Skocz do zawartości
aldam

Aster Problem Z Internetem

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Jak do tej pory internet z Aster działał bez zarzutów (Twój net 512). Od kilku dni zaczęły się problemy.

Wygląda to mniej więcej tak, że co jakiś czas wyskakuje komunikat o odłączonym kablu sieciowym i wtedy następuje zerwanie połączenia. Poczym po chwili wszystko wraca do normy i tak w kółko.

Dzwoniłem do Aster i poinformowano mnie, że modem (Motorola) działa prawidłowo, sygnał jest odbierany przez modem non stop, ip odświeżane regularnie. Więc pewnie problem leży po mojej stronie.

Co zrobiłem: sprawdziłem inny kabel - to samo, podłączyłem kompa w pracy - działa bez zarzutów, skonfigurowałem ustawienia karty sieciowej dokładnie tak jak podają na ich stronie - problem występuje nadal może tylko z mniejszą częstotliwością.

Co robić? poradźcie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy przed problemami z netem wyjmowałeś, wkładałeś kabel sieciowy :?:

Kiedyś spotkałem się z identycznymii objawami u kolegi - w gniazdku karty sieciowej były pogięte druciki.

Sprawdź też na innej sieciówce - ale wtedy możesz być poproszony o rejestrację nowej maszyny (inny adres MAC karty sieciowej).

Jeśli gniazdko jest w porządku to zmień prędkość na 10Mbit/Half duplex w ustawieniach karty sieciowej

Edytowane przez Grimlock

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi