kardas Opublikowano 30 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2008 A ja mam pytanko. Czy mojego Asusa x1950pro PCI-e da się jakoś przerobić na lepszą wersję np: XT. Chodzi mi czy działała by z taktami z mocniejszej wersji (Vmod, Bios?) Nie ma takiej opcji. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 9 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2008 (edytowane) Hym mam pewien "mały" problem bez zbędnego biadolenia mam X1950Pro bez kabla zasilającego w zasilaczu ani przelotki a kabel od X800Pro ten tego nie działa, ma ktoś zdjęcie albo schemat jak wygląda kabel "Molex > 6pin PCI-E" to sobie zbuduje jakiś ;) Z góry dzięki! EDIT: Sprawa kabla już nie ważna, dostałem foto kabla od kolegi na GG. Przy okazji popełniłem szczyt lenistwa, owy kabel zbudowałem ze starego zasilacza AT (dawca kabli), papierowej taśmy klejącej i nożyczek wygląda tragicznie ale działa ;] Za to obraz wydaje się bardzo nieostry w porównaniu do mojego X800Pro, spróbuję wybadać co może być przyczyną. EDIT2: Problem ostrości rozwiązany, instalacja najnowszych sterowników pomogła, no i pogadałem sam ze sobą w tym temacie ;) O/C na szybko na standardowym chłodzeniu : G:628/M:756 Edytowane 10 Czerwca 2008 przez Mardok Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Deathraw Opublikowano 28 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2008 Mam pytanie:Czy ktoś z was zmieniał chłodzenie, albo pastę na ASUS'ie x1950pro cf edition?Kupiłem wczoraj zalmankę stg-1, chcę ją przetestować i zastanawiam się czy jak zdedjmę chłodzenie to nie będę musiał pasty na pamięci zakładać nowej, albo czy czegoś nie uszkodzę, bo np memki na klej termoprzewodzący są.Jaka generalnie jest pasta fabryczna na asusie?Wogóle opłaca się ta cała operacja? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zonc Opublikowano 28 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2008 Zmieniać ale na co? chyba że na s1. Karcie nic się nie stanie jeśli wszystko uważnie będziesz robił - może najwyżej będzie trudno oderwać chłodzenie, pomożesz sobie płaskim śrubokrętem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Deathraw Opublikowano 29 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2008 (edytowane) Wiesz tak zapytałem ogólnie żeby wiedzieć czy ktokolwiek ruszał to chłodzenie fabryczne ze śrub. Niestety ze zmiany pasty nici bo skapnąłem się że wkrętaka nie mam odpowiedniego;P Edytowane 29 Sierpnia 2008 przez Deathraw Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zonc Opublikowano 30 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2008 Ja kupiłem zestaw w Carrefourze za jakieś 15zł, bo właśnie do wymiany chłodzenia nie miałem takiego małego wkrętaka :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzikidaniel Opublikowano 11 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2009 Mam problem albo nie mam. Pomóżcie zdjagnozować: Pacjent to Sapphire X1950XT po przeszczepie chłodzenia na X2. Poprzeszczepie pamięci nie są chłodzone. Odstaja od X2 o ok 1-2mm. Czy na X2 jest normalnie gruba taśma przewodząca w mniejscach pamięci czy po prostu mam dziwną kartę? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berg649ones Opublikowano 11 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2009 A gdzie kupiłeś to chłodzenie? Do Accelero X2 dołączane są thermal pady (8sztuk - na każdą kostkę pamięci). Jeśli ich nie masz można wyciąć blaszki, np. z talerza zepsutego dysku twardego, ewentualnie dokupić pady klik, tylko koszt takiej imprezy wyniesie dość dużo w porównaniu do ceny chłodzenia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Pussik Opublikowano 28 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2009 (edytowane) Mam taką zagwostke. Kupione zostały dwie karty 8600GE, która ma o/c na poziomie 40% i X1950PRO o/c na poziomie 10%. Po testach 3d markami 2005 i 2006 wynika iż X1950PRO po o/c ma wydajnośc 8600ge bez o/c... czyli geforce miażdży. Czy w grach sytuacja jest odwrotnia? A może moje 6450pkt w 3d marku 2006 i 11241 w 2005 na sprzęcie z sygnatury, to za mało? W sumie wygląda ok wg. mnie. Na 8600GE jednak było to 9621 i 16440. Na HW bocie radeon przegrywa z 8600gts o 3tys. w 3d marku 2005 i o 1 tys. wygrywa w 2006. Edytowane 28 Marca 2009 przez Pussik Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berek99 Opublikowano 3 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2009 Witam Jest to mój pierwszy temat i zarazem post na forum PurePC dlatego mam nadzieję, że nie zostanę potraktowany w taki sam sposób, jak na konkurencyjnym portalu, nie będę pisał jakim (a szkoda bo miałam tam już ponad 3 letni staż). Niedawno awarii ulegała moja karta graficzna Power Color Radeon X1950 Pro. Miałem z nią już problemu w zimę a mianowicie spalił się wiatraczek chłodzący. Dokonałem jednak pewnej modyfikacji, obeszło się bez dokupowania coolingu. Kilka dni temu próbowałem włączyć komputer a tu nic, jedyna oznaką życia było przesunięcie się wiatraka procesora o 10 stopni. Posprawdzałem wszystko i doszedłem do wniosku, że padła grafika. Sprawdziłem u kolegi i moje przypuszczenia okazały się słuszne. Po dokładniejszym obejrzeniu stwierdziłem, że coś jest nie tak i faktycznie nie było. Dwa kondensatory pękły. Wygląda to mniej więcej tak: (przepraszam za jakość zdjęcia, słaby aparat) Znalazłem w sklepie kondensatory o takich samych parametrach. Teraz moje pytania: Jak myślicie czy wymiana kondensatorów wystarczy, czy awarii mógł ulec jeszcze jakiś inny "fragment" karty? Z góry dziękuję za pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szawel Opublikowano 3 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2009 Oczywiście, że awarii mogło ulec coś więcej, jednak radziłbym Ci wymienić kondensatory (to nie majątek) i sprawdzić czy działa. Może jednak tylko one. Szkoda by było 1950 PRO ot tak porzucić ;) No i pisz w wątku zbiorczym. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berek99 Opublikowano 3 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2009 Dobrze wymienię kondensatory i napisze czy jest ok. Aha sorry, ze napisałem tutaj, jakby ktoś mógł to poproszę o przeniesienie postów do wątku zbiorowego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sqter Opublikowano 4 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2009 Mam problem z zainstalowaniem Cat 9.5. to samo było z Cat 9.4 . Wyskakuje komunikat, ze zły system(WinXP) lub hardware. Ale bez problemu ( na szczęście) wróciłem do Cat 9.3 . O co kaman ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 4 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2009 Stery od 9.4 sa pod serie od hd2000. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgf1 Opublikowano 23 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2009 Witam, mam Radeona 1950pro 512MB od Power color. Czy da sie jakos regulowac predkosc obrotow wentylatora w 2D? (ATT i Riva nie reaguje) To moja karta, w srodku jest troche kurzu, da sie zdemontowac ten czarny plastik bez sciagania chlodzenia z GPU? Czy sciaganie chlodzenia to bardzo ryzykowna sprawa? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DziubekR1 Opublikowano 23 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2009 Ja to chlodzenie sciagalem i akurat w przypadku tej karty, to jest małe piwo. Nic nie zniszczysz, bo masz blaszke na okolo rdzenia, wszystko idzie gladko, tylko uwazaj na pamieci, bo te "termoprzewodzace" kosteczki lubia czasem mocno zlapac i nie mozna ciagnac na sile, zeby nie uszkodzic kosci. Najlepiej pograj troche, karta sie nagrzeje, to wtedy latwiej wszystko odchodzi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
freeq27 Opublikowano 23 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2009 Jak wie sie jak i zrobi sie to dobrze to nie. Trzeba uwazac aby nie ukruszyc rdzenia i dobrze nalozyc paste na gpu i cala filozofia. Wiec mysle ze nic sie nie stanie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgf1 Opublikowano 23 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2009 Wiec nie ma mozliwosci zdjecia tego czarnego plastiku bez zdejmowania calego chlodzenia? Temp karty mam bardzo ok, w te upaly w idle mam 43C w stress cos pod 60. Jednak wentylator standardowy jest glosny, a nie ma niestety regulacji obrotow. Zakladanie chlodzenia tez jest proste? Nie mozna np zbyt mocno/slabo dokrecic przez przypadek? A te kosteczki na pamieciach sprawiajace, ze przylegaja one do radiatora spelniaja swoje zadanie? Czy moze warto je zamienic? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
freeq27 Opublikowano 23 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2009 Wiesz... nie znam dobrze tego chlodzenia ale temperatury sa ok. Jak wentylator jest glosny to mazna sprobowac go zwolnic kontrolerem, chodza na allegro po kilka zl. Zakladnia owszem jest proste i wiekszosc chlodzen jest tak zrobionych zeby nie dalo sie ani przekrecic ani za slabo dokrecic. Osobiscie polecam dokrecanie doyc mocne ale bez przesady. Dokrecam do kiedy poczuje sredni opoc patrzac czy pcb sie nie robi wypukle pod rdzeniem. Ogolnie Arctic Cooling robi dobre chlodzenia i te "kosteczki" spelniaja swoje zadanie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgf1 Opublikowano 23 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2009 No wlasnie kontrolera chcialem uniknac, ewentualnie zbuduje sam go sobie... Troszke boje sie bo firmowo chlodznie jest zalozone bardzo mocno - pcb wygieta Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
freeq27 Opublikowano 23 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2009 Nie ma co sie bac ja tez mam chlodzenie od Arctic Cooling, tez mocno dokrecone i inaczej sie nie da. Spokojnie, delikatnie i nic nie uszkodzisz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgf1 Opublikowano 24 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2009 No to za jakis czas pewnie pobawie sie w modyfikacje, bo glosnosc wentylatora jest jak dla mnie nie do przyjecia, no ale moze niech najpierw upaly sie skoncza ;) A wlasnie ktos z Was moze modyfikowal bios 1950? Widze tam napiecie 1.3, to dziala? Chetnie obnizylbym go troszeczke... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gessle Opublikowano 14 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2009 dzieje sie cos zlego z moja karta. Otoz problem zauwazylem dzieki grze Football Manager 2010, ktora zaczela się "ciąć". Wczesniej (na kompie przed modyfikacja) wszystko smigalo az milo, az zmienilem proca, dysk i ram (Intel E8200, RAM 4GB) oraz przeszedlem na Windows 7 64 bity. Karta graficzna to Radeon x1950. Poczatkowo myslalem ze to przez stery, ktore Win7 instaluje automatycznie, ale zainstalowanie tych najnowszych ze strony ATI nic nie dalo. w MU napisane jest ze dziala poprawnie, natomiast w BIOSie PCI-E frequency ustawione jest na AUTO. Ostatnio aktualizowalem tez bios plyty glownej (obecnie F9). Test karty programem ATItool w poszukiwaniu artefaktów nie wywala żadnych błędów, natomiast w 3D w tym samym programie średnio mam okolo 500 FPS. W GPu-Z wyglada to tak: GPU Clock czasami przeskakuje tez na 1 mhz. Czym to moze byc spowodowane? KOMP: Płyta główna: GA-P31-DS3L Procek: Core 2 Duo E8200 RAM: 4GB DDR2 Zasilacz: Tacens Valeo Smart 480 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ath Opublikowano 14 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2009 Czy inne gry też nie domagają ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gessle Opublikowano 14 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2009 Poki co jestem w stanie sprawdzic tylko The Settlers - Narodziny kultur i tu wszystko dziala idealnie. Czy jednak te wyniki testow (szczegolnie GPu-Z) nie powinny byc lepsze? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ath Opublikowano 14 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2009 Gdyby faktycznie taktowania były tak jak podane w programie to każda gra by była niegrywalna. Może coś świruje ten gpu-z. Masz teraz bios F9, wgrywałeś F10a ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gessle Opublikowano 14 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2009 nie, bo to zdaje sie beta jest. wolalem nie ryzykowac. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ath Opublikowano 14 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2009 Ale działa w 100% stabilnie, sam działam na tym biosie od dłuższego czasu, może zawiera jakieś poprawki i akurat zlikwiduje ten błąd. Przetestuj jeszcze w innych grach, żeby mieć 100% pewności, że to nie wina karty, ale ja stawiam właśnie na błędne odczyty gpu-z. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gessle Opublikowano 15 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2009 Czy poza wynikami karty w GPu-Z jej osiągi sa w normie? Pytam, gdyz ewentualnie chcialbym te karte sprzedac. Test karty programem ATItool w poszukiwaniu artefaktów nie wywala żadnych błędów (choci nie wiem czy test trwal wystarczajaco dlugo, ile powinien trwac?), natomiast w 3D w tym samym programie średnio mam okolo 500 FPS. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amazing Opublikowano 30 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2009 (edytowane) Kupilem nowa karte, Radeona x1950GT 512 PCI-E, podlaczylem, odpalam PC - dziala! Kiedy przychodzi moment pokazywania sie pulpitu mojego systemu moim oczom ukazuje sie przez okolo 1 minute czarny ekran i reset :/ Przy ponownym rozruchu wyskoczyl mi jakis blad z HyperTransport bodaj (przy ladowaniu biosa, zaraz przed wyborem systemu). Wiec odlaczylem komputer od zasilania, wyjalem baterie CMOS, biost sie zresetowal, komputer odpalil normalnie, przywrocilem defaultowe ustawienia. Problem z HyperTransport chyba zniknal, ale pojawil sie inny. Komputer zawiesza mi sie ciagle zaraz po wlaczeniu przycisku ON na obudowie sad.gif Czasami uda sie ze dojdzie do ekranu wyboru systemu, ale albo caly ekran nie zdarzy sie doczytac bo zwiecha, albo po prostu nie zdarzy dojsc do tego momentu :/ Mam nadzieje ze problem w miare zrozumiale opisalem, bardzo licze na Wasza pomoc! procek: AMD Athlon 64 x2 4200+ 2.2GHz @ 2.4GHz grafika: GeForce 6600 ram: 3GB RAM Kingstone 800MHz mobo: MSI K9N4 Ultra-F zasilacz: iBOX 400W hdd: SATA Samsung 320GB Aha, dodam tez, ze jak wloze stara karte to wszystko jest w porzadku. Gdy podlacze nowa karte, a nie przywroce od razu defaultowych ustawien, moge wejsc normalnie do BIOS'u i manualnie wszystko konfigurowac. Moze problem lezy gdzies po tej stronie? :/ Jeszcze wczesniej na tym zasilaczu pracowal GTX 260 wiec watpie by problemem byl zasilacz. Edytowane 30 Grudnia 2009 przez amazing Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...