AndyN Opublikowano 14 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2006 (edytowane) TO PIERWSZA CZĘŚĆ TESTU. DRUGĄ (Z MAXISTREAM) WRAZ Z KOMENTARZEM ZROBIĘ GDY UPORAM SIĘ Z KOMPUTEREM - WIĘC PROSZĘ O CIERPLIWOŚĆ --------------------------------------- Po wymianie procesora na X2 patrząc na odczyty temperatur doszedłem do wniosku, że czas na zmianę chłodnicy Mając jednocześnie obie chłodnice przyszło mi do głowy porównanie ich wydajności Składniki WC (szczegóły konstrukcji w wątku o moim WC): -CPU - PowerX 2.0 -GPU - Abadon Pro -chipset - XC-1 -Eheim 1048 BIX2 z 2xQoltec 120mm na chłodnicy vs Cooltec Maxistream z 3xQoltec 120mm na chłodnicy Konfiguracja: -MSI K8N SLI Platinum (bios 3A modowany przez MurdoK) -X2 3800+ Toledo s939 -X1900XT PowerColor Sprawdziłem następujące ustawienia: * X2@2,0GHz C&C on, X1900@2D - idle * X2@2,0GHz def vcore, X1900@XTX - stress * X2@2,9GHz 1,4 vcore, X1900@2D - idle * X2@2,9GHz 1,4 vcore, X1900@XTX - stress Pobór prądu przez CPU i GPU według xbitlabs.com: * FX-62@2,8GHz - 130W: http://www.xbitlabs.com/articles/cpu/displ...hootout_11.html * X1900XTX - 120,7W: http://www.xbitlabs.com/articles/video/dis...er-noise_3.html Czyli co najmniej 250W do rozproszenia. Plus swoje skromne 5 groszy dorzuca chipset :) Każde z ustawień przy wszystkich wentylatorach (chłodnica, wnętrze obudowy) ustawionych na min. i na max. (dwa warianty) Kilka zastrzeżeń co do testu: * Nie porównujcie tych temperatur z odczytami z płyt innych producentów - różne płyty, różne biosy - rózne odczyty * same wskazania czujników z płyt mogą być niemiarodajne * Jako relatywne ten test jest całkiem sensowny. Zmieniony został jeden element (chłodnica) - reszta pozostała bez zmian. Można więc porównywać relatywny zysk/stratę na wydajności ---------------------- BIX2 X2@2,0GHz C&C on, X1900@2D - idle wentyle min. / wentyle max X2@2,0GHz def vcore, X1900@XTX - stress wentyle min. / wentyle max X2@2,9GHz 1,4 vcore, X1900@2D - idle wentyle min. / wentyle max X2@2,9GHz 1,4 vcore, X1900@XTX - stress wentyle min. / wentyle max wentyle min. - po ok. 5 min. temperatura na jajkach sięgnęła 60 st i komputer się zawiesił ---------------------- Cooltec Maxistream Oprócz chłodnicy zmieniły się jednak też złączki i węże (z 12/15 na 8/10 Innovateka) X2@2,0GHz C&C on, X1900@2D - idle wentyle min. / wentyle max X2@2,0GHz def vcore, X1900@XTX - stress wentyle min. / wentyle max X2@2,9GHz 1,4 vcore, X1900@2D - idle wentyle min. / wentyle max X2@2,9GHz 1,4 vcore, X1900@XTX - stress wentyle min. / wentyle max --------------------------- PODSUMOWANIE ---------------------- ---------------------- ---------------------- Wymieniłem Eheima1048 na pompkę Laing DDC-1plusT: http://www.alphacool.de/product_info.php/p...water-tank.html Zmieniłem kierunek obiegu wody: * eheim1048: pompka -> cpu -> gpu -> chipset -> chłodnica -> pompka * laing ddc1+T: pomka -> chipset -> gpu -> cpu -> chłodnica -> pompka (mniej węży, układ łatwiej się samoczynnie odpowietrza) X2@2,0GHz C&C on, X1900@2D - idle wentyle min. / wentyle max X2@2,9GHz 1,4 vcore, X1900@XTX - stress wentyle min. / wentyle max Edytowane 27 Listopada 2006 przez AndyN Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszonek Opublikowano 14 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2006 mogles sie wstrzymac i dac test jak juz wszytko bedzie ;) no ale czekamy, jestem ciekawy jak to wyjdzie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyN Opublikowano 14 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2006 mogles sie wstrzymac i dac test jak juz wszytko bedzie ;) no ale czekamy, jestem ciekawy jak to wyjdzie.Powiedz to mojemu komputerowi :mur: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
99tomcat Opublikowano 14 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2006 komputerku drogi łykaj coolteca bo ci Andy jąderko przysmazy :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mattnick Opublikowano 14 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2006 chyba dwa :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nicko13 Opublikowano 14 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2006 Hmm moim zdaniem roznica bedzie jakies 3-4* moze i wiecej,szkoda ze nie masz czegos jeszce wiekszego ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
victor89 Opublikowano 14 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2006 a co nie tak z PC <_> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miazga82 Opublikowano 14 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2006 Bez 2 zdań, cooltek wygra. Na pewno z całkiem sporą przewagą. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mattnick Opublikowano 14 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2006 albo się o tym nigdy nie dowiemy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszonek Opublikowano 15 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2006 Bez 2 zdań, cooltek wygra. Na pewno z całkiem sporą przewagą. :D to by było ciekawe jakby przegral [; baaardzo ciekawe. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal-zal Opublikowano 15 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2006 :D to by było ciekawe jakby przegral [; baaardzo ciekawe.sam jestem ciekawy bo kupiłem BIX2 wiec czekamy na testy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malik Opublikowano 16 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2006 Rowniez jestem ciekaw jaka bedzie roznica. Jezeli przegra bix2 to chyba ( znaczaco ), to chyba czeka mnie wymiana chlodnicy :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BENITO Opublikowano 17 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2006 Ja wczoraj złożyłem swoją maszynę. Chłodniczka o 1 stopień lepsiejsza aniżeli moje dotychczasowe volvo, które z kolei było lepsze od freezera2 o 3 stopnie. Więc BIX2 na pewno lepsze nie będzie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PMichalak Opublikowano 17 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2006 Ile miałeś wicherków na Harrisonie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BENITO Opublikowano 17 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2006 2 fandery, również skręcone na minimum, teraz z powodu braków starszej serii musiałem dokupić jednego nowszego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martinii Opublikowano 17 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2006 U mnie zmiana bixa2 na coolteka 2x120 dala spora roznice - temperatura spadla o pare stopni. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malik Opublikowano 17 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2006 a dokladniej o ile ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miazga82 Opublikowano 17 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2006 a dokladniej o ile ?A czy to ważne? Najważniejsze że spadła. Różnica jest zauważalna, tak wiec co tu więcej gadać ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Black_war Opublikowano 18 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2006 Ale fajny ten test maxistreama ^^ "jósh" cztery dni Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyN Opublikowano 18 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2006 Ale fajny ten test maxistreama ^^ "jósh" cztery dniJak mi podeślesz sprawną K8N SLI Platinum to może być już w środę. Umowa stoi? :mur: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mattnick Opublikowano 18 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2006 współczuję... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal-zal Opublikowano 29 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2006 U mnie zmiana bixa2 na coolteka 2x120 dala spora roznice - temperatura spadla o pare stopni.kurde powoli zaczynam troszke zalowac ze kupilem od ciebie bix2 a naprawde duża ta rózncia jest? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martinii Opublikowano 29 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2006 Tylko ze ja zmienilem jednoczesnie chlodnice i blok na CPU. Nie wiem wiec co spowodowalo w wiekszym stopniu spadek temp. Nawet gdyby bylo pol na pol to byloby po 3 stopnie na oba podzespoly. Do tego tez zostala dodana pasta CLP. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyN Opublikowano 29 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2006 Tylko ze ja zmienilem jednoczesnie chlodnice i blok na CPU. Nie wiem wiec co spowodowalo w wiekszym stopniu spadek temp. Nawet gdyby bylo pol na pol to byloby po 3 stopnie na oba podzespoly. Do tego tez zostala dodana pasta CLP.Zmiana bloczka na proc, CLP. Równie dobrze zmiana chłodnicy sama w sobie nic by nie dała. A ja ciągle czkam na mobo :mur: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyN Opublikowano 5 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2006 Mam już płytę. Ten sam model W weekend składam kompa. Tyle że postanowiłem zmienić złączki i wężyki na 8/10 więc na razie komp będzie na AC a po skompletowaniu WC dopiero zrobię porównanie. Porównanie będzie o tyle "kulawe", że oprócz chłodnicy zmienią się wężyki i złączki. Cóz, swiat nie jest doskonały ;) So, stay tuned ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martinii Opublikowano 6 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2006 Jakie weze wybrales? Innovatek? :> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartolomius Opublikowano 6 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2006 Innovateki ostatnio zrobiły się modne na forum i nie ma się czemu dziwić, w porównaniu do Tygonu R3603 8/11 Inno jest cieńszy, ma ładny kolor (jak ktoś kupi niebieski) i podobnie się (nie)załamuje. No i dochodzi kwestia dostępności w naszym pięknym kraju... @AndyN: średnicy węży nie powinna mieć wielkiego wpływu na różnice w wynikach między dwoma systemami. Czekam na test, do roboty! :-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malik Opublikowano 9 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2006 Odswieze troche temat - jedzie do mnie cooltek maxistream 2x120. Zobaczymy jak wypadnie w konfrontacji z black water ulitmate 122 :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martinii Opublikowano 10 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2006 A ja po dolozeniu x1900xtx + cool matic zastanawiam sie czy nie kupic Coolteka Maxistream 3x120 w miejsce 2x120.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malik Opublikowano 10 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2006 Temperatury sie pogorszyly ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...