stefanor Opublikowano 26 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2006 (edytowane) Do FAQ nie mam dostępu na bieżąco, pozbieram wasze sugestie (te dane o napięciu wziąłem z jakiegoś zewnętrznego źródła) i za jakiś czas je wszystkie dodam (oczywiście najpierw je sprawdze). Edytowane 26 Września 2006 przez stefanor Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kencho-1 Opublikowano 26 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2006 Kiedy w końcy doczekamy się biosu z dzielnikiem 180 :mur: Strasznie mnie to irytuje, bo ogranicza mi OC i utrudnia życie. Jak puszczę synchronicznie CPU:RAM to pamięci wstają przy ok 280Mhz, ale proc potrafi dużo więcej ( max jaki testowałem to 9x313 ). Natomiast jak wejdę do windy na procku na 9x310 i pamięciach na dzielniku 166 i chce zmienić dzielnik na 180 ( z A64 Tweakera ) to wita mnie "Blue Screen". :mur: :mur: :mur: :mur: :mur: :mur: :mur: :mur: Przydałby się w biosie dzielnik 180 to byłoby dużo łatwiej. Narazie zostawiłem pamięci na div.166 i procka na 9x300, co wystarcza do bezproblemowego giercowania, a jak włączam coś bardziej wymagającego to przestawiam dzielnik na 180. Niestety czasami jak przełączam dzielnik to wita mnie BSOD, ale w większości przypadków wtedy, gdy proc i mem są obciążone jakimś zadaniem. Niestety jak ustawie przełączanie dzielnika na starcie windozy to co ok trzy włączenia kompa wita mnie również BSOD. Spróbuję na jakimś innym biosie, może coś więcej wykrzesam <_< Na jakim biosie jest oparty OCWB8, bo widzę że dużo osób go używa ?? Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yeyoo Opublikowano 26 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2006 mam pytanie czy vmod dziala na wszystkich biosach ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kencho-1 Opublikowano 26 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2006 Jeżeli chodzi o VcoreMod to nie na wszystkich, natomiast VdimmMod 3,3V działa na wszystkich biosach. Spójrz do FAQ, to się dowiesz konkretów. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adzio_tuning Opublikowano 26 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2006 @adzio_tuning Ten BIOS 1.20 ma juz to do siebie ze na ekranie postu wyswietla wynik zanizony o okolo 50-60 MHz. Ja majac zegar ustawiony na 2530MHz w poscie wyswietla 2.47GHz. Juz dawno bylo mowione, chyba w poprzedni topicu. kiedys przegladalem strona po stronie i nie zauwazylem :blink: nie ma jeszcze biosow OCWB do VSTA tak? a jaki wg Was jest najlepszy do podkrecania? bo 2.55 GHz to chyba nie najlepiej co? mozliwe ze ogranicza mnie zasilacz i te pamieci :mur: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lanc Opublikowano 26 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2006 Na jakim biosie jest oparty OCWB8, bo widzę że dużo osób go używa ?? Pozdrawiam 2.20 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yeyoo Opublikowano 26 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2006 (edytowane) ma ktos moze bios ocwb8 ?? tak myslalem zeby sobie go wrzucic, ale chcialem sie dowiedziec czy jest ok, a moze lepsza jest starsza wersja ? :wink: jakies propozycje ? B-) edit: czy moze mi ktos podrzucic obraz plyty (bootowalnej oczywiscie) z asrflashem ? Edytowane 26 Września 2006 przez kfachu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mj18 Opublikowano 26 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2006 (edytowane) Wydaje mi się że płyta ze sterownikami od Galaxy ci pomoże (: jest bootowalna i można z niej uruchomić asrflasha. edit. oczywiscie asrflasha musisz mieć na dysku lub na płycie (dysk niemoże być w formacie ntfs) Edytowane 26 Września 2006 przez mj18 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamlop Opublikowano 26 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2006 2.20 Gdzies czytalem ze na 1.80 :blink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YawaHacHi Opublikowano 26 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2006 @adzio_tuning Nie widzialem zadnych nieoficjalnych BIOSow do VSTA. Jak by ktos mial niech da znac :D Miedzy 1.00, 1.10, a 1.20 nie widzialem wiekszych roznic w OC. Aktualnie jade na 1.20. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
davvid Opublikowano 26 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2006 (edytowane) 2.20No właśnie Lanc... jesteś pewien? Mi sie też wydawało, że na 1.80. Chociaż w tym wypadku 100% pewności nie mam, dlatego sie nie sprzeczam... Edytowane 26 Września 2006 przez davvid Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maks! Opublikowano 26 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2006 Witam, dzisiaj moj pierwszy dzień walk z Asrockiem. Nie wiem, czy cooler zbyt słabo odbiera ciepło z procesora, ale temp. w idle mam ok 40*c! (bios) Kiedy chcę sprawdzić temperatuę np w Evereście to się wiesza, w speed fajnie mam puste pola. Do tego płyta umiera po zresetowaniu kompa, miałem nforce3, przesiedałem się na asrocka, bo miał być cud miód i orzeszki a tu taka kiszka.. :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamlop Opublikowano 26 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2006 Bedziemy strzelac: stawiam na uwalona plyte Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Carson Opublikowano 26 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2006 a moze pamiec nie lubi plyty ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiekskrzypek Opublikowano 26 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2006 (edytowane) Tam zaraz uwalona, juz by poczestowali pawulonem i do ziemi;) @Maks co to za Palermo co to za wiatrak. Podaj w sigu parametry sprzetu, bedziemy diagnozowac co i jak. Czy podlaczyles wsio jak nalezy, czy uwaznie instalowales sterowniki (pisalem o tym co i jak trzeba instalowac i przelaczac juz wczesniej, cos ok. 6 strony). Tak nota bene to mi ta temp. w idle normalnie wyglada o ile u Ciebie jest dzis tak cieplo jak u mnie, zreszta mi zawsze troche podskakuje jak siedze w biosie. Zresetuj biosa jeszcze tak w ogole. Edytowane 26 Września 2006 przez Misiekskrzypek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maks! Opublikowano 26 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2006 (edytowane) Tam zaraz uwalona, juz by poczestowali pawulonem i do ziemi;) @Maks co to za Palermo co to za wiatrak. Podaj w sigu parametry sprzetu, bedziemy diagnozowac co i jak. Czy podlaczyles wsio jak nalezy, czy uwaznie instalowales sterowniki (pisalem o tym co i jak trzeba instalowac i przelaczac juz wczesniej, cos ok. 6 strony). Tak nota bene to mi ta temp. w idle normalnie wyglada o ile u Ciebie jest dzis tak cieplo jak u mnie, zreszta mi zawsze troche podskakuje jak siedze w biosie. Zresetuj biosa jeszcze tak w ogole. Miałem Ga-K8NSC to temperatura była na poziomie 29-30*c na procku 2500Mhz na Freezerze64@7v, teraz na Asrocku mam 35*c i to przy 2ghz :( Z o/c też nie jest zbyt różowo, bo coś słabo się ten sempron kręci, może coś źle robię, nie wiem.. Od razu w biosie jest 35*c, zawsze było 25 lub coś koło tego... procek czapkę ma zdjętą. w stersie miał 40*c, teraz tyle w idle potrafi mieć :( Wgrałem zmodowany bios "8" Najgorsze jest to, że za każdym razem jak uruchamiam kompa to zamiera :( Płytę kupiłem okazyjnie, niby miała problemy z dźwiękiem, a reszta miała być sprawna w 100%. co do kompa to mam tego asrocka, sempron 3000+, 2x512 hynix, r9600xt, huntkey 400hk, samsung sata2 Edytowane 26 Września 2006 przez Maks! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stefanor Opublikowano 26 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2006 (edytowane) procek czapkę ma zdjętą.A poczytałeś FAQ? Ja też mam procka bez czapki. 45 stopni przy 2.65GHz 1.45V, po kilku godzinach testów i to na boxowym coolerze. Edytowane 26 Września 2006 przez stefanor Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maks! Opublikowano 26 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2006 A poczytałeś FAQ? Ja też mam procka bez czapki. 45 stopni przy 2.65GHz 1.45V, po kilku godzinach testów i to na boxowym coolerze. Tak, czytałem :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stefanor Opublikowano 26 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2006 Czyli jesteś pewien, że cooler dobrze dociska do rdzenia. Dziwna sprawa, ja mam teraz pod Windowsem 30C. Podobnie wysokie temparatury miałem wtedy, gdy źle zainstalowałem cooler na procku bez ihs. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiekskrzypek Opublikowano 26 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2006 Czyli mam rozumiec, ze masz wersja SATA2 a nie Vsta skoro wgrywales zmodowany bios. Nie no temperatura moze jak na sempa troche wysoka ale jednak w normie. Moze chlodzenie zle sie do procka bez czapki tym razem przypasowalo, sproboj to poprawic. Co do krecenia to juz chyba wszystko w tym temacie bylo wiec sie nie bede powtarzal, zreszta ja mam Vsta wiec niewiele moge powiedziec na temat zmodowanych biosow. A te zamieranie kompa po wlaczeniu to nie czasem coldboot (restart i ponowne odpalenie kompa samoczynnie i tak w kolko)? Podobno zmiana biosu na to pomaga. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maks! Opublikowano 26 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2006 (edytowane) Wszystko ładnie dociska, nawet zwiększyłem nacisk dodając jeszcze jedną podkładkę, bez oczekiwanego rezultatu :( Co do biosu to dzieje się tak na 1.8 2.2 i zmodowanej 8, na każdym tak mam. Sa jeszcze jakieś godne polecania biosy? Edytowane 26 Września 2006 przez Maks! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DrKleiner Opublikowano 26 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2006 Ktoś kiedyś pisał że w któryś 3Dmarkach na tej mobo wyniki są zaniżone?? Bo męczę się z 3Dmark 05 Demo mam wynik 8600 a powinno być coś koło 10000 :ph34r: więc nie wiem co jest grane karta ta co w sigu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lanc Opublikowano 26 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2006 Ajajaj powaliło mi się coś ;] ocwb8 jest na 1.80 na 100% :) Wybaczcie [; @misiek Tak wyniki są niższe ponieważ benchmarki nie są optymalizowane pod ULI, ale tak to chyba było tylko w przypadku AGP ? Nie jestem pewny na 100%... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VIBOR Opublikowano 27 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2006 (edytowane) Od ok tygodnia mam problem z komputerem ale nie wiem czy to wina płyty czy systemu,objaw wyglada tak : komputer pracuje ok 1 godziny próbuję go wyłączyć czy to przyciskiem czy przez start-wyłącz komputer - efekt komputer wyłącza się i jest ok, ale kiedy pracuje np. 8 godzin to juz wyłączyć sie nie da tylko uruchamia sie ponownie ( nawet jak wcisnę przycisk na obudowie). Efekt ten występuje jak komputer jest rozgrzany, wyłaczyć da sie dopiero za 2-3 razem . Bardziej obstawiam płytę ale czemu tak się robi (bios resetowałem ale bez zmian). Edytowane 27 Września 2006 przez VIBOR Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maks! Opublikowano 27 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2006 Z tego co piszesz to mi to wygląda na coldbooty.. lub coś w tym stylu . :/ Ja mam podobny problem, czy wyłącze go czy zrestartuje/uruchomię ponownie to nie chce wstać. Mam też problem, aby uzyskać stabilne HTT powyżej 266Mhz :/ na starej płycie proc chodził na 300, więc to chyba nie jego wina... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VIBOR Opublikowano 27 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2006 Z tego co piszesz to mi to wygląda na coldbooty.. lub coś w tym stylu . :/ Ja mam podobny problem, czy wyłącze go czy zrestartuje/uruchomię ponownie to nie chce wstać. Mam też problem, aby uzyskać stabilne HTT powyżej 266Mhz :/ na starej płycie proc chodził na 300, więc to chyba nie jego wina... to nie są coldbooty , system sie poprosu nie wyłącza (po wybraniu opcji wyłacz komputer lub przyciskiem na obudowie)tylko uruchamia ponownie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maks! Opublikowano 27 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2006 (edytowane) Testował ktoś pamięci ECC na Asrocku DUALSATA2? Mam okazję tanio kupić 2x1gb i się zastanawiam czy pójdą... z tego co słyszłame to na nforce4 pamięci ECC działają? ale czy na uli chodzą... Edytowane 27 Września 2006 przez Maks! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yuucOm Opublikowano 27 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2006 Tak btw kto od dłuższego czasu jedzie na ht link powyżej 1000 MHz ? Ja już troche siedze na 1069 Mhz i nie wiem czy to na dłuższą mete jest "zdrowe" dla płyty. Wasze opinie na ten temat mile widziane ;). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 27 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2006 Tak btw kto od dłuższego czasu jedzie na ht link powyżej 1000 MHz ? Ja już troche siedze na 1069 Mhz i nie wiem czy to na dłuższą mete jest "zdrowe" dla płyty. Wasze opinie na ten temat mile widziane . Zdrowe czy nie zdrowe, lepiej nie przekraczać 1000mhz, choćby dla świętego spokoju ale nie wykluczone tez że na dłuższa mete może to działać negatywnie na ,,zdrowie,, płyty :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maks! Opublikowano 27 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2006 Doszedłem do wniosku, że płyta przekłamuje u mnie temperatury otóż w idle mam 35*c a w prime95 44*c ,natomiast dawniej odpowiednio 30*c i 40*c. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...