toman Opublikowano 15 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2006 Witam, mam nie lada zadanie porówania paru wentylatorów ze względu na poziom hałasu. Wpadłem na pomysł, ze użyje do tego zwykłego mikrofonu z Logitech Dialog-811 oraz jakiego analizera realtime, badz też gotowych nagrań audio. Czy ktoś robił juz coś podobnego, lub ma jakies pomysły ??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartolomius Opublikowano 15 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2006 Mógłbyś spróbować wzorować się na metodach testowych silentpcreview.com (KLIK) i dostosować je do warunków domowych. W artykułach na tej stronie często pojawiają się różne modele skrzyń odsłuchowych. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toman Opublikowano 17 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2006 Budowa komory w której dokonywane byłyby testy jest bardzo dobrym rozwiązaniem, na allegro są takie dobrze pasujące pianki o stożkowatym kształcie boków. Wyczytałem także, ze pomiarów można dokonywać w otwartym otoczeniu i z powodu braku czasu na budowę skrzyni zamerzam się włąsnie tym posiłkować. Ale tutaj mam problem, bo : Poziom natężenia dźwięku – logarytmiczna miara natężenia dźwięku w stosunku do pewnej umownie przyjętej wartości odniesienia, wyrażana w decybelach. Wielkość ta wyznaczana jest ze wzoru: gdzie: L – poziom natężenia dźwięku I – natężenie dźwięku I0 – wartość odniesienia, wynosząca 10-12 W/m2 Wydawało mi się, że wartośc ta jest dodatnia, tymczasem oscyloskopy programowe z których korzystam pokazują wartość SPL na minusie, a im hałas jest większy tym wartość ta rośnie (zbliżając się ku 0). Przyznam, że fizyka nie jest moją mocną stroną, ale chciałbym wiedzieć jak mam to interpretować. czym jest to 0db ?? Czy można to jakoś przełożyć na wartości dodatnie ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...