Skocz do zawartości
Sysak

Canon Pixma Ip4200 Vs Hp Photosmart 8050 // Canon Pixma Ip5200 Vs Hp Photosmart 8250

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Którą drukarkę polecacie do drukowania fotografii oraz tekstu. Nie interesuje mnie szybkość i "bajery", które mają drukarki, ale jakość druku, bezproblemowość i przede wszystkim ekonomia druku. Planuję stosować nieoryginalne tuszę. Co powinienem wybrać i czy opłaca się inwestować w droższe modele drukarek?

Oto one:

Canon Pixma IP4200

HP PhotoSmart 8050

Canon Pixma IP5200

HP PhotoSmart 8250

Edytowane przez Sysak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Którą drukarkę polecacie do drukowania fotografii oraz tekstu. Nie interesuje mnie szybkość i "bajery", które mają drukarki, ale jakość druku, bezproblemowość i przede wszystkim ekonomia druku. Planuję stosować nieoryginalne tuszę. Co powinienem wybrać i czy opłaca się inwestować w droższe modele drukarek?

Oto one:

Canon Pixma IP5200

Nie wypowiadam sie co do hp-ków bo osobiście z nich nie korzystałem. Sam posiadam ip5200, powiem tak, jestem bardzo zadowolony. Postaram sie przybliżyc moje spostrzeżenia.

Jeśli chodzi o tekst to drukowanie przebiega sprawnie, istnieje szeroka możliwość konfiguracji druków dwustronnych, nasycenia czerni i wszelkich rzeczy, jakie dusza zapragnie.

Zdjęcia, drukowałem ze dwa, trzy razy, jak narazie nie korzystałem z papieru fotograficznego, były w dobrej jakości i jak sie kartki nie zgina, to przypominają fotografię na matowym papierze (takim u klasycznego fotografa), opinia nie tylko moja, ale koleżanki co jakieś architektoniczne sprawy u mnie drukowała.

Ogólnie szybkość zależy od jakości, ale nawet przy najwyższej jakości papier jest wyrzucany szybko.

Ekonomia to duży plus, zamienniki (ActiveJet) a więc nie jakieś noname, są tanie 9zł kolor (cyjan, magenta, yellow i czarny fotograficzny) każdy osobno i 11zł czarny zwykły - ceny ze sklepu w Toruniu. Na allegro komplet mozna zakupić za ok 35zł. Pojemnosci to 14ml (kolory i foto) oraz 26,5ml czarny zwykły. Trzeba tylko zamienić czip z oryginalnego - 90sekund zajęło gdy robiłem to pierwszy raz :) Na czarnym zwykłym mozna wydrukować do 900 stron w trybie szybkim/ekonomicznym - nie wali czernią po oczach, do czytania w sam raz, a i na ksero później się odbije w dobrej jakości, w trybie normalnym będzie to ok 450stron (wtedy jest bardzo mocna czerń). Z kolorowym cieżko mi uchwycic, ale też wychodzi to dość ekonomicznie. Niewątpliwa zaletą jest minimalna kropla chyba 1 piktolitr - a więc zdjecia na zwykłym papierze a tym bardziej tekst nie powoduja marszczenia od nadmiaru tuszu i przebijania przez kartkę kolorów oraz jak się domyślam daje szybsze wysychanie.

Drukarka ma dwa podajniki papieru - z góry i przodu - można naraz załadować i a4 i koperty. Wazne jest to dla osób wkładających drukarkę do wnęk (ładują z przodu i po problemie).

Z ciekawych funkcji jest druk na płytach cd i dvd oczywiscie, takze tych małych 8cm. Funkcji jest dużo, ale są dobrze poukładane i opisane, a więc o przebajerowaniu nie ma mowy. Zaleta to rozdzielne kolory (tusze). Po zamknięcu pokryw (jak sie nie drukuje) ogranicza się zakurzenie wnętrza.

Zakupiłem w grudniu 2006 w mediamarkt w promocji na 299 wiec sporo jeszcze zaoszczędziłem. Z czego wiem ekonomia i jakość w ip4200 jest identyczna i różni się tylko opcjami - 4200 jest uboższa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi