Skocz do zawartości
ntec

Ddr400 @490 Bez Zmiany Napięcia?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Do dnia dzisiejszego miałem w posiadaniu jedną kostkę 512MB PDP Patriot CL 2.5 (oznaczenie producenta PSD512400 ;P) bez radiatora. Bez problemów poleciała @490MHz (czy tam 245, nie wiem jak powinno się pisać ;)) i przypuszczam, że ma jeszcze spory zapas. Memtest przeszedł pare razy, kilka godzin w SP2004 (3-4 rundki). Tak sobie testowałem, przy obniżonym mnożniku procesora, ale później zszedłem z nimi do 470. Ogólnie cacy. Zadowolony, pobiegłem dziś do sklepu po kolejną kostkę PDP, tym razem z radiatorem. Dokupiłem też aluminiowe blaszki Akasa na pierwszą kość (takie fajne niebieskie, hehe...), bo jej ciepło było. W tej chwili pamięci śmigają na 470MHz (albo 235 ;]) przy timingach 2.5-3-3-7; Memtest, SuperPi, SP2004, kilka godzin grania i takie tam... Bez problemów.

No dobra, do czego zmierzam... ;) Czy to normalne, że do wszystkich ww. ustawień (od 400 do 490) nie trzeba było podnosić napięcia na RAMkach? o.O Pomijam już fakt, że timingi są niższe niż standardowe... Przy wyższych się sypie. Nie żeby mi to przeszkadzało, heh...

Czym będzie się objawiać ew. niestabilność pamięci po dłuższym czasie?

I jeszcze jedna rzecz mnie nurtuje... Do jakich temperatur mogą się grzać? Organoleptycznie... Radiatory na nich powinny być zimne, chłodne, letnie, ciepłe, gorące? Czy też mogą parzyć i nic się nie stanie (pamięciom, nie paluchom)? ;P

Za wszelkie odpowiedzi z góry dziękuję.

Pozdrawiam,

n.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czym będzie się objawiać ew. niestabilność pamięci po dłuższym czasie?

Bledy aplikacji, freezy, resety, bledy zapisu plikow na dysku, zwiechy systemu...

Do jakich temperatur mogą się grzać?

Jezeli jest dobrze zalozony radiator - bardzo gorace ;] ( tak +/- 50* - podgrzej tak CPU i bedziesz miec wyznacznik ;] )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

puść dla nich goldmemory :) zobaczymy czy wciąż będą stabilne :P

Heh, chyba tak zrobię.

Ale tego... "No i skończyło się rumakowanie..." ;]

Wczoraj, po około 2 godzinach gry w Splinter Cella, komputer bezczelnie się zrestartował ;]. Radiatory na pamięciach były gorące, ale nie parzyły. Nie tak, jak radiator na chipsecie ;P. A może to pamięci na karcie? Gorące były jak diabli... Albo wszystko razem, bo obudowa praktycznie nie wentylowana, jedyne co tam dmucha to śmigło na Freezerku i na karcie. Rezultat? 36 stopni w środku...

W każdym razie na wszelki wypadek przykręciłem ramki do 430 ;P.

swoją drogą ja też miałem patrioty i na domyślnym 2.8V też nie musiałem zwiększać napięcia bo to było ich maximum :)

Ja miałem/mam na 2.55. ;P

Pozdrawiam,

n.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm nie testuj pamiatekprzy obnizonym mnozniku proca. Mimo ze maja wtedy wysokie taktowanie nie osiagaja pelnej wydajnosci i przy wyzszymm mnozniku na procu moga byc nie stabilne na tych samych taktach.

poszukaj tematu zalozonego przez jakis czas temu 50k07,

Edytowane przez Wolan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi