AndyN Opublikowano 10 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2006 Karta gpu/mem: 650/775 (lub po wstepnym o/c = 720/810), vgpu/mvddc/mvddq/vddci: 1,425v/2,086v/2,086v/1,486v; Procek 3GHz @ 1,44v (to ustawienia na codzien) okolo 43 stopnie (wg mbm) Raczej na pewno chodzi o temp., bo gdy wlacze Fandery na chlodnicy na max juz nie ma zwisow. Tylko ze wtedy robi sie glosno... :? Pomimo bloku Cool-Matic, ktory chodzi niby takze mosfety kary dodalem Fandera skreconego na minimum, aby wial wlasnie na okolice mosfetow. Podczas wyswietlania grafiki 3D blok jest w miejscu mosfetow BARDZO goracy. Odnosnie ATIToola i przechodzenia z 2D->3D i odwrotnie. Zauwazylem aby przejsc stabilnie w tryb 2D musi byc absolutnie kazda aplikacja z grafika 3D zamknieta. Gdy w ATITool wlacze 'Show 3D View' w trybie 3D i przelacze recznie na tryb 2D = freez. Gdy okienko 'Show 3D View' jest zamkniete moge sobie dowolnie przelaczac 2D-3D-2D-3D... Nic sie wtedy nie dzieje. Popatrz mój pierwszy post w tym wątku. Dwa jajka plus x1900 to potężne grzałki. Na skręconych wentylach przy przetaktowanych CPU i GPU 2x120 mm to za mało Ale nie wiem czy 3x120 mm przy wentylach na min wystarczy. Czekam na złączki i węże by złożyć WC. Bo może być w myśl zasady: "Żeby chłodzić trzeba dmuchać" I WC przy tak wykręconych ("grzałkowatych") sprzętach traci swój sens jeśli chodzi o ciszę. Jest wydajniejsze niż WC ale przestaje być znacząco cichsze Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malik Opublikowano 10 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2006 U mnie sa 4 wentyle na bix2, skrecone na 600 rbm. Temperatury rzedu 32 stopni na CPU i 34 na GPU w idle. Natomiast przy konfigu do benchy tempy: 39-40 CPU, 40 GPU. Wiec nie jest tak zle - chlodnica 2x120mm daje rade :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martinii Opublikowano 10 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2006 (edytowane) Idle (teraz): @Malik - zadziwiajaco niskie masz te temperatury... Edit Po jakiejs minucie z wlaczonym okienkiem 3D View i taktami karty graficznej jak widac: Fandery na chlodnicy skrecone na min. Za jakies 2 minuty nastapilby zwis... Edytowane 10 Października 2006 przez Martinii Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malik Opublikowano 10 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2006 U mnie idle wyglada tak: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martinii Opublikowano 10 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2006 I procek na 3,2GHz? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malik Opublikowano 10 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2006 Procek na 2.9Ghz 3.2Ghz tylko przy benchmarkach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyN Opublikowano 11 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2006 (edytowane) Węże już mam, jeśli złączki dostanę przed weekendem w weekend składanie WC ..... :D Po jakiejs minucie z wlaczonym okienkiem 3D View i taktami karty graficznej jak widac:Czym mierzysz temperaturę wody i w jaki sposób jest ona odczytywana przez MBM? :blink: Edytowane 11 Października 2006 przez AndyN Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PMichalak Opublikowano 11 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2006 Czym mierzysz temperaturę wody i w jaki sposób jest ona odczytywana przez MBM? :blink:zapewne tym :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martinii Opublikowano 11 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2006 Dokladnie ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyN Opublikowano 11 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2006 Dokladnie ;)To jest podłączane do coma? usb? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martinii Opublikowano 11 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2006 COM Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyN Opublikowano 15 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2006 Nowe WC złożone choć jeszcze niekompletne - brak miernika przepływu (trzeba dorobić końcówki) Bloczki te same, zmieniła się chłodnica na Maxistream'a i wężyki na Innovateki niebieskie w naciągniętych czarnych oplotkach X2@2,0GHz def vcore, X1900@XTX - stress - wentyle na min Na chłodnicy działały tylko dwa wentylatory, trzeci czeka na dorobienie kabelka (jutro) więc screen ten jest tylko orientacyjny Reszta screenów wkrótce Mam już dość tego Eheima, znów się zapowietrzył i trzeszczy. Niech tylko poprawiona wersja Lainga się pojawi ..... :mur: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martinii Opublikowano 15 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2006 A jakas foteczka 'na szybko'? :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Racuch Opublikowano 15 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2006 AndyN jaka jest róznica m-dzy idle/load , najlepiej na procku po OC .Masz nie głupi blok i od pewnego czasu zastanawia mnie kiepski wynik mego X2P. Przetestuj Orthosem jeżeli znajdziesz chwilę czasu ;-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malik Opublikowano 15 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2006 U mnie juz wyladowal w ukladzie - cooltek 2x120mm. Roznica duza. Spadek okolo 2-3 stopni. Redukcja do 2 wentyli na chlodnicy. Rzeczywiscie fajna chlodniczka :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyN Opublikowano 16 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2006 A jakas foteczka 'na szybko'? :)Aparat w naprawie :( Może dzisiaj będę go miał AndyN jaka jest róznica m-dzy idle/load , najlepiej na procku po OC .Masz nie głupi blok i od pewnego czasu zastanawia mnie kiepski wynik mego X2P. Przetestuj Orthosem jeżeli znajdziesz chwilę czasu ;-) Gdy tylko zrobię ten kabelek do trzeciego wentyla zrobię zrzuty według tej samej zasady co w pierwszym poście tego wątku Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyN Opublikowano 16 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2006 W pierwszy post wrzuciłem część wyników z Coolteka (reszta wkrótce) Trochę nie wiem jak je zinterpretować w porównaniu z BIX2 :blink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Racuch Opublikowano 16 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2006 masz napewno jakieś złe pole albo żyłę wodną ,przestaw sprzęt do innego pomieszczenia :huh: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dem Opublikowano 16 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2006 16C różnicy na Radku w pełnum stresie, przy minimalnych obrotach wentyli. Ten wynik mówi sam za siebie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miazga82 Opublikowano 16 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2006 (edytowane) Cos mi tu nie pasuje, na procu różnica 4 stopni lub coś koło tego, a na gpu 16C? To jakaś bzdura za przeproszeniem ;) EDIT: chyba troche inaczej takty były ustawione Edytowane 16 Października 2006 przez Miazga82 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartolomius Opublikowano 16 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2006 W pierwszy post wrzuciłem część wyników z Coolteka (reszta wkrótce) Trochę nie wiem jak je zinterpretować w porównaniu z BIX2 :blink:Dobra robota. Mała sugestia z mojej strony: byłoby dobrze, gdybyś wszystkie dotychczasowe (i przyszłe) wyniki zebrał w formie jakiejś tabelki albo kilku linijek tekstu. Całość wyglądałaby o wiele czytelniej i wygodniej by się je przeglądało. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyN Opublikowano 17 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2006 (edytowane) masz napewno jakieś złe pole albo żyłę wodną ,przestaw sprzęt do innego pomieszczenia :huh:? :blink: Cos mi tu nie pasuje, na procu różnica 4 stopni lub coś koło tego, a na gpu 16C? To jakaś bzdura za przeproszeniem ;) EDIT: chyba troche inaczej takty były ustawione Takty czego? Edit: Chyba, że sterowniki do grafy były inne .... Nie pamiętam tego już :oops: Dobra robota. Mała sugestia z mojej strony: byłoby dobrze, gdybyś wszystkie dotychczasowe (i przyszłe) wyniki zebrał w formie jakiejś tabelki albo kilku linijek tekstu. Całość wyglądałaby o wiele czytelniej i wygodniej by się je przeglądało.Zrobię tak gdy zrobię screeny ze wszystkich wariantów Pomiary dla Coolteka robiłem "na szybko", sam byłem ciekaw wyników. Jeszcze raz się im przyjrzę gdy uznam, że jest to potrzebne zrobię je jeszcze raz. Nie twierdzę, że są bezbłędne i ostateczne Nie sprawdzałem jeszcze jak się chłodnica sprawuje przy full load - praca, dom, angielski, czasu nie mam :( Edit2: Zastanawia mnie jak chłdnica by się spisywała gdyby była poziomo. Czy ułożenie może mieć wływ na wydajność? Edytowane 17 Października 2006 przez AndyN Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Racuch Opublikowano 17 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2006 Taki skrót myślowy ;-) nie zauważyłem przewagi Coolteca nad BIX-em Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyN Opublikowano 17 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2006 nie zauważyłem przewagi Coolteca nad BIX-emPorównaj stres dla obu chłodnic, z wentylami na min i na max Jeszcze będę sprawdzał te odczyty dla Coolteka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BENITO Opublikowano 18 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2006 Ja ostatnio przebudowałem WC, poz zmianie budy na chiefteca MX przykręciłem chłodnice do bocznej klapy poprzednio była na górze i bardziej rozcieńczyłem glycoshell demineralką, tempy spadły o 3 stopnie :blink:, sam nie wierzyłem. Na dniach zamiast badziewiastego aquaela zamontuje Eheima 1200l/h :twisted: a więc nadal totalny oldschool. Po tym jak zmniejszyłem "wysokość układu widzę , że po prostu pompa jest za słaba żeby Flowpin mógł rozwinąć skrzydła. Jeszcze trza bedzie zamówić CLP i na venice w czapce 2700@1,55v uda się napewno zejść poniżej 45 stopni full stress. Keep burnin' Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyN Opublikowano 21 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2006 Moje nowe WC: http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=215423 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martinii Opublikowano 22 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2006 AndyN, czyli jesli chodzi o temperatury jestes zadowolony? Bo widze niezly spadek temp. zarowno na gpu jaki cpu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyN Opublikowano 22 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2006 AndyN, czyli jesli chodzi o temperatury jestes zadowolony? Bo widze niezly spadek temp. zarowno na gpu jaki cpu.Jest lepiej. Choć nie mam czasu na pomiary na full load przy OC. Postaram się to zrobić na początku tego tygodnia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyN Opublikowano 23 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2006 W pierwszy post wrzuciłem screeny z dalszym ciągiem pomiarów .... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Racuch Opublikowano 23 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2006 brakuje mi tylko takiego wykresiku i będzie spuer Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...