Kencho-1 Opublikowano 19 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2006 (edytowane) A jest szansa, żeby się dowiedzieć jakie jest napięcie na pamięciach? Ten nxsensor- podaje 00000v Bardzo by mi się przydało wiedzieć, bo nie wiem ile moja nietypowa kość ma domyślnie. Dla Dual Sata: jest to 2,5V lub 2,7V , a dla VSTA jest to 2,5V , 2,7V lub 2,8V, w zależności od ustawień w biosie. Domyślnie większość kości ma 2,5V, poza jakimiś wyjątkami typu mocno wykręcone fabrycznie DDR które potrafią pracować z prędkością np. 600Mhz ale przy domyślnym napięciu 2,7V lub nawet więcej. To na jakim chodzą napięciu i ile potrafią wytrzymać przy mocnym OC zleży to też od typu kości: Zwykłe TSOP: 2,5V-2,9V Niezwykłe TSOP ( np. Winbond ) - 2,5-3,9V TinyBGA ( DDR )- ok 2,6-3,4V TinyBGA ( DDR2 ) - 1,85-2,5V Fatbody BGA ( DDR2 ) - 2,2-3V Oczywiście są również różnice pomiędzy kośćmi tego samego typu, ale od różnych producentów i z różnej serii, czego najlepszym przykładem są Winbondy BH-5 które pełnię swoich możliwości pokazują przy bardzo wysokim napięciu, które dla większości kości TSOP byłoby śmiertelne. ronson> Zobacz na jakich kostkach są te twoje moduły i sprawdź w necie ile potrzebują V do optymalnej pracy. Pozdrawiam Edytowane 19 Listopada 2006 przez Kencho-1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VIBOR Opublikowano 19 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2006 trochę ten program oszukuje np. na +12V podaje mi 9.029 V ! (sprzęt powinien juz nie działać) i od czego jest napiecie 1.8V ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KiMR Opublikowano 19 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2006 (edytowane) Było o tym już setki razy PROGRAMY OSZUKUJĄ :angry: Ja na jednym rdzeniu mam 1.3V a na drugim 1.6 :? Edytowane 19 Listopada 2006 przez KiMR Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DziubekR1 Opublikowano 19 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2006 Czy na plycie VSTA z biosem 1.20 ze strony producenta tez wystepuje ograniczenie HTT do 274 ? Czy uzyskal ktos moze 300Mhz ? Bo chcialbym sobie strzelic 300*8, pamieci 2/3, chipset x3 HTT. Tylko jak narazie powalczylem, to max mi sie udalo 265Mhz :) Czy jest wogole mozliwe uzyskanie 300 na VSTA ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 19 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2006 Tylko, że w moim napędzie DVD LG z serii GSA nie ma żadnych wejść/wyjść pod słuchawki itp. Ponawiam pytanie: do czego ten kabelek służy ? Skup się ;] Dźwięk na płycie CD/DVD może być zapisany jako dane (mp3, wav etc), albo w takim formacie, jak normalne CD audio, czyli CDDA. Każdy czytnik jest w stanie odtworzyć CDDA natywnie - to nie jest skompresowane, po prostu DAC musi zamienić 0 i 1 odczytane z landów i pitów na sygnał analogowy. I odtwarzając CDDA na komputerze możesz to zrobić na dwa sposoby: albo program typu player wyśle przez interfejs IDE polecenie odczytu płyty, co jest równoznaczne z naciśnięciem PLAY na starych napędach CD-ROM - i wtedy czytnik sam czyta audio, jak normalny discman czy inny odtwarzacz, wysyłając je tym cienkim kabelkiem bezpośrednio do przedwzmaczniacza karty dźwiękowej, albo odczyt płyty nastąpi w ten sam sposób, jak odczytuje się data CD - czyli 0 i 1 odczytanych z płyty spłyną z cd-roma taśmą do interfejsu IDE i będą dekodowane na sygnał analogowy przez kartę dźwiękową/CPU. W praktyce nie ma znaczenia, jak to podłączysz, o ile Twój czytnik czyta dobrze płyty CDDA w trybie danych, bo normalne data CD mają dwa kanały korekcyjne dla korekcji błędów odczytu, natomiat CDDA nie ma ich wcale, dlatego ich odczyt w trybie danych bywa problematyczny - patrz ripowanie CDDA do mp3, jitter correction etc. Reasumując - różnica jest mniej więcej taka, jak pomiędzy wyjściem optycznym a analogowym w normalnym odtwarzaczu CD/DVD Na przyszłość takie pytania w innym wątku, bo się śmietnik robi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sesq Opublikowano 19 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2006 Czy na plycie VSTA z biosem 1.20 ze strony producenta tez wystepuje ograniczenie HTT do 274 ? Czy uzyskal ktos moze 300Mhz ? Bo chcialbym sobie strzelic 300*8, pamieci 2/3, chipset x3 HTT. Tylko jak narazie powalczylem, to max mi sie udalo 265Mhz :) Czy jest wogole mozliwe uzyskanie 300 na VSTA ? na 1.30 mialem 300 HTT wiecej nie probowalem, a kozystam z 290 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DziubekR1 Opublikowano 19 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2006 (edytowane) Moze mial ktos taki problem. Wszystko mi chodzilo od jakiegos czasu full stabilnie na ustawieniach z siga [9x260Mhz 1,4V, pamieci 5/6 (166Mhz), HTT x4 (800Mhz)]. Dzisiaj postanowilem powalczyc o 300Mhz FSB. Zmniejszylem mnoznik do 8x, pamieci na 2/3 (133Mhz), HTT 3x (600Mhz), czyli zeby mnie tam nic nie ograniczalo. Zaczalem zwiekszac, niechcialo mi sie testowac, wiec jak sie zabootowalo, to zwiekszalem znowu (co 5Mhz). W koncu gdzies kolo 290Mhz przy wchodzeniu do Windy reset, wtedy tez nie chcial sie komp zabootowac, wiec wstawil w koncu fabryczne takty. Pomyslalem sobie, ze chyba jednak wroce do moich starych, stabilnych ustawien i nie bede kombinowac. I tu wlasnie pojawil sie problem, teraz nie moge za ch...olere dac wiecej jak 240 FSB. Probowalem juz zmniejszyc mnoznik HTT, pamieci i proca i [gluteus maximus] blada. Na 250 FSB niechce sie nawet Winda wlaczyc, na 245Mhz zaladuje sie Winda i nagle reset. Co sie du ch...olery stalo ??? Edytowane 19 Listopada 2006 przez DziubekR1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adzio_tuning Opublikowano 19 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2006 Czy na plycie VSTA z biosem 1.20 ze strony producenta tez wystepuje ograniczenie HTT do 274 ? Czy uzyskal ktos moze 300Mhz ? Bo chcialbym sobie strzelic 300*8, pamieci 2/3, chipset x3 HTT. Tylko jak narazie powalczylem, to max mi sie udalo 265Mhz :) Czy jest wogole mozliwe uzyskanie 300 na VSTA ? ja mam 300x8 i pamięci ustawione na div 133 a max na mnożniku 8x to 318 przy div 100 ;) z innymi mnożnikami nie chciało mi się bawić :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DziubekR1 Opublikowano 19 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2006 (edytowane) ja mam 300x8 i pamięci ustawione na div 133 a max na mnożniku 8x to 318 przy div 100 ;) z innymi mnożnikami nie chciało mi się bawić :P Masz jakis wentyl na chipsecie plyty ? Wlasnie tez mam pytanko, czy na temp. chipsetu wplyw na podstawowa wartosc HTT, czy pomnozona przez mnoznik ? Czyli, czy wieksza temp. ma 3x300HTT, czy 4x250HTT ? Jeszcze jedno to, czy na stabilnosc systemu wplyw ma podstawowa wartosc HTT, czy pomnozona przez mnoznik. Czyli tak jak powyzej, czy jak powiedzmy 4x250Mhz jest niestabilne, to 3x300Mhz moze dzialac ?? Pytam, bo jak pisalem juz obnizylem wszystkie wartosci i zaczalem sobie podnosic HTT, a tu [gluteus maximus] :/ EDIT: Powiedzcie mi, czy ja mam tylko takie wrazenie, czy na dzielniku pamieci 2/3 (133Mhz) plyta jest niestabilna ? Ktos mial moze z tym przygody ? EDIT2: Jeszcze jedna sprawa :) Czy mozliwe jest to, ze jak nie moge dac wiecej niz 260Mhz FSB (na 270 komp sie resetuje), to to nie musi byc wina plyty, tylko jakiejs slabej serii proca ? Czy FSB dla proca nie robi wiekszej roznicy ? Edytowane 19 Listopada 2006 przez DziubekR1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adzio_tuning Opublikowano 19 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2006 wentyl by mi tylko hałasował ;P a tak serio to nie mam jakiegoś oryginalnego pomysłu jak założyć no i wentyla nie mam ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamlop Opublikowano 20 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2006 Powiedzcie mi, czy ja mam tylko takie wrazenie, czy na dzielniku pamieci 2/3 (133Mhz) plyta jest niestabilna ? Ktos mial moze z tym przygody ? Bylo juz kilka razy, niektorzy maja stable, niektorzy nie. Plyta do tego nic niema bo kontroler pamieci jest w procu. U mnie np jest babol i jade na 166 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emblemat Opublikowano 20 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2006 Czy na plycie VSTA z biosem 1.20 ze strony producenta tez wystepuje ograniczenie HTT do 274 ? Czy uzyskal ktos moze 300Mhz ? Bo chcialbym sobie strzelic 300*8, pamieci 2/3, chipset x3 HTT. Tylko jak narazie powalczylem, to max mi sie udalo 265Mhz :) Czy jest wogole mozliwe uzyskanie 300 na VSTA ? No ja niestety u siebię nie mogę przekroczyć 274 Mhz to znaczy teoretycznie mogę ale tracę stabilność systemu systolem udało mi się podnieść do 285...Ale stabilnością to on się mógł pochwalić przez powiedzmy godzinkę próbowałem zwiększyć w biosie napięcie na max ale niestety nic już to nie daje :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
apofiss Opublikowano 20 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2006 Zauważyłem u siebie, że jeśli włącze flexibility w biosie to procek zaczyna dużo lepiej się kręcić, niestety dzielnik jest bodajże 14. Udało mi się odpalić na 2,66GHz ale za mało papu na procku i sp2004 wywala się po minucie. Dziwne, że jak flexibility jest zgaszone to nie ma mowy o takim wyniku nawet przy tym samym dzielniku. Próba 9*300 ale windows nie chce się uruchomić; może vmod by pomógł. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamlop Opublikowano 21 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2006 Zauważyłem u siebie, że jeśli włącze flexibility w biosie to procek zaczyna dużo lepiej się kręcić, niestety dzielnik jest bodajże 14. Udało mi się odpalić na 2,66GHz ale za mało papu na procku i sp2004 wywala się po minucie. Dziwne, że jak flexibility jest zgaszone to nie ma mowy o takim wyniku nawet przy tym samym dzielniku. Próba 9*300 ale windows nie chce się uruchomić; może vmod by pomógł. Nic w tym dziwnego, Flexibility luzuje timingi i delty na maxa dlatego memki ida wyzej. U mnie np jak mialem kosc 256 to na div133 nie wstawala a na 133 z flex tak, podejrzewam skopany kontroler w venecji bo kosc byla ddr400 Sprobuj na div100 bedziesz wiedzial ile proc robi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebalos Opublikowano 22 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2006 Mam pytanko czy na dual sata pójdą pamięci Kingston 1GB i 512 mb w dualu? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emblemat Opublikowano 22 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2006 (edytowane) Mam pytanko czy na dual sata pójdą pamięci Kingston 1GB i 512 mb w dualu? Jedna kość 1 GB i jedna kość 512 Mb ?? :mur: A ja bym się chciał jeszcze dowiedzieć jak zrobić aby po naciśnięciu guzika Power na obudowie komputer przzechodził w stan "uśpienia/wstrzymania" ale równierz wyłączył się zasilacz itd...I nie chodzi mi tu o Hibernację, wiem że w tym temacie było to poruszone ale śledząc go od dłuższego czasu odpowiedzi nie znalazłem (albo padło mi coś na oczy :P) Edytowane 22 Listopada 2006 przez emblemat Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YogiCK Opublikowano 22 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2006 @sebalos: Powinno działać, ale na DualChannel i dobre OC bym nie liczył w takiej konfiguracji. @emblemat: No to takie uśpienie z wyłączeniem zasilacza to jest właśnie hibernacja. Można to ustawić w Opcjach zasilania, w Panlu sterowania. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebalos Opublikowano 22 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2006 @sebalos: Powinno działać, ale na DualChannel i dobre OC bym nie liczył w takiej konfiguracji. Działać to wiem że będzie ale liczyłem na dual :sad: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YogiCK Opublikowano 22 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2006 (edytowane) Do duala są potrzebne 2 kości o tej samej ilości pamięci. Edytowane 22 Listopada 2006 przez YogiCK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lanc Opublikowano 22 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2006 2x512 + 2x256 też działa w dualu ;] Bynajmniej u mnie tak było na starym configu, zanim sprzedałem 2x256 Elixira xD Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YogiCK Opublikowano 22 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2006 Chodzi mi o to że muszą być parami moduły o tej samej pojemności. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebalos Opublikowano 22 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2006 Chodzi mi o to że muszą być parami moduły o tej samej pojemności. OK dzięki.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woj84 Opublikowano 22 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2006 Oj nie zgodzę się. Słyszałem już o pamięciach z różnymi pojemnościami działające w dualu. Trza spróbować, jedyny sposób żeby dowiedzieć się czy będą w dualu chodziły. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość sinsx Opublikowano 22 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2006 Zastanawiam się na wyborem pamięci dla VSTY (komp I jak w sigu). <_< Podobno niektóre mogą źle współpracować. Chciałbym kupić Patrioty lub GeiLe CL 2.5 (chyba że po nowym roku stanieją CL2). Co byście polecali? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DziubekR1 Opublikowano 22 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2006 Ta plyta co raz bardziej zaczyna mnie wkur... Znowu jakies problemy. Wlaczam sobie kompa, a tu nagle nie ma dzwieku. Co niechce wlaczyc jakiejs muzy (albo gry) to wywala "Bad DirecSound driver". Probowalem wywalic C-Media, zainstalowac znowu Directa, znowu stery C-Media i nic. Co jest do ch... grane ???? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszDW Opublikowano 22 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2006 (edytowane) Ten komunikat to wygląda jak by dźwiękówka była wyłączona (lub nie działała). Edytowane 22 Listopada 2006 przez MariuszDW Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość sinsx Opublikowano 22 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2006 Może wariuje ci dźwiękówka - ta płyta przecież do najdroższych nie należy? A przeinstalowałeś sysa? Ja znam osobiście agentów którzy zamiast PORZĄDNEGO reinstalla walą jakieś chore nakładki na niego i się dziwią ze im sys wolno chodzi i mają całą masę problemów z tego powodu. Moja rada: zainstaluj chłopie od nowa cały system. Parę h się zejdzie, ale moze pomoże...(ależ mi się rymło nie...) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DziubekR1 Opublikowano 22 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2006 Stary, ja juz odkad mam ta plyte (miesiac) robilem dwa razy reinstala. Teraz znowu, bo normalnie sobie wlaczylem kompa, a tu sie dzwiekowka zje... ?? Przeciez to zwariowac mozna. A system mam czysty jak łza. Gdzie sie wlacza ta dzwiekowa karte w biosie ? A zreszta, przeciez ja tam nic nie ruszalem i nie zmienialem, wiec jak sie mogla wylaczyc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość sinsx Opublikowano 22 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2006 Ale lepiej zobacz. A gdzie się znajduje ta opcja to nie pamiętam, ale znajdziesz. Jest razem z lanem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 22 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2006 Gdzie sie wlacza ta dzwiekowa karte w biosie ? Boże ludzie, nie łaska zerknąć do biosu i szukać coś w stylu Audio?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...