homzik Opublikowano 15 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2006 Witam, Cos mi tam swiszczy w kompie (pewnie wszystko po trochu, konfiguracja kompa w sygnaturce) i w zwiazku z tym zamierzam kupic obudowe Thermaltake Swing (wieksza mi sie nie zmiesci, a coolermastery centurion mi sie nie podobaja) i wytlumic ja za pomoca jakichs mat. Nie wiem tylko co lepiej wybrac: Be Quiet Noise Absorber Kit Noiseblocker Evo Noiseblocker Evo Flat Noiseblocker Evolution EQ Platinum Tylko czy Noiseblocker nie przeraklamowany? Cena to nie wszystko w koncu... Akasy, Coolteka czy Spire nie chce bo podobno szit:) Slyszalem tez opinie, ze zastosowanie maty nic nie daje... Moze ktos potwierdzic lub zaprzeczyc? Ogolnie prosilbym o rozne opinie I w jak duzym stopniu maty wplywaja na wzrost temperatury? Podejrzewam, ze swiszczec moga mi tylko grafika (choc jest tam w koncu Zalman VF700-Al) i chipset na DFI... Ale jakbym zmienil to na odpowiednio VF900-Cu i Thermalright HR-05-SLI to chyba i tak bedzie gorzej niz po zastosowaniu mat? W sumie to moglbym zastosowac i maty i 2xFander 120mm + VF900-Cu + Thermalright - tylko czy jest sens? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Imperator Kret Opublikowano 15 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2006 Ja bym się zdecydował na zwykłe maty bitumiczne APP z allegro. O wiele tańsze są. U mnie była poprawa po wyłożeniu nimi kompa. Poszły 3 arkusze 50x25 cm. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PMichalak Opublikowano 15 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2006 Ja kiedyś stosowałem rozwiązanie najtańsze maty APP + gąbka akustyczna, teraz nie mam obudowy ale pamiętam, że było troszke lepiej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KAMILcom Opublikowano 15 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2006 ' date='15 wrz 2006, 14:42' post='2318589'] Ja bym się zdecydował na zwykłe maty bitumiczne APP z allegro. O wiele tańsze są. U mnie była poprawa po wyłożeniu nimi kompa. Poszły 3 arkusze 50x25 cm. tylko ze te maty tłumią tylko drgania a np. be quaiety mają dwie warstwy jedna do tłumienia drgań a pianka do szumu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kądziel Opublikowano 15 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2006 (edytowane) Polecam tą piankę. Mój komputer wyciszyła :) A cena tez lepsza niż "jakieś maty" :) A drgania też tłumi :) Pozdro Edit Wybacz KAMIL ale cos kejbord sie psuje :mur: Edytowane 15 Września 2006 przez banditos Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KAMILcom Opublikowano 15 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2006 Polecam tą piankę. Mój komputer wyciszyła :) A cena tez lepsza niż "jakieś maty" :) A drgania też tłumi :) Pozdro jak już podajesz linka to mogl by działac Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SanChin Opublikowano 15 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2006 u mnie działa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mattnick Opublikowano 15 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2006 a jak kwestia temperatur ?? zmienia się coś ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KAMILcom Opublikowano 15 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2006 (edytowane) Polecam 2318841[/snapback] a jak kwestia temperatur ?? zmienia się coś ?? juz było wiele razy poruszane że jest minimalna u mnie jest nawet tyle samo na procu przy zamknietej budzie co przy otwartej Edytowane 15 Września 2006 przez KAMILcom Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aerial Opublikowano 15 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2006 (edytowane) Pianka + mata bitumiczna to nie jest zla rzecz, zdecydowanie dziala. Warunek jest jednak taki zeby gabka byla dosc gruba (nie taka jak ta z linka allegro, ktora jest normalnie sprzedwawana hurtem do pakowania paczek, a handluja tym jakby to byla super pianka akustyczna), tylko grubsza. Np: http://allegro.pl/item127923047_pianka_pir...ienie_0_6m.html Ale droga troche. Najmniejsze kawalki sa za 20zl.. Ja nabylem cos podobnego jak ta tansza psedugabka, ale grubsza i sztywniejsza (3cm). W polaczeniu z mata wstepne testy wskazuja na duza poprawe. Tlumi glownie dysk, bo pozatym nie za bardzo czego tlumic. Tu widac polaczenie maty APP z gambka na gornej pokrywie. No i ku przestrodze, zeby nie przesadzic polecam ten temat :) : :arrow: http://forums.silentpcreview.com/viewtopic...ghlight=damping :lol: Edytowane 15 Września 2006 przez aerial Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Copper Opublikowano 16 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2006 A co sądzicie o matach APP + pocięta karimata??? Czy karimata nadaje się do wyciszania kompa?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
D2mian Opublikowano 16 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2006 Ludzie idźcie do castoramy lub podobnego sklepu. Tam zakupcie piankę pod panele(cienka, sprzedawana na metry) oraz grube podkłądy pod panele (sprzedawane na sztuki 120x50cm po 3zł chyba!) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 16 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2006 własnie widziałem to ostatnio i sie zastanawiałem czy to by się nie nadało... bo po co przepłacać za praktycznie to samo :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ctx0075b Opublikowano 18 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2006 jasne, w sklepie budowlanym jest całą masa rzeczy które mogą przydać się w kompie, zastosowania prawie takie same jak markowe produkty, tyle ze znacznie taniej :) Praktiker rządzi :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonas Opublikowano 18 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2006 Wszystko zależy, czy autor chce "kupić i mieć", czy "podłubać i mieć". Bo jak kupić, to ja pasuję, nie znam się ni wuja kafla, wydatki na komputer ograniczam do naprawdę niezbędnego minimum i serce boli, kiedy trzeba dać 16 zł na wiatrakator (ale warto, kupiłem jeden i miałem zagwozdkę, czy działa, bo nic nie słychać. Sprawdziłem paluchem - ała, ała. Działał.) w takim lekko pedalskim, bo fioletowym (:>) pudełku. Nazwy nie pamiętam, pewnie jak zwykle kretyńska albo cyfrowo-literowa, ale jak komuś zależy, to sprawdzę i zdam relację. I teraz serce boli jeszcze bardziej, bo zacząłem słyszeć drugi wiatrakator (do którego żadna firma się nie przyznała) i muszę kupić drugi taki za 16 pln, albowiem dat sałnd mejks aj łont tu kil sambady. Do rzeczy, bom w offtopic wpadł jak dzik w lebiodę - do wygłuszenia puszki użyłem swego czasu takiej gąbki z mnogą ilością sutków, jak powyżej. Mat nie trenowałem, ergo mam mizerne o nich pojęcie, ale teoria i Pismo mówią, że najlepiej sprawdza się kilka warstw różnych materiałów - jedne tłumią drgania, inne pisk, inne pierdzenie i tak dalej. Temperatura insajd podskoczyła o 2 stopnie, a komfort pracy wzrósł niepomiernie. Wykleiłem lewy bok, przód i trochę tyłu. Aha, za tą gąbkę nie zapłaciłem ani jednego peso, bo były w nią opakowane przesyłki z DHLa. Przesyłki zostały w firmie, gąbkę spożytkowałem do innych celów niż wrzucenie do śmietnika i wielcem teraz kontent. Mądrzy starcy z niejednego plemienia odradzają natomiast korek - kruszy się toto, inne własności też do [gluteus maximus], bo temperaturę podnosi o wiele bardziej, niż taka plebejska gąbka, a wycisza minimalnie przy tej grubości, która mieści się w komputerowej puszce. I drogi jest jak na to, co potrafi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...