Skocz do zawartości
Gość Łukasz Tkacz

Asrock 939dual-sata2 - Tani Sposób Na S939

Rekomendowane odpowiedzi

A no włąsnie i w tym cały sęk bo działa mi front panel ale zakłucenia lecą w windowsie jak nic nie gra że aż szkoda gadać, więc zaraz zdemątuje te zworki :> tylko gdzie one sa... zaraz zalookam w manuala :) Dzięki za wyjaśnienie :)

Chyba mnie źle zrozumiałeś. Zworki muszą być założone jak nie ma front panela i musza być zdjęte jak masz podłączony front panel. Kumasz?

Edytowane przez hello

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hello kumam i właśnie tak zrobiłem, czyli zdjołem te 2 zworki bo mam podłączony front panel :) tylko powstał problem bo...kiedy nie robie nic na kompie w słuchawkach podłączonych pod front panel sa straszne zakłucenia szumy itp. Nie wiem jak jest z wyjsciami z tylu bo ich nie uzywam bo pod glosniki mam podlaczonego sb live 5.1. Nie wiem czego to moze byc wina fakt faktem uzywam front panela tylko do grania w takiego csa zeby podlaczyc mikrofon i sluchawki a potem uzywam juz sb live, wiec tak nie przeszkadza mi ten szum itp no ale przeciez nie powinno tak byc i zaczyna mnie to irytowac, ktos wie czego to moze byc wina ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zakłócenia w torze fonicznym mogą pochodzić od zasilacza (zbyt słaby zasilacz, słaba filtracja tętnień, spuchnięte elektrolity, zbyt mały przekrój przewodów), a także mogą zależeć od sposobu ułożenia kabli. Ważne jest też, żeby masa płyty głównej była dokładnie połączona z obudową za pośrednictwem kołków dystansowych. Znam takich, co z uporem godnym lepszej sprawy pakują pod śruby mocujące plastikowe podkładki, w miejscach, gdzie nie jest to wymagane ani zalecane. Obudowa zasilacza poprzez resztę budy musi być fizycznie połączona z masą płyty głównej.

Kolejnym czynnikiem wpływającym na powstawanie zakłóceń jest podłączanie listwy antyprzepięciowej do gniazdka sieciowego bez zacisku ZERO.

Watro przy tym wspomnieć, że listwa antyprzepięciowa bez podłączonego zera nie spełnia swojej podstawowej funkcji i nie zabezpiecza komputera przed przepięciami, a jedynie robi za prymitywny przedłużacz z podświetlanym wyłącznikiem.

Łatwo też zauważyć, że brak bolca zero w gnieździe sieciowym uniemożliwia odprowadzenie ewentualnych zakłóceń i nieporządanych potencjałów do przewodu neutralnego instalacji elektrycznej, a także stwarza zagrożenie dla samego użytkownika i jego sprzętu, w przypadku pojawienia się napięcia sieciowego na obudowie komputera.

Są to sprawy z pozoru błahe, bo kto by się przejmował jakimś bolcem w gniazdku, albo listwą, jednak wzięcie pod uwagę tych kilku czynników może pomóc w rozwiązaniu wielu problemów.

Jeszcze chciałem zasygnalizować, że w biosie jest funkcja SPREAD SPEKTRUM, której działanie w tym kontekście warto wypróbować.

Edytowane przez hello

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Od niedawna jestem posiadaczem płytki Dual-Sata2 i mam pytanko. Przeszukałem wątki poświęcone tej płytce ale nie znalazłem satysfakcjonującej mnie odpowiedzi. Czy komuś z Was udało się rozwiązać problem z "suspend to ram"? Chodzi o to, że po włączeniu tej funkcji i po przejściu systemu w stan wstrzymania, wiatraki się nie wyłączają. Kiedyś na starej płycie ecs'a używałem tej funkcji, nazywało się to chyba S3 i nie było z tym problemów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Od niedawna jestem posiadaczem płytki Dual-Sata2 i mam pytanko. Przeszukałem wątki poświęcone tej płytce ale nie znalazłem satysfakcjonującej mnie odpowiedzi. Czy komuś z Was udało się rozwiązać problem z "suspend to ram"? Chodzi o to, że po włączeniu tej funkcji i po przejściu systemu w stan wstrzymania, wiatraki się nie wyłączają. Kiedyś na starej płycie ecs'a używałem tej funkcji, nazywało się to chyba S3 i nie było z tym problemów.

U mnie jak najbardziej działa - wszystkie wiatraki stają w miejscu, tylko miga dioda od zasilania.

Jest jednak inny problem, po wznowieniu nie chce wstać zintegrowana sieciówka i pomaga dopiero restart. Próbowałem już wyłącz/włącz urządzenie w menadżerze urządzeń ale to też nic nie daje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanko, troche z innej beczki: ile moge wołać za swojego procka? A64 3k+ @ 2745 MHz 1,4v 2900 1,55 na ASRocku. Wersja oem, po gwarancji. E3 0521. Czy 220 zl nie bylo by przesadzona cena? (pomyslec ze 1,5 roku temu dalem 600...)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanko, troche z innej beczki: ile moge wołać za swojego procka? A64 3k+ @ 2745 MHz 1,4v 2900 1,55 na ASRocku. Wersja oem, po gwarancji. E3 0521. Czy 220 zl nie bylo by przesadzona cena? (pomyslec ze 1,5 roku temu dalem 600...)

Mysle ze to dobra cena za 2.9ghz, moj robi 2,5na 1,45 i nic wiecej na 1,55 i taniej niz 200zl nie oddam, wole juz zlozyc cos taniego na s939

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@daro-2:

A z kąd podejrzenie że to wina płyty?? Poszukaj na Googleach co to za plik (prawdopodobnie jakiś sterownik, patrząc po rozszerzeniu).

@bobson37:

Nie lepiej SanDiego 3700+?? Lecą na def Vcore powyżej 3GHz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie jak najbardziej działa - wszystkie wiatraki stają w miejscu, tylko miga dioda od zasilania.

Jest jednak inny problem, po wznowieniu nie chce wstać zintegrowana sieciówka i pomaga dopiero restart. Próbowałem już wyłącz/włącz urządzenie w menadżerze urządzeń ale to też nic nie daje.

Tylko że sądząc z sygnaturki masz płytę VSTA a ja mam Dual-Sata2. Ciekawe czy to kolejna rzecz o którą różnią się te dwie płyty? :unsure:

No chyba, że są jacyś użytkownicy Dual-Sata2 u których po włączeniu opcji suspend to ram wiatraki się wyłączają.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zalezy jak z kasą będe stać, albo am2 albo kupie jakiegoś x2 na 939.

Przesiadac sie z s939 na am2 ? bo ma ddr2. :blink: ?? Przeciez to umze tak samo szybko jak s939, bo juz wplanach jest am2+ i am3.

Zapawde powiadam wam, po wyjsciu am3 wszyscy beda przesiadac sie z am2, ktore obsluguje HT w wersji 1.0 i bedzie ograniczalo procki am3 z ht2.0 :mur:

Edytowane przez adamlop

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przesiadac sie z s939 na am2 ? bo ma ddr2. :blink: ?? Przeciez to umze tak samo szybko jak s939, bo juz wplanach jest am2+ i am3.

Zapawde powiadam wam, po wyjsciu am3 wszyscy beda przesiadac sie z am2, ktore obsluguje HT w wersji 1.0 i bedzie ograniczalo procki am3 z ht2.0 :mur:

Miałem chęć na jakiegoś x2 3600+ stąd pomysł o AM2. Jednak zakupiłem fajną płytkę na 939, eVGA SLI 131-K8-NF44 za 173 zł :D. Poczytałem troche o niej, jest wszystko cacy tylko że ponoć ma problemy z htt powyżej 250 MHz. ASRock już sie sprzedaje na allegro więc na tej operacji troszke zyskam :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak nie musisz to jej nie ruszaj, ponieważ po pierwsze pasta musi się wygrzać aby osiągnąć pełnię swoich możliwości, a po drugie nie ruszać ponieważ w przypadku np pasty AS5 jak się ją poruszy to narusza się jej "ułożoną i wygrzaną strukturę" przez co pasta gorzej przewodzi ciepło.

Teoretycznie pasta nie powinna tracić swoich właściwości przez kilka lat.

Warto natomiast odkurzać obudowę, ponieważ kurz osiada na radiatorach i zmniejsza przepływ powietrza.

Najlepszy do bezproblemowego czyszczenia z kurzu jest pędzelek z naturalnego włosia ( naturalne się nie elektryzuje natomiast sztuczne TAK !! )

bobson37> Też się zastanawiałem nad jakąś dwurdzeniówką, a konkretniej nad Opteronem 165, ale narazie badam w którym sklepie można go zamówić, bo nigdzie ich niema na stanie ;)

Jak ktoś gdzieś zobaczy w sklepie Opterony 165 ( BOX, nówka, z gwarancją ) to niech da znać na PW.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Łukasz Tkacz

Mój kuzyn ostatnio składał sobie kompa - doradzałem mu co do części. Poleciłem mu Dual-VSTA choć uprzedziłem że raczej na pewno jej nie znajdzie. Kupił w jakimś małym sklepiku komputerowym w Lubiniu za 210zł... a ja myślałem że te płyty już wymarły (jeżeli chodzi o ilości w sklepach)...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam Athlona 3200+ wcześniej miałem Semrpona 3000+ bios p2.30, i dzieje siędziwna sprawa otoż procesor nie chce dzialać stabilnie na 240x10, ani na 300x8, a przy 266x9 działa bez zarzutu. Nie mogę też więcej niż 2.4ghz wycisnąć, nie wiem o co chodzi. Mial ktoś tak?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja mam pierwszy problem, chodciaż płyta chodzi na defaultowych ustawieniach. jedynie zmieniłem bios na 1.30.

Po restarcie systemu, zanim jeszcze bios zacznie testować komponenty, pojawia się na ekranie komunikat walnięty czerwoną czcionką mówiący o braku dodatkowego zasilania karty graficznej, po czym płyta daje jeden dłuższy sygnał dźwiękowy i system uruchamia się, ale w najniższej rozdzielczości. Ta usterka pojawia się sporadycznie i tylko po miękkim resecie. Na razie nie wiem do czego się przyczepić, bo zasilacz mam sprawny po naprawie, karta dotąd nie sprawiała problemów i doskonale bujała się na poprzedniej płycie (Asus), więc podejrzenie pada na Asrock Dual Sata-VSTA.

W czasie gdy komp chodzi przez kilkanascie dni (non-stop), nic złego się nie dzieje. Wielogodzinne granie w NFSCarbon (HIGH DETAL) czy Sniper Elite (HIGH DETAL) także nie powoduje żadnych problemów. Więc o co tu może chodzić? Chłodzenie mostaka? Bo nic innego nie przychodzi mi do głowy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam Athlona 3200+ wcześniej miałem Semrpona 3000+ bios p2.30, i dzieje siędziwna sprawa otoż procesor nie chce dzialać stabilnie na 240x10, ani na 300x8, a przy 266x9 działa bez zarzutu. Nie mogę też więcej niż 2.4ghz wycisnąć, nie wiem o co chodzi. Mial ktoś tak?

Sprawdz czy nie masz problemu z div133 bo niekiedy moze wystapic. Pozatym moj a3000+ robi 2,5 na 1,45 a potem juz do 1,55v sie nie zmienia, wiec moze masz kiblowatego procka jak ja :(

A ja mam pierwszy problem, chodciaż płyta chodzi na defaultowych ustawieniach. jedynie zmieniłem bios na 1.30.

Po restarcie systemu, zanim jeszcze bios zacznie testować komponenty, pojawia się na ekranie komunikat walnięty czerwoną czcionką mówiący o braku dodatkowego zasilania karty graficznej, po czym płyta daje jeden dłuższy sygnał dźwiękowy i system uruchamia się, ale w najniższej rozdzielczości. Ta usterka pojawia się sporadycznie i tylko po miękkim resecie. Na razie nie wiem do czego się przyczepić, bo zasilacz mam sprawny po naprawie, karta dotąd nie sprawiała problemów i doskonale bujała się na poprzedniej płycie (Asus), więc podejrzenie pada na Asrock Dual Sata-VSTA.

W czasie gdy komp chodzi przez kilkanascie dni (non-stop), nic złego się nie dzieje. Wielogodzinne granie w NFSCarbon (HIGH DETAL) czy Sniper Elite (HIGH DETAL) także nie powoduje żadnych problemów. Więc o co tu może chodzić? Chłodzenie mostaka? Bo nic innego nie przychodzi mi do głowy.

Sprawdz inna karte z dodatkowym zasilaniem / sprawdz swoja karte na innym kompie

Mialem to samo z R9700pro na agp, okazalo sie ze mam zimny lut na gniezdzie i nie zawsze stykalo. Zmienilem karte i juz jest ok.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

u mnie jest dość podobnie,mogę maksymalnie 250x10 (wtedy przechodzi test prime),uruchamia się też mniej więcej do 265,ale testów nie przechodzi,stabilnie na maksa jest więc tylko 250,ja pracuję na 240.

o dziwo mogę tak jak kolega ustawić coś do 280x9 (nie pamiętam dokładnie bo bawiłem się jakiś czas temu).

Muszę też powiedzieć,że nie mogę używać programu Rightmark Clock.....,ale używam teraz Amd Power Monitor i działa poprawnie.

Skorzystałem też z rady jednego z użytkowników i założyłem sobie wentyl na NB,bo był gorący jak cholera,wręcz parzył i to już po chwili pracy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi