Skocz do zawartości
Seavolv

2 Laptopy + Neostrada

Rekomendowane odpowiedzi

Wcześniej miałem trzy stacjonarki podłączone na skrętkę za pomocą TEGO routera oczywiście wszystko na neostradzie.

Teraz mam dwa laptopy z wi-fi i za bardzo nie wiem, co mam kupić, aby uzyskać bezprzewodowy dostęp do netu + LAN. Trzeba zmieniać wszystko czy można coś wykorzystać? A no mam jeszcze modem do neostrady Sagem na usb. Dobrze by było, aby był dość dobry sygnał, bo mieszkam w domku jedno piętrowym ściany ogólnie z cegły no poza sufitem/podłogą to juz beton zbrojony :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Masz dwie opcje:

- Linksys WRT54GL + modem ethernetowy (czyli z gniazdkiem RJ45) do Neostrady

- router z Wifi i wbudowanym modemem ADSL Annex A.

W przypadku tej drugiej opcji wybor sprzetu jest duzo wiekszy, choc osobiscie polecalbym cos z Linksysa.

Sam korzystam z Linksysa WAG200G i zasieg mam w mieszkaniu (60 m^2), piwnicy pietro nizej (znajdujacej sie pod pokojem lezacym po drugiej stronie mieszkania od routera) i w pokoju kumpla, ktory dziela od mojego cztery sciany (a byc moze piec, bo nie wiem czy sciana przy schodach na klatce jest na drodze). Jak widac nie jest zle, choc u kumpla juz bywa roznie z sila sygnalu (jeszcze ani razu nas nie rozlaczylo, ale zdarzalo sie ze siec chodzila z minimalna predkoscia 1 Mbit/s - testowane na laptopie z podpisu z wbudowanym Wifi) :) Calosc dziala bezproblemowo, router sam martwi sie o podtrzymywanie polaczeina z Neostrada.

Zaleta pierwszego wariantu (WRT54GL + modem) jest mozliwosc skorzystania z nieoficjalnego softu do routera, ktory daje mu ogromne mozliwosci konfiguracji i podzialu pasma.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi