dk75 Opublikowano 17 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2006 (edytowane) Poprzednia rev2.0.x była tymczasowa, tylko po to aby podłączyć i wreszcie schłodzić dyski. Miałem w niej 3 wentyle Scythe ale je uszkodziłem pracą na za niskim napięciu, miałem mCubed T-Balancer SL4 ale go spaliłem i do tego pękł mi zaworek Eheim i miałem przeciek. Miałem też zamontowane wężyki z Thermaltake M4 9/12 ale były za sztywne. Obecnie rev 2.1.1 pompka - Eheim 1250 rezerwuar - Thermaltake M3 (o tym niżej) CPU - Abadon2 (zastępczo za X3N którego na razie nie ma) GPU - nie ma... nie mieści mi się a nie opłaca mi się kupować specjalnie do tej karty nowego bloku NB - XG-1 HDD - 4 dyski twarde opakowane w bloczki Thermaltake M4 (o dziwo, mimo odbierania ciepła ze strony elektroniki to działa - pewnie dla tego, że odbiera ciepło bezpośrednio z silnika głównego i łożyska głównego tależy) chłodniczka - BlackIce GT 360 Shadow X-Flow + 3 x Fander FW120 puszczone na 700obr/min węże Innovatec 8/10 deskorolka do obudowy jako podstawka pod pompkę i chłodniczkę odpowietrzałka z Reality kawałek powyginanej pleksi jako mocowanie Eheim Po rozwaleniu wentyli w rev2.0.x przez pewien czas zestaw chodził pasywnie i na delikatnie podkręconym CPU miałem przy 26oC temperatury: CPU - ca.50oC, HDD - ca.40oC Przedtem na rev1.x (CPC basic + 5m dodatkowego węża) miałem w tej samej temperaturze ale na 2000MHz i 1,75VCore (teraz 1800MHz i 1,65VCore) CPU - ca. 54oC i HDD - ca. 51oC. Teraz w rev2.1x przy fanderach na 700 mam: CPU - 42oC, HDD - ca. 34oC Oczywiście wszystko w czasie normalnej, codziennej pracy (zajętość procesora cały czas 100% - BOINC + BT) Co do rezerwuaru Thermaltake M3 - ogólnie nie jest zły ale... ponieważ jest to 1x5,25" i musi się zmieścić w kieszeni więc korek jest umieszczony we wgłębieniu i podczas nalewania poziom maksymalny jaki można uzyskać jest poniżej wejścia wody a wyjście na pompkę jest ledwo ledwo zalane i czasami łapie powietrza. Prawdopdobnie będzie to wadą wszystkich rezerwuarów mieszczących się w kieszeniach czy to 5,25" czy 3,5" a mających rozmiar x1. Jednak ja nie mogę większego wstawić, co widać na zdjęciach. Edytowane 17 Września 2006 przez dk75 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość kvasek Opublikowano 17 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2006 (edytowane) kupiłeś 4 bloki na hdd a zapomniales o normalnych metalowych opaskach :] te biale samozaciskowe plastiki wyglądają badziewnie :] dlaczego te wentyle scytche padły ? praca na za niskim napięciu - skoro sie kręciły to chyba nie mogły sie uszkodzić chyba żesie nie kręciły ... ale wtedy to nie jest już praca :] Edytowane 17 Września 2006 przez kvasek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oskarro Opublikowano 17 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2006 (edytowane) ja jestem mimo wszystko zwolennikiem montowania wc W OBUDOWIE. w środku. pomysł z deskorolką i chłodnicą i pompką na zewnątrz moim zdaniem nie trafiony. miał bym obawy że ktoś sie potknie o węże, zahaczy czy coś... Duża chłodnica, a obudowa też słusznych rozmiarów. Więc można był zainstalować chłodnicą na dystansach z tyłu (?) czy też na górze. Dużó przejściówek, redukcji na tych wężach w okolicy pompki i chłodnicy. Kolanko przy pompce było konieczne? Widać duży nacisk na chłodzenie hdd... Co lekko wyróżnia ten układ... 4 sztuki :wink: edit: jak sprawdzają się te "zaworki" do rozłanczania węży? chodzi mi o te widoczne na 1wszym zdjęciu (prawy dolny róg) Edytowane 17 Września 2006 przez oskarro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mib Opublikowano 17 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2006 No nie powiem te bloki na dyski fajnie wygladaja (ile za sztuke??). No ale nie podoba mi sie to ze pompe, chlodnice masz na zewnatrz. Twoja buda jest wielka i na bank znajdziesz tam miejsce aby upchac te graty. Chociazby z tylu albo po prawej stronie budy patrzac na front. A pompe to sie jakos upcha do srodka az tak wielka nie jest. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dk75 Opublikowano 17 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2006 (edytowane) kupiłeś 4 bloki na hdd a zapomniales o normalnych metalowych opaskach :] te biale samozaciskowe plastiki wyglądają badziewnie :] dlaczego te wentyle scytche padły ? To jest standard "przemysłowy" - one nie mają wyglądać, one mają działać. Co do zacisków - chodzi ci o to? Problem z nimi jest taki, że po pierwsze nie wyglądają lepiej (choć może solidniej) a po drugie aby je skręcić trzeba je porządnie <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> w łapy przyciskając je do brzucha i dość mocno trzeba napierać na śrubokręt aby nie omykał. Jak sobie to wyobrażasz w mojej budzie? Jesli chodzi ci o nakrętki do szybkozłączek z zestawu M4 to problem z nimi jest taki, że pasują tylko na wąż 9/12. Po zastosowaniu węża 8/10 wogóle go nie trzymały. Można było sobie dowolnie wąż zakładać i zdejmować pomimo zakręcenia ich na złączkę. Co do Scythe - były podłączone do T-Balancera a w nim miałem ustawione aby utrzymywał stałą temperaturę - więc płynnie regulował napięcia od 0V do 12V. No i na niskim napięciu dało się słychać z okolić wentyli takie jakieś "trzaski" i "skwierczenie" a wentyle stały. Na wyższym napięciu, przy wyższej temperaturze chodziły. Aż przestały wogóle chodzić i nawet podłączenie ich bezpośrednio pod 12V nic nie dawało. Co do montowania wszystkiego w obudowie - też tak chciałem i specjalnie pod to kupiłem BigTower. Jednak ta BigTower nie jest wcale taka BIG. Teraz mam tymczasową płyę ASrock ale EPoX jest większa - to raz; dwa - to marnuje się miejsce nad zasilaczem (czemu tak zrobił? bałwany); a trzy to gdybym nie miał nic w PCI wsadzone to pompka zmieściłaby mi się na spodzie a tak... jednak Eheim 1250 to "bydle" rozmiarowo. ja jestem mimo wszystko zwolennikiem montowania wc W OBUDOWIE. w środku. pomysł z deskorolką i chłodnicą i pompką na zewnątrz moim zdaniem nie trafiony. miał bym obawy że ktoś sie potknie o węże, zahaczy czy coś...Ja nie mam... Duża chłodnica, a obudowa też słusznych rozmiarów. Więc można był zainstalować chłodnicą na dystansach z tyłu (?) czy też na górze. Dużó przejściówek, redukcji na tych wężach w okolicy pompki i chłodnicy. Kolanko przy pompce było konieczne? Można było zamontować chłodnicę u góry... ale co z pompką? Co z rezerwuarem? Co do kolanka - wąż się zaginał więc... a redukcje są konieczne przy przejściu z 22 na 8 ;PPPp na pompce i 16 na 8 przy chłodnicy. Niestety gwinty w chłodnicy są jakieś nietypowe - 3/8 były za małe a 1/2 za duża. (???) W pompce w pierwszej chwili wymieniłem na kupne metalowe króćce ale one mają za krótki gwint a gniazda w pompce są głęboko osadzone i ledwo łapią = przecieki. Więc wróciłem do oryginalnych króćcy Eheim. A z chłodnicą się nie dogadałem i dlatego tak jest. Widać duży nacisk na chłodzenie hdd... Co lekko wyróżnia ten układ... 4 sztuki :wink:Tak, gdyby nie twardziele to dalej bym został na CPC ;PPPp jak sprawdzają się te "zaworki" do rozłanczania węży? chodzi mi o te widoczne na 1wszym zdjęciu (prawy dolny róg) Super. Zakręcasz, podstawiasz szmatkę żeby złapać to co jest pomiędzy zaworkami i... mam rozłączony układ. Mogę robić modyfikacje oddzielnie na obu częściach. Spuszczanie płynu to też bajka. Tylko trzeba uważać i przy łączeniu nie wpychać mocno jeden w drugi bo może łączenie pęknąć. Wystarczy lekko wetknąć i lekko dokręcić - oring trzyma. No nie powiem te bloki na dyski fajnie wygladaja (ile za sztuke??).ca. 130-140PLN No ale nie podoba mi sie to ze pompe, chlodnice masz na zewnatrz. Twoja buda jest wielka i na bank znajdziesz tam miejsce aby upchac te graty. Chociazby z tylu albo po prawej stronie budy patrzac na front. A pompe to sie jakos upcha do srodka az tak wielka nie jest.Nie fantazjuj - ja ją przymierzałem... Zgadzam się, że lepiej by było wszystko upchać do środka jednak lekko się zdziwiłem rozmiarami wolnego miejsca wewnątrz mojej obudowy. Nie pozostaje nic innego tylko pomyśleć o zakupie jakiejś miniTower i posadzenie jej na górze ;PPPp Edytowane 17 Września 2006 przez dk75 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oskarro Opublikowano 17 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2006 wymontuj te koszyki na hdd. i tak ich nie używasz, bo hdd masz w zatokach 5,52". ... a miejsca przybędzie w środku sporo ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wegorz91 Opublikowano 17 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2006 Wc fajne, i dobry pomysł z ta dyskorolką, a mozesz mi powiedziec jak zachowuje sie pompka?? jest glosna?? czy woogole nie slyszalna?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dk75 Opublikowano 17 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2006 (edytowane) wymontuj te koszyki na hdd. i tak ich nie używasz, bo hdd masz w zatokach 5,52". ... a miejsca przybędzie w środku sporo ;] Niestety, to nie są "koszyki" 3,5" Po prawej jest ścianka przednia z prowadnicami a to co widać obok po lewej to ścianka nośna z prowadnicami podtrzymująca ramę górną i ścianki prowadnic 5,25". Teoretycznie mógłbym to odnitować bo po co mi jednak muszę przedtem pomyśleć o podporze dla górnej ramy i prowadnic 5,25" Hm... trzeba będzie pomyśleć, ale to trochę później. Wc fajne, i dobry pomysł z ta dyskorolką, a mozesz mi powiedziec jak zachowuje sie pompka?? jest glosna?? czy woogole nie slyszalna??Pompka jest przykręcona gumowymi dystansami do kształtki z pleksy a ta jest przykręcona do deskorolki. Pompka jest słyszalna w nocy, gdy wyłączam komputer a jeszcze pompka nie jest wyłączona. Jednak głośniejszy jest szmer wody wlewającej się do rezerwuaru, ponieważ wlot jest powyżej lustra cieczy i nic na to nie mogę poradzić oprócz zmiany na rezerwuar 2x5,25" a tego zrobić nie mogę. Edytowane 17 Września 2006 przez dk75 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miazga82 Opublikowano 17 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2006 (edytowane) Po pierwsze: do takiego zestawu nie była potrzebna chłodnica na trzy wentyle, wtedy spokojnie byś ją zmieścił w środku obudowy w wielu miejscach. A pompka tez by spokojnie wlazła. I jest wiele możliwości żeby ją tam wpakować. To jak klocki lego, wystarczy trochę pomyśleć jak poukładać ;) Po drugie: przyjrzyj sie dobrze budowie twojej obudowy, a zobaczysz, że te dwa rusztowania na hdd wcale nie są potrzebne do szczęścia. No i po trzecie: taaaka duża buda a większość układu poza nią ... wstyd! EDIT: i jeszcze jedno: po co Ci rezerwuar, jeżeli masz trójnik tzn. odpowietrznik? Edytowane 17 Września 2006 przez Miazga82 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dk75 Opublikowano 17 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2006 Po pierwsze: do takiego zestawu nie była potrzebna chłodnica na trzy wentyle, wtedy spokojnie byś ją zmieścił w środku obudowy w wielu miejscach. A pompka tez by spokojnie wlazła. I jest wiele możliwości żeby ją tam wpakować. To jak klocki lego, wystarczy trochę pomyśleć jak poukładać ;) Po drugie: przyjrzyj sie dobrze budowie twojej obudowy, a zobaczysz, że te dwa rusztowania na hdd wcale nie są potrzebne do szczęścia. No i po trzecie: taaaka duża buda a większość układu poza nią ... wstyd! EDIT: i jeszcze jedno: po co Ci rezerwuar, jeżeli masz trójnik tzn. odpowietrznik? Chcesz powiedzieć, że do kręconego X2 i kręconego X1800 + 4 hdd + NB nie potrzeba chłodniczki na 3? Bo taki jest cel. Co do dwóch rusztowań - jedno to jest ścianka przednia i raczej nic nie da jej wywalanie. Ale o tej drugiej muszę pomyśleć. Z tym rezerwuarem też - wtedy dyski poszłyby niżej a DVD odseparowane jednym koszem na góre. Byłoby lepiej. No ale czego oczekiwać po pierwszym WC człowieka który miał CPC? ;PPPp Dzięki za rady. To był jednak dobry pomysł żeby to opublikować. Samemu czasami nie ma się świeżego wglądu w sytuację i nie widzi się rzeczy oczywistych. Na razie poczekam na powrót EPoX'a. Jak go zamontuję to będę miał ogląd w sprawie wolnej przestrzeni i jej rozplanowania. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miazga82 Opublikowano 17 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2006 A powiedz mi skąd mam wiedzeic jaki masz sprzęt, jak nic o tym nie na pisałeś a w sigu widnieje troche inna config. ;) Co do dwóch rusztowań - jedno to jest ścianka przednia i raczej nic nie da jej wywalanie.Jesli chodzi o to rusztowanie, spokojnie mozesz wyjąć. I nie stanowi to zadnej ścianki. Mam takie samo rusztowanie i jednej ścianki sie pozbyłem. MOzesz zobaczyc w temacie o moim wc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...