Skocz do zawartości
toman

Moc Pobierana A Wydzielana Procesora

Rekomendowane odpowiedzi

Gdyby wydzielal jej w postaci ciepla tyle samo ile pobiera to bysmy mieli idealna grzalke. A przyroda nie zna idealow ;)

Ehhh - się nie uważało na fizyce znowu .... energię można rozproszyć na sposób ciepła ze 100% wydajnością - to z ciepła nie można odzyskać tej energii z taką wydajnością.

A co do procesora - jego sprawność jest niska (procesor pracuje przełączając tranzystory)- większość zużywanej przez niego energii się rozprasza - był już taki topic chyba.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kiedys na elektronice mi sie obilo o uszy ze bramka logiczna ma sprawnosc rzedy 5-7% a reszta jest zamieniana w cieplo :]

z procami jest podobnie

...tak z ciekawości te 5-7% na co jest zamieniane, bo zmiana stanu logicznego bramki np 0-1-0, raczej nie powoduje zmiany jej stanu energetycznego.

Ja tam się dowiedziałem na studiach że procesor w 99,9% produkuje ciepło, pozostała część to wspomniane pola elektryczne i elektro-magnetyczne, co można przyodrobinie szczęścia usłuszeć w radiu, np. mojego poprzedniego proca przy oc na ~1600MHz można było bez problemu złapać na fali ~107MHz (jak łatwo zauważyć jest to krotność) w odległości do kilku metrów, co dowodzi że mimo że grzeła była z niego niewąska (pallomino) był raczej kiepskim nadajnikiem, niemniej było słychać wyraźną różnicę pomiędzy idle a stres :lol:

Edytowane przez M4TEUSZ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kiedys na elektronice mi sie obilo o uszy ze bramka logiczna ma sprawnosc rzedy 5-7% a reszta jest zamieniana w cieplo :]

z procami jest podobnie

Moc wydzialana na bramce zalezy silnie od czestotliwosci ;) Bo najwiekszy pobor pradu nastepuje podczas przelaczania zarowno w ttlach jak cmosach dzisiaj coraz szerzej stosowanych, bo chyba ciezko okreslic sprawnosc skoro nie mozna zmierzyc zysku energetycznego z tego ze bramka cos przeliczyla tutaj chyba sie liczy inny parametr dobroc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...tak z ciekawości te 5-7% na co jest zamieniane, bo zmiana stanu logicznego bramki np 0-1-0, raczej nie powoduje zmiany jej stanu energetycznego.

Ja tam się dowiedziałem na studiach że procesor w 99,9% produkuje ciepło, pozostała część to wspomniane pola elektryczne i elektro-magnetyczne, co można przyodrobinie szczęścia usłuszeć w radiu, np. mojego poprzedniego proca przy oc na ~1600MHz można było bez problemu złapać na fali ~107MHz (jak łatwo zauważyć jest to krotność) w odległości do kilku metrów, co dowodzi że mimo że grzeła była z niego niewąska (pallomino) był raczej kiepskim nadajnikiem, niemniej było słychać wyraźną różnicę pomiędzy idle a stres :lol:

A jaka muzyczka w nim grała!? B-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem to pole elektro-magnetyczne wytwarza płyta główna , miałem to samo na jednej był ten efekt a na drugiej już nie , generator na płycie musi wytwarzać harmonicznie na dużym poziomie , co powoduje takie zjawisko

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

energię można rozproszyć na sposób ciepła ze 100% wydajnością

Podaj przykład rzeczywistego elementu zmieniającego energię elektryczną na energię cieplną ze sprawnością 100%.

Nie da się przetworzyć energii bez strat!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Procesor nie ma żadnej wydajności. A jeśli ktoś twierdzi inaczej to niech mi poda wzór na obliczenie ile mocy wymagane jest aby dodać 2 do 5, albo na przykład sprawdzić czy 3 jest wieksze od 7. Energia w procku zamieniana jest w 99 koma coś po zerze na ciepło a w pozostałym ułamku na pole magnetyczne i elektromagnetyczne w myśl zasady, że wokół przewodnika z prądem powstaje pole magnetyczne i zasady, że każdy przewodnik w którym płynie prąd zmienny emituje pole elektromagnetyczne bla la bla

Edytowane przez Excray

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi