S73G, Zepto 6214W i Lenovo R60. Może jeszcze jakąś Toshibe wezme pod uwagę ale to w ostateczności. Pozdro :!: Edytowane 12 Września 2006 przez Maver Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maSTHa212 Opublikowano 12 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2006 Maver nawet jakby W3j byl w Polsce do kupienia to nie mialby nizszej ceny niz w UK czy Hollandi. Tam ceny sa na poziomie 6700-7200 i tutaj byloby podobnie. Jedyne za co placisz ekstra to przesylka kurierem i oplaty manipulacyjne przy przelewie. Takze cenowo wychodzi nie wiele wiecej. To tak a propo. A co do 14" to ja bym bral A8 ktoregos, czy to z GF7300 czy X1600, zalezy na ktory starczy kasy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dFour Opublikowano 12 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2006 A ktory a8 to z x1600 jest? nazwe bym poprosil W cennikach nie moge odnalezc... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maver Opublikowano 12 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2006 a z tych 14" calowych co ja podałem... Toshiba M100-165 z X1400 nie będzie lepszym rozwiązaniem niżeli Asus z 7300...:?: Chodzi mi o porównanie kart graficznych. A Benq też bardzo dobra konfiguracja, jedynie brak winzgrozy. Tak po portsu go skreślić bo... :?: Odnosnie Zepto, skoro na rynku skandynawskim radzą sobie bardzo dobrze to czemu i na naszym miało by być inaczej :?: Dają 2 latka gwarancji door2door i całkiem niezłe ceny mają na swoje konfiguracje. A powyższe dwie recki świadczą o tym że nie jest to byle co a bardzo dobrej jakości notebook. Następnie Lenovo ThinkPad R60 nie jest przeciez zły w stosunku do swej ceny, jak na byłego IBM'a. Jeżeli mozesz Mastha napisz co przemawia za a co przeciw tym wszytskim notebookom. Tak nawiasem mówiąc bardzo interesuje mie Twoje zdanie na ten temat. ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myslook Opublikowano 12 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2006 a8ja (x1600) ... a8jm (7600) fajny sprzet jednak tez brak dostepności go w polsce :\ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maSTHa212 Opublikowano 12 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2006 Jesli chodzi o porownanie kart graficznych to bez 2 zdan lepszy bedzie X1400. Na twoim miejscu lyknalbym ta Toshibke, Asusa potem BenQ a na koncu Zepto, to ostatnie kompletnie do mnie nie przemawia. Design ssie a zdjecia nie przekonuja mnie ze jest to solidnie zbudowany sprzet. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dFour Opublikowano 12 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2006 Ta Toshiba M100-165 wyglada bardzo ciekawie. Ale widze, ze bateria taka sobie, godzinka z haczkiem :/ Nie widze tez bluetooth wbudowanego, niedobrze, dolaczyc dongle mozna, ale ani to ladnie wyglada ... Nie ma tez DVI :/ Bede mogl w niej procesor zmienic na Core Duo 2, jak juz wyjdzie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lucjan1948 Opublikowano 12 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2006 Jesli chodzi o porownanie kart graficznych to bez 2 zdan lepszy bedzie X1400. Na twoim miejscu lyknalbym ta Toshibke, Asusa potem BenQ a na koncu Zepto, to ostatnie kompletnie do mnie nie przemawia. Design ssie a zdjecia nie przekonuja mnie ze jest to solidnie zbudowany sprzet. Widzisz @Maver fachowiec potwierdza moje wypowiedzi z innego forum. Za bardzo się podniecasz (dobra konfiguracja jeszcze o niczym nie swiadczy dla przyzwoitosci nie będę przytaczał przykładów). :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maSTHa212 Opublikowano 12 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2006 @dFour : widzisz prawda jest taka, ze KAZDEMU laptopowi czegos brakuje, a to bedzie za krotki czas pracy na baterii, a to brak BT itd. Musisz po prostu postawic na cos i zrezygnowac z czegos innego, taka prawda. Nie spojrzalem nawet ze to "ta" Toshiba z krotkim czasem dzialania, wiec chyba wybor zostaje jeden. Asus z GF7300. Glowy uciac sobie nie dam, ale CoD powinien uciagnac jako tako. Ta karta ma cos w okolicy hmm 1700-1800 marków w 3dm05 moze to cos pomoze. Ewentualnie BenQ, ale "martwi" mnie niska cena <_< @Lucjan : ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myslook Opublikowano 12 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2006 http://pcarena.pl/page/76315/BenQ-Joybook-...ntrum-rozrywki/ tutaj teścik benq'a ... aa co do jakosci .. too sam nie wiem :/ boo na[rawde cena jest bardzo atrakcyjna jesli chodzi o odzespoly itp itd .. pozatym benq zawsze robił poządne sprzety wiec moze cena tata niske ze wzgledu takiego zeby sie wpic w rynek notebooków ... heheh sam zreszta nie wiem :P:P niemniej jednak naprawde dobry sprzet jak za tą kase :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dFour Opublikowano 12 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2006 (edytowane) Powiem tak zalezy mi na dobrej matrycy, jak patrzylem po zagranicznych testach Toshiby, matryca jest dobra fakt, od lampy rozjasnienia sa, ale nie takie tragiczne filmy chce na tym ogladac, lezac w lozku (praktykowane wczesniej, bardzo wygodne i uzalezniajace) do ogladania sie bardzo nada potrzebuje tez do pracy typowo dtp word, czasem stronke poprawic, prosta obrobka zdjec, torche excela i dlatego notebook wlasnie co do tej Toshiby karta x1400 znosna, nie bedzie to maszyna do grania typowo, tylko, granie tak przy okazji, w cos starszego typowo do grania to desktopa zloze sobie pozniej... narazie prawie zdecydowany na toshibe jestem ... ----edit w tej chwili albo a8jc albo toshiba m100-165 ktory z nich ma lepsza matryce? ktos moze potwierdzic http://www.notebookreview.com/assets/11024.jpg z matrycy toshiby? Edytowane 13 Września 2006 przez dFour Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pooh Opublikowano 13 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2006 Ja moze trochę od czapy bo już myślisz o dwóch konkretych, ale gdyby o mnie chodzilo wybor padłby na thinkpada Z60. Od Asusa notebooka w życiu bym nie kupił, w przypadku toshiby nie jest źle, zle IBM to jest jednak jakość. Gwarancja szybko sie kończy, a naprawy pogwarancyjne bardzo drogie... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dFour Opublikowano 14 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2006 (edytowane) A moze tego brać z allegro: Dell E1505 http://allegro.pl/item124701421_dell_e1505..._1680x1050.html ? Edytowane 14 Września 2006 przez dFour Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pooh Opublikowano 14 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2006 Ja bym się dalej nie zastanawiał, tylko już go zamawiał. Della nie proponowałem bo cięzko dostępne są te modele (tylko co ludzie ze stanow przywioza), ale jak rozmawiałem ze sprzedawcami i serwisantami to mowili, że najlepsze notebooki. Jak masz znajomych w stanach to zamów sobie przez www.dell.com - ceny są super, możliwości konfiguracji dużo, a gwarancje można przetransferować na Polskę :) Sam w przeciągu miesiąca będe sobie ściągał E1705. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dFour Opublikowano 14 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2006 ale nie mam znajomego w USA i z tej aukcji bym kupil wlasnie dobry ten konkretnie model? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pooh Opublikowano 14 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2006 dobry :) bateria mogłaby byc 85WH, ale z drugiej strony podniosłaby masę a chcesz dużo z nim podróżować :) no i ramu dał bym 1 gb, ale to bezproblemowo poprawisz kiedy tylko będziesz chciał. z czystym sumieniem można zachęcać do kupna tego sprzętu :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...