Skocz do zawartości
yesooz

dlaczego sb128 trzeszczy pod XP?

Rekomendowane odpowiedzi

ściągnąłem sterowniki ze strony creativa, a karta nie pracuje prawidłowo, moze już ktoś sie spotkał z takim problemem, najlepsze jest jednak to że gdy włączam np: antywirusa nortona to wszystko jest w porzadku...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O tych sterownikach coś więcej napisz. Jak szukałem dla siebie, to na Creativie znalazłem 3 wersje sterowników do tej karty- tylko jedne działały naprawdę OK i wspierały EAX. Pamiętam, że osobno ściągało się instalatora, osobno plik .lib do niego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a nie uzywasz przypadkiem programow typu CPU Cool???

U mnie po wlaczeniu opcji force cooling czy jakos tak - trzeszczalo.

trzeszczalo??

to bylo pierdzenie, a nie trzeszczenie :]

aha, best rozwiazanie, to wymienic ta karte na cos lepszego :P

np awe 64 :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a nie uzywasz przypadkiem programow typu CPU Cool???

U mnie po wlaczeniu opcji force cooling czy jakos tak - trzeszczalo.

trzeszczalo??

to bylo pierdzenie, a nie trzeszczenie :]

aha, best rozwiazanie, to wymienic ta karte na cos lepszego :P

np awe 64 :)

U mnie trzeszczy, nie pierdzi:) jak zalacze cpucool. A zaczelo sie po upgrate biosu.(karta to co w podpisie)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ściągnąłem sterowniki ze strony creativa, a karta nie pracuje prawidłowo, moze już ktoś sie spotkał z takim problemem, najlepsze jest jednak to że gdy włączam np: antywirusa nortona to wszystko jest w porzadku...

masz konflikt sprzętowy. spróbuj wyłączyć usb w biosie na początek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to nie jest konflikt sprzetowy, wyłączyłem już wszystko co można było wyłączyć, zamieniałem przerwania i nic z tego, system twierdzi że wszystko jest w porzadku, a dzwięk raz zwalnia raz przyspiesza, a jak nacisne krzyzyk zamykajacy okno to nagle wszystko jest w porzadku... :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

win xp mial problemy z kartami sb128 i live raz dzialaly ok a raz niestety nie. Trza bylo kombinowac ze sterami. Sam kiedys mialem SB128 mieszalem sterami az milo... i w koncu pomoglo :) niestety nie pamietam jakie to byly sterowniki i gdzie je znalazlem. Poszukaj info na forum strony www.wozniki.pl/xp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten problem to nie tylko na XP. Miałem to samo na WinMe i mogę zapewnić że to napewno nie był konflikt sprzętowy. Została mi zabawa ze sterami, ale nic nie pomogło :( Wkońcu się wqrzyłem i wymieniłem kartę

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten problem to nie tylko na XP. Miałem to samo na WinMe i mogę zapewnić że to napewno nie był konflikt sprzętowy. Została mi zabawa ze sterami, ale nic nie pomogło  :(  Wkońcu się wqrzyłem i wymieniłem kartę

a ja to przechodziłem z tą kartą na w2k, takie same objawy i to JEST konflikt sprzętowy. u mnie wystarczyło jak pożąglowałem kartami w slotach pci, później nawet na najstarszym sterze poszedł ten sb i było ql. a w wXP sb128 chodzi na sterach windy wystarczająco dobrze.

a poza tym odsyłam do faq - może to pomoże :lol:

http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?p=95217#95217

ps. przy wxp doświadczeń z acpi nie polecam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiedzialem do disiaj, ze AWE 64 bit jest lepsza od SB 128 bit :D

Co do problemu to jest banalnie prosty. Masz na 99% plyte gl. ze zintegrowanym dzwiekiem i nie wylaczyles go w biosie. WinXP sam sobiepieknie zainstalowal dwie karty i teraz sa problemy miedzy nimi. Nawet Twoje najnowsze stery nie pomoga jezeli karty sie gryza. Albo wylacz w biosie karte albo w ustawieniach dzwieku (w wybierz urzadzenie mixujace jako wlasnie creative sound blaster PCI). To samo zrob we wszystkich plugins (input i output) w winampie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moja AW744PRo (na chipie Yamaha 744) też skrzeczała w Win2k, ale po przeinstalowaniu sterów z Ms-yfowych na AOpen-a problem poszedł w niepamięć. Kolesiowi jakiś Creative on board na Microstarze też trzeszczał, ale znalazł jakieś stery które pomogły.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...