Skocz do zawartości
Maks!

Gamepady - rozmowy, opinie, porady

Rekomendowane odpowiedzi

19 godzin temu, Saper11 napisał:

Nie szedłbym w żadnego Genesisa to typowy plastik fantastik. Już zdecydowanie lepiej kupić pada PDP na licencji MS. Działa z PC jak i xboxami. Da się je czasem kupić za stówkę.

Również polecam to PDP, bardzo spoko będzie i jakość jest ok.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Posiadam dwa pady / kontrolery do Xboxa Series X, jeden do konsoli a drugi do PC, ten do PC mam podłączony poprzez kabel USB, problem jest taki, że wystarczy poruszyć kablem lub odłożyć kontroler na biurko żeby przestał on działać, co ciekawe, logo Xboxa nadal się świeci a pad nie działa, trzeba odłączyć i ponownie podłączyć pada. Sprawdziłem oba pady i jest to samo, podłączyłem kabel USB W inny port i ten sam efekt, co ciekawe, podłączyłem ad od PS5 i jest ok ...

Nie wierzę, żeby oba pady od Microsoftu były zepsute, miały popsute wejścia USB bo były one podłączone na stałe do kabla, nie rozłączałem ich, itp. Najpierw podłączony był jeden od maja 2021 do ok. lutego 2023 i potem drugi do teraz, wcześniej podejrzewałem kabel USB ale skoro pad od PS5 działa to sam już nie wiem.

Drugi problem jest taki, że nie mogę tego kontrolera Microsoftu podłączyć poprzez Bluetoch: wcześniej był podłączony ale po aktualizacji kontrolera przez Akcesoria Xbox przestał działać, więc go usunąłem i chciałem dodać ponownie, niestety, System go w ogóle nie znajduje, wyszukuje mi dwa tv i samrtfona ale pada nie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co myślicie o razer wolwerine v2 pro mogę go tanio wyrwac - wszystkie pady do pc sa robione jak te do xboxa tylko ten v2 pro jest taki jak do ps, zastanawiam się jeszcze nad razerem v3 pro ze wzgledu na 1000hz odswiezanie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

16 godzin temu, amp napisał(a):

Właściwości usb w menedżerze urządzeń sprawdź, zakładka zarządzanie energią.

Nie mogę znaleźć nic o USB w menedżerze urządzeń, wyłączyłem tylko opcję dotyczącą zarządzania energią w odniesieniu do kontrolera Xbox.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

18 godzin temu, VonV3in napisał(a):

Co myślicie o razer wolwerine v2 pro mogę go tanio wyrwac - wszystkie pady do pc sa robione jak te do xboxa tylko ten v2 pro jest taki jak do ps, zastanawiam się jeszcze nad razerem v3 pro ze wzgledu na 1000hz odswiezanie

Wolveriny odradzam. V2 jest mega niewygodny w porównaniu ze zwykłym padem iksboksowym, drążki są mało precyzyjne i grube, przez co mniejszy zakres ruchu. V3 również doradzam - wygodniejszy od V2 (kształtem bliżej mu do pada iksboksowego), ale odświeżanie 1000 Hz to zdaje się on ma tylko po kablu. W obu modelach drążki to porażka. Był też problem z opóźnieniem inputu z drążków. Przerobiłem trochę padów w życiu, w tym razerów. Ostatni dobry Wolverine to był Ultimate, ale już go nie produkują.

W ogóle pady z odświeżaniem powyżej 250 Hz to marketingowy pic na wodę. Xbox "polluje" kontroler 250 razy na sekundę, więc te 1000 Hz możesz włożyć między bajki i gry są robione wokół 250 Hz. Wątpię, czy na pececie sterowanie jest zaimplementowane w jakiś odmienny sposób, żeby wykorzystać te 1000 Hz, bo to, że port USB w kompie otrzyma te 1000 Hz wcale nie oznacza, że silnik gry to prawidłowo przetworzy. W zależności od gry możesz mieć np. słabszy aim assist, bo gra nie wie co zrobić z tym całym inputem powyżej 250 Hz i głupieje.

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O ciekawe, nie wiedziałem

Jakiego pada polecasz? Ten zwykly od xboxa jest z samego plastiku nie bylby na dluzsza mete meczący? Asus ma jeszcze pady i takie pytanko co z tymi input lagami w wolverinach to bylo w v2 czy w v3 tez pojawial sie problem - powiem ze od lat nie trzymalem zadnego pada w rece nie chcę też dwa razy kupowac

Edytowane przez VonV3in

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podstawowy pad do iksboksa jest zaskakujący wygodny. Grałem dłuższy czas na V2 i V3, później wróciłem do stockowego pada, bo a) jest wygodniejszy dla mniejszych i średnich dłoni mimo swojej "plastikowości"; b) drążki są bardziej precyzyjne i nie są tak sztywne jak w tych Wolverinach. Mój V2 i V3 nie miał wprawdzie stick drift, ale to odbywa się kosztem bardzo sztywnej sprężyny - te drążki po prostu męczą palce przy dłuższym graniu.

Problem z opóźnieniami na V3 był taki, że naciśnięcia przycisków rejestrowały się szybciej niż ruch drążków. To ich pierwszy pad z modułami Hall Effect, więc może stąd te problemy. Są kanały recenzujące pady na YT, gdzie mowa o tym. Nie wiem, czy na chwilę obecną naprawili to poprzez update firmware czy nie, ale Razer ostatnio kładzie kaczorka na jakość drążków - właśnie te sztywne sprężyny i coś jakby wymuszony dead zone/przyspieszenie sprawiające, że trudno mi było trafić tam, gdzie celowałem.

Żadnego pada od Asusa nie miałem w rękach, więc się nie wypowiem na ich temat.

Elite 1, 2 nie polecam. U mnie fabrycznie nowy pad po wyjęciu z pudełka przycisk "A" rejestrował co drugie wciśnięcie, a prawy bumper miał podwójny klik. Zresztą poczytaj recenzje. Jakość padów Elite to jakieś nieporozumienie.

Jeśli chcesz pad na licencji iksboksa "po taniości", to polecam PDP - feeling identyczny jak stockowego pada, bo one są na licencji Microsoftu i bezprzewodowe. Pady "pro" - generalnie nie warte swojej ceny - wszystkie i tak w końcu dostaną stick drifta, czy to poprzez degradację potencjometru czy z powodu utraty napięcia przez sprężynę. Budżetową opcją pada "pro" jest np. PowerA Fusion 3 Pro - ma dodatkowe przyciski i wymienne drążki, jeśli Ci na tym zależy.

Ja już trochę tych plastikowych zabawek przerobiłem, bo dużo gram na padzie, i zawsze wracam do zwykłego pada od iksboksa, bo najwygodniej leży w łapie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślę, że najlepszy jest pad od Xboxa bo jest on dedykowany pod PC, ale nie korzystałem z innych, poza padem do PS5 ale tu nie wszystkie gry działają, min. tytuły z Game Passa + pad wyłącza dźwięk w PC i trzeba to przełączać w systemie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi