radiergummi Opublikowano 2 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2006 Wyszly nowe biosy: dla DS2 ver 2.30 http://download.asrock.com/bios/939/939Dua...A2(2.30)Win.zip dla VSTA ver 1.30 http://download.asrock.com/bios/939/939Dua...TA(1.30)Win.zip ZMIANY: Patch nVidia 5950 AGP card. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adzio_tuning Opublikowano 2 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2006 ciekawe czy cos wiecej podkrece... bardzo male szanse :P jutro sciagne bo na dzisiaj juz koncze ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamee Opublikowano 2 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2006 Mam juz bios 1.30 na VSTA. Zadnych zmian w biosie nie zauwazylem. A poza tym tak jak 1.20 - stabilny, mozliwosci podkrecania takie same. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 2 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2006 @kamee a poprawnie ci teraz wyswietla w POST czestotliwosc proca? u mnie na 1.20 miast 2,7GHz pokazuje 2,67GHz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adyan Opublikowano 2 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2006 Zakupiłem do tej płytki RAMy(Dual) 2x512 Patriot PSD1G400KH z radiatorkami niebieskimi. Napiszcie czy dobrze zrobiłem i jak się sprawują na tej płycie. Ps. ktoś testował nowy bios? jeśli tak to jakie wrażenia :) ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mj18 Opublikowano 3 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2006 Wgrałem ten najnowszy bios, jak narazie to zauważyłem problem z timingami moich pamięci (ale miałem go zawsze) raz ruszają na 6-2-2-2 1t a czasem niechcą wstać na 8-3-3-2,5 ... Niekapuje tego. Twinmos sux ;/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 3 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2006 Jako nowy użytkownik Ascrocka 939Dual VSTA mam pytanko. Otóż gdzie w tym temacie pisano o zmianie pasty pod radiatorami na mostkach. Zanim to przeczytałem, płytę zdążyłem zamontowac. Radiatorki podczas pracy są dość ciepłe (ale nie gorące jak np. radiator na mostku HSI na mojej 6600GT AGP). Czy wiec zmiane pasty uważacie za absolutnie konieczne, czy jesli nie bawię sie w ekstremalne podkrecanie, nie ma sensu sie w tą zmianę bawic? Pamietam, ze na płycie z chipsetem nForce3 radiator potrafił byc duzo cieplejszy niz obecny na Asrock. Moze dac po prostu nawiew na oba mostki i juz? Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mj18 Opublikowano 3 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2006 Niewiem czy na vsta też się tak grzeją jak na dualsata2 ale jeżeli są tylko ciepłe to lepiej je przesmarować bo oznacza to że ciepło jest słabo przewodzone do radiatora. Ciepłe=źle nałożona pasta gorące=dobrze nałożona pasta. Moje radiatorki aż parzą. I jeszcze jedna rzecz, masz karte na agp czyli mostek południowy będzie się bardziej grzal przy pci-e jest na odwrót(jeżeli jest odwrotnie to prosze mnie poprawić). Więc lepiej wyjmij płyte i ją przesmaruj dla własnego spokoju. :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamee Opublikowano 3 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2006 radiergummi: Niestety, dalej zle pokazuje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszDW Opublikowano 3 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2006 (edytowane) @konraf, to już się przewijało wielokrotnie. Na początku też miałem kartę na AGP i dysk na IDE. Radiator byl ledwo ciepły. Teraz używam PCIE i SATA, i w lecie nie można było dotknąć radiatora. Teraz można wytrzymać nawet kilka sekund ;) Tak jak ty, motyw z pastą przeczytałem po złożeniu konfigu i już mi się nie chciało rozbierać. Puki co, chodzi (parę miesięcy). Ale jak sam nie rozbierzesz, to nie będziesz wiedział na ile staranie jest to przesmarowane. Ja się za to wezmę dopiero przy zmiane proca. Edytowane 3 Października 2006 przez MariuszDW Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 3 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2006 (edytowane) Ale jak sam nie rozbierzesz, to nie będziesz wiedział na ile staranie jest to przesmarowane. Dobrze prawisz ;) W wolnym czasie pokuszę się o ponowne rozkrecenie kompa. Na razie naciesze sie nową płytą (przesiadka z padnietego Abita AV8 3rd Eye). Dzieki za odpowiedzi. Edytowane 3 Października 2006 przez konraf Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość BilGejtZ Opublikowano 3 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2006 Witam Jak włączyć komputer (Vsta), ale nie tradycyjnym włącznikiem (jeszcze nie mam w ogóle obudowy)? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paszczu Opublikowano 3 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2006 Tak jak kazdy inny bez obudowy - zwierajac na moment piny 'PWR ON' na plycie glownej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 3 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2006 (edytowane) Ale jak sam nie rozbierzesz, to nie będziesz wiedział na ile staranie jest to przesmarowane. Zarówno mi jak i wielu innym uzytkownikom zdeczka sie słabo zorbiło kiedy zobaczyli co jest pod radiatorami, jakis gluto-klej :lol: kapnięty gdzieś z boku, lepiej od razu przesmarowac i NS i SB jakąś pożądną pastą Edytowane 3 Października 2006 przez Fredek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FrIkO Opublikowano 3 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2006 Da sie jakos ustawic zeby razem ze zmiana FSB krecily sie rowniez pamieci ? Tam jest tylko opcja "CPU, PCIE, SYNC" i nie jestem pewien czy to to wlasnie, bo nic nie ma napisane ze pamieci chodza w trybie synchronicznym. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maks! Opublikowano 3 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2006 Automatycznie zwiększając htt zwiększasz szybkośc pamięci ;) ram będzie chodził synchro jak dasz mnożnik 200, pozostałe są asynchroniczne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 3 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2006 Dzielnik dla pamieci 200mhz to tak jakby 1:1 a więc synchro a pozostałe to asynchro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FrIkO Opublikowano 3 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2006 Aha, czyli jesli mam ustawione Memory Clock na AUTO i CPU, PCIE, SYNC to jak HTT mam na 275 to memy tez chodza na 275 ? Wiec trzeba dac wiecej V na pamieci bo jest niestabilnie... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszDW Opublikowano 3 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2006 Programem 939calc możesz sprawdzić, co dają poszczególne ustawienia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KZI Opublikowano 3 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2006 Panowie, bo już pytałem wcześniej i nie uzyskałem odpowiedzi ;) Po instalacji Windy zarzuciłem ściągnięte stery Integrated220 do @szrota :) no i do wyboru miałem tylko USB2.0 i PCI to AGP. Olałem oba. W readme sterów pisze min.: "ULi Integrated Driver of AGP, IDE Cache, Ultra IDE, FIR, Audio, USB, M5228, M5281, M5287,M5288, M5289, M5461, M7101 and IRQ", czyli są jakies stery do dysku + inne. Dlaczego stery do dysku się nie instalują? Nie jest to wymagane, samo sobie wykrywa co instalować? Win to XP z SP2 zintegrowanym + aktualizacje z maja. Pozdro !!! PS. - Mariusz - świetny program, dzięki ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszDW Opublikowano 3 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2006 To nie mój :D Może odpowiednie urządzonka (SATA?) nie są włączone w biosie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamlop Opublikowano 3 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2006 Panowie, bo już pytałem wcześniej i nie uzyskałem odpowiedzi ;) Po instalacji Windy zarzuciłem ściągnięte stery Integrated220 do @szrota :) no i do wyboru miałem tylko USB2.0 i PCI to AGP. Olałem oba. W readme sterów pisze min.: "ULi Integrated Driver of AGP, IDE Cache, Ultra IDE, FIR, Audio, USB, M5228, M5281, M5287,M5288, M5289, M5461, M7101 and IRQ", czyli są jakies stery do dysku + inne. Dlaczego stery do dysku się nie instalują? Nie jest to wymagane, samo sobie wykrywa co instalować? Win to XP z SP2 zintegrowanym + aktualizacje z maja. Pozdro !!! PS. - Mariusz - świetny program, dzięki ;) Poniewaz paczka jest do calej rodziny chipsetow ULI, nasz nie potrzebuje tej calej reszty smieci :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KZI Opublikowano 3 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2006 Ooo, czyli nic nie instaluję od Asrocka po reinstalce windy? Mariusz, no ja za linka dziękuję ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamlop Opublikowano 3 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2006 Ooo, czyli nic nie instaluję od Asrocka po reinstalce windy? Mariusz, no ja za linka dziękuję ;) No jak nie uzywasz LAN to olewka :D Wgrałem ten najnowszy bios, jak narazie to zauważyłem problem z timingami moich pamięci (ale miałem go zawsze) raz ruszają na 6-2-2-2 1t a czasem niechcą wstać na 8-3-3-2,5 ... Niekapuje tego. Twinmos sux ;/ To moze byc problem z dzielnikiem 133, tez mialem podobny zonk dlatego jade na 166 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Łukasz Tkacz Opublikowano 3 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2006 Zarówno mi jak i wielu innym uzytkownikom zdeczka sie słabo zorbiło kiedy zobaczyli co jest pod radiatorami, jakis gluto-klej :lol: kapnięty gdzieś z boku, lepiej od razu przesmarowac i NS i SB jakąś pożądną pastą Słabo??? SŁABO?! To mało powiedziane - tam jest walnięty jakiś kleik totalny glut i kupa jakaś ;) do tego w takiej ilości że kot napłakał (może to jego łzy? :D) Najlepiej zmienić pastę zanim płyta siędzie ;) Ja to zrobiłem i jestem zadowolony - radiatory zrobiły się cieplejsze a to na bank oznacza że tamto w 100% nie spełniało swojego zadania (co ja gadam! w 50% tego nie robiło :D). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adzio_tuning Opublikowano 3 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2006 u mnie z ta kupa na SB i NB jeszcze nie bylo tak zle, ale wolalem i tak przesmarowac po swojemu :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Łukasz Tkacz Opublikowano 3 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2006 Wgrałem dziś bios 2.30 - jak narazie chodiz bezproblemowo więc chyba u mnie zostaje. W sumie oprócz najważniejszych rzeczy zawsze mogą być jakieś niewielkie poprawki usprawniające pracę płyty ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 3 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2006 Dwa dni temu przesmarowałem ładnie NB i teraz po przesiadce na Galaxy 7300GT przy 3d marku cały parzył więc ładnie odbiera ciepło, a tak nawiasem to dac jakis nawiew?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daniel89 Opublikowano 3 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2006 Ja też wgrałem bios 2.30 i jak narazie zero problemów, a OC na tym samym poziomie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wysio Opublikowano 3 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2006 Zakupiłem do tej płytki RAMy(Dual) 2x512 Patriot PSD1G400KH z radiatorkami niebieskimi. Napiszcie czy dobrze zrobiłem i jak się sprawują na tej płycie. Ps. ktoś testował nowy bios? jeśli tak to jakie wrażenia :) ? Ja już od ponad roku mam te pamięci i jestem z nich zadowolony. Pracują max. na napięciu HIGH na ustawieniu 208Mhz 2.0-6-3-3. Mogą też pracować na 2.0-5-3-3 ale zauważyłem, że w Evereście są nieco gorsze wyniki testów. Max. Mhz, ile udało mi się na nich wycisnąć na napięciu HIGH to 225Mhz przy 2.5-4-4-8. Wszystkie ustawienia na 1T. Ps. Ile zapłaciłeś za te kostki??? Coś widzę, że są jakieś drogie. Były już poniżej 400zł., a teraz prawie 500 :blink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...