Skocz do zawartości
nrl

Windows Xp Sp2 + Hiren'sbootcd8.4

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam pytanie jak nagrać Windowsa XP SP2 razem z Hiren'sBootCD8.4 na DVD. Plyta ma być oczywiście bootowalna. Nie zależy mi na kilku systemach na DVD jedynie XP SP2 + Hiren's.

Edytowane przez Nierealny

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolega nie pyta o legalność, tylko jak nagrać. Poza tym może usunąć te nielegalne kopie i zostawić tylko programy freeware. I tak większość zamieszczonych tam programów nie używa się. Poza tym mają swoje darmowe odpowiedniki.

Można to nagrać dość prosto. Tworzysz katalog DVD, wrzucasz tam zawartość płyty z Windows oraz zawartość płyty Hiren's Boot. Następnie programem do zarządzania MBR (np. WinImage bodajże) wyciągasz sektor startowy z płyty Hiren's Boot (bo na nim bardziej nam zależy) i zapisujesz do pliku. Na koniec w Nero nagrywasz płytę bootowalną, na którą wrzucasz zawartość katalogu DVD, a jako sektor rozruchowy ładujesz plik zapisany przez WinImage.

Problem w tym, że nie daję gwarancji, iż uda się uruchomić instalator XP spod tego "Dosa" na Hiren's Boot, bo jest to bodajże FreeDos.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co pamietam, takie cos istnieje, bo mialem to w lapkach ^^

Tylko nie pamietam jak sie to nazywalo, a nie chce sklamac. Zapytam sie kumpla ktory to ma.

Edit: Tobie chodzi o botowalnego XP z pod ktorego mozesz odpalac programy ktore sa na Hiren's, czy jak napisal Domik, zeby moc wybrac czy Hiren's czy Instalwoac Win'a.

Edytowane przez s0n1c

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

s0n1c

chodzi mi o te dwie rzeczy :D bo to praktycznie na jedno wychodzi. Hiren's się nie instaluje :] jest to zbiór programów servisowych które można odpalić z pod dos.

Chcę mieć do wyboru przy bootowaniu:

Windows XP - install

Hiren'sBootCD8.4 - run

Edytowane przez Nierealny

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kurcze, chłopaki - o czym Wy tutaj prawicie?

Menu to możesz sobie napisać własne (odpowiednia modyfikacja autoexec.bat i config.sys - patrz menu startowe w Windows 98SE) lub w jakimś języku skrobnąć programik pod konsolę.

Skoro piszesz o Windows XP SP2 (nie zauważyłem słowa "live" - i mam rację, ostatni post wyjaśnia), więc zakładam, że chodzi Ci o wersję do instalacji. W tym wypadku droga opisana przeze mnie to prosta droga i chyba jedyna możliwa.

Idąć dalej, to w wersji instalcyjnej Windows nie ma boot.ini.

Natomiast menu, o którym pisze Domik, działa zapewne tylko pod Windows (wywołane z autorun.inf czy jak mu tam było).

Edytowane przez ULLISSES

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja cos takowego zmonotowalem , i po odchudzeniu windozy nlite na plycie zmiescil sie xpek,hiren i office 2k3 ;]

uzylem do tego WinIso bodaj.. a procedura polega na tym ze wyciagamy boot record z windowsa, pozniej z hirena , a program sam oferuje cos takiego jak multiboot - prosty łizard.. i juz mamy boot menu ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi