Skocz do zawartości
delwin

X 1950 Już W Ofercie

Rekomendowane odpowiedzi

Ja jadę na najnowszych omegach i nie miałem problemu z żadnymi grami, Bioshock i MOH Airborne też chodzą jak trzeba.

Jak tobie chodzi MoH Airborne, chodzi mi o rozdzielczość i jakiś przedział fps.

Przymierzam się do kupna grafiki (1950GT lub 8600GT) i chciałbym mieć jakieś porównanie, na 8600GT piszą zwykle o 40-80fps w 10x7 czy średnio 50.

Edytowane przez WDK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak tobie chodzi MoH Airborne, chodzi mi o rozdzielczość i jakiś przedział fps.

Przymierzam się do kupna grafiki (1950GT lub 8600GT) i chciałbym mieć jakieś porównanie, na 8600GT piszą zwykle o 40-80fps w 10x7 czy średnio 50.

U mnie w 1024x768 rzadko spada poniżej 50fps najmniej zaobserwowałem 36fps przy skoku z samolotu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam panowie.

Jako ze od dluzszego czasu zastanawiam sie nad kupnem karty z serii x1950 mam co do tego modelu kilka

pytan.

1. Z poczatku mial byc PRO, ale jako ze wpadlo mi pare groszy teraz to moge dolozyc do XT i w zwiazku

z tym czy chlodzenie typu Pentagram Freezone XC-70 AlCu da rade schlodzic tego gagatka?

Na razie radzi sobie z x800gto @16p. Do temp 65C dobil podczas najwiekszych upalow z czerwca.

2. Jesli nie to czy macie w glowach jakas firme, ktora ma juz zamonotwane tam dobre chlodzenie, tzn.

nie suszarke.

Dzieki za odpowiedz.

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pentagram XC70 ma problemy z schłodzeniem X1950GT. Mój znajomy wyklina dzieło pentagrama pod niebiosa :)

Nie wiem czy XT było oferowane z chłodzeniami Zalmana (tak jak ma to miejsce w przypadku Gigabyte i Sapphire i ich X1950PRO).

Na bank jest XT Powercolora z Accelero i XT Sapphire z chłodzeniem wodnym - Toxic.

Zawsze pozostaje wyrwać dobrą okazję i dołożyć do niej Zalmana lub coś innego. Ja okazyjnie kupiłem ZeroTherma GX-815 i jestem super zadowolony.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z braku wiekszj mozliwosci kupilem dzis x1950xt od szafirka z oryginalnym chlodzeniem.

Tak mysle nad tym zerotherm, ale troche drogawy, a okazji nie widze.

Stad moje pytanie, czy ten cooler nie starczy klik

Czy cos jest nie tak, skoro cena taka atrakcyjna?

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam

wreszcie otrzymalem moj egzemplarz Powercolor X1950Pro 512MB ACCELERO Extreme - jestem po pierwszych testach

Rdzen idzie na 675MHZ max, a pamiatki na 776MHZ max.

Standardowo na sprzecie z podpisu karta ma ~10900 pkt w 3Dmark05 oraz ~5400 pkt w 3Dmark06, wiec chyba nie jest zle...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z braku wiekszj mozliwosci kupilem dzis x1950xt od szafirka z oryginalnym chlodzeniem.

Tak mysle nad tym zerotherm, ale troche drogawy, a okazji nie widze.

Stad moje pytanie, czy ten cooler nie starczy klik

Czy cos jest nie tak, skoro cena taka atrakcyjna?

Pozdrawiam.

Powinien starczyć. Cena jest atrakcyjna, bo to jest wyprzedaż, pewnie wejdzie coś nowego zamiast niego.

Zobacz w temacie o R580, tasm trochę ludzi go używało:

http://forum.purepc.pl/index.php?act=Searc...ite=%2Baccelero

Kupiłem X1950GT 512 Sapphire i chłodzenie to niezła suszarka. W 2D na szczęście po obniżeniu obrotów z 41% do 30% już jest dobrze.

Do podkręcania w moim przypadku najlepiej się sprzwdza Ati Tray Tools (gdzie przynajmniej od razu mogę regulować obroty). W Ati Tool dla odmiany nie da się podkręcać pamięci (od razu czarny ekran), a w CCC rdzeń mogę tylko do 575Mhz i się suwak kończy, gdzie rdzeń daje radę na tym boxowym chłodzeniu do 630Mhz w ATT.

Edytowane przez WDK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W przyszłym tygodniu wymieniam grafikę i jak na razie mój wybór padł na X1950 PRO. Co do firmy to ASUS lub PowerColor z Accelero X2. Czy między wersjami z 256MB a 512Mb jest duża i zauważalna różnica? I najważniejsze pytanie czy mój zasilacz da w ogóle rade?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W przyszłym tygodniu wymieniam grafikę i jak na razie mój wybór padł na X1950 PRO. Co do firmy to ASUS lub PowerColor z Accelero X2. Czy między wersjami z 256MB a 512Mb jest duża i zauważalna różnica? I najważniejsze pytanie czy mój zasilacz da w ogóle rade?

Ile masz kaski do wydania??

X1950 zla nie jest ale w podobnej cenie (100pln wiecej) mozna dostac X1950XT badz X1900GT powinny byc mocniejsze.

Roznicy miedzy 512 i 256 nie ma zadnej. Ma to znaczenie jak chcesz grac w wysokich rozdzialakach 1600x1200 a tych ta karta za bardzo nie pociagnie niestety, jest troche na to za slaba.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ile masz kaski do wydania??

X1950 zla nie jest ale w podobnej cenie (100pln wiecej) mozna dostac X1950XT badz X1900GT powinny byc mocniejsze.

Roznicy miedzy 512 i 256 nie ma zadnej. Ma to znaczenie jak chcesz grac w wysokich rozdzialakach 1600x1200 a tych ta karta za bardzo nie pociagnie niestety, jest troche na to za slaba.

Nie wygaduj bzdur na temat tej pamięci. 512 MB z pewnością przyda się w STALKERZ'e - zdecydowanie płynniej się gra z kartą 512 MB. W COD2 przy max detalach również (ale tutaj akurat delikatnie schodzimy z tekstur, obraz prawie nic nie traci a na płynności dużo zyskujemy, szczególnie na kartach 256 MB), z pewnością 512 MB pozwoli na granie w max detalach w GRAW i GRAW2 niezależnie od rozdzielczości (dla Twojej wiadomości - max detale w tej grze nie dociążają bardziej pamięci czy GPU, a jedynie więcej potrzebują vRAMu).

Nie twierdzę, że zakup wersji 512 MB to opłacalna inwestycja, wszystko zależy oczywiście od ceny, ale powyższych stwierdzeń nie mogłem zostawić bez odpowiedzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wrozek nie ma, jak sam nie sprawdzisz lub nie poszukasz to sie do konca nie przekonasz.

Ja po powrocie z mistrzostw swiata wkladam x1950xt do 420 chiefteca i z tego co czytalem na necie da rade,

mam nadzieje ze sie nie myla.

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chce kupic nowa grafe. Mam na to ok. 750zl. Moje wymagania to gra na maxa w Medievaluatea II, Stalkera, Gothica III, Obliviona.

Chce aby grafa mi starczyla na 1 rok. Mysle o X1950XT 512MB. Ta karta chyba bedzie dobrym wyborem?

Bardzo dobry wybor :]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam. mam kilka pytan dotyczacych mojego asusa

ale najpierw moze slowo wstepu. swojego radka kupilem niedlugo po tym jak sie pojawily w sklepach. od poczatku byly problemy z jakimkolwiek oc, wiec odpuscilem, nie robilem nic zupelnie. dzis zaistalowalem sobie att zeby do jakiejs gry poustawiac aa i aniso, no i wszedlem ot tak w zakladke "overclocking settongs". no i oczywiscie zaraz poszlo "find max": dla rdzenia wysypalo przy 653, dla pamieci przy 800 ja dalem spokoj. 3dmark05 przyrost o ponad 1tys pkt (10600->11900). moje pytania:

1. bez zmiany V nie ma mozliwosci uszkodzenia karty przy tak w zasadzie "nieduzym" (choc jak na ta karte to bym sie zastanawial) oc?

2. czy to jest w ogole zadowalajacy wynik?

3. prosze o wypowiedzenie sie userow ktorym asusa udalo sie cokolwiek choc ruszyc.

pozdrawiam.

Edytowane przez Mumin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Super podkręciłeś tego asusa Mumin. U mnie rdzeń wywala przy 620 a pamięci nic nie idą :angry: .

Na jakich jedziesz sterownikach i jaką wersję att? Konfig masz podobny do mojego. U mnie przy def. zegarach w 3dmark 2005 10830 na najnowszych omegach.

Edytowane przez Fonzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ATT v1.3.6.1042, sterowniki zdaje sie ostatnie oficjalne - 6.14.10.6706. na tych sterach i w tym att szukalem maksa dla gpu, przy 653 reset, wiec ustawilem 650. dla pamieci arty pojawily sie cos okolo 1720, ale potem w grach przyszedl czas na weryfikacje i ustawilem na 1660 dla bezpieczenstwa (art w grach pojawily sie na poziomie 1690). poki co jest ok. wyniki w markach widac jakie sa, chcialbym powyzej 12k podciagnac w 05 ale chyba nie dam rady. aha, u mnie na defie mialem ok 10600. i jeszcze jedno pytanko, czy "normalna" plyta glowna (a nie badziew asrock am2xli), lepsza wentylacja w budzie (250mm wentylator z boku) moze miec zasadniczy wplyw na oc karty?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Mam pytanie, jak zmniejszyć obroty na chlodzeniu karty, mam radka x1950pro od powercolora z chłodzeniem accelero...w atitool zmieniam te obroty ale to nic nie daje :? noi wiatrak chyba chodzi caly czas na ful bo jest dość głośny,zmiany w ati tray tools też nic nie dają...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

asus ma smartdoctora, ale att w wersji ktora podalem rowniez reguluje obroty identycznie jak SD. zakladka overclocking->fan->manual speed i apply. u mnie dziala. moze musisz zainstalowac jakis sterownik od powercolora. asusy maja "enhanced display driver" ktory jest z tego co pamietam niezbedny do sterowania predkoscia obrotow wentylatora.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

asus ma smartdoctora, ale att w wersji ktora podalem rowniez reguluje obroty identycznie jak SD. zakladka overclocking->fan->manual speed i apply. u mnie dziala. moze musisz zainstalowac jakis sterownik od powercolora. asusy maja "enhanced display driver" ktory jest z tego co pamietam niezbedny do sterowania predkoscia obrotow wentylatora.

Tak robie i nic to nie daje...a o sterach do powercolor'a nic mi nie wiadomo, w pudelku z karty byly tylko zwykle stery do grafy i płytka power DVD ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi