duero999 Opublikowano 16 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2006 Zważywszy na fakt, iż ta płyta Asusa (P5P800 SE) obługuje procesory Pentium D, sprawiłem sobie taki : 945 czyli 3,4 GHz. I spotkała mnie ogromna niespodzianka - rozczarowanie. Owszem, komputer działa (windows, office) ale w ogóle nie przechodzi testów: Super Pi jedynie do 128k a następne od razu error, SP2004 (blend) jakieś 30s i koniec zabawy. Co może być powodem takiego zachowania płyty? Dodam, że wszystkie ustawienia są standardowe, żadnego podkręcania itp. Dotychczas płyta pracowała bardzo stabilnie i prawidłowo z procesorem Pentium IV 630 - przechodziła wszelkie testy i nadal to robi. Natomiast z Pentium D ni cholery. Bios rzecz jasna najnowszy. Czy muszę zmienić płytę? Czy ktoś już się z tym spotkał? Pozdrawiam, i czekam na odpowiedz. Krzysiek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
victor89 Opublikowano 16 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2006 (edytowane) Zważywszy na fakt, iż ta płyta Asusa (P5P800 SE) obługuje procesory Pentium D, sprawiłem sobie taki : 945 czyli 3,4 GHz. I spotkała mnie ogromna niespodzianka - rozczarowanie. Owszem, komputer działa (windows, office) ale w ogóle nie przechodzi testów: Super Pi jedynie do 128k a następne od razu error, SP2004 (blend) jakieś 30s i koniec zabawy. Co może być powodem takiego zachowania płyty? Dodam, że wszystkie ustawienia są standardowe, żadnego podkręcania itp. Dotychczas płyta pracowała bardzo stabilnie i prawidłowo z procesorem Pentium IV 630 - przechodziła wszelkie testy i nadal to robi. Natomiast z Pentium D ni cholery. Bios rzecz jasna najnowszy. Czy muszę zmienić płytę? Czy ktoś już się z tym spotkał? Pozdrawiam, i czekam na odpowiedz. Krzysiek A weź palca i dotchnij 2 mosfetów przy wtyczce ATX oraz tych k. gniazda CPU (na górze) - jeśli uznasz za zaciepłe - dmuchnij czymś na nie Spróbuj również dać mu 1,45v w biosie (możliwe że mobo ma takie droopy napięcia że procka wywala) Edytowane 16 Września 2006 przez victor89 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wisnia666 Opublikowano 17 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2006 Jaka zasiłka? Może ciągła 630 ale 945 juz rady nie daje - PD Potrafi naprawdę dużo prądu ciągnąć. Zainteresuj się vdrop modem w wersjo ołówkowej, jest banalny a również może pomóc a napewno nie zaszkodzi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 17 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2006 Z tego co wiem to ta płyta mimo iż obsługuje PD ma z nim spore problemy, okropnie sie grzeje i jednemu z użytkowników spaliła sie dwa razy, głównie najbardziej grzeją sie mosfety, i być może twoim problemem jest poprostu grzejące sie mobo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
surix Opublikowano 17 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2006 Ta płyta nie jest raczej idealna pod tak prądożernego proca, masz na nią gware? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
victor89 Opublikowano 17 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2006 Z tego co wiem to ta płyta mimo iż obsługuje PD ma z nim spore problemy, okropnie sie grzeje i jednemu z użytkowników spaliła sie dwa razy, głównie najbardziej grzeją sie mosfety, i być może twoim problemem jest poprostu grzejące sie moboI to nie tylko przy 2-rdzeniówkach :lol: Bez pokojowego wiatraka wiejącego na mobo, ten asus poprostu się z miejsca robi niestabilny i jara sie ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LordFury Opublikowano 17 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2006 Bez pokojowego wiatraka wiejącego na mobo, ten asus poprostu się z miejsca robi niestabilny i jara sie ;)To już wiem, gdzie tkwił moj błąd - miałem na mosfetach tylko radiatorki Alu i Arctica 80mm. Pokojowy trzeba było walnąć :lol2: A na poważnie - również zerknąłbym raczej najpierw na zasilacz. Jednak 945, mimo duużo wyższych zegarów, będzie dla płyty "delikatniejszy" niż 805. Zwlaszcza, że żadnego OC nie ma. Więc możliwe, że płyta ciągle daje sobie radę, tylko zasilacz przy dwóch jajkach kuleje. Napisz dokładnie, co tam masz pod maską... Aha, mosfetów raczej nie macaj, bo tylko się przestraszych i denerwować będziesz (nawet jeśli z nimi wszystko ok). W tym przypadku zdecydowanie ignorance is bliss... :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
duero999 Opublikowano 17 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2006 A na poważnie - również zerknąłbym raczej najpierw na zasilacz. Jednak 945, mimo duużo wyższych zegarów, będzie dla płyty "delikatniejszy" niż 805. Zwlaszcza, że żadnego OC nie ma. Więc możliwe, że płyta ciągle daje sobie radę, tylko zasilacz przy dwóch jajkach kuleje. Napisz dokładnie, co tam masz pod maską... Pod maską następujące gractwo: powered by: seasonic S12 -430 mobo: asus p5p800se cpu: pentium D 945 ram: 2x512 kingstone CL2,5 dual channel grafa: gigabyte nvidia 7600GS AGPx8 HDD: seagate 250GB - ST3250620AS cooler: scythe mine+wentylator 120mm obudowa: antec SLK 3000B+wentylator wywiewny 120mm Dodam jeszcze uwagi: 1. Pentiuma 4 630 stabilnie uruchomiłem na FSB 260 @1.55V (sp2004 test blend ponad 8h bez błędów) - przeprowadzałem jedynie testy, na codzień pracuje bez oc 2. Udało mi się dziś pożyczyć nową płytę ASUS P5PE-VM, która supportuje Pentiumy D, jaki Core Duo 2. Płyta niestety bez żadnych możliwości oc, ale na parametrach standardowych wszystko chodzi bardzo stabilnie. SP2004 ponad 2 h, wszystkie testy Super PI także pozytywnie. Po przeprowadzeniu testów PCMark04 i 3dmark 03 wykazała identyczną wydajność z P5P800SE (to ciekawe, że takie testy jak pcmark, czy 3dmark nie powodują błędów na tej płycie). W związku z tym zdecydowałem, że kupię tego asusa, jako że i tak nie pracuje na oc, więc jest mi on niepotrzebny. 3. Co do mojej płyty jest ona na gwarancji, ma ok. 9 m-cy. 4. Jeszcze jedna ciekawostka: speedfan i everest pokazują w idlu i w stresie około 10 stopni mniejszą temp. pentiuma D 945 w stosunku do pentiuma 630! Pozdrawiam, Krzysiek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LordFury Opublikowano 17 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2006 A więc jak dla mnie dwie możliwości: * vdrop - nawet możliwe, bo 3,4GHz to pewnie okolice granic pracy tych proców przy default vcore i każdy większy spadek napięcia może powodować niestabilność; a że tutaj spadki o w porywach nawet prawie 0,1v to żadna nowośc, jest to wytłumaczenie dość realne * standardowo: ogólnie sekcja zasilania daje [gluteus maximus] i nie radzi sobie z Pentium D >3GHz, nawet 65nm Jeśli zdecydowałeś się już na drugą płytę, no to ok, ale jeśli jeszcze chcesz pobawić się p5p800se, to zrób vdrop-moda (jedno maźnięcie ołówkiem) i zobacz, czy pomoże. Pozdr. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vitto Opublikowano 28 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2006 I to nie tylko przy 2-rdzeniówkach :lol: Bez pokojowego wiatraka wiejącego na mobo, ten asus poprostu się z miejsca robi niestabilny i jara sie ;) U mnie nic sie grzeje, wszystko stabilne. Czy mowisz o przetaktowanych podzespolach moze? Mam pytanko odnosnie tematu, poniewaz chcialem kupic ten procek a mam taka sama mobo. Moze lepiej Pentium D 820 wlozyc zamiast tej 945? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszonek Opublikowano 28 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2006 U mnie nic sie grzeje, wszystko stabilne. Czy mowisz o przetaktowanych podzespolach moze? Mam pytanko odnosnie tematu, poniewaz chcialem kupic ten procek a mam taka sama mobo. Moze lepiej Pentium D 820 wlozyc zamiast tej 945? jeszcze gorzej (0.09 vs 0.065), ta plyta sie nie nadaje do dwurdzeniowek bo mosfety sie palą. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vitto Opublikowano 29 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2006 jeszcze gorzej (0.09 vs 0.065), ta plyta sie nie nadaje do dwurdzeniowek bo mosfety sie palą.Jesli masz racje, a pewnie masz, to asus dal ciala z tym usprawnionym czipsetem. Po cholere taki czipset skoro nie moza wlozyc dwurdzeniowego procka? Czy ktos moglby zapodac linka, nie mam pojecia co to ten "vdrop". Czy to faktynie mogloby pomoc? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hipo Opublikowano 29 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2006 A co ma wspólnego chipset z tym wszystkim? problemem jest to ze sekcja zasilania procesora nie jest w stanie wytrzymać takiego obciazenia jakim jest Pentium D. POmysł z 820 jest jeszcze gorszy bo ten proc pożera znacznie więcej energii niz 940 bo jest wykonany w starszym procesie technologicznym. vdrop - różnica pomiędzy skrajnymi skokami napięcia podczas max obciażenia, im mniejsza tym lepiej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...