Loozack Opublikowano 14 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2006 (edytowane) Witam, mam pewien problem, otóż jakiś czas temu złożyłem nowego kompa i od samego początku dzieją się z nim jakieś cuda, oto jego specyfikacja: Tagan 480U-01 Asus A8N-SLI Premium AMD Athlon X2 3800+ 2x1gb G.Skill GBHZ DDR500 Seagate 160gb SATA2 Galaxy GF7600GS 1,2ns Sound Blaster X-Fi Extreme Problem jest taki, że nie wszystkie programy chcą działać lub działają niestabilnie, przykład: RegCleaner - po zainstalowaniu próbuję go uruchomić ale nic się nie dzieje, mimo że w procesach jest włączony, lub jeśli jakimś cudem uda mi się go uruchomić to wywala się podczas czyszczenia rejestru, Oxygen Phone Manager - komputer się zawiesza przy starcie programu, Samurize - czasem przy starcie tego programu pojawia się błąd: ERROR: INVALID FLOATING POINT OPERATION, 3ds Max 6 - restart komputera poprzedzony błędami w viewportcie, takimi jak TU lub TU, po którym niektóre programy gubią swoje ustawienia (firewall, antywirus), od niedawna mam również problem z renderowaniem, gdyż po kilku bucketach rendering się zatrzymuje a po chwili Max się wyłącza i powiadamia o błędzie, S&M - komputer przechodzi wszystkie testy oprócz testu karty graficznej, program wywala błąd na samym jego początku, czasem też się zawiesi podczas grania w jakieś gry (np. C&C Generals, rFactor), ale bardzo rzadko. A teraz co zauważyłem i co wykluczam: myślę, że nie jest to wina RAMu ponieważ problemy są te same bez względu na to czy mam zamontowane kości 2x1gb G.Skill czy 2x512mb GeiL, nie jest to również wina podkręcania ponieważ błędy wystepują nawet gdy wszystko w BIOSie mam ustawione na AUTO, komputer wykazuje pełną stabilność w programach typu Prime95 czy SuperPI, nawet puszczonych jednocześnie, nic się nie przegrzewa gdyż obudowa jest bardzo dobrze wentylowana, wszystkie temperatury są w normie. Podsumowując: może to być uszkodzony procesor, na co wskazują błędy przy uruchamianiu niektórych programów oraz przy renderowaniu, jednak testy syntetyczne przechodzą bez problemów, karta graficzna może być sprawcą artefaktów w viewportach 3ds Maxa oraz zwiech w grach ale nie może mieć nic wspólnego z błędami programów, płyta główna jakby nie patrzeć kontroluje prace wszystkich podzespołów a więc może to ona, zasilacz, hmm.... nie mam miernika ale z tego co mi pokazuje Everest napięcia utrzymują się w normie. Najgorsze jest to, że nie mam możliwości pożyczenia od kogoś sprzętu do podmiany i sprawdzenia czego to wina bo nikt w pobliżu nie ma płyty głównej na Socket939 ani choćby karty graficznej na PCI-Express i dlatego zwracam się z prośbą o pomoc do Was :) Pozdrawiam. [edit] Rozwiązanie prawdopodobnie znajduje się w TYM topicu, chodzi o zainstalowanie "Dual Core Optimizer" ze strony AMD.com :) Edytowane 16 Września 2006 przez Loozack Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bedzio1001 Opublikowano 14 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2006 Witam Byc moze to sa problemy z dyskiem twardym ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lanc Opublikowano 14 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2006 Albo winda głupieje / masz jakiegoś wirusa ? ;] Jak masz możliwość to wrzuć jakąś grafę na PCI i zobacz czy problemy dalej występują. Procesor raczej jest OK jak przechodzi spi i prime... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Loozack Opublikowano 14 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2006 Dzięki za rady, akurat dysk mam drugi na ATA, na 100% sprawny a więc spróbuję jeszcze postawić system na nim, na tym stawiałem już kilka razy i ciągle coś jest nie tak. Wirusy również podejrzewałem ale kilka programów antywirusowych nic nie wykryło, włącznie ze skanerami on-line, stawiam raczej na problemy sprzętowe, ehh :/ Ok, jak będziecie jeszcze mieli jakieś pomysły to piszcie a ja teraz znikam postawić od nowa system na ATA. Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 14 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2006 Gdyby nie te dziwne arty w programie 3D, to sprzęt całkowicie możnaby wykluczyć i obstawiać sam system. Zrobienie formata powinno dać odpowiedź. Może kabel od dysku lub sam dysk? Artów jednak nie potrafię wyjaśnić. Stawiałbym na zasilacz, ale wtedy SuperPI i Prime powinny się sypać, jak liście w jesieni. A jak wygląda sprawa z grami? Zainstaluj coś na próbę nawet. Odpal jakiegoś Linuxa lub dowolny inny system operacyjny niż Win XP. Jeśli pojawią się jakiekolwiek arty lub podobne krzaki, to od razu reklamacja sprzętu w sklepie. Problem będzie, gdy nie kupowałeś wszystkiego w jednej firmie, bo wtedy nie bardzo wiadomo, co reklamować. Spróbuj koniecznie skombinować podzespoły dla 939 i podmienić na próbę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Loozack Opublikowano 14 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2006 Sprawa wygląda tak, postawiłem od nowa system na drugim dysku, zainstalowałem te same sterowniki do karty graficznej co na poprzednim i testy w programie S&M karta przeszła bez najmniejszych problemów. RegCleanera na wszelki wypadek ściągnąłem jeszcze raz, bo tamten plik mógł być uszkodzony (chociaż na starym kompie działał) i nawet się odpalił, ba, operacja czyszczenia rejestru też cała przeszła. Problem jednak pozostał jeśli chodzi o 3ds Maxa, wgrałem scene z tamtego dysku (ostatnią działającą) i dodałem element, który powodował zwieche podczas renderowania i mam to samo, rendering się zatrzymuje a po chwili Max się wyłącza. Jednak ten problem nadal nie wyklucza dysku bo element, który dodałem potrzebuje plugina, a więc może to być znowu uszkodzenie pliku. Przeraża mnie widmo uszkodzonego dysku bo jak pomyślę, ile mogę mieć uszkodzonych plików to nic tylko się załamać, mp3 i filmy to pół biedy ale różne projekty, ehh... Zainstaluje jeszcze jeden program, który powodował zupełne zawieszenie komputera i dam znać, czy dalej jest to samo. Pozdrawiam. P.S. Co do gwarancji to też nienajlepiej, bo zestaw zamawiałem częściami z różnych sklepów internetowych. Myślę jeszcze jak tu skombinować graty do s939, zawsze mogę kupić karte graficzną na PCI jakąś najtańszą ale proca i mobo za 50zł chyba raczej nie znajdę. P.S.2 Linux mi dużo nie da bo 3ds Max nie działa pod Linuksem a więc nie będe miał jak sprawdzić, czy dalej są artefakty. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Loozack Opublikowano 15 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2006 Zostawiłem na noc skanowanie programem HDD Regenarator i nie znalazł on ani jednego uszkodzonego sektora, a więc chyba mogę wykluczyć wadliwy dysk i wrócić do systemu zainstalowanego właśnie na nim (SATA). Najbardziej podejrzana jest teraz dla mnie płyta główna, ehh, najgorsza część do podmiany w zestawie :] Ale skąd tu skombinować zastępczą, oto jest pytanie... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 15 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2006 Najbardziej podejrzana jest teraz dla mnie płyta główna(..)... a dla mnie plugin do 3D Maxa. Sprawdz inne programy, które sprawiały problemy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Loozack Opublikowano 16 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2006 Za namową znajomego wypaliłem obraz płyty Hiren's Boot CD, która zawiera sporą ilość wszelkiego oprogramowania diagnozującego i antywirusowego i odpala się spod DOSu. Przeskanowałem wszystkie partycje antywirusem... nic... odpaliłem kilka testów na podzespoły kompa (procek, płyta)... nic... najzdrowszy sprzęt pod słońcem :) Zgłupiałem ale później natrafiłem na TEN topic i wszystko stało się jasne. Nie chcę zapeszać ale wygląda na to, że to wszystko wina braku zainstalowanego optymalizatora do procesorów dwurdzeniowych AMD. Wcześniej myślałem, że to tylko bajer a okazało się, że to konieczność. Ściągnąłem, zainstalowałem, odpaliłem S&M i karta przeszła test, którego wcześniej nie mogła, cud! Odpaliłem też 3ds Maxa ale problem pozostał, rozwiązaniem było zainstalowanie najnowszej wersji, prawdopodobnie stara nie lubiła dwurdzeniowców. Mam nadzieję, że to już koniec moich problemów. Dzięki za rady, może ten topic przyda się komuś innemu z podobnymi błędami :) Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...