xweb Opublikowano 16 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2006 Zmienilem wlasnie procesor na M750, wraz ze zmiana pojawil sie irytujacy dzwiek z lewej strony obudowy, ktory nasila sie w zaleznosci od czestotliwosci taktowania. Im wyzsza tym pisk staje coraz glosniejszy (ma wieksza czestotliwosc). Nie wiem w czym problem, jest on tylko podczas stanu bezczynnosci procesora, gdy zada mu sie jakas prace - zanika. Nie wiem czy to wina sterownikow karty muzycznej, czy czasem problem jest powazniejszy. Dodam, ze w czasie ladowania sytemu jest kompletna cisza... Prosze o pomoc :sad: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seboxxl Opublikowano 16 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2006 Zmienilem wlasnie procesor na M750, wraz ze zmiana pojawil sie irytujacy dzwiek z lewej strony obudowy, ktory nasila sie w zaleznosci od czestotliwosci taktowania. Im wyzsza tym pisk staje coraz glosniejszy (ma wieksza czestotliwosc). Nie wiem w czym problem, jest on tylko podczas stanu bezczynnosci procesora, gdy zada mu sie jakas prace - zanika. Nie wiem czy to wina sterownikow karty muzycznej, czy czasem problem jest powazniejszy. Dodam, ze w czasie ladowania sytemu jest kompletna cisza... Prosze o pomoc :sad: po zmianie procka w laptopie lub zastosowaniu jakiegoś moda elektroniki czasem dobrze jest zapuścić foramata i zainstalować windows'a Może to rozwiąże problem? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 16 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2006 Jak zamieniłeś celinkę na tak wyśrubowanego pentka to chyba normalne, że Ci przetwornica zasilająca procka nie wyrabia. Patrzeć tylko jak Ci siądzie lapek. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xweb Opublikowano 16 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2006 Zauwazylem, ze problem lezy w glosnikach - to one piszcza, sciagnalalem nowe sterowniki karty muzycznej, lecz to nie pomoglo - mam juz patent by przestalo - wlaczyc jakikolwiek odtwarzac muzyki i wylaczyc glosniki. Aktualnie robie backup danych i postawie na nowo system, a co do procka... Excray: Seria nx8220 w calosci posiada taka sama plyte glowna, od najnizszego do najwyzszego modelu. Zauwaz chocby lapa Phuong'a - gdzie smiga M780 i jakos nie ma problemow z przetwornica. NO, ale na jakiej podstawie wogole wysuwasz takie absurdalne wnioski <_< Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kucyk Opublikowano 16 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2006 po zmianie procka w laptopie lub zastosowaniu jakiegoś moda elektroniki czasem dobrze jest zapuścić foramata i zainstalować windows'a Może to rozwiąże problem? nie no stary, windows piszczy po zmianie procka? jak Ci coś takiego mogło przyjść do głowy :mur: xweb -> kolega Excray dobrze prawi, zapotrzebowanie na prąd wzrosło dość znacznie i to jest powodem tego piszczenia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xweb Opublikowano 16 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2006 (edytowane) Wina lezy w sterownikach karty muzycznej... Paradoksalnie, czytam teraz support HP i podaja tam podobne przypadki, zalecaja instalacje nowych sterownikow, a potwierdza to fakt, ze przy wlaczeniu jakiejkolwiek muzyki piszczenie calkowicie ustaje. Natomiast juz wspomnialem, ze HP serii nx8220 maja identyczne plyty glowne od modelu EK205EA do PY518EA, a wlasciele wyzszych modeli tez na to narzekali na forum, tyle, ze u mnie podane tam sterowniki nie pomogly... EDIT: Excray - zwracam honor, przetwornica moze powodowac te piski, choc u mnie to nie jest w sam raz powodem :wink: 21W a 27W to nie az tak radykalna roznica... kucyk: Tak, Windows piszczy, a kontretnie kulawa obsluga ACPI, przez nia procesor w stanie idle wydaje dziwne piski, przypadlosc jest niestety powszechna na platformie centrino - dotyka wiele laptopow roznych producentow... U mnie pomaga wlaczenie w tle spauzowanego Media Playera B-) Edytowane 17 Września 2006 przez xweb Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...