Skocz do zawartości
toman

Pomiar Głośności Wentylatorów

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam nie lada zadanie porówania paru wentylatorów ze względu na poziom hałasu. Wpadłem na pomysł, ze użyje do tego zwykłego mikrofonu z Logitech Dialog-811 oraz jakiego analizera realtime, badz też gotowych nagrań audio. Czy ktoś robił juz coś podobnego, lub ma jakies pomysły ???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Budowa komory w której dokonywane byłyby testy jest bardzo dobrym rozwiązaniem, na allegro są takie dobrze pasujące pianki o stożkowatym kształcie boków. Wyczytałem także, ze pomiarów można dokonywać w otwartym otoczeniu i z powodu braku czasu na budowę skrzyni zamerzam się włąsnie tym posiłkować.

Ale tutaj mam problem, bo :

Poziom natężenia dźwięku – logarytmiczna miara natężenia dźwięku w stosunku do pewnej umownie przyjętej wartości odniesienia, wyrażana w decybelach. Wielkość ta wyznaczana jest ze wzoru:

Dołączona grafika

gdzie:

L – poziom natężenia dźwięku

I – natężenie dźwięku

I0 – wartość odniesienia, wynosząca 10-12 W/m2

Wydawało mi się, że wartośc ta jest dodatnia, tymczasem oscyloskopy programowe z których korzystam pokazują wartość SPL na minusie, a im hałas jest większy tym wartość ta rośnie (zbliżając się ku 0). Przyznam, że fizyka nie jest moją mocną stroną, ale chciałbym wiedzieć jak mam to interpretować. czym jest to 0db ?? Czy można to jakoś przełożyć na wartości dodatnie ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi