Skocz do zawartości
shrek999

D-link 524 Czy Linksys Wrt54gc

Rekomendowane odpowiedzi

witam niedlugo bedzie mi potrzebny router z ap i nie wiem co wybrac. Router ma miec zastowosanie domowe neta mam po kablu z wtyczka rj45 zatem wszyskie modemo routery odpadaja.

zatem przegladajac allegro zaczolem sie zastanawiac nad dlinkiem 524 lib linksysem wrt54gc. D\dlink jest sporo tanszy ale podobno linksysy mniej awaryjne. Zastosowanie domowe prosze pomożcie :)

Edytowane przez shrek999

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Posiadam Linksys'a WRT54GC i bardzo go sobie chwalę. Internet mam w Aster 2(4)Mbit od około stycznia/lutego i od momentu podłączenia routera nigdy nie zaobserwowałem żadnej zwiechy czy mulenia. WRT54GC nie posiada QoS, pomimo tego VPN, P2P, jak i zwykłe przeglądanie stron nie widać zbytniego przycięcia transferu dla innych portów/usług.

W kazdym razie jedynie resety musiały być podczas zmiany konfiguracji.

Podwzględem pracy routera, switcha, firewalla jestem bardzo zadowolony, zasięg wifi jest przyzwoity, ale w przypadku wifi warto ustawić ip, podmaskę sieci i brame na sztywno na kompie z kartą bezprzewodową.

Linksys ma przejrzyste menu, ale dość rozbudowane.

Najlepiej sam zobacz:

http://www.linksysdata.com/ui/WRT54GC/1.02.5/Setup.htm

Gorąco polecam, doskonały sprzęt za małe pieniądze :D

Edytowane przez Grimlock

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli oczekujesz bezproblemowej i bezawaryjnej pracy od routera to różnica 60 zł jest kwotą, którą warto dołożyć. Jeżeli 60 zł to dla Ciebie dużo to poprostu poczekaj, dozbieraj i kup coś porządnego, zamiast potem narzekać i pluć sobie w brodę.

Swoją drogą zawsze lepiej wydać raz trochę więcej pieniędzy i kupić coś co jest naprawdę dobre (oczywiście w granicach rozsądku), niż wydać kase na jakieś [ciach!]o i mieć same problemy. W tej chwili jeżeli chodzi o kupno routerów to dla wszystkich kupujących priorytetem i niejako wyznacznikiem powinno być dobre QOS, które od dawna już powinno być standardem, ale jak widzimy niestety nie jest.

Ten Dlink to najbardziej podstawowy model (DI-604 + AP). Lepiej kupić WRT54GC, który ma trochę więcej możliwości, a od tych dwóch jeszcze lepiej nabyć MOTOROLĘ WR850G, do której podobnie jak do WTR54GL możemy wgrywać alteratywny soft. Na dzień dzisejszy jest to najlepsze rozwiązanie w kategorii cena/jakość! Za 170 zł dostajemy sprzęcik o bardzo dużych możliwościach.

http://allegro.pl/item126508405_motorola_w...0mw_dd_wrt.html

Edytowane przez PartyBOY

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

suma sumerum to schcialem nabyc wrt54gl ale stwierdzilem ze sprubuje poszukac czegos tanszego bo kuouje routerek do laptopa ktorego takze na dniach powinienem nabyc i nawet ta 100 juz robi roznice :( dzieki za link do motki :) poprzegladam jeszcze troche :) ale pewnie padnie ma motorole skora mozna ja pochwalic :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Od jakiegos czasu mam D-link 524, jedzie na tym to co z podpisu, 0 problemow, wszystko smiga jak trzeba, zasieg przyzwoity, sporo opcji i prostota w obsłudze. Jak dla mnie w pelni wystarczajacy sprzet ;]

edit:

tak wyglada menu ;]

Edytowane przez Camel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wrt54gl-eu za 194zl

wrt54g-eu za 206zl

Będą miały większy zasięg wifi niż WRT54GC do którego musiałbyś dokupić antenę zewnętrzną.

WRT54GL-EU - do tej rewizji już alternatywnego softu nie wgrasz, którym można zwiększyć moc anten, a co za tym idzie zasięg.

Jeśli już GC, to WRT54GC v.2 za 219 zł - http://www.qart.com.pl/cennik.php?id_towaru=711

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Będą miały większy zasięg wifi niż WRT54GC do którego musiałbyś dokupić antenę zewnętrzną.

WRT54GL-EU - do tej rewizji już alternatywnego softu nie wgrasz, którym można zwiększyć moc anten, a co za tym idzie zasięg.

Jeśli już GC, to WRT54GC v.2 za 219 zł - 2321402[/snapback]

WRT54GL-EU - do tej rewizji już alternatywnego softu nie wgrasz
Na forum Openlinksys pisza co innego ludzie wgrywaja alternatywne softy do wrt54gl-eu .. moze czegos nie wyczytalem mozesz mnie @Grimlock uswiadomic o co Ci kaman? Edytowane przez shrek999

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na forum Openlinksys pisza co innego ludzie wgrywaja alternatywne softy do wrt54gl-eu .. moze czegos nie wyczytalem mozesz mnie @Grimlock uswiadomic o co Ci kaman?

A czy jest to GL wersja 1.1 :?: O ile mnie pamięć nie mylę do tej można.

Do GC raczej niczego wgrasz, jest na VxWorks.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi