Skocz do zawartości
pr1nce

Dziwny Problem Z Zasilaczem, Prosze O Szybka Pomoc.

Rekomendowane odpowiedzi

witam

Zasilacz - Seasonic 430W.

kumpel z serwisu zakladal na nim oploty, co wiaze sie ze zdejmowaniem molexow.

odebralem wczoraj zasilacz, dzisiaj skladam kompa. a komp nie chce startowac...

zaczal startowac dopiero jak odpialem zasilanie molex od dysku...

poszedlem do kumpla do serwisu, sprawdzilismy napiecia w koncowkach i sa idealne, ustawienie kabli tez prawidlowe, jednak ani dyski ani napedy nie chca bootowac ;/

jest tez mozliwe ze spalilismy jeden naped poprzez podpiecie go od molexa w tej zasilce..

W teorii zasilka jest ok, startuje, napiecia idealne (miernik), kable wsadzone ok, a nic zaden naped ani dysk nie chce bootowac... WTF ???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

lap jakis inny zasilacz i na nim sprawdz kompa

to bardzo ciekawe...mowisz ze podpiales molex pod dysk nie chcial zastartowac sprawdziliscie napiecia i sa idealne...pierwszy raz cos takiego czytam... :-|

sproboj tez roznych kombinacji...odpalaj kompa z samym dyskiem, potem z samym cdkiem, potem z obydwoma itd.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzieki chlopaki za zainteresowanie, moze wspolnie uda nam sie rozwiazac problem.

Wracajac do tematu...

Moj komp jest calkowicie sprawny, dysk dziala.

Problem dotyczy samego zasilacza...otoz nie dzialaja 4molexy do napedow...

, problem jest na tyle dziwny, ze tak jak pisalem, napiecia sprawdzialismy na molexach miernikami i jest ok, kable sa tez dobrze wlozone...ale dyski podpiete pod te molexy nie chca sie bootowac, a napedy cd/dvd tez nie nie dziala..sprawdzalismy kilka. Gdy podpiety jest jakis naped, to komp nie startuje wogole.. gdy odpinam zasilanie od napedu, wszystko jest ok..

kable sa dobrze wlozone, napiecia w molexach tez sa. WTF ? :/

simic - nie da rady niestety nic uruchomic..bo jakby molexy nie dawaly pradu do napedu :]] (mowie tak po chlopsku :P) cokolwiek pod molexy nie podlacze to efekt ten sam (neped/dysk nie wlacza sie, komp nie startuje)

sprawdzalem pod 4molexami z dwoch roznych wiazek...efekt ten sam.

tak sie troche obawiam, czy to przypadkiem nie jest wina DFI LANPARTY SLI-DR... kupilem na allegro, plyta niby bootuje, ale z uwagi na brak grafiki nie moglem jej za bardzo sprawdzic.. tylko nei bardzo widze zwiazek pomiedzy plyta glowna, a popier... molexami. ale nie znam sie az tak na tym.. ;/ help :((

Edytowane przez pr1nce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zaraz zaraz...

chcesz mi powiedziec ze zasilacz jest wlaczony (tzn. daje napiecia na molexach) sprawdzacie to miernikiem macie odczyt 12V i 5V do tego sprawdzaliscie dysk i napedy (sa ok wedlug was) a jak juz podepniecie molexa to komp nie rusza i nic nie bootuje!?

nie no takich cudow to nie ma

zasilacz ktory dostaje napiecie na wejscie i oddaje napiecie na wyjsciu a juz po podpieciu pod naped (ew.dysk) nie spelnia swojej roli to sie nie miesci w moim pojmowaniu :-| (przy zalozeniu ze dysk jest ok)

wez ten zasilacz i idz do jakiegos kumpla sprawdz czy u niego jest to samo

p.s. zapomnialem dopisac daron mnie uprzedzil - sprawdz wszystko dokladnie jeszcze raz pod wzgledem zwarc!

Edytowane przez simic

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nawet 600 W Seasonic maja problemy z odpalaniem DFI mysle ze to

sprawka slabej lini 3.3v + 5v.

DFI ma dosc dokladny pomiar napiec i jak zobaczy co wyprawia

zasilacz mowi mu dowidzenia.

Powinienes podac dokladna konfiguracje sprzetu i ustawienia CPU, RAM, grafa, do ktorego podpinasz zasilacz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nawet 600 W Seasonic maja problemy z odpalaniem DFI mysle ze to

sprawka slabej lini 3.3v + 5v.

DFI ma dosc dokladny pomiar napiec i jak zobaczy co wyprawia

zasilacz mowi mu dowidzenia.

Powinienes podac dokladna konfiguracje sprzetu i ustawienia CPU, RAM, grafa, do ktorego podpinasz zasilacz.

330stka nie ma zadnych problemow, przynajmniej moja

Ale te objawy nie wskazuja na "nikompatybilnosc" z dfi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

330stka nie ma zadnych problemow, przynajmniej moja

Ale te objawy nie wskazuja na "nikompatybilnosc" z dfi.

Ta "niekompatybilnosc" moze polegac na tym ze mobo sprawdza stan napiec i nie odpala jesli uzna napiecia za niewlasciwe.

Sprawdzenie zwyklym miernikiem w takim przypadku nie wystarczy bo komputer majac do dyspozycji przyzwoity miernik

moze precyzyjniej wylapac krotkie skoki napiecia niz wyswietlacz na mierniku i ludzkie oko.

Edytowane przez dwaIP

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

simic - sprawa wyglada dokladnie tak jak mowisz, ja wiem ze to jest conajmniej dziwne..

Napiecia sprawdzamy dobrym miernikiem, poniewaz wszystko robimy w serwisie komputerowym, jest tam przyzwoity sprzet.

wiecie...gdyby problem wystepowal w jednym molexie z 4, to jeszcze bym zrozumial..ale jezeli problem wystepuje we wszyzstkich ;/....dodam ze przed zakladaniem oplotow wszystko bylo ok. dzisiaje bedziemy dalej kombinowac. mam wielka nadzieje ze to tylko jakas glupota, bo gwarancje zgubilem ;)

ma ktos schemat, jak powinno wygladac ulozenie kabli w molexach ? niby mamy dobrze ulozone..

Edytowane przez pr1nce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podepne się pod temat. Problem z Chieftec'iem 400W. przy włączaniu komputera zaliczacz startuje po czym się wyłącza. kilkakrotnie trzeba uruchamiać komputer aż wreszcie załapie i dalej już działa prawidłowo. Dzieje się tak po dłuższej przerwie w pracy zasilacza. Jest to drugi zasilacz który tak sie zachowuje - wymieniony. Komputer nie mój więc powiem tylko że płyta MSI PGA478 na i865 (platinum), P4E 3Ghz, R9800pro.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak to 2 zasialcz to racej nie jego wina- sprawdz czy nie ma kichś zwarć itp...mozę też coś nie tak np z plytą głowną itp...

Co do tych molexów to nire ma bata-,jak przez zmianą molexów było wsio ok to jest coś poplątane z poukladaniem kabli w molexie, może tez jakiś kabel oderwał sie od pcb itp

Sprawdz też czy na którejsc zyle nie przetarła sie np izoplka nie nie rbi zwary o obudowe zasilaca albo inny kabel...

Mozliwe też,że sie w molexie jakimś cudem zwierają jakoś kabelki-jakieś pozaginane styki tip-oblukaj wszystko baaardzo dokładnie

Edytowane przez 99tomcat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak to 2 zasialcz to racej nie jego wina- sprawdz czy nie ma kichś zwarć itp...mozę też coś nie tak np z plytą głowną itp...

Chyba problem rozwiązany. Zasilacz jest z wtyczką 24 pin. Płyta stara i pewnie się gryzą, choć teoretycznie nie powinny. Podlącze mu dzisiaj mój i zobaczymy. Jak wszystko będzie dobrze to będe miał 400W GSP-400AA-101A za 50PLN. :)

Edytowane przez harryt

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam. raz jeszcze dziekuej za zainteresowanie.

w sumie to jest szczescie w nieszczesciu...dzisiaj poszedlem

do kumpla do serwisu, podlaczamy zasilacz....wszystko dziala ;O

...

...

ja sie zastanawiam co to ma byc, bo wczoraj jeszcze bylo zle, zaden naped nie dzialal, na zadnym molexie, a sprawdzalismy wszystko wnikliwie, a dzisiaj samo sie naprawilo, mam tylko nadzieje ze na zawsze.

Niestety brakuje mi jeszcze grafiki aby zlozyc swoj komputer do konca, takze zasilacz puki co lezy i czeka.. mam nadzieje ze nie bede musial niedlugo odnowic topicu.

dzieki za pomoc, problem...tymczasowo zawieszony (i hope so ) :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi