Skocz do zawartości
Gość Łukasz Tkacz

Asrock 939dual-sata2 - Tani Sposób Na S939

Rekomendowane odpowiedzi

wnioskuje po twoich wypowiedzach, ze obawiasz sie zmiany biosu... zapewniam, ze mozesz to zrobic pod windowsem i trwa to raptem 5-10s

jesli bedziesz posiadal na swojej mobo bios 1.80 lub wyzej (mowa o dual-sata) to nie musisz wgrywac lepszego, co do vsta to nie wiem

roznicy miedzy dual-sata i vsata duzej nie ma... lecz pozniej moga pojawic sie jakies lepsze biosy do vsata i moze to mobo pokazac jeszcze pazurki :)

Edytowane przez DarkArrow

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no dobra gdybym bral tego asrocka, to dual sata czy vsta ?

mody na vcore i vmem chyba mnie nie powinny interesowac, nie ? edit: chodziasz defaoultowy vcore to 1.4 ;/

podmiana biosu duzo daje ? bo nie chce go podmieniac :<

Uaktualnienie biosu to podstawa, w każdej płycie i każdych zastosowaniach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wnioskuje po twoich wypowiedzach, ze obawiasz sie zmiany biosu... zapewniam, ze mozesz to zrobic pod windowsem i trwa to raptem 5-10s

jesli bedziesz posiadal na swojej mobo bios 1.80 lub wyzej (mowa o dual-sata) to nie musisz wgrywac lepszego, co do vsta to nie wiem

roznicy miedzy dual-sata i vsata duzej nie ma... lecz pozniej moga pojawic sie jakies lepsze biosy do vsata i moze to mobo pokazac jeszcze pazurki :)

dobra to kupic vsta czy dual sata ?

duzo daje wgranie nowego biosa ?

@cs_0

kupic vste, a nowy bios daje mi mozliwosc ustawienia vcore 1,45v ?

Edytowane przez sesq

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ile jest warata używana nie katowana 939Dual-SataII ?? Z przesmarowanymi mostkami i najnowszym biosem?

Jak dobrze pójdzie to myśle, że ze 180zł można dostać.

PS.

(...) i najnowszym biosem

Chyba nie uznajesz tego jako zalete, dzieki której mógłbyś wiecej dostać. :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ile jest warata używana nie katowana 939Dual-SataII ?? Z przesmarowanymi mostkami i najnowszym biosem?

Czemu się uparłeś na tą płytę? Kręconego masz chociaż procka? Jak patrzę na orba to wcale twój wynik nie wygląda źle (no chyba że kręciłeś CPU).

Jak swoje CPU przestawiłem na @2.4, to odrazu dostałem w 3DM05 500pkt na plus

X1900XTX na X2 ok 1.8-2.2GHz ma średnio 10k na różnych mobo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pewnie procek>pamiątki. Na początku miałem 7.5k

W wątku R580 podawałeś 9500. Ja razem ze wspomnianym bonusem mam 8k. Po zmianie proca i OC liczę, że podejdę pod 9k bez kręcenia grafy. Chyba za dużo naoglądałeś się testów z wypasionymi konrołami :D

edit

Ja wogóle zacząłem coś kręcić, kiedy dotarło do mnie, że mój proc może nie wyrabiać w aktualnyuch grach, a nie dlatego, że lepsze CPU pompuje 3dmarki.

Edytowane przez MariuszDW

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pisałem ze 9500 ale to z starymi sterami które w grach robią dżuo problemu :( mi to na mobo wygląda. Choć karta chyba w tryb 3D nie przechodzi sprawdzałem cały czas takty 2D :( więc ręce mi opadają nigdy więcej ATI.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,mam taki problem.Praktycznie nie wiem co to moze byc.Jak wylanczam kompa to niekiedy nie chce sie zgasic,mieli caly czas i mieli.Musze go zrestartowac i jak sie wlaczy to dopiero da sie wylaczyc.Nie wiem w czym jest przyczyna.Jest tak przy kreconym procku jak i normalnie.Konfiguracja jak w sygnaturce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@sesq

Zarówno na dual sata i na dual vsta na każdym biosie możesz dać vcore do 1.45v :) Ja bym brał na twoim miejscu dual sate ;) Akurat widze masz okazje kupić od miśka :] Od razu przesmarowane mostki, najnowszy bios ;] W sumie płyta podana na tacy xD

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@misiek175

e tam, pewnie coś ci się skaszaniło. A wydajność z tym mobo możesz sobie szybko sprawdzić zabijając obie instancje ati2evxx.exe i ustawiając takty 3d jakimś tweakerem.

Mam killnąć proces ati2evxx.exe? Ale czemu nie przchodzi na tryb 3D to mnie dziwi? :angry:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No tego to nie wiem, ale on właśnie odpowiada m.in. za zmianę taktów. Ja nie dawno miałem jakieś akcje, że nie zawsze wracał do 2d, ale to tylko przy AtiTool. Teraz AT nawet się nie pyta, czy go wyłączyć chociaż reaktywowałem wszystkie dialogi. Bez AT chodzi OK.

2D and 3D Modes of the X1900 - może odrobinę obniżyć dmarki

ps. Przepraszam wszystkich za OT, w sumie chodziło mi wydajność mobo :oops:

Edytowane przez MariuszDW

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Łukasz Tkacz

Jak to jest ciekawa alternatywa

RS482 Infinity z chipsetem ATI Radeon Xpress 200/SB450

zintegrowana grafa X300 do 64MB

format microATX

8 kanałowa karta dźwiękowa

gigabitowa karta sieciowa

to miłego kupowania

ps. poczytaj o SB450 i USB 2.0

Ja nie polecam. Jezeli do krećenia to raczej nie z zintegrowanym GPU - miałem taką płytkę i wiem na co NIE było jej stać. A były to kosmiczne ograniczenia, do tego płytka niby dobrego producenta bo Asusa :angry: - chodzi mi tu o ograniczenia biosu a nie zintegrowanej grafy

Do tego dochodzi ten "kulawy" microATX - płyta wygląda (jak dla mnie) po prostu tandetnie i żałośnie (wiem że nie wygląd się liczy ale są jakieś granice jego bezczelności ;) ), do tego to co pisali inni użytkownicy forum już wcześniej - ULi jest sprawdzone i przy OC wypada nawet jak kilkukrotnie droższe płytki DFi. Nic tylko brać ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Od wczoraj jestem szczesliwym posiadaczem Dual Vsaty oraz Athlona 3000+. Z plyty jestem bardzo zadowolony. Procesor udalo mi sie puscic na 280x9 co daje 2520 mhz. Div pamieci ustawilem na 166 co daje 229mhz dla pamieci z timingami :

cas l 2.5

ras to cas 3

ras precharge 3

tras 7

trc 10

Hyper transport ustawilem na 600 co daje 840mhz. Moje paimeci to Kingston 512mb cl2.5 oraz Kingston 256mb cl3. Chodza oczywiscie w trybie single. Calosc przetestowana i stabilna. Teraz martwi mnie jedna sprawa. Odczyty z pamieci. Wyniki:

Odczyt 3490

Zapis 1181

oczekiwanie 45.2

Czy te wyniki nei wydaja sie wam za slabe ? Czy jesli mial bym pamieci w dualu byly by lepsze ?

Zmiana timingow na agresywniejsze nie wiele pomaga...

Aha, probke super pi 1mb liczy 36s. Czyli chyba w miare ok.

Edytowane przez basik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wlaczenie 1T "daje kopa" w zapisie.

Konraf: Kingston to nie byle padlina :P Moje 400 ida w tej chwili na 455 2,5-3-3-6 1T :D

I pewno by poszly dalej :P , sa na infineonach CE6

EDIT: wlasnie sprawdzilem i na 473 tez ida, pewno to nie ich koniec :D, az strach pomyslec co by bylo przy 3-4-4-8 2T (SPD)

Edytowane przez adamlop

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, to standardowe kostki Kingstona (oby tylko nie padly z tego przepracowania :) ). W biosie napiecie ustawione na auto, ciekawe jakie im plytka ustawia :)

Ale powiedzcie co z tymi odczytami, czy to nie za slabo ? Czy dual dal by kopa ? Bo zastanawiam sie czy by nie sprzedac 256mb i dokupic drugie takie samo 512cl2.5. Wtedy dalo by to duala. Ale pamieci teraz pieronsko drogie.... :(

Edytowane przez basik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam niższe takty a troszke lepsze wyniki:

odczyt 5812

zapis 1770

czas 48,7

pamiątki chodzą na 213 MHz w dualu na 2T. A tak na marginesie 1T to raptem 3% szybciej ale za to niższe takty.

U mnie 1T daje 2 krotny wzrost w zapisie (w teorii):

Odczyt: 3523

zapis: 3523

czas:43,1

Przy 455 2.5-3-3-6 1T

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To też zależy jakiego Eversta się używa :)

U mnie w wersji 2.20 home : odczyt 4961, zapis 2129, czas: 45-46

Dla wersji Ultimate 3.01 everesta : odczyt:6300 zapis 6330,memorycopy:5390,czas 45.0 - niby nowa wersja, a czas zapisu podobny jak odczytu, to jakis kosmos :)

Pamieci w DUALu ~206MHz 2.5-3-3-8

Mam jeszcze pytanko odnośnie płytki. Możliwe ze niedlugo będę kupował kompa. Zastanawialem sie nad core2duo, ale chyba kupię drugiego Asrocka :D (jak wiadomo asrock i venice kładzie c2d na łopatki :D).

Plytka z prockiem mnie wyniesie 600 zl ,a nie 1400 :D.

Pytanko następujące

- jak ta płyta sprawuje się w RAIDzie? planuje kupić 2 dyski 250GB Seagate 16MB z NCQ Sata2.

Asrock jak wiadomo ma tylko 1 port Sata2. Zalezy mi na szybkości dysków, wiec bedzie stripping. Czy do takiego rozwiązania polecacie tą płytę? Jeśli nie to może DFI LP NF4-D (410zl), a moze coś na AM2. Wtedy pamiątki będą już do C2D na przyszłość.Choć to chyba głupie. Generalnie chodzi mi też o jak największe OC też. Pamięci DDR2 chyba lepiej się kręcą, więc może lepsze wyniki będą na platformie AM2 ?

Pozdrawiam i sorki za lekki OT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Łukasz Tkacz

A ja wam powiem że dziś doznałem małego szoku - "maksymalne" HTT wynosi u mnie już nie 340 a 370 (a może i 375Mhz). Zrobiłem mały test na mnożniku 5x dla procka i chodzi ok. O 400Mhz mogę jednak zapomnieć, nie rusza juz na 380 Mhz.

Aha, granica się "zwiększyła" od kiedy wgrałem oficjalny bios 2.30, dziwne nie? ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi