Skocz do zawartości
Gość gladiac

Star Wars: The Force Unleashed

Rekomendowane odpowiedzi

Dla fanów SW ocena niższa, niż dla pozostałych? To pomyłka, czy jakaś pokrętna logika za tym stoi?

Co do oceny dema (podkreślmy, bo widzę, że kolega wyżej stawia tak kategoryczne wnioski, jakby grał już w pełną wersję) w całości się nie zgadzam (choć nie sprzeczam się z faktami, vide QTE przy AT-ST, kiepskie to trochę) i dla mnie to gra, którą kupię od razu w dniu premiery, nawet jeśli miałbym ją przejść w całości później.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm moze i plynna (z 1 czy 2 razy mi cos chrupnelo), ale wygladzanie krawedzi by sie przydalo , no i dzisiaj rano jak wlaczylem przed wyjsciem to brak vsynca dawal sie we znaki w niektorych momentach.

A co do gry to imho bardziej Devil May Cry: Star Wars Edition niz GoW tylko, ze gorszy od pierwowzoru :)

IMHO dla wielbicieli SW tak z 6/10, dla pozostalych od biedy 7/10.

Grafika slaba w porownaniu z DMC czy Heavenly, bardziej na poziomie Ninja Gaiden Sigma

Sam gameplay - ehh gosc nie potrafi sie poruszac i uzywac mocy na raz, szturmowcy przyjmuja kilka trafien mieczem na klate, drzwi na stacji sa z papieru (jakos w filmowych epizodach musieli je przecinac mieczami), zreszta drzwi sa z tego co zauwazylem zaskryptowane i ich rozwalanie jest powtarzalne.

QTE do zabicia AT-ST wygladalo jak 1/5 tego co trzeba naklepac w GoWie , zeby zabic zwyklego ogra (czy jak tam sie nazywaja u nich te wielkie z kula na lancuchu).

Podniesiony Tie-Figter moze stukac o sciane ile wlezie , ale juz rzucony ekspoloduje od razu po trafieniu w cokolwiek.

Dalej brakuje precyzji sterowania i to bardzo - ten tytul bylby wymarzony na klawiature i mysz.

Imho taka relaksacyjna rozwalka z tego wyszla - jak dla mnie tytul za 50 zeta a nie 150-200. W sumie to autorzy chyba za bardzo uwierzyli w swoj geniusz albo wykreowany hype bo publikacja dema marketingowo na pewno byla bledem i sprzedazy raczej nie zwiekszy.

Wstrzymałbyś się z ocenami końcowymi, szczególnie z tą "dla wielbicieli"

Co do pogrubionego. Nie wiem na czym polega owe oskryptowanie :D chyba na tym, że prędzej czy później trzeba będzie przez te drzwi przejść. Ich zniszczenia są różnorakie, albo rozwalamy jedną stronę, albo górną lub dolną część. Tak samo można je powyginać rzucając w nie różnymi [ciach!]łami walającymi się pod nogami. Wyjaśnij o co Ci chodzi, bo chyba nie do końca rozumiem.

Dalej... jak to gość nie potrafi się poruszać i używać mocy jednocześnie?? przecież normalnie można biegać posyłając ludzikom force push czy robić elektrownie. Jeśli chodzi o duszenie przeciwników czy rzucanie w nich skrzyniami to ok, ale znowu ja sobie nie wyobrażam robienia tego w biegu ;)

Co do AT-ST to fakt, kombinacja dziecinnie prosta, może z innymi przeciwnikami będzie "lepiej". Jeśli wystawiłeś wersji demo tak słabą ocenę kierując się powyższymi wadami, to naprawdę nie wiem czego Ty się doszukiwałeś w tej grze.

Edytowane przez Plusk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm moze i plynna (z 1 czy 2 razy mi cos chrupnelo), ale wygladzanie krawedzi by sie przydalo , no i dzisiaj rano jak wlaczylem przed wyjsciem to brak vsynca dawal sie we znaki w niektorych momentach.

A co do gry to imho bardziej Devil May Cry: Star Wars Edition niz GoW tylko, ze gorszy od pierwowzoru :)

IMHO dla wielbicieli SW tak z 6/10, dla pozostalych od biedy 7/10.

Grafika slaba w porownaniu z DMC czy Heavenly, bardziej na poziomie Ninja Gaiden Sigma

Sam gameplay - ehh gosc nie potrafi sie poruszac i uzywac mocy na raz, szturmowcy przyjmuja kilka trafien mieczem na klate, drzwi na stacji sa z papieru (jakos w filmowych epizodach musieli je przecinac mieczami), zreszta drzwi sa z tego co zauwazylem zaskryptowane i ich rozwalanie jest powtarzalne.

QTE do zabicia AT-ST wygladalo jak 1/5 tego co trzeba naklepac w GoWie , zeby zabic zwyklego ogra (czy jak tam sie nazywaja u nich te wielkie z kula na lancuchu).

Podniesiony Tie-Figter moze stukac o sciane ile wlezie , ale juz rzucony ekspoloduje od razu po trafieniu w cokolwiek.

Dalej brakuje precyzji sterowania i to bardzo - ten tytul bylby wymarzony na klawiature i mysz.

Imho taka relaksacyjna rozwalka z tego wyszla - jak dla mnie tytul za 50 zeta a nie 150-200. W sumie to autorzy chyba za bardzo uwierzyli w swoj geniusz albo wykreowany hype bo publikacja dema marketingowo na pewno byla bledem i sprzedazy raczej nie zwiekszy.

Po pierwsze nie wiem czemu dla SW fana ma byc ocena tylko 6/10 a dla innych 7/10. Jesli juz to na odwrot, ale to i tak za malo. Trzeba pamietac, ze wiekszosc gier w tych realiach ma generalnie dobra fabule i mysle, ze sporo bedzie od tego zalezec. Generalnie jestem spokojny, bo jest i Vader i Bail Organa i pare innych, wiec powinno byc dobrze. No i bedzie THE FORCE :D, ktora mi akurat bardzo przypadla do gustu.

Co do ruszania sie i uzywania mocy to chyba tylko przy otwieraniu drzwi, bo moglem w czasie walki jednoczesnie chodzic i np razic piorunem wiec nie wem o co kaman. Precyzja sterowania? Moze za pierwszym razem, potem juz kazdy kontener leci dokladnie w morde tego szturmowca, ktorego chce ;) Demo pokazalo bardzo fajnie zapowiadajacy sie tytul. Zreszta...

(Best E3 wg Gamespot)

- best graphics (wśród finalistów)

- best stage demo (wśród finalistów)

- best game (wśród finalistów)

- best action-adventure (wśród finalistów)

Jak widać, nie jest źle ;)

pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość dragonlore

Panowie co sie przejmujecie jego ocena,wam sie podoba? to grajcie i juz,jednemu sie spodoba drugiemu nie,ja do dzisiaj nie trawie np. F1 i F2, chociaz ma tylu wielbicieli,podobnie z ta gra,dla kogos HS to mistrzostwo dla innego SW-TFU, no... :)

ps.zreszta ja nigdy nie przejmuje sie opiniami innych,sam oceniam i gram lub nie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po pierwsze nie wiem czemu dla SW fana ma byc ocena tylko 6/10 a dla innych 7/10. Jesli juz to na odwrot, ale to i tak za malo. Trzeba pamietac, ze wiekszosc gier w tych realiach ma generalnie dobra fabule i mysle, ze sporo bedzie od tego zalezec. Generalnie jestem spokojny, bo jest i Vader i Bail Organa i pare innych, wiec powinno byc dobrze. No i bedzie THE FORCE :D, ktora mi akurat bardzo przypadla do gustu.

Co do ruszania sie i uzywania mocy to chyba tylko przy otwieraniu drzwi, bo moglem w czasie walki jednoczesnie chodzic i np razic piorunem wiec nie wem o co kaman. Precyzja sterowania? Moze za pierwszym razem, potem juz kazdy kontener leci dokladnie w morde tego szturmowca, ktorego chce ;) Demo pokazalo bardzo fajnie zapowiadajacy sie tytul. Zreszta...

(Best E3 wg Gamespot)

- best graphics (wśród finalistów)

- best stage demo (wśród finalistów)

- best game (wśród finalistów)

- best action-adventure (wśród finalistów)

Jak widać, nie jest źle ;)

pozdro

Bo fana bardziej raza niezgodnosci z filmami :) Zreszta jako arcade demko jest gorsze od Heavenly, DMC czy NG.

Nie mozesz tez ruszac sie podczas gripowania itemow. Akurat z lightningiem mozna (i chyba tylko z nim). W sterowaniu generalnie kuleje podnoszenie przedmiotow jesli stoja kolo siebie.

Co do gamespota to hmm best stage demo moge zrozumiec , best action moge zrozumiec , best game jeszcze tez moge zrozumiec bo w koncu gusta sa rozne , ale nominacje do best graphics nie mam pojecia jak to moglo dostac - no chyba ze do dema wrzucono poskladany na odwal w 10 minut level i pokazywane na targach lokacje byly lepsze.

No i niemilosiernie wkurza mnie fakt , ze rzucony w cokolwiek tie-fighter automatycznie wybucha zamiast sie chwile potoczyc, zdeformowac i ewentualnie wybuchnac - troche slabo jak na gre gdzie fizyka miala byc wielka zaleta (do tego chyba otwieranie drzwi tez jest na skryptach) - nie mam pojecia na co idzie te 7 rdzeni cella i 3 rdzenie x360 (czy ile ich tam siedzi w srodku).

Jak dla mnie brakuje tego magnesu , ktory do poprzednich SW gier przyciagal i zmuszal do siedzenia kilka dni po 8+ godzin , zeby zobaczyc co bedzie dalej. Ot jest taka relaksacyjna naparzanka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie co sie przejmujecie jego ocena,wam sie podoba? to grajcie i juz,jednemu sie spodoba drugiemu nie,ja do dzisiaj nie trawie np. F1 i F2, chociaz ma tylu wielbicieli,podobnie z ta gra,dla kogos HS to mistrzostwo dla innego SW-TFU, no... :)

ps.zreszta ja nigdy nie przejmuje sie opiniami innych,sam oceniam i gram lub nie

Podpisuje się pod tym rękoma i nogami! Każdy musi samemu obadać ("organoleptycznie") czy mu to pasuje i już. Natomiast nieco dziwi mnie, że do oceny dema przez Michaelius'a niektórzy podeszli tak "wrogo". Odczytałem to mniej więcej tak: po demie nie ma co oceniać tylko po full'u... Tylko teraz powiedzcie mi to po co są te dema w ogóle? Chyba po to żeby samemu sprawdzić przed zakupem a nie po wydaniu 250 zeta na grę, czyli jednak można (ba, powinno się) oceniać grę także, ale nie TYLKO po demie... Jeśli na kimś demo nie zrobiło wrażenia to ok, jego sprawa. Liczy się to jak Wy na to spoglądacie i już.

PS: Nie twierdzę jednak że zgadzam się z oceną Michaelius'a. ;). Pozdro.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale nie można po demie (1 lvl) pisać, że grafika będzie szaro- bura, gameplay ograniczony i monotonny a fabuła denna, bo niby jak ma to ocenić grając te kilka chwil? Takie wnioski (kategoryczne) wyciągnąć można dopiero po zobaczeniu efektu końcowego pracy programistów. Gra Michaelius'owi się nie spodobała- jego zdanie do którego ma prawo. Pogra za to w AC4 i też będzie szczęśliwy ;)

Edytowane przez draak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale nie można po demie (1 lvl) pisać, że grafika będzie szaro- bura, gameplay ograniczony i monotonny a fabuła denna, bo niby jak ma to ocenić grając te kilka chwil? Takie wnioski (kategoryczne) wyciągnąć można dopiero po zobaczeniu efektu końcowego pracy programistów. Gra Michaelius'owi się nie spodobała- jego zdanie do którego ma prawo. Pogra za to w AC4 i też będzie szczęśliwy ;)

Tego pogrubionego nie napisalem o TFU :)

Ale serio ktos wierzy , ze w pelnej wersji w 2 tygodnie poprawi sie poziom AA i tearing (na ps3)? Albo poprawi sie algorytm wybierania przedmiotow do rzucenia czy fizyka ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie pisałem o wersji na PS3 ;) Aż tak przeszkadza Ci to wybieranie przedmiotów, czy miejscami kiepska fizyka? Dla mnie ta gra to głównie genialny klimat SW, zabawa MOCĄ :) i miła rozpierducha po ciężkim dniu w pracy- na takie coś czekałem i to dostałem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie pisałem o wersji na PS3 ;) Aż tak przeszkadza Ci to wybieranie przedmiotów, czy miejscami kiepska fizyka? Dla mnie ta gra to głównie genialny klimat SW, zabawa MOCĄ :) i miła rozpierducha po ciężkim dniu w pracy- na takie coś czekałem i to dostałem.

No wlasnie to mi sie nie podoba :) Dla mnie SW to gry na serio jakas konkretna opowiesc , a nie zabawa kto zabije wiecej szturmowcow jednym tie-fighterem.

Jak dla mnie w kategorii radosnej rozwalki jednak obstawiam Bayonette.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podpisuje się pod tym rękoma i nogami! Każdy musi samemu obadać ("organoleptycznie") czy mu to pasuje i już. Natomiast nieco dziwi mnie, że do oceny dema przez Michaelius'a niektórzy podeszli tak "wrogo". Odczytałem to mniej więcej tak: po demie nie ma co oceniać tylko po full'u... Tylko teraz powiedzcie mi to po co są te dema w ogóle? Chyba po to żeby samemu sprawdzić przed zakupem a nie po wydaniu 250 zeta na grę, czyli jednak można (ba, powinno się) oceniać grę także, ale nie TYLKO po demie... Jeśli na kimś demo nie zrobiło wrażenia to ok, jego sprawa. Liczy się to jak Wy na to spoglądacie i już.

PS: Nie twierdzę jednak że zgadzam się z oceną Michaelius'a. ;). Pozdro.

Chyba nie powiesz mi, że dema służą do wystawiania oceny "dla fanów SW", bo dla tych zapewne ważna istotą będzie fabuła, której w demie jest jak na lekarstwo. Można sobie pogadać o grafice, dźwięku, fizyce, ale fabuła jest sekretem fulla, jak i inne levele, które wcale nie muszą być gorsze... anie lepsze ;)

Co do niezgodności fabuły z filmami :D Michaelius nie pisz takich rzeczy, bo chyba nie wiesz, że gra jest uzupełnieniem dziury między 3 i 4 epizodem SW, którą twórcy dopiero w tej grze załatają, a nie jakimś filmem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba nie powiesz mi, że dema służą do wystawiania oceny "dla fanów SW", bo dla tych zapewne ważna istotą będzie fabuła, której w demie jest jak na lekarstwo. Można sobie pogadać o grafice, dźwięku, fizyce, ale fabuła jest sekretem fulla, jak i inne levele, które wcale nie muszą być gorsze... anie lepsze ;)

(...)

No to co napisałeś tyczy się nie tylko "fanów SW" ale wszystkich graczy. Fakt po demku zazwyczaj nie poznamy "jakości" fabuły żadnej gry, ale o reszcie można mieć już jakieś (ograniczone ale zawsze) pojęcie. Ale skończmy z tym już ;).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No wlasnie to mi sie nie podoba :) Dla mnie SW to gry na serio jakas konkretna opowiesc , a nie zabawa kto zabije wiecej szturmowcow jednym tie-fighterem.

Jak dla mnie w kategorii radosnej rozwalki jednak obstawiam Bayonette.

Przeciez to sie nie musi wykluczac. Gra ma taka a nie inna forme, a fabula to zupelnie co innego. Dla mnie nawet Yoda Stories byla fajna gra, chociaz bylo po maksie prosta i wrecz infantylna, ale miala "to cos". Mi sie po prostu wydaje, ze za bardzo nastawiles sie na cos pokroju KOTORa i dlatego masz dystans. Powiem Ci szczerze, ze mialem tak samo. Ale zagralem w demko i bylo spoko, chociaz sterowanie ciut kulalo. Potem jeszcze dwa, trzy razy odpalilem i juz bylo duzo lepiej. Ale jak sam wspomniales: SW to fabula i z tym jednak trzeba poczekac na full i to tak naprawde zdecyduje IMO o sukcesie gry.

BTW. Co do niezgodnosci to chyba chodzilo o to, ze Sithow zawsze bylo TYLKO dwoch (znaczy kiedys to bylo ich pelno, ale w filmach) a tutaj nagle pojawia sie trzeci. Mi to osobiscie nie przeszkadza, zreszta gdyby scisle trzymac sie tylko filmow to w gruncie rzeczy mielibysmy dosc male pole manewru w wielu sprawach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość dragonlore

BTW. Co do niezgodnosci to chyba chodzilo o to, ze Sithow zawsze bylo TYLKO dwoch (znaczy kiedys to bylo ich pelno, ale w filmach) a tutaj nagle pojawia sie trzeci. Mi to osobiscie nie przeszkadza, zreszta gdyby scisle trzymac sie tylko filmow to w gruncie rzeczy mielibysmy dosc male pole manewru w wielu sprawach.

ach ci amatorzy-"tylko dwoch" to znaczy mistrz i uczen,jesli Vader byl uczniem Imperatora to pozniej Vader(jako sith) tez mogl miec ucznia(w tym wypadku tajnego),nigdy nie bylo zadnych "trojkatow" :lol2:

ja nie wiem-tyle ludzi ogladalo serie i nawet tak naprawde nie rozumie podstaw zasad,prawidel i zaleznosci panujacym w swiecie SW.A postac ucznia DV z niczym nie koliduje z historia SW,bynajmniej z tego co zorientowalem sie z neta,acha i nie sadze zeby G.Lucas pozwolil na jakies niespojnosci w fabule,w koncu to jego oczko w glowie(seria)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@dragonlore:

nie masz racji - http://en.wikipedia.org/wiki/Sith#Rule_of_Two

The Rule of Two describes the Sith practice of allowing only two Sith Lords to exist at a time: a Master and an apprentice. The Sith apprentice only becomes the Master once his own Master dies, either by accident, natural causes, or the apprentice's own hand.

Stąd wynika, że Starkiller mógł zostać uczniem Darth Vadera jedynie, gdyby Imperator zginął ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ach ci amatorzy-"tylko dwoch" to znaczy mistrz i uczen,jesli Vader byl uczniem Imperatora to pozniej Vader(jako sith) tez mogl miec ucznia(w tym wypadku tajnego),nigdy nie bylo zadnych "trojkatow" :lol2:

ja nie wiem-tyle ludzi ogladalo serie i nawet tak naprawde nie rozumie podstaw zasad,prawidel i zaleznosci panujacym w swiecie SW.A postac ucznia DV z niczym nie koliduje z historia SW,bynajmniej z tego co zorientowalem sie z neta,acha i nie sadze zeby G.Lucas pozwolil na jakies niespojnosci w fabule,w koncu to jego oczko w glowie(seria)

A co ja niby napisalem? :blink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość dragonlore

@dragonlore:

nie masz racji - http://en.wikipedia.org/wiki/Sith#Rule_of_Two

Stąd wynika, że Starkiller mógł zostać uczniem Darth Vadera jedynie, gdyby Imperator zginął ;)

no to spojrz na to tak : jezeli Vader mial TAJNEGO ucznia to oczywiste, ze nie stosowal sie do regul Sith , tajny takze dla reszty Swiata-bo to ze nie mial o nim Glownie wiedziec Imperator to chyba oczywiste.

i teraz nawazniejsze-jezeli nawet prawy rycerz Jedi potrafi przejsc na DS to nie mozna oczekiwac ze po jednej zrdadzie nie bedzie rowniez zlamac kodeksu ktory powinien go obowiazywac (vel Vader)

ps.wrescie zagralem w demko i jestem zadowolony,gra sie przyjemnie,czuc powera,chociaz nasz bohater jest dopiero na poczatku drogi rozwijania swoich umiejetnosci,grafa calkiem przyzwoita-dziwi natomiast odtwarzanie standartowej muzyczki SW podczas starc,wolalbym jakies aranzacje Marszu Imperialnego.

Z pewnoscia zakupie ten tytul....acha co wy macie z tym AT-ST?? mi sie QTE nie odpalil(zdazylem zabrac wiekszosc energi) i dopiero za drugim podejsciem go zobaczylem,widocznie jest mozliwosc wykonczenia AT-ST bez QTE, pewnie zalezy to od ustawienie wzgledem maszyny

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zlozylem preorder na gierke w Ultimie, 179 zeta to zdeczka mniej niz 229 w gram.pl gdzie prawie zawsze kupuje. Pomijam juz cene tytulu na Wii - 259,90 na gram.pl :blink:

OT- jeszcze nie widzialem next genowej gry w gram.pl w sensownej cenie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ja kupuje tylko jak uwazam ze cena osiagnela poziom taki, ktory jestem w stanie zakceptowac. 179 na premierze to calkiem niezle, uzywek za wiecej niz 100 nie kupuje. Poza tym za wPLN mozna ladnie zbijac cene i kuriera miec gratis a to juz robi jakas tam roznice. Tak czy inaczej czekam z niecierpliwoscia :D Ciekawi mnie tez na ile zubozona bedzie wersja na handheldy, ktos widzial jakis material filmowy z wersji PSP?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla mnie demko pierwsza klasa i zaraz robie pre-order za 32 poundy B-) . Musze przyznac, że to pierwsza produkcja od jakiegoś czasu która mnie zainteresowała demka DMC, NG, Bad Company i kilka tam innych znalazły moje uznanie na całe 5 -10 minut sztuka. Nowe SW bardzo mi pasi i nie mogę sie doczekać na pełną wersję; Mam nadzieję, że będzie conajmniej tyle zabawy co z GoW. Ogólnie mocy przybywaj !!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla mnie demko pierwsza klasa i zaraz robie pre-order za 32 poundy B-) . Musze przyznac, że to pierwsza produkcja od jakiegoś czasu która mnie zainteresowała demka DMC, NG, Bad Company i kilka tam innych znalazły moje uznanie na całe 5 -10 minut sztuka. Nowe SW bardzo mi pasi i nie mogę sie doczekać na pełną wersję; Mam nadzieję, że będzie conajmniej tyle zabawy co z GoW. Ogólnie mocy przybywaj !!!

Heh u mnie dokładnie to samo, im bliżej premiery tym bardziej sie nie mogę doczekać ;) BTW Przypomniała mi sie jedna rzecz. Ta gierka to najlepiej udzwiekowiony tytul w jaki gralem do tej pory na konsoli. Przestrzeń czuć jak w żadnym innym, może GOW ewentualnie, ale tam wszystko było jakby w mikroskali a tutaj w połączeniu z muzyka "gwiezdnowojenna" po prostu klimat i przestrzeń jest przekozacki. Czytajac relacje w sieci to demko bardzo przypadlo do gustu graczom co dobrze wrozy na fulla :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość dragonlore

Nie wiecie, czy demko jest juz dostepne dla posiadaczy kont Silver?

ja sciagnalem tydzien temu i nie bylo zadnej blokady-tylko nie pamietam czy z EU czy USA

Edytowane przez dragonlore

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi