nrl Opublikowano 16 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2006 (edytowane) Witam mam pytanie jak nagrać Windowsa XP SP2 razem z Hiren'sBootCD8.4 na DVD. Plyta ma być oczywiście bootowalna. Nie zależy mi na kilku systemach na DVD jedynie XP SP2 + Hiren's. Edytowane 16 Września 2006 przez Nierealny Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 17 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2006 Kolega nie pyta o legalność, tylko jak nagrać. Poza tym może usunąć te nielegalne kopie i zostawić tylko programy freeware. I tak większość zamieszczonych tam programów nie używa się. Poza tym mają swoje darmowe odpowiedniki. Można to nagrać dość prosto. Tworzysz katalog DVD, wrzucasz tam zawartość płyty z Windows oraz zawartość płyty Hiren's Boot. Następnie programem do zarządzania MBR (np. WinImage bodajże) wyciągasz sektor startowy z płyty Hiren's Boot (bo na nim bardziej nam zależy) i zapisujesz do pliku. Na koniec w Nero nagrywasz płytę bootowalną, na którą wrzucasz zawartość katalogu DVD, a jako sektor rozruchowy ładujesz plik zapisany przez WinImage. Problem w tym, że nie daję gwarancji, iż uda się uruchomić instalator XP spod tego "Dosa" na Hiren's Boot, bo jest to bodajże FreeDos. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Domik Opublikowano 17 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2006 Musisz zrobić dysk startowy np w nero i odpowiednio zedytować go abyś miał bootmenu. Wtedy masz wybór albo hirens a albo instalator. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
s0n1c Opublikowano 17 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2006 (edytowane) Z tego co pamietam, takie cos istnieje, bo mialem to w lapkach ^^ Tylko nie pamietam jak sie to nazywalo, a nie chce sklamac. Zapytam sie kumpla ktory to ma. Edit: Tobie chodzi o botowalnego XP z pod ktorego mozesz odpalac programy ktore sa na Hiren's, czy jak napisal Domik, zeby moc wybrac czy Hiren's czy Instalwoac Win'a. Edytowane 17 Września 2006 przez s0n1c Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nrl Opublikowano 17 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2006 (edytowane) s0n1c chodzi mi o te dwie rzeczy :D bo to praktycznie na jedno wychodzi. Hiren's się nie instaluje :] jest to zbiór programów servisowych które można odpalić z pod dos. Chcę mieć do wyboru przy bootowaniu: Windows XP - install Hiren'sBootCD8.4 - run Edytowane 17 Września 2006 przez Nierealny Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Domik Opublikowano 17 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2006 Zobacz czy nie ma boot.ini potem go odpowiednio zredaguj zastąp z tym na płycie violla. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 17 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2006 (edytowane) Kurcze, chłopaki - o czym Wy tutaj prawicie? Menu to możesz sobie napisać własne (odpowiednia modyfikacja autoexec.bat i config.sys - patrz menu startowe w Windows 98SE) lub w jakimś języku skrobnąć programik pod konsolę. Skoro piszesz o Windows XP SP2 (nie zauważyłem słowa "live" - i mam rację, ostatni post wyjaśnia), więc zakładam, że chodzi Ci o wersję do instalacji. W tym wypadku droga opisana przeze mnie to prosta droga i chyba jedyna możliwa. Idąć dalej, to w wersji instalcyjnej Windows nie ma boot.ini. Natomiast menu, o którym pisze Domik, działa zapewne tylko pod Windows (wywołane z autorun.inf czy jak mu tam było). Edytowane 17 Września 2006 przez ULLISSES Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 17 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2006 http://www.msfn.org/board/index.php?showforum=82 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yurek3 Opublikowano 17 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2006 (edytowane) A dokładniej jest to tu http://www.msfn.org/board/index.php?showtopic=77005 no ale english'a trza lekko znać. Witam i Pozdrawiam SGJ Edytowane 17 Września 2006 przez Yurek3 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mar_cin Opublikowano 23 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2006 ja cos takowego zmonotowalem , i po odchudzeniu windozy nlite na plycie zmiescil sie xpek,hiren i office 2k3 ;] uzylem do tego WinIso bodaj.. a procedura polega na tym ze wyciagamy boot record z windowsa, pozniej z hirena , a program sam oferuje cos takiego jak multiboot - prosty łizard.. i juz mamy boot menu ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...