Skocz do zawartości
delwin

X 1950 Już W Ofercie

Rekomendowane odpowiedzi

A o którym powercolorze piszecie:

Powercolor Radeon X1950 PRO 256MB DDR3 (256bit), PCI-E, TV&DualDVI c 730zł

czy

Powercolor Radeon X1950 PRO XTREME 256MB DDR3 (256bit), PCI-E, TV&DualDVI c840zł - z vivo i duużym chłodzeniem, ale taktowanie takie samo j.w.

??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Siema jak to jest z tymi radeonami wszyskie mają problemy z cieniami nie da się tego naprawić np przez sterowniki jakas modyfikacja?? gram np w double agent i cienie to jest poprostu koszmar myślałem ze jakieś małe krawędzie a nie takie kwadraty??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszyscy ppisali o ver Xtreme z Accelero

i tu jest za 750zł http://komsad.pl/sklep,740,29177757,578616...n,352496,0.html

uuu

to jeśli o tę chodzi, to jednak wolę sapphire - tańszy o 100zł a w razie czego to mam orba Zalmana AlCu do kart graficznych - najwyżej wymienię.... Tylko czy da radę <_<

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zapewne chodzi o cienie DST (gdzieś w połowie strony).

Ech....

Niepotrzebnie to przeczytałem ....

Problem z obsługą openGL - to było zawsze i w sumie mnie mało to ... bo nie gram w Fpp ... ALE cienie i kiepska obsługa żródeł światła - no to ja jeszcze muszę to przemyśleć.

Krótko mówiąc chwilowo odeszła mi ochota na serię X radeonów....

Ale na nVidię też nie mam ochoty..... a poza tym musiałaby to być 7900GS, bo na GT za mało kasy.

Cóż, może poczekać z pół roku, radzio 9800pro jeszcze zipie .... gorzej jak znikną przyzwoite płyty główne s939 PCI-E, bo wtedy to zostanie wymiana praktycznie całego kompa.

Albo nie szaleć, zmienić płytę i dokupić x1650xt i zacząć zbierać na coś pod dx10.

Trzeba jeszcze pomyśleć ....

Edytowane przez Conti

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym tak tego nie demonizował. Obiektywnie patrząc, z tym cieniami to jest istotny minus (ze światłami to nie wiem). W artykule rozprawiono się z tym na zimno (i słusznie), ale to zależy od konkretnej gry i ujęcia. I nie w każdej grze jest wykorzystywane DST. Najgorszą pikselozę widziałem chyba w nfz mw (ale już nie mam screenów).

Masz przykłady z mojej grafy:

w battlefieldzie2142 jest DST

Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika

Na ostatnim widać na kabinie te piksele.

W SpellForce2 chyba też jest DST. Można sobie porównać na pierwszych 3 screenach.

Po za tym to nie doskwiera:

Dołączona grafika Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z jednej strony nie doskwiera, ale z drugiej strony coraz więcej gier tak ma.

Ech - gdyby nie moja ogólna niechęć do nVidii, to może bym coś kupił, a tak to jednak się wstrzymam...

P.S.

Przynajmniej do ferii :-D .

Edytowane przez Conti

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z jednej strony nie doskwiera, ale z drugiej strony coraz więcej gier tak ma.

Ech - gdyby nie moja ogólna niechęć do nVidii, to może bym coś kupił, a tak to jednak się wstrzymam...

P.S.

Przynajmniej do ferii :-D .

Pewnie koło ferii znowu będziesz szukać kart i się okaże, że te nowe też czegoś nie mają, albo źle coś obsługują, albo mają za mało pamięci, albo są za drogie albo...

Jak się nie ma musu na zakup karty to zawsze sie znajdzie jakąś przeszkodę.

Ty nie masz musu więć poczekaj na karty z directX10 w ciekawej cenie - pewnie koło wakacji roku 2008 ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanie - posiadam MSI x1950pro

Obkleiłem karte radiatorkami - co się grzało to już na tym jest radiatorek ;]

Tem gpu. w stresie ( 621mhz ) wynosi 54 stopnie

I teraz jest taka dziwna sprawa - jeżeli chce przekroczyc te 621 mhz odrazu zwiecha ;/

CZemu się tak dzieje ?? Urzywam ATItool 0.26 i cat 6.12

W Control panel maks na gpu jest własnie 621mhz - wiecej nie moge dopiero tą granice moge przekroczy w ATItool ale i tak jest zwiecha ;/

Miał ktoś tak już ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

najlepiej to chyba przetestowac samemu...

ja testowalem :

cat 6.41+ati tool+riva tuner

omegi najnowsze +ati tool+riva

najlepszy konfig dla mnie, to omegi +ati tool=najwyzsze osiagi,0 artow i zawieszek

sapphire r9550 250/200@480/231 na samsungach 5ns

A kogo interesuje czym Ty krecisz swojego 9550 ? Nikogo raczej bo problem krecenia dotyczy X1950Pro a nie zabytkow 9550.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,mam Asus 1950 pro wersje crossfire i nie wiem jak podłączyć tą kartę to telewizora,w zestawie jest tylko kabel rozgałężnik na component,czy da się jakoś wyprowadzić z tego na zwykły cinch ?przy tym wyjściu pisze też s-video,sam już nie wiem co o tym myśleć,na stronach sklepów internetowych np.komputronik pisze że jest to karta która posiada vivo,czy tak jest naprawde ?mam taki kabel(rozgałężnik 2x cinch i 2x s-video) ze starej karty His radeon 9000pro vivo i nie wiem czy można go podłączyć ?bolce w tej karcie niby pasują ale czy czegoś nie sknoci,nie chce aby karta mi padła więc wole zapytać może ktoś się tym bawił

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Devilek - ja nie wiem co z tym moim MSI jest ;/ Zmieniłem program na ATT i nic to nie dało zwiecha odrazu jak przekraczam 621mhz.

Nie wiem tem. karty niska - rozumiem jak by była zwiecha bo za duża tem. i sie grzeje ale tak to niewiem dla czego 621mhz i koniec ;/

Tak myśle że to jakaś blokada w sterach - aaaa i jeszcze komp się wiesza i wywala BLUESCREEN i sam się resetuje - to jakiś błąd się robi przez sterowniki nie samą karte bo nie wierze że przekraczam 621mhz i zwiecha bo karta nie daje rady. Były by jakieś krzaki na monitrze a nie odrazu zwiech po kliknięciu aby podwyszły np. na 630 mhz ;/

Dziwne to ;/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W związku z definitywnym wysraniem się 7800gt :> i koniecznością zakupu nowej grafy, zdecydowałem się na x1950pro. Moje obawy budzi jedynie ilość pochłanianego prądu. Niby mój enermax ma do 26A na 12V, ale coś mi mówi, że to wartość 'papierowa'. Ewentualnie komu z Was chodzi to na słabym zasilaczu?

Na marginesie - wybrałem asusa:

http://allegro.pl/item152127738_asus_radeo..._premiera_.html

Do powercolora z accelero nie mam po co dopłacać, bo i tak kręcony nie będzie. Dobrze myślę?

Edytowane przez Paszczu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@ikar13

W opisie masz zasilacz Chieftec 400W, nie jest to szrot pokroju codeshit ale karty Ati sa pradozerne i moze zasilacz nie daje rady z podkrecona grafa i prockiem. Spradz linie 12V, najlepiej miernikiem.

Odkrec tez procesor, aby zmniejszyc obciazenie zasilacza a jak mozliwosc to poodlaczaj wszsytkie zbedne urzadzenia typu FDD, DVD, dodatkwoe karty na PCI.

I wtedy sprawdz czy grafa kreci sie dalej. Jezeli przejdzie "magiczny prog" 621MHz to bedzie wiadomo, ze to zasilka nie daje rady a na to wskazuja objawy.

I nie krec jednoczesnie pamieci i GPU aby niepotrzebnie nie obciazac zasilki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W związku z definitywnym wysraniem się 7800gt :> i koniecznością zakupu nowej grafy, zdecydowałem się na x1950pro. Moje obawy budzi jedynie ilość pochłanianego prądu. Niby mój enermax ma do 26A na 12V, ale coś mi mówi, że to wartość 'papierowa'. Ewentualnie komu z Was chodzi to na słabym zasilaczu?

Do powercolora z accelero nie mam po co dopłacać, bo i tak kręcony nie będzie. Dobrze myślę?

Tak. Możesz zmniejszyć spokojnie obroty wentylatora na 25% i karta będzie niesłyszalna :) Polecam ,bo przy dobrym procku karta wyciąga spokojnie 11K w 3DMark05.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

(...)

Myślę, że nie nie masz czym się przejmować. Niedawno odpalałem 2x1900GT w CF na Enermax 465 i napęcia nie dygnęły.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Boże jakie same problemy z tym MSI x1950pro - :D :D no ja nie wiem

Teraz to już olac to ze nie moge przejsc bariery 621mhz - teraz wogole w Control Panel jak chce podnies albo GPU alb MEM troche wyrzej to nic - nic nie podnosi i przez programy tak samo - zero reakcji na to ze chce podniesc mhz - lol

Sorki ze brak polski znakow - cos mi sie powalilo ;/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czemu nie 7900gs? ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fonzi >> ja mam tak samo ;/

I to nie wina zasilacza - bo odłączam wszystko co się da, procka skręcam nawet do 2ghz ;] i mam tak samo wiec nie wiem czego to wina że przy 621mhz zwiecha. Może jakiś dziwny BIOS karty ?? Czy jak ??

DEVILEK - podobno masz MSI X1950PRO ?? Co się kręci do 645 mhz na gpu. Mógł byś mi zgrac BIOS swojej karty i mi wysłac na poczte ?? ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi