Sebik_ Opublikowano 1 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2003 Witam serdecznie! Kupiłem nowiusią płytę ASUSA A7V8X + Athlon 1,7. Wedlug czujników w biosie i programowych temperatura procesora wacha się w granicach 27-30 stopni, natomiast płyty głównej (gdzie kolwiek jest czujnik) 35-37 stopni. Procesor jest chłodzony dosyć dużym radiatorem z wentylatorem 8x8 a jego prędkość jest na poziomie 3000. Pytanie brzmi czy te temperatury nie są aby za małe? Nawet jak zapuszczę bardziej wymagające oprogramowanie np.: Jedi Outcast to temperatura podskakuje co najwyżej o 2 stopnie. Czy wszystko jest tutaj ok? Pozdrawiam Sebik Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Abdel_k9 Opublikowano 1 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2003 Nie jest okey bo wedlug czujnikow masz procka chlodniejszego od otoczenia a to jest fizycznie niemozliwe. a pozatym to masz troche cieplo w budzie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hipo Opublikowano 1 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2003 Przypuszczalnie tak jeślio masz proca na jądrze ze steping'iem B0. Mój proc ma 33-35 C ale jest cały czas podkręcony, jeśli masz na default u siebie to temp są prawdziwe. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hipo Opublikowano 1 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2003 Nie jest okey bo wedlug czujnikow masz procka chlodniejszego od otoczenia a to jest fizycznie niemozliwe. a pozatym to masz troche cieplo w budzie. Możliwe bo powietrze na proca jest wdmuchwane a w obudowie stoi praktycznie bez ruchu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Abdel_k9 Opublikowano 1 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2003 Nie jest okey bo wedlug czujnikow masz procka chlodniejszego od otoczenia a to jest fizycznie niemozliwe. a pozatym to masz troche cieplo w budzie. Możliwe bo powietrze na proca jest wdmuchwane a w obudowie stoi praktycznie bez ruchu. To czy powietrze jest poruszane czy nie nie ma wplywu na jego temperature. Wentylator pobiera powietrze z obudowy ktore wedlug czujnikow ma 35-37 stopni. Dmucha nim na radiator o temperaturze okolo 27-30 Czyli ogrzewa radiator bo temperatury musza sie wyrównac. Radiator nigdy nie moze byc chlodniejszy od powietrza ktorym jest chlodzony. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
makakus Opublikowano 1 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2003 a jakiego masz biosa??? bo od wersji 1008 są zchrzanione odczyty temperatury w biosie... Chyba 1007 podawał dobrze U mnie bios podaje 20*C a sandra 50*C - bios rev 1010 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sebik_ Opublikowano 2 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2003 a jakiego masz biosa??? bo od wersji 1008 są zchrzanione odczyty temperatury w biosie... Chyba 1007 podawał dobrze U mnie bios podaje 20*C a sandra 50*C - bios rev 1010 Sprawdziłem mój bios jest w wersji 1010. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sebik_ Opublikowano 2 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2003 a jakiego masz biosa??? bo od wersji 1008 są zchrzanione odczyty temperatury w biosie... Chyba 1007 podawał dobrze U mnie bios podaje 20*C a sandra 50*C - bios rev 1010 Zainstalowałem Sandrę i według jej wskazań procesor ma 50 stopni a płyta 36. W te dane jestem skory uwierzyć. Ale skąd takie rozbierzności się biorą? Chyba płyta lepiej wie co się z nią dzieje niż jakiś tam program;-) Sebik Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lagier Opublikowano 2 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2003 mialem ta mobo bios klamie ze az strach jedynie czemu mozesz ufac to napewno sisoft sandrze. Pewnie wyjdzie bios w ktorym to popraiwa ja sprawdzalem 1010 i 1011 beta (4 i 5) na tym ostatnim troche lepiej ale nie wiele. A sprawdzales czy vcore masz odpowiednie tzn. NIEzawyzone bo mnie jeszcze vcore zawyzal o siakies 0,4/0,5V zaczelo mnie to draznic i wyminilem dziada na to co mam w podpisie :twisted: pozdrav Lagier Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arkady Opublikowano 2 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2003 asusy mają to do siebie, że czujniki wariują na niedopracowanych biosach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radior Opublikowano 3 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2003 mnie też wszystkie czujniki wariują w biosie, ale rozwiązałem ten problem w prosty sposób. Zainstalowałem sobie nowego speedfana i CPUIDLE. Speedfan pokazuje mi temperature tą rzeczywistą (czyt. wyższą od biosa) a ten drugi prog chłodzi procka (coś w stylu waterfall-a). W biosie temperatura na chłodzeniu AC wynosi 20/23 mstopnie a speedfanie 33/34. 8) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...