p1mp3k Opublikowano 14 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2006 (edytowane) Witam, Od jakiegos czasu mam nowego kompa. Moj problem wyglada tak: Gram jakis czas, wszystko jest wporzadku, nic sie nie dzieje i nagle nastepuje zwiecha kompa na okolo 20-30sekund. Czasem sie to zdarza po 10 minutach gry, czasem po 2 godzinach. Zwis wyglada w ten sposob, ze gra jakby zamarza, nic nie mozna zrobic, jednak przez chwile slysze jeszcze rozmowy na vt ^^, po 20-30 sekundach jak dobrze pojdzie wraca mi do gry a jesli mam pecha nastepuje samoczynny res kompa ;(. Nie mam pojecia co moze byc przyczyna, ale raczej cos z hardware, poniewaz format nie pomogl. Jesli chodzi o temperatury to raczej nic sie nie przegrzewa. Mial ktos moze podobny problem? Dolaczam w screenach temperatury po 2 zwiechach + parametry pc. Dzieki z gory za pomoc. Wszystko dzieje sie w grze Counter-Strike 1.6 ktora dziala pod OpenGL. Edytowane 14 Września 2006 przez p1mp3k Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 14 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2006 (edytowane) Zacznij od przeczytania tego: http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=100972 Bez tego nie mamy o czym gadać, bo to może trwać. Podaj też konfigurację kompa: płyta, procesor, pamięć, grafika, zasilacz (marka, model, moc!), bo wrózka ma dziś wolne. A jak inne gry? Obstawiam zasilacz. Edytowane 14 Września 2006 przez ULLISSES Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
p1mp3k Opublikowano 14 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2006 Hmm.. wydawalo mi sie ze wkleilem screeny z Everest z parametrami mojego PC, jednak widze ze otwieraja sie male obrazki wiec wklejam recznie: --------[ EVEREST Home Edition © 2003-2005 Lavalys, Inc. ]------------------------------------------------------------ Wersja EVEREST v2.20.405/pl Strona domowa http://www.lavalys.com/ Typ raportu Kreator raportów Komputer -- Generator raportu Mariusz System operacyjny Microsoft Windows XP Professional 5.1.2600 (WinXP Retail) Data 2006-09-14 Czas 23:22 --------[ Podsumowanie ]------------------------------------------------------------------------------------------------ Komputer: System operacyjny Microsoft Windows XP Professional Dodatek service pack systemu operacyjnego Dodatek Service Pack 2 DirectX 4.09.00.0904 (DirectX 9.0c) Nazwa komputera -- Nazwa użytkownika Mariusz Płyta główna: Typ procesora AMD Athlon 64, 2200 MHz (11 x 200) 3500+ Nazwa płyty głównej DFI nF4 Series Mikroukład płyty głównej nVIDIA nForce4, AMD Hammer Pamięć fizyczna 1024 MB (PC3200 DDR SDRAM) Typ BIOS'u Award (11/14/05) Port komunikacyjny Port komunikacyjny (COM1) Ekran: Karta wideo NVIDIA GeForce 6600 GT (128 MB) Akcelerator 3D nVIDIA GeForce 6600 GT PCI-E Monitor SyncMaster 971P, SyncMaster Magic CX913P(Analog) [NoDB] (HVYL700999) Multimedia: Karta dźwiękowa Creative Audigy 2 LS Sound Card Karta dźwiękowa nVIDIA MCP04 - Audio Codec Interface Magazyn: Kontroler IDE NVIDIA nForce4 ADMA Controller Kontroler IDE NVIDIA nForce4 ADMA Controller Kontroler IDE NVIDIA nForce4 Parallel ATA Controller Napęd dyskietek Stacja dyskietek Dysk fizyczny ST380011A (80 GB, 7200 RPM, Ultra-ATA/100) Dysk fizyczny SAMSUNG SP0812N (80 GB, 7200 RPM, Ultra-ATA/133) Napęd dysków optycznych HL-DT-ST DVDRAM GSA-4163B (DVD+R9:4x, DVD+RW:16x/8x, DVD-RW:16x/6x, DVD-RAM:5x, DVD-ROM:16x, CD:40x/24x/40x DVD+RW/DVD-RW/DVD-RAM) Status dysków SMART OK Partycje: C: (NTFS) 76340 MB (68835 MB wolne) D: (NTFS) 76308 MB (67895 MB wolne) Rozmiar całkowity 149.1 GB (133.5 GB wolne) Urządzenia wejściowe: Klawiatura Standardowa klawiatura 101/102 klawisze lub Microsoft Natural Keyboard PS/2 Mysz Microsoft USB IntelliMouse Explorer 3.0 Sieć: Karta sieciowa Marvell Yukon 88E8001/8003/8010 PCI Gigabit Ethernet Controller (85.222.6.151) Urządzenia zewnętrzne: Kontroler USB1 nVIDIA MCP04 - OHCI USB Controller Kontroler USB2 nVIDIA MCP04 - EHCI USB 2.0 Controller Urządzenie USB Microsoft USB IntelliMouse Explorer 3.0 Urządzenie USB Rodzajowy koncentrator USB Urządzenie USB Urządzenie audio USB Urządzenie USB Urządzenie kompozytowe USB Urządzenie USB Urządzenie USB interfejsu HID Do tego zasilacz: Zasilacz do obudowy Chieftec (GPS-400AA-101A) 400W , dokladnie o ten -> http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=18094 Plyta glowna: DFI LanParty UT nF4 Ultra-D Pamiec ram: PDP Patriot 1GB KH DDR 400MHz Dual CL 2.5 (2 x 512MB) z radiatorami Chlodzenie: Arctic Cooling Fan Pro TC Karta graf: http://www.mmv.pl/produkty_new/szczegoly.p...id_produktu=200 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lanc Opublikowano 14 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2006 A to nie przypadkiem rdzeń grafy się resetuje ? ;] Może za wysokie o/c jeśli wogóle jakieś jest, albo po prostu cs 1.6 tak reaguje ;) Sprawdź inne gry [; Co do tego chiefa to sie nie wypowiem, z tego co mi sie wydaje to jest to Delta ktora nie robila az takich dobrych zasilek jak Sirtec, ale tego nie jestem pewny ;] Przydał by się pomiar napięć miernikiem :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
p1mp3k Opublikowano 14 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2006 Przydał by się pomiar napięć miernikiem :) Ja sie tego nie podejme, nie znam sie ^^. Skad mam wiedziec czy rdzen sie resetuje? o/c nie bylo wogole. Szczerze mowiac inne gry mnie malo interesuja, bo gram tylko w ta gre i jesli cos jest nie tak to trzeba to naprawic ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość kvasek Opublikowano 14 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2006 (edytowane) http://zenfist.pl/pelen.php?id=40 a klocek ci sie nie przegrzewa przypadkiem ? bo widze, że masz na nim to cudowne chlodzenie które powodowało u mnie na niepodkręconym bartonie resety .. naczy tak chlodzenie napisałes ale w googlach wyszukuje że to wiatrak sam - co masz na klocku ? zmień chłodzenie na freezera - ja bym sie na takim goownie nie męczył :/ możesz też zmniejszyć napięcie ( i tam potestować klocka czy chodził gut ), podkręcić wiatrak na klocku zwierając nóżki termistora kabelkiem miedzianym - ale będzie glośniej grafamoże sie przegrzewać - one sie lubią grzać - wyczyścić z kurzu zamontować wiater w budzie ( jakiś wywiew pod zasilaczem ) Edytowane 14 Września 2006 przez kvasek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
p1mp3k Opublikowano 14 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2006 http://zenfist.pl/pelen.php?id=40 a klocek ci sie nie przegrzewa przypadkiem ? bo widze, że masz na nim to cudowne chlodzenie które powodowało u mnie na niepodkręconym bartonie resety .. naczy tak chlodzenie napisałes ale w googlach wyszukuje że to wiatrak sam - co masz na klocku ? zmień chłodzenie na freezera - ja bym sie na takim goownie nie męczył :/ możesz też zmniejszyć napięcie ( i tam potestować klocka czy chodził gut ), podkręcić wiatrak na klocku zwierając nóżki termistora kabelkiem miedzianym - ale będzie glośniej grafamoże sie przegrzewać - one sie lubią grzać - wyczyścić z kurzu zamontować wiater w budzie ( jakiś wywiew pod zasilaczem ) klocek rozumiem procek tak? sory ale twoj slang do mnie nie przemawia :D dlugo wybieralem chlodzenie, kierujac sie wieloma opiniami/testami. wybralem Arctic Cooling Freezer 64 Pro, wiec to chyba nie jest takie 'goowno' - temperatury znajduja sie w wyedytowanym 1 poscie.. Nie wiem jak sie zmniejsza napiecie ;-) Jest sens podkrecac wiatrak skoro temp jest ok? Grafa jest nowa .. hmm 2 tygodnie, podobnie jak caly komp, wiec jest czysta. Wiateru jest chyba wystarczajaco, 2x 80mm z przodu 1x 120 z tylu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość kvasek Opublikowano 14 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2006 nic już nie mówie "slangiem" ok :wink: klocek = procek arctic cooling cooper silent 64 = goowno Arctic Cooling Freezer 64 Pro = fryzjer -> przyzwoite chlodzenie :D natomiast był przypadek na tym forum, że padł komuś 9800 szafirka jako, że juz nie mieli takich wymienili mu na 66gt gainwarda i zgadnij co ? nie chciała przejść stabilnie marka 03 :D i sypała się bez powodu na stndardzie - spróbuj obniżyć jej takty poniżej nominalnych - tyle ode mnie :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
p1mp3k Opublikowano 14 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2006 nic już nie mówie "slangiem" ok :wink: klocek = procek arctic cooling cooper silent 64 = goowno Arctic Cooling Freezer 64 Pro = fryzjer -> przyzwoite chlodzenie :D natomiast był przypadek na tym forum, że padł komuś 9800 szafirka jako, że juz nie mieli takich wymienili mu na 66gt gainwarda i zgadnij co ? nie chciała przejść stabilnie marka 03 :D i sypała się bez powodu na stndardzie - spróbuj obniżyć jej takty poniżej nominalnych - tyle ode mnie :P haha ^^ w jakim programie zmienie taktowanie karty? ew. gdzie w windowsie (?). Sory ze nie jestem specem, ale po to tu przyszedlem, liczac na rade 'specjalistow' ^^ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość kvasek Opublikowano 15 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2006 (edytowane) ati tool 0,24 - sam używam polecam riva tuner , a-tuner , power strip, radlinker .. jest tego multum n-vidia ma te opcje udostepnione w sterownikach zwykle w jakims panelu kontrolnym - pamiętam jeszcze z czasów 4mx :P Edytowane 15 Września 2006 przez kvasek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...