meilbox Opublikowano 22 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2006 (edytowane) no panowie.. paranoji ciag dalszy... dualsata2 niczym wino im starsze tym lepsze... i drozsze :P na allegro uzywane z paru, parunasto miesieczna gwara sa >250zl sic.... poczekam i opyle w styczniu za 300:p Edytowane 22 Grudnia 2006 przez meilbox Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ekard Opublikowano 22 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2006 (edytowane) Witam, to mój pierwszy post tutaj. I chciałbym prosić o rade. Mam Asrocka 939Dual-VSTA z AthlonXP 3200+ Venice + 512MB Goodram'a. Do tej pory wszystko ładnie chodziło z Radeonem 9600PRO na AGP. Zakupiłem Radka x800GTO an PCI-E i zaczął się kłopot. :mur: Wrzuciłem karte odpaliła bez problemu stery zainstalowałem i pierwsze co, to odpaliłem 3DMarka01. grafika się zresetowała na 4 teście. Wywaliło mnie do widowsa z komunikatem VPU Recovery. I dzieje się tak za każdym razem jak się włączy obsługa 3D, czsami w samaym windowsie się też tak zrobi. Sprzęt nie kręcony, szczerze powiedziawszy to myślałem żę ta płyta to jakiś szajs jest, ale po przeczytaniu sporej ilości postów tutaj okazało się, żę to perełka. :rolleyes: Próbowałem instalować nowsze stery od Asrocka, nowe Catalysty, Omegi i nie pomogło, mam nawet wrażenie że im nowszy sterownik tym szybciej się grafa wysypuje. x800 sparwdziłem u kumpla i uniego na DFI chodzi, więc to nie wina kartu, karta też się nie przegrzewa. Zasilanie to Topower 400W. Więc pytanie co może być przyczyną takiego zachowania. Jak wróce z pracy do domu to spróbuje wgrać BIOS do wersji 1.3, teraza mam 1.0. Jeżeli to nie pomoże to czy ktoś ma jakieś pomysły? Inny pomysła jaki teraz mam to może NB się przegrzewa na stockowym radiatorze. AGP obsługuje SB a jak podłącze karte na PCIE to możę NB nie wyrabia?? Czy ktoś miał już taki problem?? Bo nie moge znaleźć nic o tym w tym temacie i pierwszej części. Pozdro. EDIT: I jeszcze jeden probelm z tą płytą. Jak wsadze dwie kości ramu, to to nie bootuje. Fakt kości różnych producentów, jakieś noname ale obie 256MB i 333MHz. NA poprzedniej płycie chodziły w Dualu bez problemu. Wrzuciłem na próbe też 512MB 400Mhz Kingstona i 512 400MHZ goodramu i podobnie system widział tylko 512 :unsure: Boje się dokupić kolejną kość i jade tylko na 512 400Mhz Goodram. Edytowane 22 Grudnia 2006 przez Ekard Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BENITO Opublikowano 22 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2006 Ja ostatnio narzekałem na freezy w grach. Już miałem wyprzedawać mobo lecz okazało się, że to wina biosu OCWB 8, po zmianie na oficjalny 2.30 na razie freezów brak, potestujędalej żeby się upewnić, wkrótce zdam relację. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiekskrzypek Opublikowano 22 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2006 @Ekard Z tym mostkiem polnocnym to bardzo mozliwe, ze sie przegrzewa. Generalnie w Dual-Vsta poprawili nieco "smarowanie" pod radiatorami ale pasta pozostala tak samo shitowa jak w Dual-Sata2. Jesli nie przesmarowywales jeszcze chipsetow to radze to zrobic dla dobra plyty, ja tam wrzucilem Arctic Silver a do tego nawet przed pierwszym odpaleniem plyty juz tam mialem przykrecone wiatraczki i nic mi sie nie grzeje. Z pamieciami generalnie nie mam pomyslu, bo problemu z dwoma kingstonami nigdy nie mialem u siebie, ludzie pisali o roznych problemach z roznymi koscmi instalowanymi naraz, ja bym sprobowal powkladac je we wszystkich mozliwych konfiguracjach w niebieskie i czarne sloty, mozesz ewentualnie jeszcze wlaczyc Flexiblity Option w biosie, moze plyta nadaje pamieciom za ostre timingi (choc ja tej opcji nie uzywam bo luzuje ona ustawienia na tyle, ze pamieci zawsze u mnie startowaly na 266MHz) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Evil One Opublikowano 22 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2006 (edytowane) Ekard - spróbuj odpalić test z jedną kostką ramu 512MB. Ustaw pamięci w biosie na domyślnych parametrach. Jak dalej będzie się sypać, to możliwe że zasilacz (Topower) nie wyrabia, lub ma jakąś wadę. Możesz sprawdzić napięcia miernikiem, gdy karta jest pod obciążeniem. Sprawdź szczególnie +12V i +5V. EDIT: NB się nie przegrzewa na tej płycie. Jeśli radiator jest gorący to znaczy że spełnia swoje zadanie. Przy większym O/C szyną FSB dobrze jest jednak skierować na niego jakiś wiatraczek. Edytowane 22 Grudnia 2006 przez Evil One Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ronson Opublikowano 22 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2006 Do posiadaczy ASrock DUALSATA2: Jak masz takie mobo i chcesz tanio kupić 2GB to tu więcej info: http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=220892 Sprzedaję RAM, który na tej mobo działa pięknie a na innych - nie wiem, więc wolę komuś, u kogo będzie działać na bank. To mobo i proc też sprzedaję. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yuucOm Opublikowano 23 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2006 Panowie nie moge znaleźć gdzie robić tego moda: http://www.ocworkbench.com/2005/asrock . Chodzi mi o to ze nie wiem czy to jest z "z przodu płyty" (czyli tam gdzie sa gniazda na cpu, ram itp) czy na plecach płyty gdzie nic nie ma ? :). mógł by mi ktoś dać wieksze zdjecie z cała płyta z pokazaniem mniej wiecej gdzie tego moda trza zrobić ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lanc Opublikowano 23 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2006 Górna część mobo, zaraz obok koszyka ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamlop Opublikowano 23 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2006 Jak masz tą czarną plastikową ramke (koszyk) to jego górna krawędź tak mniej więcej środek i tam jest ten scalak a reszte juz znajdziesz, też nie mogłem znaleźć bo szukałem czegoś wielkiego :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ekard Opublikowano 23 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2006 No więc tak, kombinowałem cały wczorajszy dzień i bezowocnie. Przesmarowałem oba mostki na płycie oraz chipset na karcie - i nic. Próbowałem z różnymi sterami, podgrałem bios płyty na 1.30, przeinstalowałem system z 2000 na xp i ciągle nic. Po odpaleniu 3D karta się wiesza po chwili i vpu recover ją resetuje. Jedyny postęp to taki że używając ATITool obinżyłem częstotliwość pracy GPU i pamięci, i troche jakby się polepszyło, potrafi cały 3DMark03 przejść bez zwiechy. Domyślnie karta ma 400/350, całkiem stabilnie chodzi dopiero od 350/250, ale nawet wtedy też potrafi się zwiesić. I gotów bym był powiedzieć że karta uwalona, ale na innym kompie działa normalnie. Po świętach spróbuje porzyczyć od kogoś jakąś inna karte na PCIE i sprawdzić, może to rzeczywiście wina zasilania? Gdzie mierzyć napięcia z zasilacza? Normalnie na moleksie czy są do tego jakieś specjalne miejsca? Ktoś ma jeszcze jakieś pomysły? Ja już nie moge. :mur: :mur: :mur: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yuucOm Opublikowano 23 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2006 Czyli musze zdjąc freezera zeby to zrobić i zobaczyć w ogole ? ;]. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamlop Opublikowano 23 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2006 Czyli musze zdjąc freezera zeby to zrobić i zobaczyć w ogole ? ;]. Jesli chodzi o vcore moda, to polecam zdjecie i wyjecie plyty z obudowy, bo zabieg jest niby latwy, ale jak co do czego przyszlo to lapy mi sie tak trzesly ze myslalem ze nie trafie :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Evil One Opublikowano 23 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2006 ... Po świętach spróbuje porzyczyć od kogoś jakąś inna karte na PCIE i sprawdzić, może to rzeczywiście wina zasilania? Gdzie mierzyć napięcia z zasilacza? Normalnie na moleksie czy są do tego jakieś specjalne miejsca? Ktoś ma jeszcze jakieś pomysły? Ja już nie moge. :mur: :mur: :mur: Można na molexie, czarny to masa, +5V czerwony, +12V żółty. Tyle, że musisz patrzeć, jeśli zasilacz ma dwie linie +12V, które są aktualnie w użyciu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yuucOm Opublikowano 23 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2006 Tak btw czy po tym modzie bardzi grzeje sie NB ? Trzeba jakies dodatkowe wiatraczki dawać czy nie ? :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hello Opublikowano 24 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Grudnia 2006 Pomiar napięć zasilacza robi się na wtyczce PWR 20. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ronson Opublikowano 25 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2006 Ostatnia moja prośba w tym topicu: Pomoże mi ktoś z OC ramu na dualsata2? Te moje 2gb nie idą ani MHz wyżej na biosie 2.20 jak nawet mocno zluzuję timingi. Za to nawet na ciasnych są stabilne w 100% Oczywiste więc jest, że blokuje je jakiś z timingów, którego nie ma w ustawieniach biosu 2.20 i że gdyby nie to -to poszłyby sporo wyżej. Pomoże mi ktoś ustawić timingi w A64 Tweakerze? A może 2.30 ma więcej opcji? OCWB nie chcę wgrywać, bo niektórzy mieli z tym problemy i choć może wszystko u mnie by było OK, to jednak wolę nie wgrywać. Z góry dzięki. P.S (Kręciłem tylko do momentu gdy goldmemory (DOS) nie przechodził wszystkich testów bezbłędnie.) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kencho-1 Opublikowano 26 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2006 ronson> Spróbuj z biosem 1.80. Ustaw 2T, Spróbuj z "Idle cycle limit"-256, ustaw Read Preamble 5ns i max Async Latency 7ns. Z tego co pamiętam to te ustawienia najbardziej pomagają w OC pamięci. Musisz też poszukać najbardziej optymalnych timingów dla twoich pamięci. U mnie luzowanie powyżej 3-3-3-9-3-2-2T nie poprawia już OC. yuucOm>Jak zwiększysz magistralę procka to oczywiście temp. NB wzrośnie, bo wiadomo że jak zrobisz tego moda to będziesz mocniej kręcił procka. Natomiast napewno wzrośnie temp. mosfetów w sekcji zasilania za prockiem, jak zwiększysz napięcie. Ja właśnie od kilku dni bawię się nowym prockiem ( Opteron 165 ) i testowałem przez te kilka dni kilka biosów ( OCWB1, OCWB2, 1.20, 2.10 i 1.80 ). Najlepsze wyniki i największą stabilność uzyskałem właśnie na 1.80. Niestety nawet z tym prockiem, który ma lepszy kontroler od Venicjusza, pamięci i płyta ograniczają OC. Przydało by się więcej ustawień pamięci w biosie, ponieważ jak wejdę do windozy na słabym oc to po ustawieniu wszystkich parametrów w A64Tweakerze, mogę spokojnie podciągnąć jeszcze FSB do ok 318 i dopiero przy ok 320 się zaczyna sypać ( przy pamięciach na 3-3-3-9 i procku na 1,45V ) :mur: Narazie max stabilnie 24/7 idzie na 9x312 2x2808 przy 1,450V i pamięci przy tym chodzą na 255,4 ( ok 511Mhz ). Zauważyłem też niezły motyw, a mianowicie fakt że mod VCore na VID4 podnosi napięcie jak na Venicjuszu, więc mogę ustawić napięcie nawet do 1,55V ( w biosie skacze od 1,575 do 1,6V ! ). No i w końcu dzięki lepszemu kontrolerowi pamięci w CPU, mogą bezproblemowo działać na 1T, gdzie wcześniej na Venicjuszu max 1T to ok 460-478mhz przy bardzo poluzowanych timingach. Procek trafił mi się z rewelacyjnej serii CCBBE 0617, więc na jakiejś lepszej płycie i z lepszymi pamięciami poleci zapewne na 3Ghz B-) Na tej płytce robi bezproblemowo 2x2756Mhz przy 1,4V oraz ok 2x2850Mhz przy 1,45V ( 5h Orthos, Pi 32/16/8M, 3Dm03, 3Dm05 ). Niestety przy próbach zrobienia 2900Mhz płyta już nie wyrabia i sypie się HDD. Może jak by można było zapodać więcej V na NB i SB to by dała radę ta płyta coś więcej, ale niestety przy próbie wejścia do windy na procku powyżej 2x2856Mhz wywala twardziela ( niezależnie od ustawień pamięci i V procka > nawet przy 3-5-5-10-15-2T, lub pamięciach na dzielniku 100 i 1,575V dla CPU ) :mur: Podejrzewam że to wina układów zasilających które są mocno obciążone ( procek nominalnie ciągnie 110W, więc przy OC +1GHz na każdy rdzeń ciągnie pewnie ze 160W :blink: ). Po nowym roku zmieniam płytę na Asusa A8N32 SLI to zobaczę co potrafi ten procek. I tak jestem zadowolony z tego zakupu > Dałem za tego procka 692,20zł ( BOX 36m.gw.). :lol2: Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
welyk Opublikowano 27 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2006 Panowie, mam pod opieką dwa kopmy na tej płycie... jeden z podpisu, drugi na Dual-Vsta i na tym na Vsta od początku a na tym z mojego podpisu od pewnego czasu są zwisy w grach :/ nawet na default-owych ustawieniach... testy "syntetyczne", czyli 3dMarki, P95, Memtest i inne tego typu przechodzą, natomiast w grach często przy ładowaniu gry, czasami po kilkunastu minutach grania jest zwis :/ konfig drugiego kompa to Dual-Vsta, Venice 3000, 512MB DDR333 (chyba elixir), GF4Ti, Barracuda 40GB i... Codegen :/ - w tym przypadu byłbym skłonny zwalić winę na zasilacz ale w kompie z podpisu jest równie markowy zasilacz, tyle ze 400W więc juz powinno być lepiej... co sie może dziać? co byście jeszcze sprawdzali? ps. sprawdzałem również dyski pod kątem badów - brak. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiekskrzypek Opublikowano 27 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2006 Mialem/mam podobnie z tymi grami. Testowalem juz chyba wszystko co sie dalo, dyski, procka, ram, grafe tez (choc demon szybkosci w obecnych czasach to juz nie jest). Komp chodzi megastabilnie przy calkiem powaznych zadaniach, jak np. konwersja miniDV na DVD, gdzie procek i RAM sa wykorzystywane blisko na 100% przez np.1,5h. U mnie wygladalo to tak, ze np. w NFS Carbon po zaladowaniu wyscigu jezdze sobie a tu nagle dioda od dysku zaczyna swiecic ciaglym swiatlem, jade dalej i wjezdzam w proznie bo niezaladowaly sie dalsze tekstury i na tym zwis, tylko reset pomaga. Podobnie dzialo sie w Prince of Persia 2, co mnie juz dosc ostro wnerwilo i wtedy zaczalem szukac, bo gra chodzila super nawet na starym, duzo gorszym kompie, wiec niemozliwym bylo, zeby ten sie wieszal, gdyz nie wyrabia. Na poczatku postanowilem po sprawdzeniu calego sprzetu "z zewnatrz", czyli softem testujacym, zajrzec do srodka budy. Zaczalem od wypiecia kabla sygnalowego SATA2 od dysku i z plyty, wyczyszczenia stykow i wpiecia spowrotem. Na ta chwile pomoglo, choc wczoraj z Carbona wywalilo mnie raz w ten sam sposob (dioda od dysku), z tym, ze podczas ladowania nowej misji, stad nie wiem czy problem mam rozwiazany czy tez nie, bede testowac jeszcze dzis na jakis grach w stylu Fear albo cos w ten desen. W podgladzie zdarzen zadnych bledow, nigdy blue screena nie mialem wiec nie mam zielonego pojecia co to moze byc. Komp jak w sigu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YogiCK Opublikowano 27 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2006 Stawiał bym na zasilacz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
martinc Opublikowano 27 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2006 Witam! Kupiłem za 240 zł nowego Asrocka 939SLI-eSATA2 i SanDiego 3700+. Czy ta płyta ma podobne możliwości co 939Dual-sata2 ? Pzdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
welyk Opublikowano 27 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2006 (...) U mnie wygladalo to tak, ze np. w NFS Carbon po zaladowaniu wyscigu jezdze sobie a tu nagle dioda od dysku zaczyna swiecic ciaglym swiatlem, jade dalej i wjezdzam w proznie bo niezaladowaly sie dalsze tekstury i na tym zwis, tylko reset pomaga. (...) Na ta chwile pomoglo, choc wczoraj z Carbona wywalilo mnie raz w ten sam sposob (dioda od dysku), z tym, ze podczas ladowania nowej misji, stad nie wiem czy problem mam rozwiazany czy tez nie, bede testowac jeszcze dzis na jakis grach w stylu Fear albo cos w ten desen. W podgladzie zdarzen zadnych bledow, nigdy blue screena nie mialem wiec nie mam zielonego pojecia co to moze byc. Komp jak w sigu. O!! dokładnie te same objawy... zwisy podczas doczytywania "planszy" lub podczas ładowania kolejnej "misji" u mnie to sie dzieje na NFS Carbon i na LockOn, ewidentnie podczas odczytu z dysku a nie w czasie jakiegoś duzego obciązenia grafiki... dioda od dysku swieci ciagle i zwis... dokładnie sprawdziłem dysk (Samsung na Sata2) narzedziami ze stron producentów dysków i wszystko OK, tego samsunga mam podpiętego do kontrolera Sata2... Ale w kompie drugim o którym pisałem (na Vsta) jest dysk na ATA, stara poczciwa barracuda 40GB i tam sprawa wyglada podobnie a właściwie jeszcze gorzej :/ były instalowane rozne windowsy (XP Pro i HE) na czysto, ze swiezymi sterami... czasami przy którejś grze potrafił dodatkowo powiedziec ze brakuje mu jakis plików czy tez dll-ek :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YogiCK Opublikowano 27 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2006 @martinc: To jest temat o ASRocku 939Dual-SATA2/VSTA, a nie o innych ASRockach. BTW AGP na to nie włożysz. Z OC podobno też jest gorzej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiekskrzypek Opublikowano 27 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2006 @welyk Dzis myslalem ze mnie cos trafi jak mi sie system nie chcial zaladowac, czarny ekran z logiem windows ten pasek postepu i na tym koniec, dysk pracowal jak oszalaly, znaczy dioda mu sie swiecila. No to mysle posypal sie system, ghost i przywracanie. W momencie jak nie chcial mi wczytac przywroconego systemu bylem juz dosc mocno wk*rwiony. Instalka windowsa, tez cos muli, patrze na swiezym systemie a tam pelno bledow kontrolera ide dysku (na czas instalacji przelaczam go w tryb ide). Mysle sobie łod a fak. Przed tym jak mi sie system posypal wykrecalem grafe, zeby wyczyscic jej wiatrak i pewnie ruszylem kabel sata2, no to otwieranie budy, wyciaganie kabla i podlaczenie spowrotem i :blink: ... nie dosc, ze swiezy system ktory sie znowu nie chcial zaladowac sie zaladowal to jeszcze jak przywrocilem ten poprzedni z ghosta to tez sie zaladowal. Dochodze do wniosku, ze prawdopodobnie ten kabel sata od asrocka jest trefny, a mianowicie wtyczki mam luzne i nie ma dobrego przesylu danych, jak je docisne i poprawie to jest dobrze ale pozniej dochodza drgania z wiatrakow, napedow, przypadkowe ruszenie kablem przy otwarciu budy i znowu sie bledy pojawiaja glownie przy duzym przesyle danych jak np. przy ladowaniu tekstur w grach. Prawdopodobnie jest to wlasnie ten powod gdyz juz drugi raz poprawienie kabla z miejsca rozwiazuje problem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Evil One Opublikowano 27 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2006 (edytowane) Te wtyczki od SATA są niestety źle skonstruowane. I nie chodzi tu o producenta, tylko o cały interfejs. Ja już wymieniłem chyba 4 czy 5 tych tasiemek!!! Ostatnio 2 dni temu. Miałem Blue screeny i doszedłem po logach, że winą był kontroler SATA. Zmieniłem więc kabelek na nowy :mur: - znów!!! i narazie full stable pomimo, że narazie katuję kompa na Codszicie 300W. Te kabelki wystarczy kilka razy wyciągnąć i włożyć i już są do wyrzucenia. Edytowane 27 Grudnia 2006 przez Evil One Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiekskrzypek Opublikowano 28 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2006 Poprawione wtyczki sata, godzina w NFS Carbon bez zadnego zwisa. Chyba ide jutro po nowy kabelek:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ekard Opublikowano 28 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2006 OK po prawie tygodniowych bojach z PowerColor X800GTO 128MB DDR 256BIT na PCIE nie udało mi się rozwiązaćprzyczyny zwieszek w 3D. Jedynie po znacznym obniżeniu taktowania rdzenia i pamięci na karcie. Komp chodził stabilnie. Próbowałem chyba wszystkiego i nic. Nie pomagały nowe sterowniki wgrywana na różne sposoby, nie pomógł nowy bios do płyty głównej, nie pomogło lepsze chłodzenie. :mur: :mur: No gdzieś coś miało jakiś konflikt sprzętowy, stawiam na płyte główną. Więc jeśli ktoś ma taką karte i 939dual-vsta i jemu chodzi to jużnie wiem. Ja ogłaszam, że ta karta koliduje z płytą główną. Podłączyłem x800xt Gigabyta i chodzi bez problemu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamlop Opublikowano 28 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2006 OK po prawie tygodniowych bojach z PowerColor X800GTO 128MB DDR 256BIT na PCIE nie udało mi się rozwiązaćprzyczyny zwieszek w 3D. Jedynie po znacznym obniżeniu taktowania rdzenia i pamięci na karcie. Komp chodził stabilnie. Próbowałem chyba wszystkiego i nic. Nie pomagały nowe sterowniki wgrywana na różne sposoby, nie pomógł nowy bios do płyty głównej, nie pomogło lepsze chłodzenie. :mur: :mur: No gdzieś coś miało jakiś konflikt sprzętowy, stawiam na płyte główną. Więc jeśli ktoś ma taką karte i 939dual-vsta i jemu chodzi to jużnie wiem. Ja ogłaszam, że ta karta koliduje z płytą główną. Podłączyłem x800xt Gigabyta i chodzi bez problemu. Nie obwiniaj plyty, w czasach gdy te x800gto wyszly, jeszcze tej plyty nie bylo. Probowales aktualizowac bios dla karty ? Oczywiscie zrob to na innej plycie. Ew mozesz wgrac bios od XL, moze sie nie zmoduje na 16potkow ale stabilnosc moze poprawi. Ale z tym to juz do dzialu o GTO. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszDW Opublikowano 28 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2006 Z tymi GTO to już nie raz czytałem o problemach i obniżaniu taktów jak rozwiązaniu. Na różnych płytach. U mnie śmigał na tym AsRocku X850Pro vivo (czyli podkręcony GTO) na PCIE bez żadnych problemów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ekard Opublikowano 28 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2006 No ja już sobie temat gto odpuściłem. Tylko u mnie były takie dziwne problemy z nią, na innych kompach działała ok. Przyszła w końcu x800xt i ta śmiga bez problemu. :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...