Skocz do zawartości
Laweciarz

Nowy dział dla początkujących - G�OSOWAĆ!!!

Czy jestes za utworzeniem dzialu dla poczatkujacych? (najpierw przeczytaj o co chodzi)  

2 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy jestes za utworzeniem dzialu dla poczatkujacych? (najpierw przeczytaj o co chodzi)

• Tak - jestem za
      66
    • Nie - jestem przeciw
      12

Rekomendowane odpowiedzi

A ja bym tak zrobił:

Walnął nA FAQ kilka tematów,np. POstawy OC, I tam mozna by znalezc do proca, grafy ,ramu, programy do tego, wskazówki do BIOSU, gdzie i jak, itp.

2gi. Czym wsprawdzac i linki do plików, testerów itp.

3ci. Opisac korblemy z kazdym, no moze z wiekszoscia, te z ktorymi jest najwiecej problemów, sposoby ich rozwiazywania.

Mysle zre by pomoglo tylko trza to zroganizowac w pare osób, ktore zebralyby materiały do okreslonych topiców i potem to w kupe i na tpoici pzrerobic.

Pozdr

Jestem za! Jeszcze ze swojej strony proponuję umieszczać napisane już porady na forum testowym, żeby każdy mógł zwrócić uwagę na to co jest nieprecyzyjnie, czego brakuje, albo co jest źle. Potem można ustalić ostateczną wersję skopiować co trzeba i ładnie wkleić do FAQ. Ja mogę spróbować coś o chłodzeniu wodą (podstawy teoretyczne) pod bacznym okiem i przy konstruktywnej krytyce Witchhuntera :D Ale to po sesji. Podkręcania się w żadnym wypadku nie podejmę. Niech to zrobi ktoś kompetentny, a inni kompetentni niech podpowiadają. W ogóle wcale nie jest powiedziane że na konkretny temat ma napisać jedna osoba. Niech ludzie dodają co trzeba, a potem to się jakoś powycina, zredaguje i wklei na FAQ, jako jeden post. I niech rzecz dzieje się na forum testowym, bo do FAQ nie każdy ma uprawnienia (i słusznie). W pierwszej kolejności można by napisać właśnie o podstawach. Trzeba w końcu umieścić w FAQ odpowiedzi na pytania, które są zadawane najczęściej bo to w końcu Frequently Asked Questions (Często zadawane pytania). Na razie to nasze FAQ niezupełnie tak wygląda.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jestem za! Jeszcze ze swojej strony proponuję umieszczać napisane już porady na forum testowym, żeby każdy mógł zwrócić uwagę na to co jest nieprecyzyjnie, czego brakuje, albo co jest źle.

Nom reklama tego to podstawa, proponuje przy rejestracji jak goscu kliknie na Wyslij to pozniej przy tym okienku juz jak e mailem aktywuje konto by tam wielkimi literami albo jakis banner wstawic odstlajacy do FAQ i bez zagladniecia tam nie ma mowy o tworzeniu topiców, albo czcionka 3 albo 4 na samym dole o kolorze prawie takim jak tło na ktorym sie znajduje nalisac "Pomin to". Co o tym myslisz??

Potem można ustalić ostateczną wersję skopiować co trzeba i ładnie wkleić do FAQ.  W ogóle wcale nie jest powiedziane że na konkretny temat ma napisać jedna osoba. Niech ludzie dodają co trzeba, a potem to się jakoś powycina, zredaguje i wklei na FAQ, jako jeden post.

Dokladnie o to mi chodzilo, aby ekipa odpowiedzialna za jakis temat sie zebrala, zebrala materialy i to wstaiwla jako calisc do 1ego topicu.

I niech rzecz dzieje się na forum testowym, bo do FAQ nie każdy ma uprawnienia (i słusznie). 

Tutaj to chyba nie, a poza tym postów sobie nabija :wink: albo prawo do umnieszczania tylko przydatnych informacji nic w stylu "zgadzam sie " " popiera" Bo to nic nie da.

W pierwszej kolejności można by napisać właśnie o podstawach. Trzeba w końcu umieścić w FAQ odpowiedzi na pytania, które są zadawane najczęściej bo to w końcu Frequently Asked Questions (Często zadawane pytania). Na razie to nasze FAQ niezupełnie tak wygląda.

Tam chyba tylko podstawy z poczatku albo dac drugi topic "dla tych ktorzy zapoznali sie juz z taematem dla poczatkujacych i chca sprobowac sil jako zaawansowani - czyli "Dla zaawansowanych".

FAQ musi tez sie rozwijac, ale ogranczenia so nanesline na nie wiec nie kazdy ma tak mozliwosc odpowiadania i dobrze bo by sie syf zrobil i nic nie moznaby znalezc.

Pozdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I niech rzecz dzieje się na forum testowym, bo do FAQ nie każdy ma uprawnienia (i słusznie). 

Tutaj to chyba nie, a poza tym postów sobie nabija :wink: albo prawo do umnieszczania tylko przydatnych informacji nic w stylu "zgadzam sie " " popiera" Bo to nic nie da.

Pomysł dobry. A forum testowe jest IMO idealnym miejscem na zbiorowe pisanie FAQ'a na jakiś temat. I nie masz tutaj racji Allen3 ( czyżby Ci aż tak zależało na tym przeklętym liczniku?? ), ze ktoś na testowym bedzie się bawił w postfuckera, bo nawet jeśli to zrobi to i tak wszystkie posty i topici są na tym forum kasowane po jakimś czasie, więc nic by to takiemu łosiowi nie dało :P Każdy powinien to robić aby pomóc innym, i dla własnej satysfakcji, a nie dlatego żeby sobie nabić posty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Każdy powinien to robić aby pomóc innym, i dla własnej satysfakcji, a nie dlatego żeby sobie nabić posty.

Dokładnie. A przede wszystkim po to żeby mniej było tematów zamkniętych SZUKAJ

...i jeszcze trzy małe prośby:

1 Czy mogliby się na ten temat wypowiedzieć administratorzy i moderatorzy?

2 Czy każdy mógłby napisać krótkie "jestem za", albo "jestem przeciw" nowemu działowi - podając powód lub nie. Dało by to rozeznanie czy pomysł ma poparcie, czy nie? No dalej, nabijcie sobie posta. :D Nie chciałem robić z tego ankiety.

3 I można by zacząć pisać już coś do FAQ na forum testowym :wink: . Nie trzeba być gosu żeby napisać jak podkręcić kompa. :wink: Nie nasadzać się na MEGA, GIGA-posty tylko coś naskrobać, każdy niech coś doda od siebie i już. Bo znowu się skończy na gadaniu. :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Każdy powinien to robić aby pomóc innym, i dla własnej satysfakcji, a nie dlatego żeby sobie nabić posty.

Dokładnie. A przede wszystkim po to żeby mniej było tematów zamkniętych SZUKAJ

Mi nie chodzi o licznik, mi chodzi o to aby wnosili cos sensownego do tematu. A nie texty typu "EXTRA" "Popieram"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 Czy każdy mógłby napisać krótkie "jestem za", albo "jestem przeciw" nowemu działowi - podając powód lub nie.  Dało by to rozeznanie czy pomysł ma poparcie, czy nie? No dalej, nabijcie sobie posta. :D  Nie chciałem robić z tego ankiety.

Lepiej jednak dodaj ankietę, temat bedzie bardziej przejrzysty.

Narazie trzeba poczekać co powiedzą administratorzy, jak zapadną jakieś decyzję bedzie można przejść do działania 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zgadzam się z wami, pomysł jak najbardziej popieram, bo zaczyna mi się też coraz bardziej podobać. Niemniej największą szansę dla tego forum widzę w PRZEJRZYSTYM I DOBRZE OPRACOWANYM FAQ.

Niemniej popieram możliwość utworzenia takiego działu, pomysł mi się podoba, zobaczymy co z tego wyjdzie... Jeśli będzie dużo osób skłonnych do pomocy tym mniej doświadczonym, to będzie ok. Jeszcze staniemy się jakimś Centrum Pomocy Początkującym Overclockerom czy coś w tym stylu :) to by było cool, a jak nie to się to ustrojstwo wywali i po problemie. Nie zaszkodzi spróbować.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ale się topic rozrusł i jeszce ankieta ale widzę że wszyscy zgodni są co do tej propozycji , ja dalej popieram takie działania tylko że coś nie skychać odpowiedzi moderatorów :-(

czyżby kierownictwo olało tą sprawę ?????

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moderatorzy tutaj nie decydują, choć pewnie mają na to jakiś wpływ, najważniejszy jest głos adminów, może teraz dyskutują na forum dostępnym tylko dla nich o tym pomyśle, i wkrótce się odezwą :? . Maili chyba nie ma sensu wysyłać, bo niemożliwe żeby żaden z administratorów tego topicu nie zauważył. Choć wysłać nie zaszkodzi. Ale poczekajmy, niedługo pewnie ktoś się odezwie 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Uważam iż to jest dobry pomysł - ludzie sa leniwi i (jak ktos juz wspomniał) niechce im sie szukac(zreszta wyszukiwarka nie działa perfekcyjnie) - a tak to fora by były mniej zapchane

BTW czasem mam wrażenie że niektórzy nie potrafia używać tej wyszukiwarki .... (trzeba im FAQ zrobić :D)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Uważam iż to jest dobry pomysł - ludzie sa leniwi i (jak ktos juz wspomniał) niechce im sie szukac(zreszta wyszukiwarka nie działa perfekcyjnie) - a tak to fora by były mniej zapchane

BTW  czasem mam wrażenie że niektórzy nie potrafia używać tej wyszukiwarki ....  (trzeba im FAQ zrobić  :D)

To ja poroszę bo z wyszukiwaniem, szczerze mówiąc, nigdy mi dobrze nie szło...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pomysl nie jest zly, ale nie kazdy bedzie chcial zakladac topic na takim forum - nie kazdy sie przyzna ze jest lama ;)

eee, wiekszosc ludzi tu ma czasem jakies smieszne problemy, o ktore glupio sie spytac... mi sie wydaje, ze bedzie lajt i trzeba to potraktowac jako takie miejsce na 'banalne pytania, na ktore chwilowo nie pamietam odpowiedzi, bo mam trudniejsze problemy na glowie' :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OD CZEGOS TRZEBA ZACZYNAC

WERSJA BETA NIEDOPRACOWANA , CHOCIAZ NIE TAKA ZLA

ZERKAJCIE

:!: Wszystko to co jest wielkimi literami jest absolutnie zbędne.

:!: Mało czytelnie i mało przejrzyście - brak akapitów, boldów itp, itd jedno wielkie ciasto

:!: Ortografia :( Kto ma brać poważnie osobę tak piszącą.

:!: Chaotycznie i "fajosko" zamiast fachowo.

:!: Właśnie dlatego prosiłem - Na forum testowym!

:twisted:

A tak poza tym, to jak to trochę doszlifować to na pewno się przyda i niejedna osoba z tego skorzysta. Dobry pomysł na topic. W ogóle to mam więcej na tak niż na nie :wink: tylko trzeba to zwyczajnie dopracować.

Mam nadzieję, że zachęci to resztę do napisania czegoś (na forum testowym) :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam nadzieję, że zachęci to resztę do napisania czegoś (na forum testowym) :twisted:

czlowieku, jest sesja :D :D :D :D :D

imho duzo latwiej jest ludziom odpowiadac na pytania niz napisac jakis tekst do faq'a, wiec nie wiem czy bedzie wielu chetnych do tworzenia rzeczywiscie przydatnych dziel (to naprawde wymaga silniejszego wytezenia komukuff muskofyh). nie mam nic przeciwko, ale sadze ze duzo bardziej trafionym pomyslem jest jednak to forum dla begginerow.

ps respect dla wszystkich piszacych teksty do faq :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OD CZEGOS TRZEBA ZACZYNAC

WERSJA BETA NIEDOPRACOWANA , CHOCIAZ NIE TAKA ZLA

ZERKAJCIE

:!: Wszystko to co jest wielkimi literami jest absolutnie zbędne.

:!: Mało czytelnie i mało przejrzyście - brak akapitów, boldów itp, itd jedno wielkie ciasto

:!: Ortografia :( Kto ma brać poważnie osobę tak piszącą.

:!: Chaotycznie i "fajosko" zamiast fachowo.

:!: Właśnie dlatego prosiłem - Na forum testowym!

:twisted:

A tak poza tym, to jak to trochę doszlifować to na pewno się przyda i niejedna osoba z tego skorzysta. Dobry pomysł na topic. W ogóle to mam więcej na tak niż na nie :wink: tylko trzeba to zwyczajnie dopracować.

No juz troszke dopracowane

Jak na moj pierwszy tekscior to i tak nie jest zle. Po poprawkach jest dosc czytelnie i miło.

--------------------------

Nastepny topic dla poczatkujacych to bedzie cos w rodzaju (skad zassac drivery do , kart graficzny, plyt glownych , itp. itd. tez mysle dosc trafione !)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I nie masz tutaj racji Allen3 ( czyżby Ci aż tak zależało na tym przeklętym liczniku?? ), ze ktoś na testowym bedzie się bawił w postfuckera, bo nawet jeśli to zrobi to i tak wszystkie posty i topici są na tym forum kasowane po jakimś czasie, więc nic by to takiemu łosiowi nie dało :P Każdy powinien to robić aby pomóc innym, i dla własnej satysfakcji, a nie dlatego żeby sobie nabić posty.
Ty czytales moja wypowiedz :?: :?: :?: Przeczytaj jeszcze raz, mi chodzi o to zeby nie bylo textów "extra" , "zgadzam sie", tylko same konkrety :twisted: Posty sa kasowane po jakims czasie??? byc moze :wink:

JEstem za pomyslem Allen'a3. Pomysl Laweciarz'a tez niczego sobie ale IMO lepszy bedzie Allen'a ;)

Mó jest oparty na wypowiedzi Laweciarz'a IMHO rozwinięty na poszczególne dzialy.

bierzesz kilka śrubokrętów i załatwiasz sobie dobre oświetlenie zebu nie celować w ciemno wtyczkami i kartami

Dobiles mnie tym textem

:lol: 8) :lol: :roll: :roll: :lol: :lol: :lol: 8) :lol: :lol: 8)

Nastepny topic dla poczatkujacych to bedzie cos w rodzaju (skad zassac drivery do , kart graficzny, plyt glownych , itp. itd. tez mysle dosc trafione !)

O, to chcialem tez zaproponowac, mozeby to umiescic na końcu artykółów w FAQ??? IMHO link do strony z linkiem do pliku, nie do pliku bym wolal, bo sciazke url do pliku moga zmienic.

Pozdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy mogę liczyć na większy odzew w tej sprawie? Kurde tak samo wygląda pierpzona demokracja w Polsce. Wszyscy narzekają że jest dod.upy, a na wybory nie chodzą. :evil:

Jak nie chcecie tego działu to głosujcie, że nie, a jak chcecie to też głosować! Wszędzie pełno banalnych pytań, które zaśmiecają to forum. Jestem po prostu za tym żeby topiki tych nowych wrzucać do jednego działu. Tylko tyle.

Dlaczego tylko reed wypowiedział się w tej sprawie? Wiem że moderatorzy nie decydują o zmianach, ale w końcu to oni odwalają tu czarną robotę i dbają o jakość tego forum więc moim zdaniem ich zdanie jest ważne w tej kwestii.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jest FAQ wiec po kiego kolejny dzial (mozna je jeszcze rozbudowac )  , kazdy nowy kretacz zamim mogl by posta walnac powinien byc przekierowany na FAQ

tylko ze do dzialu FAQ moze nieliczna grupa pisac a jak ktos ma pytanie ktorego nie ma w FAQ to pojdzie do innego dzialu i go napisze wiec znowu bedzie SZUKAJ itp. choc jednak FAQ powinien zawierac wiecej podstaw. jest jeszcze jeden problem dzial moze poprostu "zaginac" :D malo osob bedzie do niego zagladalo i poczatkujacy zniecheca sie do niego - no bo poco maja pisac w tym dziale jezeli nikt nieodpowie na ich pytanie.

BTW JESTEM ZA nowym dzialem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

fajnie, niech wszyscy słuchają tych co mają po tysiąc postów, tylko że ta ilość wcale nie znaczy że ktoś się na czymś zna...

ten postjest moim pożegnaniem ze stroną Tweak.pl (notabene była to moja strona startowa), bo niestety stronka "zeszła na psy" co do zawartości ( newsy typu "na stronie takiej a takiej był test tego a tego" to, wybaczcie, troszkę za mało..

Pozdrowienia, dla kiedyś dobrego, zespołu tweak.pl...żegnam :cry:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pierwszy ktory opuszcza tweaka, cos ty facet zwaroiwal???

Zostan, jest sporo textów szukaj bo wiele bardzo podobnych tematów juz bylo, iciagle to samo w kolko jest powtarzane, poza tym to nowi uzytokwnicy czest zobia zamet textami typu jak podkrecic albo czy tak mozna. Zostan.

Cos malo tych glosów, czyzby to byl az tak zly pomysl??? Ludzie glosowac, do urn Rodacy :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi