guziq Opublikowano 17 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2006 Witam. Moj ojciec prowadzi działalnosc gospodarcza. W zwiazku z tym ze pracuje również na cały etat w pewnej firmie i jest do tego na karcie podatkowej, ma bardzo małe opłaty wynikajace z prowadzenia działalnosci. Gdy ja bym chciał załozyc działalnosc gospodarcza opłaty wyniosły by mnie ok. 1000zl na miesiac (chyba dobrze wyczytałem?). Jak zredukowac te koszty do minimum? Czy jesli załozył bym z ojcem jakas społke (jesli juz to jaka?) to czy opłaty nie były by nizsze? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fipa Opublikowano 17 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2006 Proponuje udać sie do jakiejs ksiegowej, do jakiegos biura rachunkowego i poprostu zapytac. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chemiczny_ali Opublikowano 18 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2006 ... Gdy ja bym chciał załozyc działalnosc gospodarcza opłaty wyniosły by mnie ok. 1000zl na miesiac (chyba dobrze wyczytałem?). ... Gdzieś słyszałem, że przez pierwsze 2-3 lata masz okres ochronny i płacisz coś koło trzech stów, a nie 1k :? pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marco Opublikowano 19 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2006 Witam. Moj ojciec prowadzi działalnosc gospodarcza. W zwiazku z tym ze pracuje również na cały etat w pewnej firmie i jest do tego na karcie podatkowej, ma bardzo małe opłaty wynikajace z prowadzenia działalnosci. Karta podatkowa dotyczy tylko niewielu rodzajów działalności (głównie drobny handel, gastronomia i wolne zawody). Sposób rozliczania się z fiskusem (karta, ryczałt, zasady ogólne) ma wpływ tylko i wyłącznie na daninę do US która jest zasadniczo podatkiem dochodowym a nie przychodowym. Należy też pamiętać, że państwo potrzebuje na kretyńskie pomysły socjalne a la IV RP więc karta i ryczałt najpewniej znikną do 2009. Natomiast jako, że Twój ojciec pracuje na etat to do ZUSu z tytułu prowadzonej działalności gosp. odprowadza tylko ubezpiecznie zdrowotne czyli circa 175 PLNów (dokładniej 8,75% od 75% średniej pensji w gospodarce za ubiegły kwartał) Gdy ja bym chciał załozyc działalnosc gospodarcza opłaty wyniosły by mnie ok. 1000zl na miesiac (chyba dobrze wyczytałem?).Nie zupełnie. Jeśli nie prowadziłeś w ciągu ostatnich 5 lat działalności gospodarczej* to masz prawo skorzystać z "promocji" ;) i opłacać skłądki ZUSowskie od zadeklarowanej kwoty, nie mniejszej jednak niż 30% minimalnego wynagrodzenia (aktualnie 899 PLNów). Składka na ubezpieczenie rentowe, emerytalne, wypadkowe i chorobowe wynosi w takim przypadku około 100 PLN. Plus ubezpieczenie zdrowotne 175 PLN tak jak w powyższym. Razem 275 PLN. Preferencyjne stawki obowiązują tylko przez 2 lata. * Prawa do "zniżki" nie masz też jeśli jedyną działalnością Twojej firmy będzie praca na rzecz firmy w której byłeś uprzednio zatrudniony na umowę o prace. Czy jesli załozył bym z ojcem jakas społke (jesli juz to jaka?) to czy opłaty nie były by nizsze?W polskim prawie wyróżniamy spółki cywilne, jawne, z ograniczoną odpowiedzialnością oraz akcyjne. Ciebie interesować mogła by co najwyżej ta pierwsza. Obniżki żadnej by nie było - musiał byś płacić ZUS w pełnym wymiarze czyli około 750 PLNów oraz najprawdopodobniej nie moglibyście rozliczać się kartą podatkową. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...