Skocz do zawartości
Gość Grzechu_1990

Odłączanie I Podłączanie Pod Czas Pracy

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Grzechu_1990

Szukałem ale nie znalazłem (zaraz pewnie ktoś poda link, którego szukam ;] ). Mam pytanie, czy pod czas pracy zasilacza można podłączyć i/lub odłączyć wiatrak?? Mam delte 120 @ 12V i na noc odłączyłem ją tak po prostu bez wyłączania komputera. Czy może to jakoś zaszkodzić zasilaczowi lub wiatrakowi?? Ewentualnie innej części kompa?? I drugie pytanie, wtyczka robiona była przez leborg'a (grobla czy jak kto woli grópla ;] ) jak zmienić podłączenie z 12V na 5V lub 7V??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Grzechu_1990

http://forum.purepc.pl/index.php?s=&sh...st&p=108407

Jako że ten post już mi trochę pomógł mam chyba już ostatnie pytanie, czy skoro są tam wypisane po cztery kolory a mam dwa kabelki to mam podłączyć dwa i dwa zostawić wolne??

BTW: Delte podłączona pod molexa.

Edytowane przez Grzechu_1990

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Grzechu_1990

Dzięki, idę pobawić sie deltą ;] Jak nie dam rady to sie odezwe.

EDIT: Dziwne coś, na 5V (czerwony z brzegu, wolne, czarny, wolne) działa, ale na 7V (czarny i czerwony w środku, boczne wolne) już nie działa... Dobre i to nawet bo już nic nie słychać ;] Kto wytłumaczy te anomalia związane z 7V??

Edytowane przez Grzechu_1990

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Grzechu_1990

Zeby bylo 7V jak dobrze pamietam to musi byc zolty i czerwony ,albo czerwony i zolty juz nie pamietam zobacz czy tak pojdzie.

W tym rzecz że mam czarny i czerwony tylko, trudno sie mówi, będzie działać na 5V skoro na czerwonym i czarnym nie może działać.

» Naciśnij, żeby pokazać/ukryć tekst oznaczony jako spoiler... «
Jeżeli już nic nie zostanie dopisane proszę o zamknięcie tematu, dziękuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak ci się przypadkiem zewrą kabelki żółty z czerwoneym od molexa to bądź przygotowany na przetestowanie zasilacza pod względem bespieczeństwa - wtedy albo sie wylączy komp albo na niektóre komponenty pójdzie zamiast 5 V - 17 V http://ilubek.republika.pl/wstemp.html#5V

to tak apropos właczania i wyłączania wentyla na żywca - sam to robie i nic sie nie dzieje - ale ja podlączam conajwyzej pod 5 V :P

Edytowane przez kvasek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Grzechu_1990

Dziękuje za otwarcie :P

Mam problem, zmianiałem zasilacz w kompie (nie moim) z codegena 300W na fortrona 400W, i jest problem kabelek zasilający fdd nie sięga, czy mogę uciąć ten z codegena podpiąć pod fortrona i do fdd?? Nic sie nie stanie/spali??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prund może kopnąć :lol:

A tak pozatym to ja całe życie przepinam kabelki od wentyli na włączonym kompie i nic się nie dzieje ;)

Do czasu zwarcia sie kabelków i narobienia niezlego dymu przez topiąca się izolacje..... juz to miałem :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do czasu zwarcia sie kabelków i narobienia niezlego dymu przez topiąca się izolacje..... juz to miałem :D

Strata czasu wyłączać kompa, póki nic nie popsuje zmieniać nawyków nie będe :D

komp Ci sie wlacza 10 min ?? :wink: :wink: :rolleyes: ja nie mam zamiaru probowac takich zeczy :wink:

Jakieś 45 sekund mi się włacza, ale wyłaczyc poprzelaczac i wlaczyc to juz ze 2 minuty. Nie chcesz nie próbuj, ja wiem że trudno jest coś zewrzeć tym bardziej jak jest we wtyczce ;] A tak pozatym to jakbyś chcial napiecia zmierzyć to też na wyłączonym? :P Edytowane przez hary86

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Grzechu_1990

Wy tu gadu-gadu a ja pytałem o coś innego już ;] Wszystko przez lamke ;] (nie bierz tego do siebie tak osobiście hary86 ;] ) Czyli ucinam kabel, podczepiam pod wtyczkę od fdd i izoluje??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi