Diverse Opublikowano 16 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2006 (edytowane) Witam, Wpadłem na pomysł, coby zreanimować swoje stare komputery, jednak w porownaniu do mojego obecnego kompa są srasznie głośne, pomyślałem więc, że skoro sprzęt jest już wiekowy, to można go przerobić na pasywny. Elementy grzejące się w 1.: Pentium 3 550MHz Riva TNT 2 64MB a w 2. to amd k5 75 MHz :D Na TNT mam zamiar wsadzić trochę przerobiony radiator od p3, bez wentylatora, Do k5 myślę, coby przymocować pentagrama nb 40 cu(nie ma na płycie otworów mocujących, więc myślę, że pojdzie na klej termoprzzewodzący, płyta bdzie raczej poziomo, bo siedzi w obudowie desktop, więc chyba nie spadnie), ale co do p3, to nie mam pomysłu, sytuację komplikuje jeszcze fakt, że to jest slot1 i proc jest tam mocowany w pionie. Jak myślicie, czym go schłodzić pasywnie? I co sądzicie o reszcie? Wyrobią na takim chłodzeniu. Dodam, że w obydwu obudowach będą wentyle 80mm na zwolnionych obrotach w zasilaczach. No i nie mam zamiaru podkręcać ich, priorytetem jest cisza. pozdr. Edytowane 16 Września 2006 przez Diverse Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiu Opublikowano 16 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2006 Po pierwsze, jezeli chcesz coś chłodzic pasywnie - nie stosuj miedzi, bo się nie nadaje do pasywnego chłodzenia, za wolno oddaje ciepło do otoczenia. Po drugie, pentiumy na Slot1 mialy chyba dośc spore radiatory z małym wentylatorkiem, myslę, ze sam radiator + nawiew z wentylatora 80x80mm a 5v wystarczyłby...natomiast co do chłodzenia rivy, jezeli nie bedziesz grał to po prostu zostaw sam radiator albo w ogole goły układ, u mnie tak kiedys działało i grafa zyła. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
forest kila zbila Opublikowano 16 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2006 jw. + pomyśl co zrobić z dyskami. Pewnie to niezłe 'wiertarki' po tylu latach ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Diverse Opublikowano 16 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2006 Jesteś pewien co do tej miedzi? Czy w takim razie do k5 wystarczy aluminiowa wersja pentagrama? czy może coś zalmana na nb? Czy nie bedzie za bardzo sie grzalo. A na rivie i p3 niestety zamierzam grac co jakis czas w q3 :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartolomius Opublikowano 16 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2006 Radiatory mniejsze od Zalmanów chłodziły P100, więc to spokojnie wystarczy. Co do mocniejszego :) zestawu, to też można spokojnie zostać przy samych radiatorach. Procki na Slot1 też były chłodzone pasywnie, poszukaj na allegro. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DaRoN Opublikowano 16 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2006 Na PIII polecam radiator zalecany do AthlonówXP. Testowane - wystarczy. Jakiś duży aluminiowy CoolerMaster i możesz bez zająknięcia puścić go na passive. Nawet kręcić można. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
victor89 Opublikowano 16 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2006 hmmm Miałem przez rok P3 600mhz - ta stara wersja pracująca na 2v pasywnie biegała - ale w standardzie miała dośc duży radiator alu ;) rove możesz z nagim jajkiem zostawić dyski w gąbke i ciul Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KAMILcom Opublikowano 17 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2006 wszyskie p3 i p2 sa wytrzymałe moze byc nawet bardzo gorący radiator a im i tak nic nie bedzie co do amd to ja bym kupił zalmana bo skoda kasy na pentagrama który jest chyba droższy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linoge Opublikowano 17 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2006 (edytowane) Albo sie przejsc do jakiegos elektronika albo kompowego moze maja jakies stare radiatory czesto sprzedaja po 5zl ;] nic wiecej Ci nie trzeba :) Ten petniak jeszcze nie jest taki wiekowy w koncu to p3;] to jest jeszcze dobra maszyna do zastosowan biurowych :) Edytowane 17 Września 2006 przez Linoge Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
inny Opublikowano 17 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2006 ja pentium 3 750 chlodzilem samym radiatorem od vulcano 7+ wystarczylo nawet w stresie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 17 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2006 (edytowane) Co do tej rivki, robiłem jej kiedyś małego moda, od nowowsci chodziła z malusienkim radiatorkiem + 40mm wiatraczek, nawet sie nie grzała i sobie chodziła, ale postanowaiłem przerobić ja na pasive, więc wziąłem boxowy radiator od P4, przeciołem na połowe+ mała szlifierka spodu :-P na rdzeń poszedł Ceramique, a że nie chciało mi sie bawic wiertarką to na wszystkich czterech rogach rdzenia dałem kropelki :lol: i mach radiator, trzymało sie pięknie, nie szło oderwać wogóle, ale musze przyznac że mimo dosc sporego radiatora w stressie była mocno gorąca :wink: Pozdro Edytowane 17 Września 2006 przez Fredek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...