Apach Opublikowano 16 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2006 W najbliższym czasie planuję zakup nowego komputera. Zestaw chce postawić na płycie głównej z chipsetem nVidia. Procesorem dla platformy będzie AMD Athlon [na podstawce AM2] oraz 1 Gb pamięci. Jako, że niedawno nVidia wypuściła nowe chipsety z serii nForce zdecydowałem się na model nForce 570 Ultra. Poszukiwania płyty głównej z w/w konfiguracja zaowocowały jedynie [a może aż] czterema produktami, którymi są: :arrow: Abit - KN9 Ultra :arrow: Asus - M2N-E :arrow: MSI - K9N Platinum :arrow: MSI - K9N Ultra Czy zna ktoś inne oprócz tych, modele płyt głównych spełniające wymagania AM2 + nForce 570 Ultra? Czy są w ogóle jakieś istotne różnice miedzy tymi płytami? Czy przy wyborze mam się kierować tylko ich funkcjonalnością [ilość portów USB, SATA itp.]? Następna sprawa to pamięci. Zdecydowałam się na 1 Gb pamięci dwa razy po 512 Mb. Nie bardzo orientuje się, w co zainwestować. Czy w Kingston, czy Corsair, a może Patriot? Czym powinienem się kierować szukając odpowiednich dla mnie kości? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartek82 Opublikowano 16 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2006 po pierwsze primo poproś kogoś z moderacji o przeniesienie topicu do działu "Co kupić" zanim warna dostaniesz. Po drugie primo poczytaj troszkę na temat chipsetu 570 i zastanów się poważnie, czy nie lepiej kupić na nforce 4sli (ja dobrze Ci radzę, wybierz tą drugą opcję) Po trzecie primo, co do pamięci sprecyzuj, czy chcesz podkręcać, czy nie i ile do dyspozycji masz gotówki... Jeśli kręcił bardzo nie będziesz to znajdź najtańsze 2x1gb 667 w dualu, jak będziesz, to zależy od kasy i potrzeb ale raczej 800, patrity, ocz, albo goodram pro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sysak Opublikowano 16 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2006 Każda z tych płyt posysa... Jedyne i słuszne wyjście, to DFI Infinity NF Ultra II-M2. Jest to najlepsza płyta na AM2. (Może nie pod względem nowinek technologicznych, ale na pewno jeśli chodzi o dopracowanie, bezproblemowość i potencjał o/c zamiata te wszystkie płyty, które wymieniłeś.) Oprócz tego. Płyta ma możliwość przerobienia na wersję SLI. Ciągle się zastanawiasz co chcesz kupić? :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Apach Opublikowano 16 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2006 (edytowane) Po drugie primo poczytaj troszkę na temat chipsetu 570 i zastanów się poważnie, czy nie lepiej kupić na nforce 4sli (ja dobrze Ci radzę, wybierz tą drugą opcję)A czemu odradzasz mi nForce5? Z tego co czytalem to calkiem ciekawy chipset, nie znam jednak problemow wystepujacych przy 570 Ultra. Po trzecie primo, co do pamięci sprecyzuj, czy chcesz podkręcać, czy nie i ile do dyspozycji masz gotówki... Jeśli kręcił bardzo nie będziesz to znajdź najtańsze 2x1gb 667 w dualu, jak będziesz, to zależy od kasy i potrzeb ale raczej 800, patrity, ocz, albo goodram proPodkrecania nie planuje ale tez nie wykluczam. Pamieci napewno kupie w dualu. Gotowki bede miec 2500 zl i chce jak najwiecej zainwestowac w podzespoly niezbedne do pracy komputera [MB, CPU, RAM, GFX]. Monitor bede mogl kupic uzywany [z czasem LCD]. Jedyne i słuszne wyjście, to DFI Infinity NF Ultra II-M2.No ale ten mdel dziala na nForce 4 Ultra. Edytowane 16 Września 2006 przez Apach Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
homzik Opublikowano 16 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2006 nforce 4 jest nie gorszy niz nforce 5, jedyne czego mu brakuje to drugiej zintegrowanej sieciowki i teoretycznie lepszej (choc tez kiepskiej, z pomieniciem Soundmaxa w Asusie M2N-E) dzwiekowki... i jak nie chcesz podkrecac to kazda plyta bedzie w sumie dobra... za to plyty pod am2 maja problemy z pamieciami, na dfi tych problemow jest stosunkowo najmniej, w zasadzie jedyna wada tej plyty to glosny wiatrak na chipsecie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartek82 Opublikowano 16 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2006 Nforce 5 jest chipsetem niedopracowanym, świadczy o ty chociażby to, że DFI nie zdecydowała się na wypuszczenie modelu LanParty na tym chipsecie do czasu nowej rewizji, w której ma być usunięte większość błędów (w tym problemy ze stabilnościa i niska podatność na podkręcanie). Jeśl koniecznie chcesz coś, co ma fabrycznie sli, zamiast "kombinować" z DFI, to najlepszym wyborem będzie chyba http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=30388 , co do pamięci, to tak jak pisałem, jeśli nie masz w planach kręcenia, to zamiast wypasionych 2x512, weź przyzwoite 2x1gb, jeśli dużo grasz będzie to zdecydowanie lepszy wybór Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
homzik Opublikowano 16 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2006 tylko tamten asus ma problemy z pamieciami, max vdimm to 1,95v Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 16 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2006 Pod AM2 to tylko dfi infinity. Inne nie są warte uwagi, chyba ze na chipie ati, ale ty chcesz nvidie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adrianie Opublikowano 16 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2006 (edytowane) nForce 570 jest niedopracowany, można przeczytać o tym z wielu źródeł. Raczej wpakuj się w nFoce 4SLI. I kup sobie taką płytę jak radzi bartek82. Edytowane 16 Września 2006 przez adrianie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vaakos Opublikowano 16 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2006 Tylko tak jak radzą koledzy bartek82 i adrianie ... weź tego Asusa M2N4-SLI nForce 4 SLI i napewno niepożałujesz :-P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Apach Opublikowano 17 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2006 Dziekuje za wziecie udzialu w dyskusji. Troche sie dziwie bo z tego co czytalem w prasie uklady nForce5 sa wychwalane na wszelkie mozliwe sposoby. Mnie osobiscie przypadla do gustu technologia 'First Packet', ktorej nie ma w nForce 500 / 550, pojawia sie dopiero w chipsecie 570 Ultra i wyzej. I stad moje zainteresowanie wlasnie tym chipsetem. Nie wiem tez czemu rozmowa zeszla na tor ukladow SLI. Nie planuje zakupu takiej plyty glownej. Wystarczy mi jeden Galaxy GF 7600GS. Ale mniejsza o to. Jesli chodzi o awaryjnosc czy sprawianie klopotow uzytkownikom przez plyty na nForce5 i podstawce AM2 to cos w tym chyba jest, bo nie pierwszy raz spotykam sie wlasnie z taka opinia. Chyba bede musial jeszcze raz przemyslec wybor plyty glownej tymbardziej ze modeli z upatrzona przeze mnie konfiguracja jak na lekarstwo i nie ma w czym za bardzo wybrac. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sysak Opublikowano 17 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2006 No ale ten mdel dziala na nForce 4 Ultra. To akurat jest zaletą. :) Dziekuje za wziecie udzialu w dyskusji. Troche sie dziwie bo z tego co czytalem w prasie uklady nForce5 sa wychwalane na wszelkie mozliwe sposoby. Mnie osobiscie przypadla do gustu technologia 'First Packet', ktorej nie ma w nForce 500 / 550, pojawia sie dopiero w chipsecie 570 Ultra i wyzej. I stad moje zainteresowanie wlasnie tym chipsetem. Nie wiem tez czemu rozmowa zeszla na tor ukladow SLI. Nie planuje zakupu takiej plyty glownej. Wystarczy mi jeden Galaxy GF 7600GS. Ale mniejsza o to. Jesli chodzi o awaryjnosc czy sprawianie klopotow uzytkownikom przez plyty na nForce5 i podstawce AM2 to cos w tym chyba jest, bo nie pierwszy raz spotykam sie wlasnie z taka opinia. Chyba bede musial jeszcze raz przemyslec wybor plyty glownej tymbardziej ze modeli z upatrzona przeze mnie konfiguracja jak na lekarstwo i nie ma w czym za bardzo wybrac. Ja opiniami prasy nie przejmuję się już od roku. Wiele razy się na nich przejechałem. W prasie jest tak, że np. podczas testów płyty głównej nie bierze się pod uwagę wyników o/c, tylko język instrukcji obsługi i wydajność płyty w jakimś pcmarku na standardowych ustawieniach <--- :lol: ,które każda płyta przecież może mieć inne i które łatwo zmienić. Oprócz tego podczas testu nie można sprawdzić, czy sprzęt jest bezawaryjny i czy nie sprawia jakichś dziwnych problemów. Dwie rzeczy, które kupiłem dzięki testom w prasie: Nagrywarka CD-RW Liteon 52327S - Po roku przestała nagrywać, po półtorej nie potrafiła odczytać płyty CD. - typowa wada tej nagrywarki. Płyta Gigabyte GA-8N SLI - Poleciłem ją koledze, który składał komputer na platformie Intel LGA775, bo wypadła dobrze w teście Chipa. Pracuje z Procesorem Intel D631 (4,5GHZ - to nic dla tego procesora, ale na płycie kolegi już 3,2 Ghz powoduje zwiechy... Oczywiście maksymalnego FSB Chip nie sprawdził. Oprócz tego Pamięci Patriot DDR2 800 nie potrafią stabilnie pracować w dualu przy timingach 3.3.3.12 1t... Gdybym czytał purepc zamiast chipa, to kumpel miałby Asusa na Intel 945 zamiast Gigashita na Nforce SLI Intel Edition i nie miałby tych problemów, które ma teraz... Kolejny dowód na to, że nie powinno się czytać tesów w gazetach: Kiedyś (zanim założyłem sobie neta) chciałem kupić radeona 9600XT za 600zł :lol: 2 lata później kupiłem Sapphire 9550 za 100zł i po o/c mam prawie to samo. Gdybym kupił tego XT i potem dowiedział się co potrafią Radki 9550, to pewnie do tej pory ze złości bezsilnie waliłbym głową w ścianę i klnął na "Komputer Świata" za to, że napisał jaka to świetna karta. Właśnie dla tego nie warto przejmować się testami z gazet. Powinno się je czytać, bo zawsze można się dowiedzieć czegoś nowego i ciekawego, ale opinie na temat sprzętu trzeba traktować z dystansem. Najlepszą i najbardziej rzetelną wiedzę na temat komputerów znajdziesz tutaj, na forum. :) Moja wiedza każe mi napisać, że nie masz się nad czym zastanawiać, tylko musisz kupić to DFI, bo to jedyny słuszny wybór. Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Apach Opublikowano 17 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2006 Ja opiniami prasy nie przejmuję się już od roku. Wiele razy się na nich przejechałem. W prasie jest tak, że np. podczas testów płyty głównej nie bierze się pod uwagę wyników o/c, tylko język instrukcji obsługi i wydajność płyty w jakimś pcmarku na standardowych ustawieniach <--- :lol: ,które każda płyta przecież może mieć inne i które łatwo zmienić. Oprócz tego podczas testu nie można sprawdzić, czy sprzęt jest bezawaryjny i czy nie sprawia jakichś dziwnych problemów.Wlasnie dlatego, ze czasopisma nie sprawdza sprzetu w "warunkach polowych" tylko zrobia kilka testow i wrzuca recke chcialem zasiegnac opinii uzytkownikow. Nagrywarka CD-RW Liteon 52327S - Po roku przestała nagrywać, po półtorej nie potrafiła odczytać płyty CD. - typowa wada tej nagrywarki.Tu sie zgodze z Toba w stu procentach. Moja dziewczyna takze kozystala z tego modelu nagrywarki i co... Ma teraz LG. 52327S to gniot, nagrywarka padla po roku i nie wstala, do tego LieON dodawal do tego modelu Nero Express. Ja kupilem sobie LiteON 52247S, dostalem pelny pakiet Nero, a czytnik smiga juz chyba drugi czy trzeci rok bez zarzutu. Moja wiedza każe mi napisać, że nie masz się nad czym zastanawiać, tylko musisz kupić to DFI, bo to jedyny słuszny wybór. Pozdrawiam.Do komputera ktorego kiedys dzielilem z siostra wlozylem plyte DFI [kierujac sie defacto testem w Chipie] i nigdy nie mialem z nia problemow, wiec chyba sie zastanowie nad tym modelem :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...