apofiss Opublikowano 17 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2006 (edytowane) Koiniecznie musze zmienić wiatrak na freezerze 64 pro i zastanawiam się nad: - Noiseblocker BlackSilent XE2 92mm, wydaje mi się najlepszy z moich propozycji no i można go kupić już za 30 zł. - fander, na jego korzyść przemawia regulator obrotów. Albo może macie ciekawsze propozycje; nie jestem maniakiem ciszy ale freezer 64 pro na max obrtotach jest nie do wytrzymania. Edytowane 17 Września 2006 przez apofiss Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PMichalak Opublikowano 17 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2006 Mam 2 XE2 i gdyby nie ich cena (15zł) to bym już dawno je sprzedał nawet na 4V słychać łożysko do tego mocno wyczuwalne są wibracje.Fander RoX ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lysyn Opublikowano 17 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2006 Mam Noiseblocker BlackSilent XE2 92mm jest bardzo wydajny i do tego cichy. Polecam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PMichalak Opublikowano 17 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2006 Mam Noiseblocker BlackSilent XE2 92mm jest bardzo wydajny i do tego cichy. Polecam. Porównywałeś do Fandera? Bo jeśli nie to takie opinie można wydać o każdym wentylatorze oprócz Delt i niektórych Sunonów. XE2@12V Słychać w całym domu mimo, że ma tylko 1700 rpm Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lysyn Opublikowano 17 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2006 Porównywałeś do Fandera? Bo jeśli nie to takie opinie można wydać o każdym wentylatorze oprócz Delt i niektórych Sunonów. XE2@12V Słychać w całym domu mimo, że ma tylko 1700 rpm Moze nie o tym wiatraku piszesz? Mam 2 XE2 i gdyby nie ich cena (15zł). On raczej kosztuje ponad 30 zl i jest cichy. Fendera tez mam i na full obrotach jest glosniejszy i mniej wydajny. Na fenderze mam 1 stopien wiecej na procku niz na XE2. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PMichalak Opublikowano 17 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2006 (edytowane) Nie piszę o innym tylko o XE2 firmy NoiseBlocker czyli blacknoise.de, każdy ma inne pojęcie ciszy... EDIT: Porobiłem pomiary w zakresie 3,5V - 5V więcej nie będe puszczał, bo to nie ma sensu :) Wszystko niesłyszalne brak ruchu ulicznego włączony dysk w odległości 5 metrów ale i tak słyszalny. Wyniki od około 4.2 - 4.4V Słychać taki niski dźwięk który już przeszkadza ofc każdemu na innej ciszy zależy teraz gdyby nie dysk bym miał bardzo cichy komp tak więc NB na 5,5 V położony na biurku mi przeszkadzał natomiast 2 Papsty są mogę z czystym sumieniem powiedzieć niesłyszalne dla mnie z odległości 30 - 40 cm Edytowane 17 Września 2006 przez GDR Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
apofiss Opublikowano 17 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2006 Porównując wydajność: Noiseblocker BlackSilent XE2: # Prędkość obrotowa: 1700 obr/min # Przepływ powietrza w CFM: 37,6 CFM # Poziom hałasu: 21 dB(A) Fander: # Prędkość obrotowa: 800 do 2000 obr/min # Przepływ powietrza w CFM: 15 to 35 CFM # Poziom hałasu: 13.9 do 26.2 dB(A) Noiseblocker niby wypada lepiej ale z drugiej strony lepiej mieć ciszej i 1*C więcej. GDR widze, że masz porównanie na żywo tych wiatraków. Zobaczymy co inni napiszą. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Imperator Kret Opublikowano 17 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2006 Ja powiem tylko tyle - nie ma co wierzyć w dane producenta - to wszystko. Z Noiseblocker'em jest dziwna sprawa - jedni są zachwyceni, inni narzekają, że BS są głośne itp. Fander ma mniej przeciwników :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
apofiss Opublikowano 17 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2006 Właśnie widze. <_< Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DrKleiner Opublikowano 17 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2006 Fander... naprawde cichy i przyzwojicie wieje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
apofiss Opublikowano 18 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2006 Zdecydowałem się na fandera ale 120. Teraz poszukam tylko gdzie najtańszy :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...