obiboqs Opublikowano 16 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2006 (edytowane) Witam. Mam stary komputer Siemens Nixdorf Xpert 4300. Zepsuła mi się w nim płyta główna - komputer raz się uruchamia a raz nie. Nie będę dochodził co jest tego przyczyną (chyba że będę zmuszony), bo po prostu mi się to nie opłaca. (Dla ciekawych - komputer uruchamia się dopiero po odcięciu napięcia na parę godzin, przy czym również trzeba wyjąć bateryjkę CMOS - wyskakuje wtedy komunikat "Previous Load Incomplete - Run Setup and correct the settings" (czy coś w tym stylu) - czyli kompletnie resetują się ustawienia BIOSu, co powoduje to, że tworzą się konflikty przerwań i np. z dyskietki nie można zbootować nawet awdflash`a, a jak ustawię poprawne ustawienia to muszę zrestartować komputer żeby się zapisały, ale sęk w tym że po ponownym uruchomieniu komputer znów nie chce się włączyć - słychać że pracuje, ale na ekranie nie wyświetla się obraz.) Tak więc muszę kupić nową płytę główną. Tylko tu rodzi się kolejny problem - komputery Siemens Nixdrof muszą mieć płytę Siemens Nixdorf (cecha charakterystyczna komputerów markowych), bo inna nie będzie pasować. No i chodzi o to, że na żadnym z serwisów aukcyjnych nie widziałem odpowiedniej płyty - ten komputer pracował niegdyś na płycie SIEMENS NIXDORF AG D990 z gniazdem Socket7, chipsetem Intel TX (bardzo specyficzny) i procesorem Pentium MMX 200MHz. Ale nie chodzi o to że nie widziałem akurat takiej płyty - nie widzialem ŻADNEJ płyty Siemens`a na Socket7. Jednak jest rozwiązanie tego problemu - do tego komputera wejdą (zarówno fizycznie jak i jeśli chodzi o wtyki - bo nie wszystkie Siemensy miały te same) płyty Siemens AG D1064 i Siemens AG D981. Posaiadają one gniazdo Slot1. No i głównym problemem jest fakt, że nie wiem, czy zasilacz będący w tym komputerze zdoła obsłużyć całą konfigurację. Jest tam bowiem zamontowany zasilacz ASTEC 145W ATX. (Zasilacze tej firmy są znane z bardzo dużej stabilności, tylko że ta firma produkowała zasilacze do 200W) I teraz pytanie: Jaki (i czy wogóle) największy procesor na Slot1 mógłbym włożyć do konfiguracji tego komputera, jeśli założeniem jest, że ma on się uruchamiać i pracować stabilnie? Cała konfiguracja komputera przedstawaiłaby się następująco: Płyta: (model podany wyżej lub inny jaki możecie mi doradzić) Procesor: ?? RAM: 96MB (3x32MB) SD PC100 Karta graficzna: Matrox MGA Mystique AGP Karta muzyczna: Jakaś stereo na PCI, muszę nabyć :) Dysk: Fujitsu 1,7GB 5400rpm CD-ROM Toshiba 32x FDD i ew. karta sieciowa PCI 10mbps Proszę tylko o konkretne odpowiedzi i odpowiednią ich argumentację Pozdrawiam. Edytowane 16 Września 2006 przez obiboqs Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
obiboqs Opublikowano 16 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2006 Witam. Mam stary komputer Siemens Nixdorf Xpert 4300. Zepsuła mi się w nim płyta główna - komputer raz się uruchamia a raz nie. Nie będę dochodził co jest tego przyczyną (chyba że będę zmuszony), bo po prostu mi się to nie opłaca. (Dla ciekawych - komputer uruchamia się dopiero po odcięciu napięcia na parę godzin, przy czym również trzeba wyjąć bateryjkę CMOS - wyskakuje wtedy komunikat "Previous Load Incomplete - Run Setup and correct the settings" (czy coś w tym stylu) - czyli kompletnie resetują się ustawienia BIOSu, co powoduje to, że tworzą się konflikty przerwań i np. z dyskietki nie można zbootować nawet awdflash`a, a jak ustawię poprawne ustawienia to muszę zrestartować komputer żeby się zapisały, ale sęk w tym że po ponownym uruchomieniu komputer znów nie chce się włączyć - słychać że pracuje, ale na ekranie nie wyświetla się obraz.) Tak więc muszę kupić nową płytę główną. Tylko tu rodzi się kolejny problem - komputery Siemens Nixdrof muszą mieć płytę Siemens Nixdorf (cecha charakterystyczna komputerów markowych), bo inna nie będzie pasować. No i chodzi o to, że na żadnym z serwisów aukcyjnych nie widziałem odpowiedniej płyty - ten komputer pracował niegdyś na płycie SIEMENS NIXDORF AG D990 z gniazdem Socket7, chipsetem Intel TX (bardzo specyficzny) i procesorem Pentium MMX 200MHz. Ale nie chodzi o to że nie widziałem akurat takiej płyty - nie widzialem ŻADNEJ płyty Siemens`a na Socket7. Jednak jest rozwiązanie tego problemu - do tego komputera wejdą (zarówno fizycznie jak i jeśli chodzi o wtyki - bo nie wszystkie Siemensy miały te same) płyty Siemens AG D1064 i Siemens AG D981. Posaiadają one gniazdo Slot1. No i głównym problemem jest fakt, że nie wiem, czy zasilacz będący w tym komputerze zdoła obsłużyć całą konfigurację. Jest tam bowiem zamontowany zasilacz ASTEC 145W ATX. (Zasilacze tej firmy są znane z bardzo dużej stabilności, tylko że ta firma produkowała zasilacze do 200W) I teraz pytanie: Jaki (i czy wogóle) największy procesor na Slot1 mógłbym włożyć do konfiguracji tego komputera, jeśli założeniem jest, że ma on się uruchamiać i pracować stabilnie? Cała konfiguracja komputera przedstawaiłaby się następująco: Płyta: (model podany wyżej lub inny jaki możecie mi doradzić) Procesor: ?? RAM: 96MB (3x32MB) SD PC100 Karta graficzna: Matrox MGA Mystique AGP Karta muzyczna: Jakaś stereo na PCI, muszę nabyć :) Dysk: Fujitsu 1,7GB 5400rpm CD-ROM Toshiba 32x FDD i ew. karta sieciowa PCI 10mbps Proszę tylko o konkretne odpowiedzi i odpowiednią ich argumentację Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prezes_lbn Opublikowano 17 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2006 Ciut przy malo ten zasilacz Najlepszy bylby cos kolo 200W Mozliwe ze ten wytrzyma, zależy to również od tego w jakim stanie jest ten zasilacz. Druga sprawa wkladajac inna plyte (w tym wypadku slot1) do tej obudowy zwroc uwage na chlodzenie calego kompletu. Komputery markowe maja tak skonstruowane chlodzenie ze jest ono dopasowane z reguly tylko do konkretnych podezspolow. Wiec nie tylko uklad gniazd jest najwazniejszy. Po trzecie uwazam ze nie oplaca sie kupywac samej plyty. Bo taki komputer (z obudowa) mozna kupic za kilkadziesiat zlotych (Celeron 400-500 i tym podobne)Teraz tego sprzetu sa gigantyczne ilosci Po trzecie moze to da niewielki poglad na moc twojego komputera i pozwoli dobrac zasilacz http://www.journeysystems.com/power_supply_calculator.php Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kain Opublikowano 17 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2006 Nie powielaj tematow. (zaraportowane) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rosolini Opublikowano 17 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2006 A na jakich chipsetach sa te plyty pod slot1? Jezeli chodzi o pobierana moc, to chyba najlepszy bylby Pentium 3 coppermine na Slot1. Taki P3 z zegarem 550mhz pobiera w porywach ok. 20W! Nie mam pojecia ile bierze P200mmx ale chyba niewiele mniej? Tylko teraz pytanie - czy coppermine odpali na tych plytach? Bo na tym polu z tzw."firmowkami" to roznie bywa. Moze sie zdazyc, ze chipset jak najbardziej obsluguje dany procesor ale niestety BIOS nie zawiera do niego mikrokodow. Natomiast problem z chlodzeniem w prosty sposob rozwiazuje wentylator na radiatorze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
obiboqs Opublikowano 17 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2006 No tak - z chłodzeniem nie będzie problemu (tu akurat nie ma tego problemu o którym mówi Prezes, który daje się we znaki np. w komputerach Siemens Scenic, ale to niewielki problem - wystarczy wentylatorek na molex i już) Jeśli chodzi o procesor - wkładanie Coppermine byłoby faktycznie ryzykowne (i do tego kosztowne), więc na razie w grę wchodzą: prądożerny PII Klamath (47W), oraz biorące 26-27W procesory PII Deschutes, Celeron Mendocino oraz Celeron Covington. Dla porównania - P200MMX bierze 17W - jak przeliczyłem tym kalkulatorkiem to przed modyfikacją ten komputer brał 144W a po brałby 151-186W (zależnie od procesora). I proszę bez tekstów typu Po trzecie uwazam ze nie oplaca sie kupywac samej plyty. Bo taki komputer (z obudowa) mozna kupic za kilkadziesiat zlotych (Celeron 400-500 i tym podobne)Teraz tego sprzetu sa gigantyczne iloscibo one mnie troszkę denerwują (możnaby powiedzieć) bo troszkę w tym siedzę i jeśliby mi się to nie opłacało to nie robiłbym tego. pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
obiboqs Opublikowano 17 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2006 Nie powielaj tematow. (zaraportowane)Po prostu nie wiedziałem gdzie umieścić wątek. Tak więc proszę moderatora o wybranie najlepszej lokalizacji i umieszczenie w niej sklejonego wątku. A może trochę więcej szacunku dla początkujacych (...)? Bo nie lubię również jak ktoś ze względu na brak czasu raportuje wszystko co wlezie (co nie utrudnia pracy na forum ale choćby minimalnie ociera się o złamanie regulaminu) i nabija sobie posty pisząc "zaraportowane", "zaraportowane", "zaraportowane" (...) Nie mam doświadczenia na tym forum, ale mam na innych - i myślę że niedość że (przynajmniej na innych forach nie wiem jak tutaj) takie zachowanie nie spotyka się z uznaniem, to możnaby je również podciągnąć pod któryś z paragrafów (zgodnie z przysłowiem "dajcie mi człowieka, a paragraf się znajdzie") Tak więc proszę o wyrozumialość. Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...