Skocz do zawartości
Pooh

Desktop Wc By Pooh

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Pragnę zaprezentować Wam moje pierwsze WC, za które zabierałem się prawie rok. Pomysłów po drodze miałem bardzo wiele, ale koniec końców wyszło tak. Zaczęło się od tego, że zapragnąłem złożyć sobie coś w stylu Media PC. Od początku wiedziałem że będzie chłodzone wodą, więc kombinowałem. Oryginalny zamysł był taki żeby zrobić obudowę według mojego własnego projektu. Wyszło całkiem podobnie do LC17, ale uwzględniało wszystkie wymogi założonego przeze mnie układu. Niestety jedyna firma którą znalazłem, która mogła mi to zrobić zażyczyła sobie 800,-PLN, a nie miałem absolutnie możliwości zrobić samemu (brak maszyn i przede wszystkim umiejętności) ani nikogo znajomego, kto by mi pomógł lub zrobił w normalnej cenie.

Dlatego zdecydowałem się na obudowę Silverstona, która wyniosła mnie lekko ponad połowę ceny wykonania zaprojektowanej przeze mnie. Niestety wymiary choć podobne są inne i musiałem zdecydować się na kilka kompromisów.

post-106073-1158225649_thumb.jpg post-106073-1158225696_thumb.jpg post-106073-1158225873_thumb.jpg

Założeniem było złożenie WC wydajnego i zadowalającego mnie pod względem głośności. Nie będę oszukiwał siebie ani nikogo innego - komputer słychać. Przede wszystkim zasilacz (myślę o wymianie na cichszy i taki z odpinanymi kablami) i silniczki dysków (nie terkotanie - to wyeliminowałem). Nie mniej jednak taki poziom hałasu jaki osiągnąłem jest dla mnie w pełni tolerowalny :)

Jeżeli chodzi o sam układ:

CPU - prison pro v2

GPU - prison pro v2

chłodnica - freezer 2 z dwiema akasami @5V

pompa - alphacool z reality.net

rez - 5,25 easy z reality.net

węże 8/10 innovatek niebieski

króćce - skręcane 8/10

chłodziwo - demineralka + płyn do chłodnic glycoshell

no i oczywiście niezastąpiona i wspaniała taśma teflonowa do uszczelnień :)

na NB założyłem radiator thermalrighta z heatpipem. Mogłem co prawda zamiast niego dać np cube DFI, ale strasznie mi się podobał i chciałem go mieć :) nie jest idealnie wyśrodkowany względem mostka, ale spełnia swoje zadanie.

post-106073-1158225909_thumb.jpg post-106073-1158225934_thumb.jpg post-106073-1158225968_thumb.jpg post-106073-1158226054_thumb.jpg post-106073-1158226088_thumb.jpg

Z tyłu obudowy siedzą dwa fabryczne wentyle @5V (bardzo fajne wentylatorki, przy niskim napięciu zupełnie niesłyszalne a czuć powiew), z boku mała akasa także @5V (nawiew na ram), a przodu thermaltake oczywiście @5V nawiewający powietrze.

Standardowe koszyczki na dyski wylądowały w szufladzie a zastosowanie znalazł koszyczek wymontowany ze starego codegena :D

Okazał się idealnie pasować do moich potrzeb. Pod pompą i dyskami leży pianka do wygłuszania kin domowych 2,5cm grubości. Koszyk na dysk na dodatkowo drugą warstwę (w sumie 5 cm :D ) i od prawej strony z boku też jedną warstwę tej samej pianki. W ten sposób udało mi się całkowicie wyeliminować trykanie dysków :) Obawiałem się, że wpłynie to negatywnie na temperatury dysków, ale o dziwo są super - 37C dla Samsunga i 41C dla Seagate'a (Jak leżały na zewnątrz bardziej się grzały - WTF?)

Wentylator TT po bokach i na górze odizolowany jest paskami pianki wygłuszającej tak, że nigdzie nie dotyka metalu. Zapewne tylko dlatego generowany przez niego hałas jest tolerowalny.

Bałagan kabli jest w tej obudowie niestety nie do uniknięcia, jest na prawdę mało miejsca. Oglądając fotki i czytając recenzję myślałem, że lepiej będzie. Mam nadzieje zmienić taki stan rzeczy inwestując w zasilacz z odpinanymi kablami (jak będzie kasa ;) ). Natomiast nietypowe ułożenie ramu wynika z faktu, że hmm inaczej nie działa. Podejrzewam, iż spowodowane jest to ukruszonymi rogami rdzenia chipsetu (dokonał tego poprzedni radiator - zmodyfikowany zalman).

W kwestii wydajności:

W dzień taki jak dziś czyli przy temperaturze otoczenia ok 24C jest tak:

CPU - venice 3000+ non OC 28-29 w idle 33-34 w stress

GPU - X800XL OC 400/490 @ 450/550 34 w idle 37 w stress

temperatury chłodziwa nie znam.

Proca może podkręcę jak będzie chwila, na razie nie czuję potrzeby, chociaż ciekawi mnie ile z niego wycisnę ;)

Wydajność mogłaby być lepsza - akasy pracujące na 12V dają dużo lepsze temperatury, ale hałas już daje się we znaki. Rozważam też zakup jakiejś wydajniejszej chłodnicy, ale chwilowo brak mi funduszy (pomysłu w sumie też ;P).

Bardzo chętnie poczytam Wasze opinie i odpowiem na wszelkie pytania o to, o czym zapomniałem napisać.

Pozdr.

Edytowane przez Pooh

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co tu duzo mowic - obudowa syci :lol:

Jesli chodzi o ulozenie kabli to da sie to zrobic. Przy koszyku na 2 dyski i pompce obok nie jest to latwe, ale mozna upchac kable pod dyskami. Oczywiscie juz ekstremalnymi metodami, tzn sciskajac je zapinkami nulonowymi przy pomocy kombinerek :wink: Mozna je wepchnac w otwor ktory sie wylamuje na wentyl (o ile za koszykiem na hdd nie masz tez wentyla). Podobnie wszystkie kable od usb, sterowania plyta, tez czesciwo mozna je wepchnac pod mobo i reszte schowac pod zatoka 5.25 (jest tam miejsce). Tasme od cdromu uciac, (zeby miec 2 wtyczki) i pozbyc sie tych oslon przy samym zlaczu ktore utrudniaja jej zginanie - caly przewod rowniez schowac pod cdromem. Tak 30min zabawy, troche pomyslow i mozna zrobic cuda z kablami nawet w tej obudowie - chociaz to dla chetnych w sumie :wink:

Widze ze uzyles praktycznie maksymalnej ilosci wentylatorow jaka sie da w tej obudowie zamontowac :wink: W przypadku planow wyciszania jest to pierwsza rzecz nad jaka trzeba sie zastanowic - redukcja liczby wentylatorow. Jesli nie ma coolera na cpu, calkowicie zbedne sa te 3 wentyle 80mm na sciankach w jego poblizu. Znacznie wiecej dalaby 120stka polozona na memkach i mosfecie na rogu mobo odpowiedzialnym za napiecie na ramie (PWMIC). Ale przy normlanych napieciach nie jest nawet to konieczne. Zgodze sie ze te wentyle silverstone sa dosc dobre, nawet rozpatrujac je w kategoriach bardzo restrykcyjnych. Tylko napewno nie na 5V :wink: Skrecone po starcie do okolo 400RPM sa juz bardzo ciche, tylko tez efekt ich dzialania jest dosc symboliczny. Duzo za to daje wentyl wdmuciach!acy 92mm do srodka powietrze, ma duze znaczenie dla temp chipsetu w wypadku zastosowania tego pasywa i chlodzenie pcb gpu. Bardzo fajnie w tej obudowie spisuje sie chlodzenie zasilacza z wentylem 120mm. Praktycznie jest odzielny obieg powietrza przez boczny wlot i PSU nie ma nic wspolnego z powietrzem wewnatrz obudowy. Wciaga zimne powietrze niezaleznie. Pozwala to w wiekszosci zasilek wstawienie jakiegos cichego slizgowego wentyla ze stalym napieciem do PSU, a warunki jakie daje mu jego ustawienie sprawiaja ze bedzie spokojnie dawal rade. Ma to znaczenie, gdyz "defaultowo" zasilacze 120mm sa przystosowane do wyciagania cieplego powietrza znad cpu i dlatego sa zazwyczaj dosc glosne (w tej budzie moglyby byc znacznie cichsze).

Wylot wezy tez moznaby zrobic lepiej, jakies przejscia na sledziu, albo zaslepka na otwor po wentylu 80mm np. No i moznaby zintegrowac chlodnice z buda np na dystansach z tylu obudy. Oczywiscie to jedna z opcji.

Edytowane przez aerial

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zasilacz z odpinanymi kablami spowoduje jeszcze wiekszy bajzel w obudowie, w szczegolnosci, ze:

a)kable i tak beda za dlugie jak na taka mala obudowe

b)kable sa zdecydowanie zbyt malo gietkie (jak np. Taganie)

c)ciezko bedzie je wpiac w zasilke, bo widze, ze jest malo miejsca (zasilacz z odpinanymi wtykami jest bodajze ciut dluzszy)

IMHO latwiej bedzie wszystko jakos lepiej poupychac niz niepotrzebnie inwestowac w nowa zasilke...

Edytowane przez wozaq

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nad cieciem i przerabianiem taśmy od cd-romu nie myślałem, ale może być to dobra koncepcja. Chyba wprowadze to w życie :)

Kable od zasilacza są dość kłopotliwe. Kiepsko się układają i dużo trzeba się nagimnastykować żeby coś więcj z nimi zrobić. Ale kto wie, może zbiorę w sobie trochę kreatywności ;)

Akase siedzaca z boku wywalilem, ale silverstone'owe zostawie na razie. Nie przeszkadzaja mi zupełnie, a coś zawsze dają (no na pewno nie szkodzą ;P)

PSU ma wentyl 12V i bierze powietrze z boku, ale nadal pozostaje najgłośniejszym elementem układu.

Wyloty kabli chciałem i nadal chcę na śledziu zrobić, muszę tylko namierzyć jakieś fajne elementy (któryś z drogich gotowych zestawów ma takie fajne wtykane złączki, że można szybko odłączyć i szczelnie jest).

Jeżeli zaś chodzi o umieszczenie chłodnicy na dystansach z tyłu to dużo nad tym myślałem. I niestety wiązałoby się to z utrudnieniem dostępu do złącz, a nie mam tam bardzo dużo miejsca na np 10cm dystansy. No i może będę zmieniał chłodnicę na 3x120. Więc na razie zostanie jak jest.

A w kwestii ramu to tak jak pisałem - tylko w takiej konfiguracji działa :/ inne ułożenie kości nie odpala. Kiedyś działało w dual channel, ale sie popsowalo :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widzę połączenie wc z ac. z przewagą tego drugiego :wink:

Jedyne co mnie razi, to sposób zamontowania chlodnicy. A raczej, brak zamocowania.

Do wyglądu w środku sie nie przyczepie (okna i tak nie masz :wink: ), bo ta obudowa jest na prawde bardzo ciasna, wiec ważne, że wogóle weszły tam bloki, węże...

A istnieje jakiś sposób żeby zmieścić w tej obudowie w środku jakąś chłodnicę do wc? Nie myślałeś może np. nad chlodnicami typu black ice micro? Dwa firmowe otwory na wentyle 80mm można by do tego "zużyć"...

Edytowane przez oskarro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

oj tam przewage ac. to po prostu aktywne wc. :P mosfety i pasywny nb wymagają obiegu powietrza.

Wsadzić do środka chłodnicy nijak nie idzie :/ przemyślałem na bardzo wiele sposobów, rozważyłem wiele opcji...

Mi brak mocowania nie przeszkadza za bardzo. Nie jest to kompter który ma być przenoszony ani transportowany, ma stać w miejscu i robić za centrum multimediów ;) Ewentulanie przemyślę doczepienie chłodnicy z tyłu na dystansach, ale to też może być skomplikowana sprawa :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

uuu to tego nie widziałeś :o??

http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=201602

pozdr

pozwolę sobie zacytować siebie :P

"brak maszyn i przede wszystkim umiejętności"

Szczerze podziwiam Nebulusa za jego pracę, niestety pozostanie dla mnie niedoścignionym wzorem. Nie staram się nawet porównywać siebie z ludźmi robiącymi własnoręcznie takie cudeńka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Update:

Kierując się waszymi radami oraz słowami krytyki wprowadziłem parę zmian:

- usunąłem wszystkie wentylatory 80mm, w obudowie został tylko TT@5V (patrzyłem jak będzie bez niego, ale okazał się ważny dla chłodzenia dysków)

- radiator thermalrighta zastąpił cube DFI NB PRO nie muszę dodawać, że od misia :)

- chłodnica została przymocowana do obudowy przez adapter wentylatorowy 80->120 (dzięki temu jeden z wentylatorów na chłodnicy odciąga też ciepłe powietrze z obudowy)

- poukładałem i pochowałem kable zasilacza, teraz jest taaaak schludnie :)

- "zmodowałem" ;) parę kabli dodając im niebieskie oplotki (trochę załuję, że wziąłem niebieskie bo nie odróżniają się od węży)

- poskracałem niektóre odcinki węża (przy bloku na chipset komplikacje wymusiły odległości)

- korzystając z okazji i zapału poukładałem kable z tyłu obudowy, tak że teraz nie walają się gdzie popadnie

- "zmodziłem" kable od cd-ka using a pair of clippers :D

- węże wychodzą teraz na zewnątrz przez śledzia z otowrami, chciałem zrobić tak ładnie ze złączkami, ale za wąsko było dla złączek :/

Parę fotek:

post-106073-1159131648_thumb.jpg post-106073-1159131794_thumb.jpg post-106073-1159131898_thumb.jpg post-106073-1159132004_thumb.jpg

Jeżeli chodzi o moje refleksje i przemyślenia to przełożenie chłodnicy, co było chyba największą widoczną zmianą przyniosło o wiele wygodniejszy dostęp do kompa (poprzednio trochę skilla to wymagało), ale uczyniło układ bardzo trudnym do odpowietrzenia. Z drugiej strony dość rzadko się napełnia układ.

Zamiana heatpipe'owego radiatora na cube'a dała parę korzyści: więcej miejsca w środku, chłodniejszy chipset i mniej ciepła emitowanego do wnętrza obudowy. Temperatury proca i gpu wzrosły o 1-2C ale nadal pozostają dobre. O/C na razie nie będę uskuteczniał więc wiecej mi nie trzeba a priorytetem był dla mnie kompromis między wydajnością a ciszą (unikając używania kaloryfera ;P) Wydaje mi się, że mi się to udało. Słychać jedynie dyski i PSU, a i to jest bliskie ciszy :)

Więcej na razie nie będę zmieniał ani inwestował. Jedyne co zrobie to zmodze top budy, żeby się zamykał - teraz przeszkadza adapter na którym siedzi chłodnica. Postaram się jeszcze coś z moimi ramami zrobić, ale to już z non WC/mod.

Edytowane przez Pooh

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zdecydowanie zmiana na +, znacznie zwiekszona przejrzystosc i zapewne cisza.

Szkoda ze nie ma takich niesymetrycznych shroudow do wentyli, (tzn takich w ktorym jedna ze scianek bylaby prosta, tak zeby z 2 dalo sie zbudowac jakby trapez, wtedy weszlyby 2 na otwory 80mm a rozszerzalaby sie oba w przciwnych kierunkach, dolegajac do calej chlodnicy).

A co do klapy, to powinno dac sie zamknac, poloz ja prawie pionowo z gory (tylko ~2cm w tyl), juz z takiego minimalnego odsuniecia da sie ja wczepic. Musze w ten sposob zakladac z racji na gruba gabke, i nasuniecie juz z 3cm rezerwa jest niemozliwe bo haczy gabka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ubolewam nad tym, że nie ma takich fajnych shorudow, ale coz zycie to pasmo kompromisow :) Jak kiedyś będę sie nudził to może zrobie sobie customa z plexy ;)

a top sie nie zamknie to ma taki rancik na koncu i wlasnie on wadzi o shrouda. musze rancik zmodzic i bedzie git :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi