Brush Opublikowano 13 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2006 Witam tak jak w temacie zastanawiam sie ktory lepszy ?? Sadze ze belinea jest super ale moze nie dostrzegam tych wad a pozatym mam pytanie jaki bealinea ma kontras bo spotkalem sie z 800:1 i 1000:1 http://www.gvcnet.pl/?mod=5&id=376 tu ma 1000:1 http://www.allegro.pl/item125506646_beline...wa_f_ra_ss.html a tu 800:1 A moze wogule jakis inny sprzet?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gmfriend Opublikowano 14 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2006 A moze wogule jakis inny sprzet??jest jeszcze philips 200W6CS 1650zł 800:1 8ms belinea ma kontrast 800:1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cruel Opublikowano 18 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2006 ViewSonic jest lepszym wyjsciem... Jak dla mnie, pod wzgledem czystej oplacalnosci, nr 1 na rynku jesli chodzi o widescreen 20 inches. NEC sie niestety strasznie ceni. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Brush Opublikowano 18 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2006 a co jest takiego lepszego w viewsonic czemu jest nr 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cruel Opublikowano 19 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2006 Nr1 nie jesli chodzi o jakosc - bo tutaj faworyzowalbym raczej NECa - ale stosunek jakosci do ceny... A czemu? Przeglad recenzji, jeden z nielicznych monitorow w ktorych nie ma sie za bardzo do czego przyczepic. NEC ma denerwujacych niektorych powloke antyrefleksyjna. Dell 2007FPW przejawia color banding, Samsung 215TW input lag, HP f2105 ma zas cos nie tak z wlacznikiem power, ktory z czasem po prostu peka... A ViewSonic? Jedyne do czego sie przyczepiaja, to slabe mozliwosci regulacji ustawienia i niezbyt stabilna podstawka. Zero narzekan co do jakosci obrazu, spotkalem sie w reckach z opiniami, ze zaden lcd nie reprodukuje czerni tak dobrze, jak vx2025wm. Wiec jesli mozliwosci regulacji Ci nie przeszkadzaja, to raczej brac. Belinea w USA niedostepna, wiec ciezko mi wyrazic obiektywna opinie - ale watpie zeby ViewSonica przebila. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Santi Opublikowano 20 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2006 (edytowane) To moze sie wypowiem jako posiadacz ViewSonic'a vx2025wm. ;] Jak kazdy wie jest on na matrycy P-MVA w zwiazku z czym mozemy 'liczyc' na nierownomierne podswietlanie martycy i niezbyt gleboka czern. Nie wiem czy w porownaniu z innymi monitorami opartymi na tej samej matrycy VS wypada lepiej czy gorzej (nie mialem mozliwosci porownania). Niemniej poziom czerni jest jeszcze daleki do idealu. Byc moze czarna ramka tez w pewnym stopniu wplywa na subiektywna ocene czerni, szczegolnie gdy pracujemy w niezbyt ciemnym pomieszczeniu. Pod tym wzgledem matryca S-PVA lub S-IPS jest duzo lepsza. Nastepnie porusze szybkosc matrycy. Gralem w wiele gier (COD2, PES5, Prey, HL2:EO, Sensible Soccer 2006, Call of Juarez) i tylko w SS 2006 zauwazalem smuzenie. W innych nie zauwazylem tego zjawiska choc nie twierdze, ze go nie ma. Po prostu dla mnie jest niezauwazalne. Pod tym wzgledem jestem bardzo zadowolony. Kontrast i jasnosc sa wystarczajace. Kolorki sa naprawde nasycone, a obraz generowany przez monitor bardzo dobry. Podobno ten monitor ma najlepsza kalibracje kolorow ze wszystkich w swojej klasie (Belinea 102035W, Phillips 200w6cs). O tym czytalem na kilku forach np. Hardforum. Nie jest oczywiscie wolny od wad. Sa problemy ze skalowaniem niektorych rozdzielczosci do pelnego ekranu na niektorych kartach graficznych przy podlaczeniu przez kabel DVI. Na moim radeonie 9800pro nie chce sie skalowac np. rozdzielczosc 1440x900. W druga strone ten problem tez istnieje (nie kazada rozdzielczosc sie odpala 'piksel w piksel'). Na pewno problem ten wystepuje jeszcze na kartach z serii GF7xxx. Do konca nie wiem czy jest to wina monitora czy kart graficznych/sterownikow. Monitor nie ma tez funkcji ustawiania wielu profilow z roznymi parametrami obrazu. Za to ma osobny przycisk za pomoca ktorego przelaczamy sie miedzy D-Sub/DVI (dla uzytkownikow podlaczajacych do swojego monitora 2 urzadzenia jest to bardzo wygodne). Wada tez jest brak regulacji monitora gora/dol i lewo/prawo. Jedynie matryce mozemy pochylic 5 stopni w przod i 20 stopni w tyl. I to tyle na razie. Jak ktos bedzie mial jakies pytania to chetnie na nie odpowiem. ;) Edytowane 20 Września 2006 przez Santi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cruel Opublikowano 21 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2006 Santi, pytanie - nie drazni Cie nieco 20' pod wzgledem rozmiaru plamki? Tzn. nie wydaje Ci sie wszystko za male w desygnowanej rozdzialce? Slecze nad wyborem monitora od dluzszego czasu, przekonany jestem ze dla 1680x1050 minimum to 21' - i ciekaw jestem, czy to tylko moj schiz. Badz co badz wybor wsrod 20' duzo wiekszy, u 21' zostaje mi jedynie Samsung 215TW i Gateway FPD2185W, z tych lepszych :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Santi Opublikowano 21 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2006 (edytowane) Do wielkosci plamki sie juz przyzwyczailem i nie drazni mnie wielkosc czcionki. ;] Sa jednak wyjatki tj. stosowanie na niektorych stronach www czcionki o rozmiarze 8. Czytanie dluzszego tekstu o takiej czcionce jest troche meczace. Po prostu trzeba popracowac kilka dni i wtedy bedzie wiadomo czy plamka jest dla nas dobra czy za mala. Ja mysle, ze plamka 0,27mm to ideal, a 0,258mm jest bardzo dobra. W koncu produkuja mase monitorow z taka plamka i jakos wiekszosc uzytkownikow na nia nie narzeka. ;] Edytowane 21 Września 2006 przez Santi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cruel Opublikowano 21 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2006 Czyli kwestia indywidualnego podejscia... Mi szkoda oczu, wiec moze w 22'' uderze jednak. Szkoda, ze vx2235wm jest na zupelnie innej matrycy niz vx2025wm :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...