Skocz do zawartości
Gość Łukasz Tkacz

Asrock 939dual-sata2 - Tani Sposób Na S939

Rekomendowane odpowiedzi

hehe, dla pewnosci:

na dual-sata2 ( taka wybralem, dobrze prawda ? ) bedzie pasowal moj dotychczasowy dysk na ATA? widzialem na zdjeciu ze chyba jest miejsce na nie, ale tak sie dla pewnosci pytam, bo gdybym mial jzu wszystko gotowe a dysk by niedzialal to bym dostał kota.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Łukasz Tkacz

Venice c2d kladzie na lopakie ? <_<

Też byłem zdziwiony jak to zobaczyłem. Jest raczej odwrotnie, nawet najsłabszy c2d po oc jest lepszy niż naprawdę dobre AMD, a chłodzenia nie trzeba nawet wymieniać :) .

EDIT:

Przeczytałem następnego posta. Z tym się zgadzam - lepiej wykorzystywać moc niż mieć "na zapas na 10 lat" :P

Edytowane przez Łukasz Tkacz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tez mam taki problem z Cd-romem, ale ten problem był u mnie tylko wtedy gdy cd podpinałem na slave, dopiero gdy przepiołem na master to było wszystko ok, trzeba kombinować z taśmami :/

P.S

na marginesie witam wszystkich, sledze ten temat prawie od poczatku a dopiero teraz cos tu napisalem :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra, to jeszcze mój problemik ;)

Co jakiś czas mój sprzęt ma jakąś przypadłość hyhyh, tzn. ta przypadłość występuje w dwu przypadkach - po wyjściu z gier i przy przełączaniu obrazu z tv na monitor. Ocb - komp chodzi, chodzi, gram, siedze na necie, znów gram, znów siedzę, kilka godzin mija, później załączam gierkę, pykam, wyłączam i widzę tapetę, ale tylko myszka jeździ, a na niczym nie da się naciśnąć (czasem jest czarny ekran). Komp niby normalnie działa, można zapalać diodę caps lockiem czy num lockiem hehe, w końcu po dłuższym molestowaniu klawiaturki i myszki zaczyna się coś dziać (tak z 30-60sekund trzeba molestować), można już w ciemno (przy najechaniu na coś zmienia się wskaźnik myszki na taką łapkę, otwierają sie okienka z kombinacji klawiszy, ale na pulpicie nic się nie zmienia) nacisnąć na czymś i to uruchomić. W końcu puszczam jakąś grę i leci już normalnie, jak z gry wyjdę, to widać, jak przez "zasłonę pulpitu" zaczynają przechodzić ikonki i okienka, trzeba przytrzymać okienko, zrobić ziąąą po ekranie i jest czysto. Czasem się tak dzieje, na odkręconej grafie też tak było, więc to nie to, dziś będe sprawdzał na procku na defaulcie.

Druga rzecz to ciemny ekran przy przełączaniu z tv na mon, tzn jak siedzę przy kompie to mam single display w sterach, jak oglądam film to przełączam na clone i muszę dać tv jako ekran podstawowy (inaczej nie ma filmu na tv tylko jest na monitorze, normalnie mam pulpit + dźwięk, ale nie ma obrazu w okienku Media player classica. Po obejrzeniu czegoś tam daję single dis + mon jako podstawowy no i mam czarny ekran. Winda działą, tylko nic nie widać :(

Sprawdzałem dwie wersje sterów od NV. Pcie zablokowane w biosie na 100. Htt w biosie 600, niecały 1000 jest, więc to nie to ;)

Hmm, więc co? Jakaś niestabilność od kręcenia proca? Teraz mam defaulta, ale zaraz muszę na pół dnia wyjechać, przecież na wolnym żona nie da posiedzieć normalnie :( Znów nic nie sprawdzę..

Może po prostu windę postawić od nowa, może wszedł jakiś syf z netu...

Macie jakieś pomysły? Mnie to wygląda na jakiś problem ze zmianą rozdziałki albo odświerzania (crt, 100hz w 1024 mam ustawione). Zmieniłem w sterach odś na 600, a na poszczególne rozdzielczości wymusiłem odś. Powerstripem. Wczoraj znów siadło.

Ogólnie: komp chodzi, ale czasem wizja siada (czarno lub bariera na pulpicie) ;)

Ps. strasznie mi rozłącza neta, nawet co kilka minut potrafi zerwać (NEO), a wcześniej tego nie było - ustawione mam wsio jak wcześniej, czyli same drv i ręcznie połączenie zrobione, bez "wsparcia" tpsra. Może to świadczyć o syfie, dodaje to do ogólnych przemyśleń ;) Ah, komp smarki i gry przechodzi bez problemu, buda otwarta.

Aaa właśnie wpadłem na jeszcze jedno - może mostek/mostki na mobo sie przegrzewają? Może to być z tego?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czesto bywa u mnie tak, ze gdy daje w systemie uruchom ponownie to wszystko sie zamyka i nie wstaje. Wiatraki sie kreca, ale plyta nie rusza. Musze odcinac zasilanie i po wlaczeniu juz odpala. Z poziomu biosu to samo. Da sie jakos temu zaradzic?

Też miałem taki problem kiedy wyłączam listwe zasilającą, jak pstrykne na zasilaczu to jest OK, rada?? A no taka że włączasz komputer...nie wstaje, trzymasz pare sekund na obudowie przycisk POWER, wyłaczasz listwe, kładziesz komputer na boku (tak to nie żart) czekasz pare sekund, właczasz listwe i komputer odpala bez problemów, B-)

Pozdro

Edytowane przez Fredek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też miałem taki problem kiedy wyłączam listwe zasilającą, jak pstrykne na zasilaczu to jest OK, rada?? A no taka że włączasz komputer...nie wstaje, trzymasz pare sekund na obudowie przycisk POWER, wyłaczasz listwe, kładziesz komputer na boku (tak to nie żart) czekasz pare sekund, właczasz listwe i komputer odpala bez problemów, B-)

Pozdro

Widac , ze tytul tego watku idealnie pasuje do tego co kolega napisal. Tani sposob na 939 ale nie znaczy dobry. ASRock to jednak wynalazek , wnioskujac po tym co przeczytalem w tym temacie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widac , ze tytul tego watku idealnie pasuje do tego co kolega napisal. Tani sposob na 939 ale nie znaczy dobry. ASRock to jednak wynalazek , wnioskujac po tym co przeczytalem w tym temacie.

A moj egzemplarz jest chyba jakis walniety, bo nic mu nie dolega :mur:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jestes w big błędzie <_< ASRock nie jest jakimś wyjatkiem pod względem kapryśności czy coś, a co może z Epoxami problemów niema?? Z DFI też?? Znowu mam udowadniać że ten asrock jest świetną płytą?? Sory ale niemam już siły :mur: a to że akurat taki sposób pomaga to czysty przypadek i był to jedyny problem, podkreślam jedyny jaki miałem z tą płytą

Edytowane przez Fredek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Łukasz Tkacz

A moj egzemplarz jest chyba jakis walniety, bo nic mu nie dolega :mur:

U mnie to samo :mur: !!!

Aż dziwne że Asrock wypuścił jednak sprawne płyty no nie?

A tak powaznie:

Kolejny koleś co czepia się BO KOMUŚ COŚ NIE DZIAŁA TO ZANCZY ŻE CAŁA PŁYTA JEST BEEE

A idź ty precz ! ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tam tez uwazam, ze płyta jest ok. Mialem jeszcze 3 dni temu ponoć wypasionego Abita AV8 3rd Eye (uGuru, swiecidełka i inne [ciach!]ły). Płyta gdy ja brałem była dwa razy droższa od obecnego Asroc'ka 939 VSTA i co...i padła nagle, bez widocznego powodu. Wiec nie ma reguły.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zmienilem Everesta na nowszy i zapis do pamieci jest zupelnie inny niz w starym

screen :

Dołączona grafika

na starym mialem zapis w granicach 1200 mb.

Tutaj 3461 mb

Ot i komu tu wierzyc....

NIe wiem tylko czemu nie chce testowac normalnie przez klikniecie na ikonke tylo musze wziac Tools --> cache & memory benchmarkr....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie w everescie ultimate na pamieci dual wyniki 2x wieksze niż u kolegi bez duala na 1 pamieci. Zamiast 6200 ma 3100. Dziwne to.

U mnie OGROMNEGO kopa daje przestawienie pamięci na 1T, ale u niektorych osób różnicy nie ma zadnej w benchmarkach. Cuda na kiju

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

teraz bedzie cos typu : V8 w maluchu :lol:

mial ktos na tej mobo Opterona 144 :D ? jak sie kreci ?

jak sprzedam to z sygnaturki to mysle kupic bo znalazlem w korzystnej cenie :D

na stronie asrocka napisane ze letko smiga, tylko chodzi mi o to jak sie podkreca?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie OGROMNEGO kopa daje przestawienie pamięci na 1T, ale u niektorych osób różnicy nie ma zadnej w benchmarkach. Cuda na kiju

U mnie też jest niezły kop po przestawieniu na 1T, narazie żadnych zwiech nie zauważyłem, ale słyszałem że u niektórych lubi wieszać

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Uuu, podtaktowałęm HTT do 312MHz i jakis error w NFS:MW po poltora godziny grania, może to przypadek :) Trzeba pokatować troche kompa po wgraniu nowego BIOSu 1.30, ale z moich obserwacji wynika, ze pamiątki przy 416 MHz juz się pocą nieźle. Taki to Twinmos mi sie zdarzyl.

A wlasnie. Pytanko. Instalował ktoś na tej płytce Auroxa 12? Wiesza mi sie instalacja na 71% i przez godzine nic nie czyta z DVD. Może się źle pobrala z neta :/. Trzeba bedzie dać komuś do zainstalowania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi