Janisław Opublikowano 17 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2006 (edytowane) Do tej pory wszystko leciało z automatu (opcja Obtain IP address automatically), net mam z Multimedii. Czyli żeby działało muszę się z nimi kontaktować i podać MAC? IP dynamiczne. Edytowane 17 Października 2006 przez Janisław Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 17 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2006 (edytowane) Witam, wczoraj otrzymałem paczuszkę z nową płytką VSTA, ale mam problemze zintegrowaną sieciówką - nie działa. Instalowałem już wszystkie dostępne sterowniki (ze strony asrock i ali), zmieniłem BIOS na 1.30 i ciągle zonk! Windows normalnie widzi kartę i twierdzi że to urządzenie działa poprawnie, ale jak podpinam kabel sieciowy to wywala się na ustalaniu adresu IP po czym pojawia się komunikat o ograniczeniach sieci :/ Miał ktos może podobne problemy? Jak mam uruchomić to cholerstwo? Na razie jadę na starej sieciówce pci, ale coraz bardziej obawiam się, że MB do wymiany pójdzie... pozdro Też tak miałem, kiedyś na pewnej płycie postanowiłem sprawdzić czy działa sieciówka, instaluje wszystko i zonk, i rzeczywiście musiałem podac te nowe dane MAC i te inne adminowi LAN-a , i potem śmigało Edytowane 17 Października 2006 przez Fredek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Łukasz Tkacz Opublikowano 17 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2006 (edytowane) Sorki ale wrócę jeszcze trochę do wcześniejszego tematu: Hey, ale ja na tych ramach raczej nie będę podkręcał bo wiem że są za słabe :) a takie mam, bo moje MoBo szybszych nie obsłuży ;) A nie mam jak sprawdzić ich podkręcalności bo moi znajomi jeszcze jadą na starych kompach pod socket A. :) Wszystko w swoim czasie. :blink: Przecież gdybyś do tej płyty wsadził ddr400 to by chodziły na 266 i nie byłoby problemu. Kumpel miał kiedyś podobną sytuację i chodziły mu ok a i teraz są przydatne. Edytowane 17 Października 2006 przez Łukasz Tkacz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hello Opublikowano 17 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2006 (edytowane) Do tej pory wszystko leciało z automatu (opcja Obtain IP address automatically), net mam z Multimedii. Czyli żeby działało muszę się z nimi kontaktować i podać MAC? IP dynamiczne. Dokładnie. Jednak nie widzę większego sensu przesiadania się na karte zintegrowaną. Zewnętrzna gwarantuje większy komfort w przypadku zmiany płyty czy nawet kompa. A z automatu to masz tylko logowanie do neta, a serwer rozpoznaje cię na podstawie numeru MAC, który jest na sztywno przypisany do konkretnej karty. Edytowane 17 Października 2006 przez hello Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janisław Opublikowano 17 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2006 (edytowane) Dokładnie. Jednak nie widzę większego sensu przesiadania się na karte zintegrowaną. Zewnętrzna gwarantuje większy komfort w przypadku zmiany płyty czy nawet kompa. A z automatu to masz tylko logowanie do neta, a serwer rozpoznaje cię na podstawie numeru MAC, który jest na sztywno przypisany do konkretnej karty. Dzięki wielkie za wszelką pomoc, sytuacja opanowana. Pomogła informacja znaleziona na stronie Multimedii: Należy zresetować modem (wyłączenie zasilania modemu). Modem przydziela adres IP dla jednego mac adresu karty lub USB, jeśli nie dokonamy restartu tego modemu nie przydzieli on adresu IP dla urządzenia o innym mac adresie. A starej sieciówki potrzebuje w starym kompie ;) Jeszcze raz dzięki i pozdrawiam. Edytowane 17 Października 2006 przez Janisław Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość sinsx Opublikowano 17 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2006 Ja tak miałem jak zmieniałem kompa (2 lata temu). U nas na wsi operator kablowy od którego mam neta tak mi polecił żeby zresetować modem i wsio. U nich zostanie zapisany nowy MAC mojej nowej karciochy. @LukasAMD: nie wątpię że twojemu koledze dzis sie bardziej przydały DDR400 niż 266, ale jak ja składalem kompa (ho ho kiedy to było :D) to czterysetki były bardzo drogie w porównaniu z moimi 266MHz, więc nie pakowałem się w to. Po drugie nie myślałem wtedy za bardzo o nowym kompie i tak jak dzis np. DDR2 za bardzo mnie nie interesują, bo będę brał DDR400. I tak się kręci ta spirala... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Łukasz Tkacz Opublikowano 17 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2006 A to trzeba było tak od razu ;) Jeżeli chodzi o koszt to wiadomo że można zrozumieć taki zakup ponieważ każdy kupuje to co jest na jego kieszeń ;) PS: Ja też się DDR2 nie interesuję... ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość sinsx Opublikowano 17 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2006 :D no u mnie "kieszeń" a raczej pojemność konta bankowego jest póki co ograniczona ;) ale nie narzekam na nowego kompa. niedługo zaczynam składać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reynevan Opublikowano 17 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2006 heh... a na moje pytanie chyba nikt nie odpowiedział... no chyba że nikt nie zna odpowiedzi ;].. to ja je jeszcze raz ponowie ... czy jak wsadze w tego asrocka 4 x512mb czy będą one chodzily na 333mhz czy na 400...? też nei planuje zmiany na DRR2. wole DDR'ki ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Rafcioo Opublikowano 17 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2006 A te swoje ramy masz 400 czy 333?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lanc Opublikowano 17 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2006 @Reynevan Jak masz kostki 400Mhz to będą chodziły na 400Mhz... Niby czemu by miały nie śmigać ? :mur: To że na innej mobo nie działa to nie znaczy, że na tej jest podobnie... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reynevan Opublikowano 17 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2006 pisałem na poprzedniej stronie dokładniej... ramki mam 400 ale czasami płytki robią tak że ustawiają 333mhz i więcej nie pozwalają... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adzio_tuning Opublikowano 17 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2006 ja też pisałem na poprzedniej stronie co powinieneś zrobić :mur: tak ciężko manuala ściągnąć i doczytać? :blink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adyan Opublikowano 17 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2006 Moja mobo też każde ramy ustawia na 333 MHz ale w biosie nie ma problemu przestawić na 400 MHz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reynevan Opublikowano 17 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2006 sorki.. nie zauważyłem ;] zaraz oblookam ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość sinsx Opublikowano 17 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2006 @Reynevan: gdzieś czytałem że na tej płycie czyli 939Dual VSTA ktoś upchnął 4x512 DDR400 i było ok. Zresztą ja tak planuje z czasem ;) i nie liczę na żadne "niespodzianki". Ale mógłby ktoś to poprzeć swoimi doświadczeniami. :) BTW: dzis mało kto ma 2GB ramu bo to jednak wydatek ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reynevan Opublikowano 17 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2006 do tego moba co mam teraz 2GB nie upchne a mam 4 kostki 512... narazie 2xPDP XBLK i 2x kingston ... z czasem kupie jeszcze takie samie XBLK i wtedy bedzie wszystko OK ... bo na kingstonach za nic nie wycisne CL2 ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 17 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2006 Hmm.. a na takim 4x256=1024mb można by zapomniec o OC?? :-| Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość sinsx Opublikowano 17 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2006 Hmm.. a na takim 4x256=1024mb można by zapomniec o OC?? :-| Nie rozumiem? 1GB spokojnie wystarczy do OC, ba - nawet 512 ci starczy. Byle były markowe B-) oczywiście im więcej tym lepiej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meeron Opublikowano 17 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2006 (edytowane) Nie rozumiem? 1GB spokojnie wystarczy do OC, ba - nawet 512 ci starczy. Byle były markowe B-) oczywiście im więcej tym lepiej. sinsx, bez urazy ale poducz sie jeszcze w kwesti a64 nie rozchodzi sie tu o rozmiar pamieci a raczej o kwestie kontrolera pamieci. Edytowane 17 Października 2006 przez meeron Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 17 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2006 (edytowane) nie rozchodzi sie tu o rozmiar pamieci a raczej o kwestie kontrolera pamieci. Dokładnie, pytam bo chciałbym kupic drugie 2x 256mb albo 1x512, jak bedzie lepiej 4x256 czy 2x256+1x512?? Co na to kontroler pamieci w CPU i płyta główna?? p.s wiem że lepiej by było sprzedac to 2x256 i kupic 2x512 ale mimo wszystko pytam o w.w opcje Edytowane 17 Października 2006 przez Fredek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stefanor Opublikowano 17 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2006 Przypuszczam, że jesteś w sieci LAN, więc musisz zapodać Administratorowi numer MAC nowej karty. Polecenie w oknie konsoli CMD ipconfig /all pokaże ci numer fizyczny karty. Z tego właśnie powodu lepszym rozwiązaniem jest karta na PCI, bo komputer może się zmienić, a połączenie z netem pozostaje. W wielu sieciach zmiana numeru MAC jest płatna. Jedynym utrudnieniem może być mała liczba slotów PCI, ale to już inna bajka. A nie łatwiej nadać/zmienić MAC nowej karty na ten ze starej? ;) Link do programu MAC MakeUP, z którego pomoca zmiana MACa to nie problem: LINK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adzio_tuning Opublikowano 17 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2006 heheh lekki offtopic o kartach sieciowych ale spoxik ;] warto zmieniać chłodzenie na SB jeśli będę używał karty na pciex ?? a chłodzenie to takie co było na NB bym założył bo na inne kasy i tak nie mam :mur: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lanc Opublikowano 17 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2006 Warto nie warto co za problem zmienić ? ;] :) Daj na SB to co było na NB i będzie ok ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adzio_tuning Opublikowano 17 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2006 no problem jest :P bo mi się nie chce płyty z budy wyciągać :lol2: hahah leń ze mnie B) może kiedyś przy okazji ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woj84 Opublikowano 18 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2006 Warto chociaż przesmarować. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamlop Opublikowano 18 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2006 No wlasnie tak gdybamy o smarowaniu, wymianie chlodzenia, a czy ktos wie jakie moga byc objawy przegrzewania sie mostkow ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 18 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2006 Lepiej przesmarować mostki bo to co tam sie znajduje i wrażenia po zdjęciu radiatora opisywałem pare stron wcześniej :mur: Jakiś biały glut (woda??) machnięty gdzieś w rogu chipsetu, masakra, lepiej wziąśc porządnej pasty i przesmarować bo niema co :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adzio_tuning Opublikowano 18 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2006 zgadzam się B) u mnie to było niby nałożone w porządku jednak jakość tego "czegoś" zwanego kupą przeraża :mur: i dlatego przesmarowałem sobie pastą która była z radiatorem zalmana :) starczyło nawet żeby grafikę przesmarować :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Łukasz Tkacz Opublikowano 18 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2006 Ja też się zgadzam. Niech to coś pociągnie nawet 2 lata a wtedy przegrzanie i po płycie (i po gwarancji bo się skończyła). Zanim nie zaglądnąłem pod radiatory NB i SB nie wierzyłem do końca że jest AŻ TAK źle... ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...