Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Zastanawiam się od jakiegoś czasu nad zmianą k. dźwiękowej.

Mam obecnie Xfi EM. Chce coś co zagra lepiej i będzie miało ludzkie oprogramowanie ;) Moja karta pracuej 100% w entertainment bo .. nie chce mi się przełączać. Wsparcie jakiegoś tam eaxa sięprzyda i to w sumie wszystkie wymagania.. Cena - rozsądna. Chcę sprzedać xfi i dołożyć max 100zł.

Priorytet: brzmienie

nie bardzo chcę się bawić w kartę pod usb - jak widzę nie jest to takie proste (głównie dyskutuje się tam o problemach...) a i z kwotą ~400zł nie złoży się full ;)

wstępnie zwiedzając allegro znalazłem coś takiego:

http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=127433377 prodigy 7.1

http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=127429233 maya 44

http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=127325932 jakiś śmieszny philips ;)

http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=126420766 Maudio audiphile..

http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=127172870 behringer

http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=127992009 echo gina

Nie wiem co o nich mysleć, wybrałem nie-creativy w akceptowalnej cenie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Yo, na początek pytanie dlaczego w sumie chcesz się zamienić skoro posiadasz podobno najnowszy "cud techniki", kwestja kiepskiego brzmienia, niedorobionych sterowników, czy coś innego? :blurp:

A teraz na poważnie - każda z wymienionych ponizej kart odtworzy lepiej muzykę od tego x-fi, chodzi o brzmienie, nasycenie dźwięku, neutralność i naturalnosć itd. - żeby nie było niedomówień x-fi i wszystkie wytwory creativa są przeznaczone typowo do gier w połączeniu z dziwnymi zestawami x.1.

Trudno powiedzieć na pewno barwa dźwieku każdej z tych kart będzie inna... M-audio jest znakomitą kartą do słuchania muzyki... i nic pozatym , Prodigy jest z tych kart chyba najbardziej uniwersalne i jedyne warte wyboru.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Yo, na początek pytanie dlaczego w sumie chcesz się zamienić skoro posiadasz podobno najnowszy "cud techniki", kwestja kiepskiego brzmienia, niedorobionych sterowników, czy coś innego? :blurp:

got me :)

Mówisz, ze wszystkie zagrają lepiej - pytam więc dalej - jak jest z różnicą w stosunku do prodigy ? czego się spodziewać ? Kara wygląda bojowo ;]

mogła by mi pasować, nie jest droga i ma wyjścia na jackach, eliminuje to konieczność zakupu 2xrca a odpowiedniej jakości kabel z jacka do rca juz mam

Mógl bym się zastanowić nad maudio z tym że jest wyraźnie droższa i po doliczeniu kabla dopłata sięgnęła by pewnie grubo >200zł

Maya44 i maudio w teście..

maudio vs xfi za 280zł kupił bym bez mrugnięcia okiem ;) w cywilizowanych zakątkach ziemi -> 99$

Edytowane przez forest kila zbila

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nakręciłem się na 2496, zostaje tylko kwestia znaleźnienia jej z ludzkiej cenie. Ograniczenia jeśli chodzi o efekty tec mogę zignorować, gram mało. Strowniki do visty - pewnie będą za jakeś 2 lata a szybciej się na vistę nie przesiądę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O ile się nie mylę to do tego bede potrzebował karty w kompie + dac czyli cenowo nie jest rozwizanie atrakcyjne.

Szukam dobrej ceny na 2496, jakieś tipsy & tricksy ?

zastanawiam sie nad ściągnięciem jej z usa, 80$, 2x taniej niż w polsce u dystrybutora

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z tym są pewne problemy:

1. sam tego nie poskładam, nie mam wiedzy i sprzętu ;)

2. jak mi ktoś złoży to się w tej cenie nie rozpasam a ew. problemy i dostrojenie karty to już dłuższy temat i pewnie odsyłanie ;)

pytanie - jak się ma taka pcmka do maudio ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O ile się nie mylę to do tego bede potrzebował karty w kompie + dac

Dac możesz podłączyć po SPDIF lub OPTICAL z płyty głównej ,większość nowych płyt ma te złącza.

Jeżeli chceż mieć dzwięk z najwyzszej półki na poziomie CD to tylko zewnętrzny DAC !.

Edytowane przez mpeg-4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ok ale -> jak się zmieścić w zakładanej kwocie ? ;]

kabel rca - nadaje się ? http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=128160772

gdybym miał bliżej nie było by problemu ze znalezieniem, 1m to minimum, obecny kabel 1m ma dosłownie 5cm zapasu

wg hifi i muzyka warto się zainteresować kablem B-Tech XA23-0M5, tylko gdzie to kupię ?;) cena atrakcyjna

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...kabel rca - nadaje się ?

Nie nadaje się to ma być kabel coaxial (koncentryczny) 75 omowy .

http://www.allegro.pl/search.php?string=CO...L&country=1

Jakbyś robił to będzie taniej ale czy lepiej od tego BEHRINGERA ULTRAMATCH PRO SRC2496 ?.

Linki do zrób to sam :

Non-Oversampling DAC

Non-Oversamplig Balanced Output USB DAC

PCM2702 karta muzyczna USB

Edytowane przez mpeg-4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wcale nie :) ten kabelek to sciema zwykly gitarowy grange gy107

ten uzytkownik allegro ladnie opakowuje kable i sprzedaje po 2-3 razy tyle ile zaplacil za czesci

te wtyczki moge kupic za 2-3zl w poznaniu a metr granga to koszt 5-10zl

+ prad + cyna to wyjdzie pewnie z 15zl zrobienie takiego kabla, sam ci moge taki zrobic ;D

nastepna sprawa ze nie musi byc az 75om na dodatek sama wtyczka rca nie ma tyle dodam ze zadna rca tylko nie moze miec z praw fizyki

aby bylo pelne 75om musialbys miec podlaczenie XLR :) albo jakis nowy rodzaj przewodnika w tej wtyczce rca ktora pewnie kosztowalaby wiecej niz te wszystkie sprzety do ktorej bys kabelek podlaczal

raz: http://www.allegro.pl/item126271906_interk...igold_1_0m.html

dwa:

http://www.allegro.pl/item126262146_kabel_...ch_link_3m.html

tamto co sprzedaje tamten koles to samorobki

a w kartach dzwiekowych to mozesz jeszcze sie zastanowic nad emu404 najlepsze DAC`i na pokladzie za swoja cene ale sa glosy ze gra plasko i bez emocji

ale najlepszym rozwiazaniem byloby posiadanie zewnetrznej karty (np. tamtego DAC`a) poniewaz karty wewnatrz kompa sa zasilane przez zasilacz ktory zasila przy okazji plyte proca grafe i rozne inne elementy i jest to dosc kiepawe zrodlo jesli chcesz osiagnac wysokiej jakosci dzwiek

na twoim miejscu bym zainwestowal w zenwetrznego DAC z zewnetrznym (nie komputerowym) zasilaniem

pozdro

Edytowane przez Canti

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to by wychodził na to że było by TO :-)

Tak może być ma 75 ohm.

Zamiast da-ca możesz jeszcze tak ale czy lepiej?:

Polecam wszystkim kartę zewnętrzną USB zbudowaną na układzie PCM2702 Burr Brown (w swoich CD-kach ma je np.Maranzt) i wzmacniaczu sterującym AD826AN. Jest to układ 16 bitowy z interfejsem USB, posiada dynamikę na poz. ok 100dB, minimalne zniekształcenia własne (ok. 0,0002 THD). Dobrze zbudowany (a mimo wszystko tani) potrafi dać dźwięk którego nie powstydziłby się CD-ek z górnej półki, a audigy2 po prostu może się schować. Sam mam taki zrobiony na płytce AVT5088. Są czasami dostępne na allegro gotowe kompletne karty na tym układzie w cenie ok 150 zł..... no i dużą zaletą jest fakt że stosowanie jej nie musi oznaczać wyrzucenia starej karty. Stara może służyć do kina domowego i słuchawek, a PCM-ka z wyjściami RCA na wzmacniacz do słuchania stereo. Tak to u mnie wygląda.

zobacz temat:karta dźwiękowa do komputera

Stereo z komputera

Zobacz jeszcze tutaj: AVT5088 A Karta dźwiękowa z interfejsem USB

Pobierz opis w formacie PDF

Sam musisz wybrać !.

Moim zdaniem nie ma sensu przepłacać za studyjne karty dżwiękowe tylko do odsłuchu audio bo tam się płaći za wejścia do nagrywania z zewnetrznych źródeł itp ,do dobrego odsłuchu to tylko karta USB na układzie PCM2702 typu zrób to sam lub najlepiej zewnętrzny DAC ! ,karty kupne komercyjne można pominąć a co do do kina domowego 5.1 to najlepiej podłączyć z płyty głównej po SPDIF/coaxial bezpośrednio do amplitunera ,czyli jeżeli ktoś nie posiada głośników komputerowych to karta muzyczna jest zbędna!.

Edytowane przez mpeg-4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na allegro leży coś takiego ale jakoś do mnie nie przemawia (porównanie od live..;)) klik

jestem w trakcie badania mozliwości przywiezienia karty z usa 90$ na miejscu + transport w bagazu, cena nie do pibicia, najtaniej w polandzie znalzałem za 409zł

edit: Kartę mogę mieć z usa. 89$ i gdzieś w ciągu miesiąca była by u mnie. Jak ma się jakością pcmka do tego M-Audio ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Julia, niestety bez kup teraz i sprzedawca mało pewny..

tak myślałem, jesli odpisze to może chociaż będzie wesoło ;)

Był bym wstępnie zainteresowany zakupem takiej karty. Mam jednak kilka pytań. Po pierwsze - prosił bym o schemat na podstawie którego została ona wykonana oraz pełną listę wykorzystanych części. Czy dobrze widzę że zasilanie karta czerpie z USB ?

Po drugie - czy istanieje możliwość zamówienia tej karty w innej obudowie ? Interesowało by mnie coś bardziej stylowego czarnego/czarno-srebrnego.

I po trzecie: czy istnieje możliwość zamówienia takiej karty złożonej z komponentów o wyższej jakości (tu czekam na konkretną propozycję)

Powyższe dane są mi potrzebne do poddania karty ocenie w ramach szerszego grona ludzi ktorzy takie karty budują.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

9 kom to nie tak duzo

forest kila zbila

karta jest zasilana dodatkowo ale plytke jest z avt wiec to zasilanie symetryczne jest zrobione tak ze do nozek wzmacniacza operacyjnego przylutowal dodatkowe zasilanie

sama pcm`ka jest zasilana niestety z usb

no i ogolnie plytytka avt jest dosc kiepowata

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

poprzednią julię koleś sprzedał za 91 i ma za nią pozytywa. wysłalem już pytanie/ofertę 100$, jakieś 110 z przesyłką. imo rewelacja i jak się uda w tej cenie to temat będziemy kontynuować wybierając okablowanie ;)

po co ta julia się składa i rozkłada ? :blink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"Karta posiada zdolność fizycznej zmiany złączy

wejściowych i wyjściowych, a więc kartę można

fizycznie zmontować jako profesjonalną tj z

wejściami i wejściami symetrycznymi i poziomami

sygnału +4dB, lub jako kartę półprofesjonalna ze

złączami typu cinch oraz poziomami sygału -10dB."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czekam na odpowiedź w sprawie juli i będzie jasne czy to czy 2496

przyszła wyczerpująca odpowedź w spr pcmki z allegro

» Naciśnij, żeby pokazać/ukryć tekst oznaczony jako spoiler... «

witam

schemat z avt z modyfikacjami

czesci jak czesci sa dosyc dobrej jakosci ale napewno nie bede wszystkiego wymienial bo nie ma to wiekszego sensu

w razie czego prosze pytac o szczegoly

zasilana jest z osobnego zasilacza

inna obudowa jest mozliwa w miare mozliwosci

karte moge zlozyc z komponentow wyzszej jakosci na tym samym schemacie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do PCMKI to trzeba by jeszcze dla wygody pomyśleć o jakimś dobrym wzmacniaczu słuchawkowym do niej .

Tu jest temat jak to zrobić:Wzmacniacz sluchawkowy

http://www.audiostereo.pl/ogloszenia.html?id=12624

http://www.allegro.pl/item126824864_lampow...wkowy_kit_.html

Edytowane przez mpeg-4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pcmka to jest b.dobre wyjscie dla kogos kto ma chociaz troche pojecia o elektronice, lub kogos kto posiada znajomego z pojeciem w tej dziedzinie

od siebie moge dodac ze w takiej konfiguracji jak ja posiadam - pcm2702 + ad8066 oddzielne tory zasilania dla czesci cyfrowej i analogowej i operacyjny zasilany symetrycznym +/-12v to po odsluchach powiem ze pcm bije na glowe xi-fi, audigy 1,2,4, Terratec DMX 6Fire, vortexy 1 i 2, nawet powiem ze gra lepiej od 2496.... co poniektorzy twierdza ze gra lepiej od cd rotela rcd02

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi