Kencho-1 Opublikowano 17 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2006 Witam Właśnie wróciłem z pracy i widzę że coś dzisiaj spokojnie w tym temacie > Myślałem że w międzyczasie urośnie on o następną stronę, a tu niespodzianka > Tylko jeden post :wink: Czyżby wszyscy już poustawiali swoje maszynki i zabrali się za giercowanie ?? Rudesmen> Stestuj bios OCWB2 lub 1.80, może na którymś z tych pójdą na 133. Niestety problem ten występuje dośc często, więc jeżeli nadal będą takie problemy występować, to będziesz musiał zakupić jakieś nowe/szybsze pamięci które polecą odpowiednio wyżej na dzielniku 166. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ronson Opublikowano 17 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2006 Wybaczcie że drugi raz apeluję, ale raz, że tylko jedna osoba zechciałe odpowiedzieć, a dwa, że sytuacja MOCNO spoważniała. Pytanie za 100punktów: Wybrać dualsata2 czy dualsata2? - -to nie błąd- Otóż mam 2x asrock dualsata2. Jedna jak już pisałem wcześniej ma coldbooty po odpaleniu benchmarka pamięci w evereście albo SP2004 lub Super PI. Do tego w czasie testów (duże obciążenie) słychać kondensatorki czy cewki-nie znam się. Przy super Pi co chwilę jest takie "TŚŚśssss" , można to zapisać też "ĆĆćsssss" Piski/syczenie słychać też przez moment przt ładowaniu XP, tuż przez zmianą z czarnego tła na pulpit. Myślałem -normalka, nie ma co oczekiwać po Fiacie jakości Ferrari. ALE: podłączyłem drugiego asrocka, wszystko to samo, nie podpiąłem tylko DVD-ROMu i inny cooler na procku. iii.. NIE PISZCZY ! ! ! NIC! KOMPLETNIE! Nawet w SP2004. DO TEGO NIE MA COLDBOOTÓW Obie to dualsata2 REV. 1.05 Ten sam bios 2.20 Problem jest POWAŻNY- na tą piszczącą mam gwarę, na tą NIE piszczącą nie mam. Tę piszczącą przetestowałem gruntownie, świetnie się kręci i stabilna jak skała. Może tym razem prośbę o relację jak jest u Was ktoś nie oleje? Bardzo proszę o info, czy Wam piszczy/syczy czy nie. Żeby tylko o głos chodziło-ale nie ma też coldbootów. :?: :?: Teraz tak: 1) Zostawię sobie tą bez gwary, jak mi się popsuje za rok to [gluteus maximus]. 2) Zostawię sobie tą z gwarą, jak ona siada, to oddadzą mi kasę-wiadomo ile. 2/3 tego co dzisiejsza cena. P.S Sprawdziłbym czy są coldbooty po graniu, ale nie mam grafiki :( Mam 10-letnią 4megową ati na PCI. Może ktoś kto ma coldbooty mógłby się wypowiedzieć, czy zdarzają się po graniu? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sesq Opublikowano 17 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2006 Witam znany jest problem z nie działającym mnożnikiem dla pamięci 133MHz? miałem tak na 2x256mb i teraz na 2x512, biosy sprawdzałem dwa 2,10 i 1,90 jest jakieś rozwiązanie tego problemu? ta tez mnie to wkurza ze mam ochote wyjsc na dwor i kogos skopac ;) odkrec troche proca, albo wogle nie podkrecaj go i wrzuc 133, u mnie wtedy wsio ok, ale na podkreconym nie moge tego wlaczyc :mur: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kencho-1 Opublikowano 17 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2006 (edytowane) ronson> wybór zależy od Ciebie. Mojej płytce w grudniu kończy się gwarancja i wcale z tego powodu płakał nie będe, bo jest stabilna i nic się z nią nie dzieje. W razie jakiejś wpadki są przecież serwisy naprawiające płyty główne za jakieś niewielkie pieniądze ( np. 30-50zł ). Kup sobie lakier bezbarwny do paznokci i zamaluj cewki przy mosfetach od CPU ( najprawdopodobniej to one tak syczo-piszczą, więc warto spróbować to wyeliminować ). Próbowałeś jakoś walczyć z tymi Coldbootami > jakiś inny bios > ustawienia w biosie itp. ?? U mnie np. jest standardowy motyw biosu 1.80 w 3DM03 czyli wysypanie Smarka przy "Sound Teście nr. 2" Kwestia jest do głębszej dyskusji. Jak byś przetestował tą niepiszczącą płytę czy jest "full stabilna" i ma rześkie OC to można by było od razu powiedzieć: "zostaw tą co nie piszczy, a drugą sprzedaj". Pozdrawiam PS. U mnie nic nie piszczy/syczy. Edytowane 17 Listopada 2006 przez Kencho-1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 17 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2006 U mnie też nic nie syczy, jak widać zależy od konkretnej sztuki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 17 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2006 A u mnie jak przesuwam marginesy w wordzie to zwalnia mi słyszalnie wiatrak w zasilaczu (jeżeli akurat jest na 12V) - u wielu osób powodowało to zawieszanie kompa na 1T. Widać taka płyta. Żeby się piszczeniem przejmować... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ronson Opublikowano 17 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2006 (edytowane) czekam na dalsze opinie, póki co zaraz przekładam płyty, smaruje wszędzie AS5, ustawiam 10x267 jak na tej piszczącej i GO z testami. Jak pójdzie to zostaje "nie piszcząca", ale mogę jeszcze zmienić zdanie. Dzięki za wypowiedzi i proszę innych o zabranie głosu. P.S. Płytka bez gwary ma mod na cpu i na ram. 3.05V nie jest niebezpieczne dla zwykłego ramu, ALE: działam na 2gb w jednej kości NLIST - ECC, zdaje się to pamięć od Macintosha. Nie uszkodzę jej ustawiając na 3.05v ?, oczywiście żadnych radiatorków nie mam, a jedzie teraz na 2.8v (opcja HIGH w biosie) 222MHz 2T przy procku 2.67, proc ma rezerwę i może bym coś wyższym V zdziałał, żeby tak pękło to 2.7Ghz chociaż :) No i ta z modem zdaje się nie ma opcji 2.8v więc może się okazać po testach, że nie przejdzie mi goldmemory na 222MHz na 2.6v. Stąd pytanie dość istotne. P.S "Próbowałeś jakoś walczyć z tymi Coldbootami > jakiś inny bios > ustawienia w biosie itp. ??" -bios 1.6 był, wgrałem 2.20, obie te same ustawienia w biosie, dwa typu pamięci, dwa procki-no results. INNA SPRAWA: Właśnie zauważyłem, że na chipsecie (tej niepiszczącej) radiator wisi nad chipsetem. Posmarowałem AS5 przyłożyłem, podniosłem- czysto, tylko na krawędziach-tam gdzie to kółko srebrne nic. Dopakowałem kilo AS5 do wyrównania. Dobrze zrobiłem? Edytowane 17 Listopada 2006 przez ronson Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ronson Opublikowano 17 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2006 (edytowane) To dlatego że mi nie chciałeś płyty sprzedać. ZA KARĘ ! ;) Flexibility właśnie ustawia Ci na 133 MHz. Coś nie tak z ramem. Więcej nie wiem. HEJ! CO JEST? Odpowiadam na post Maks!a i post ląduje NAD nim ??? Edytowane 17 Listopada 2006 przez ronson Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maks! Opublikowano 17 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2006 Nie wiem co jest ale jak FLEXIBILITY OPTION mam wyłączone to komp jest niestabilny, do tego każdy inny mnożnik różny od 133 powoduje niestabilną pracę sprzętu. Nie wiem o co chodzi :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Carson Opublikowano 17 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2006 czekam na dalsze opinie, póki co zaraz przekładam płyty, smaruje wszędzie AS5, ustawiam 10x267 jak na tej piszczącej i GO z testami. Jak pójdzie to zostaje "nie piszcząca", ale mogę jeszcze zmienić zdanie. Dzięki za wypowiedzi i proszę innych o zabranie głosu. P.S. Płytka bez gwary ma mod na cpu i na ram. 3.05V nie jest niebezpieczne dla zwykłego ramu, ALE: działam na 2gb w jednej kości NLIST - ECC, zdaje się to pamięć od Macintosha. Nie uszkodzę jej ustawiając na 3.05v ?, oczywiście żadnych radiatorków nie mam, a jedzie teraz na 2.8v (opcja HIGH w biosie) 222MHz 2T przy procku 2.67, proc ma rezerwę i może bym coś wyższym V zdziałał, żeby tak pękło to 2.7Ghz chociaż :) No i ta z modem zdaje się nie ma opcji 2.8v więc może się okazać po testach, że nie przejdzie mi goldmemory na 222MHz na 2.6v. Stąd pytanie dość istotne. P.S "Próbowałeś jakoś walczyć z tymi Coldbootami > jakiś inny bios > ustawienia w biosie itp. ??" -bios 1.6 był, wgrałem 2.20, obie te same ustawienia w biosie, dwa typu pamięci, dwa procki-no results. INNA SPRAWA: Właśnie zauważyłem, że na chipsecie (tej niepiszczącej) radiator wisi nad chipsetem. Posmarowałem AS5 przyłożyłem, podniosłem- czysto, tylko na krawędziach-tam gdzie to kółko srebrne nic. Dopakowałem kilo AS5 do wyrównania. Dobrze zrobiłem? pisalem o tym wczesniej, ja zeszfilowalem krzem do poziomu blaszki (to kolo na srodku) i teraz radiator przylega do calej powierzchni chipsetu ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamlop Opublikowano 18 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2006 Nie wiem co jest ale jak FLEXIBILITY OPTION mam wyłączone to komp jest niestabilny, do tego każdy inny mnożnik różny od 133 powoduje niestabilną pracę sprzętu. Nie wiem o co chodzi :/ Tez to kiedys mialem jak bylo 512+256+256, jedna z kosci byla slaba i trzeba bylo recznie ustawiac timingi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sesq Opublikowano 18 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2006 a ja mam taki problem, nie bootuje sie CD z windowsem ( wogle jakby cd-rom niedziala ) jak podlaczam inny dysk na ktory chce zainstalowac windowsa. Przy pierwszymn podlanczaniu dysku tez tak mialem, i instalowalem windowsa z innego cd-romu, a teraz na tym dysku juz czyta. rozumiecie? co mam zrobic zeby zainstalwoac windowsa bez szukania innego cd-rom'u? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YogiCK Opublikowano 18 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2006 Nie bardzo rozumiem. Sprawdź w BIOSie czy na pewno masz ustawione sprawdzanie najpierw CD. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sesq Opublikowano 18 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2006 Nie bardzo rozumiem. Sprawdź w BIOSie czy na pewno masz ustawione sprawdzanie najpierw CD. wszystko dziala wporzadku, dopuki nie chce zrobic tego samego na innym dysku Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamlop Opublikowano 18 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2006 Ja tez za bardzo nie rozumiem o co Ci chodzi, podejrzewam konflikt zworkowy Master/Slave Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adyan Opublikowano 18 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2006 Witam. Mam takie pytanie : Czy nagrywarkę DVD macie podłączoną tylko za pomocą taśmy czy jeszcze za pomocą takiego cienkiego kabelka do wejścia "CD1", który się znajduje na płycie zaraz obok wyjść audio ? W starym kompie, którego ja nie składałem miałem podłączoną za pomocą taśmy i tego właśnie kabelka i w AsRocku też tak podłączyłem tylko nie wiem czy jest to konieczne ? Domyślam się, że ten kabelek odpowiada za dźwięk-mam rację ? Przesyłam fotkę (sorry za jakość, ale robione tel. ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 18 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2006 Ja mam to podpięte, nie wiem czy trzeba czy nie ale lepiej niech będzie :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
davvid Opublikowano 18 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2006 (edytowane) Witam. Mam takie pytanie : Czy nagrywarkę DVD macie podłączoną tylko za pomocą taśmy czy jeszcze za pomocą takiego cienkiego kabelka do wejścia "CD1", który się znajduje na płycie zaraz obok wyjść audio ? W starym kompie, którego ja nie składałem miałem podłączoną za pomocą taśmy i tego właśnie kabelka i w AsRocku też tak podłączyłem tylko nie wiem czy jest to konieczne ? Domyślam się, że ten kabelek odpowiada za dźwięk-mam rację ? Przesyłam fotkę (sorry za jakość, ale robione tel. ) http://img91.imageshack.us/my.php?image=forumew2.jpg To jest zdaje się po to, gdybyś chciał słychać muzyki bezpośrednio z płyty włożonej do napędu i żeby muzyka leciała z np słuchawek bezpośrednio podłączonych do napędu. Zagmatwałem trochę, ale wiadome ocb ;) Ja tam tego nie podłączam... bo i po co :D Edytowane 18 Listopada 2006 przez davvid Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Drainer Opublikowano 18 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2006 (edytowane) nie jestem pewny ale to bylo chyba do tego zeby odtwarzac cdaudio bez uzycia procesora PS o_O to ja tak długo posta pisalem, ze mnie wyprzedzili i jeszcze wyedytowali xD Edytowane 18 Listopada 2006 przez Drainer Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszDW Opublikowano 18 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2006 To jest Audio CD. Do xpeka niepotrzebne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woj84 Opublikowano 18 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2006 A co takiego ma xp że nie potrzebne? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamlop Opublikowano 18 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2006 (edytowane) Bo XP przesyla dzwiek cyfrowo przez kontroler, a ten kabelek to sie przydawal za czasow jak na cd byly przyciski play i stop do muzy :D i dzwiek szedl po tym kabelku, a gry mialy sciezki audiocd na plytach Edytowane 18 Listopada 2006 przez adamlop Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 18 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2006 Jakkolwiek można wyłączyć opcję cyfrowego audio i to nawet wcześniej niż w XP - chyba nawet 98 miał audio cyfrowe, tyle że nie zawsze działało poprawnie. Pamiętam, że kiedyś bawiłem się tym a nie miałem kabelka audio - z jednego napędu cyfrowe działało, a z drugiego nie ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adyan Opublikowano 19 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2006 (edytowane) To jest zdaje się po to, gdybyś chciał słychać muzyki bezpośrednio z płyty włożonej do napędu i żeby muzyka leciała z np słuchawek bezpośrednio podłączonych do napędu. Zagmatwałem trochę, ale wiadome ocb ;) Ja tam tego nie podłączam... bo i po co :D Tylko, że w moim napędzie DVD LG z serii GSA nie ma żadnych wejść/wyjść pod słuchawki itp. Ponawiam pytanie: do czego ten kabelek służy ? Edytowane 19 Listopada 2006 przez Adyan Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YogiCK Opublikowano 19 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2006 Do analogowego przesyłania dźwięku do karty dźwiękowej. w dzisiejszych czasach zupełnie niepotrzebne. To jest topic o najlepszej płycie ASRocka czy o podłączaniu napędu CD do dźwiękówki?? :mur: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Drainer Opublikowano 19 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2006 (edytowane) Do analogowego przesyłania dźwięku do karty dźwiękowej. w dzisiejszych czasach zupełnie niepotrzebne. To jest topic o najlepszej płycie ASRocka czy o podłączaniu napędu CD do dźwiękówki?? :mur: raczej jak podlaczyc cdrom do karty dzwiekowej na 939dual-sata2 :-| nie przegladalem wszystkich stron topicu, ale mam pytanie czy zauwazyl ktos, ze temperatura CPU pokazywana w biosie (2.20) = temperatura hdd pokazywana w everescie i innych programach ? - taka ciekawostka :P Edytowane 19 Listopada 2006 przez Drainer Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YogiCK Opublikowano 19 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2006 (edytowane) Ostatnio dorwałem fajny programik do monitorowania temperatur i napięć - NextSensor. Bardzo szybko się ładuje i mało miejsca w pamięci zajmuje. Link do programu - http://cbid.amdclub.ru/files/nxsensor.zip Edytowane 19 Listopada 2006 przez YogiCK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sesq Opublikowano 19 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2006 no tam w opcjach nie ma vsta, a co to jest temp 'AUX' ? i 'cpucorea' ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YogiCK Opublikowano 19 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2006 Nie ma VSTA, ale od razu wykrywa czujnik na płycie i odpowiednio konfiguruje. A "cpucora" to temperatura rdzenia procka, a aux to temperatura któregoś z czujników na płycie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ronson Opublikowano 19 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2006 (edytowane) A jest szansa, żeby się dowiedzieć jakie jest napięcie na pamięciach? Ten nxsensor- podaje 00000v Bardzo by mi się przydało wiedzieć, bo nie wiem ile moja nietypowa kość ma domyślnie. Edytowane 19 Listopada 2006 przez ronson Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...