Skocz do zawartości
aerial

Zasilacze Pentagram?

Rekomendowane odpowiedzi

Test dwóch zasilaczy Pentagram Silent Force

http://twojepc.pl/artykuly.php?id=zasilacz...;jedna_strona=1

mam chiefteca 620W i panowie on wygląda identycznie jak ten Pentagram PSF-620-A12S (620W) tylko nie ma POWER METER'a :]

a co do samego chiefteca to wg mnie jest to cicha zasiłka :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zasilacze pentagrama wyszły dobrze w testach i maja super stosunek cena/jakośc.

Model PSF-500-A12S (500W) 309zł

Model PSF-620-A12S (620W) 399zł

teraz pewnie jeszcze taniej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy z moim 620 jest coś nie tak, czy poprostu te 620 tak mają?

Strasznie głośny jest.

Nie, że go słychać, ale go SŁYCHAĆ i to bardzo.

Jak gram, to nie przeszkadza, wiadomo, dźwięk z głośników zagłusza częściowo, ale zostawić na noc do ściągania plików, to nie usnę przy nim ...

Jeszcze niedawno był głośnawy, po zmianie karty graficznej z 7300GT > S3Virge DX > 8800GTX wiatrak na zasilaczu ma chyba max obroty prawie cały czas.

A ten miernik Watt to nie wiadomo co on tak na prawdę mierzy :)

Podłącze jeszcze szefa 560 (CFT-560A-12C) i porównam dzisiaj...

Chyba, że mam jakis krzywy prąd w domu :}

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupiłem Pentagram 460W. Jest cichy, nie bezgłośny, ale cichy.

Jedyny problem to, że potrzebuje złącze 8pin do płyty głównej on go nie ma. W testach/opisach było coś o przejściówce czy też samym złączu, ale w instrukcji tego nie wyczytałem. Wiem, że są przejściówki 4pin > 8pin, ale bardzo ciężko je znaleźć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A uprzedzałem ......

W robocie poszedł z dymem zasilacz, HGW co było, nie ma, na szczęście odszedł sam - przynajmniej tak serwis twierdzi.......

Komputer pracuje 20/24 7/7 .....

W ramach gwarancji przy niewielkiej dopłacie mogą wstawić:

ModeCom MC 400W - ponoć jakaś nowa wersja usprawniona

Pentagram 430 lub 460 W - zależy co będzie w hurtowni.

Wg. mnie ModeCom byłby pewniejszy, ALE pewnie głośniejszy (a to ma znaczenie jak się siedzi 8h przy kompie - reszta kompa chicha) oraz za mało okablowania - musiałyby pójść dodatkowe rozgałęźniki.

Pentagram kusi okablowaniem i głośnością - tylko pytanie czy te oceny za głośność to po sponsorowaniu czy faktycznie byłby cichszy.

Komp - pseudostacja graficzna -> a64 dwujajowy 4200+, 2x1GB ram, R1650pro, 3-5 hdd w zależności od potrzeb (2 kieszenie), 2x napędy optycznopodobne. Niby średnio-mało wymagający, ale zawsze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ostatnio wstawiłem wersje 430W Pentagram-a do klienta gdzie siedział :

Cweleron D 3.06

7600GT

1GB w dualu 533

Dysk 200GB samsunga ( on był strzelony w dziwny sposob ale to na inna opowiesc ..)

I super zasilator TRACER Hellfire z dumnymi 400W. ( szczegoł ze zasilacz latał z napieciami jak zyd po pustym sklepie 11.80 do 12.10V ) do tego co sie okazało kondki na lini 5V w nim wybrzuszone a komp miał 2 lata...

Wstawiłem ta 430 nie dosc ze komuter ucichł to zasilacz stoii z napieciami jak byk..

Inna opowiesc :

Klient przychodzi z NOWYM kompem składanym przez Balta.pl:

Intel Quad 6600

9600 GT lub cos w ten desen.

Jakis tam dysk ...

Mobo MSI wersja okrojona..

I co : DEER 400W

Oczywiscie zamiast wtyczki 6 Pin do grafy to wykorzystane 2 molexy 2 dysku co klient przyniosł nie szło podłaczyc...

Nawet go nie uruchamiałem tylko od razu wywaliłem smietnikowatego deera i wstawiłem 430 Pentagrama.

I od razu znalazła sie normalna wtyczka do grafili molexy SATa do dysków itd.......

Napiecia ideał.

Troche juz ich sie sprzedało i jak narazie zaden z klietów nie zgłosił zadnych problemów z nieprawidłowym działaniem zasilaczy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi