teza Opublikowano 15 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2007 Witam Mam taki mały problem, tylko nie wiem czy to wina mobo czy moze windowsa Otóz nie działa u mnie kabelek pod COM do telefonu, sprawdzalem u kumpla dziala. Czy jest jakas opcja w biosie która włacza port COM ? Jezeli byk ktos mial jakis pomysl jak z tym sie uprorac to prosze napisac Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stregobor Opublikowano 15 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2007 Ja mialem jakis czas temu problemy z dyskiem, juz myslalem, ze to wina mobo, bo co jakis czas wywalal sie bluescreen, zawiechy badz system nie chcial wstac, dotego dochodzily bledy zapisu - poprostu koszmar. Jednak problem byl prozaiczny. Otoz przy moleksie do ktorego byl podpiety dysk mialem rozgaleznik na 3pin (pentagram), a do niego podpiete dwa wentylatory. Po odlaczeniu tego rozgaleznika i podpieciu pod inny molex wszystko chodzi pieknie. Jednak na serio mialem stracha, ze moja plyta glowna powoli "siada". Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość hihot Opublikowano 15 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2007 Ostatnio mój komp dziwnie się zachowuje, otóż ni z tego ni z owego nagle obraz się zawiesza, wszystko stoi w miejscu, mysz nie reaguje, klawiatura też nie. Obraz wyświetlany jest normalnie, tylko nic nie da się zrobić. Spotkał się ktoś z czymś takim? spotkalem sie z czyms takim przy jeden raz przy sterownikach windowsa od lanu przy uzyciu oddzielnej karty sieciowej. kombinuj ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hedonicus Opublikowano 15 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2007 Witam Właśnie włożyłem w tą płytkę kartę GF7900 PCI (Galaxy z Zelmanem) i nic. Próbowałem już kilkanaście razy. Rozruch po wczytaniu biosów i ......... czarny ekran. Po kilku sekundach na swoim Benq FP91GP otrzymuję informację, że nie ma sygnału. Trybu awaryjnego też nie da się załadować. Jestem zdegustowany. Myślałem, że wszystko będzie OK. Na 6800 z AGP chodziło bez zarzutu. Nowa karta jest podłączona przez kabel DVI. Wentylator na karcie kręci się. Odinstalowałem wczesniej sterowniki na AGP, żeby nie buło konfliktu. Narazie nie mam możliwości sprawdzić swojej nowej karty w innym zestawie,Co mam robić? Teraz korzystam z drugiego kompa (czteroletniego). Czyżby slot PCI był trefny, a może kabel DVI? Poooooooooooooomooooooooooooooooooooooocy! Pozdrawiam wszystkich Hedonicus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Testus Opublikowano 15 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2007 (edytowane) Witam Właśnie włożyłem w tą płytkę kartę GF7900 PCI (Galaxy z Zelmanem) i nic. Próbowałem już kilkanaście razy. Mam dokładnie tę samą konfigurację. Przeszedłem na tego GF z Radeona X800GTO PCIE, wcześniej miałem Readeona 9700pro AGP Na każdej karcie sprzęt chodzi OK. Tez mam Benq FP91GP przez DVI Podłączyłeś zasilanie do karty ? Jaki masz zasilacz ? Sprawdź działanie karty na innym kompie ! Mi to wygląda na problem ze steronikami Zobacz czy w BIOSie ma ustawiony start z grafiki PCIE Edytowane 15 Lutego 2007 przez Testus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hedonicus Opublikowano 15 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2007 Mam dokładnie tę samą konfigurację. Przeszedłem na tego GF z Radeona X800GTO PCIE, wcześniej miałem Readeona 9700pro AGP Na każdej karcie sprzęt chodzi OK. Tez mam Benq FP91GP przez DVI Podłączyłeś zasilanie do karty ? Jaki masz zasilacz ? Sprawdź działanie karty na innym kompie ! Mi to wygląda na problem ze steronikami Zobacz czy w BIOSie ma ustawiony start z grafiki PCIE W biosie mam ustawione PCI E.Zasilacz ma jeszcze duży naddatek mocy jest w stopce (BeQuiet DP P6 530 Pro). Dzięki za zainteresowanie. Bez sprawdzenia karty na innym kompie trudno postawić diagnozę. Bez sterowników przynajmniej powinien wejść w tryb awaryjny. H. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pcmax Opublikowano 15 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2007 ja mam teraz mały problem sprawiłem sobie seagate 7200.10 250gb 16mb cache i kurcze raz go widzi w biosie raz nie i nie wiem o co chodzi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
basik Opublikowano 15 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2007 moze masz kabel uwalony. Sprobuj na innym. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pcmax Opublikowano 15 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2007 no bede musiał teraz tylko który:) zaraz sie tym zajme mam pare! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ripool Opublikowano 16 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2007 Witam Właśnie włożyłem w tą płytkę kartę GF7900 PCI (Galaxy z Zelmanem) i nic. Próbowałem już kilkanaście razy. Rozruch po wczytaniu biosów i ......... czarny ekran. Po kilku sekundach na swoim Benq FP91GP otrzymuję informację, że nie ma sygnału. Trybu awaryjnego też nie da się załadować. Jestem zdegustowany. Myślałem, że wszystko będzie OK. Na 6800 z AGP chodziło bez zarzutu. Nowa karta jest podłączona przez kabel DVI. Wentylator na karcie kręci się. Odinstalowałem wczesniej sterowniki na AGP, żeby nie buło konfliktu. Narazie nie mam możliwości sprawdzić swojej nowej karty w innym zestawie,Co mam robić? Teraz korzystam z drugiego kompa (czteroletniego). Czyżby slot PCI był trefny, a może kabel DVI? Poooooooooooooomooooooooooooooooooooooocy! Pozdrawiam wszystkich Hedonicus Jezeli masz Rive to odinstaluj tez i zobacz wtedy. Mialem ten sam problem bo przesiadalem sie z 6800 AGP ma 7900GS z PCI-X i nie bylo obrazu. Tryb awaryjny nie chcial sie zaladowac, ale to byla wina Alcohola. Pomogla dopiero instalacja na czystej partycji i wszystko dzialalo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Feris Opublikowano 16 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2007 Prawdę mówiąc, póki do jmicrona podłączony był samsung z podpisu sterowniki ze strony asrocka działały bez zarzutu. Później na jego miejsce wszedł WDC (również w sigu) i wtedy zaczęły się fochy - bsody przy starcie windowsa bez wskazania źródła problemu. Na Jmicronowych WDC działa bez zarzutu przy burście 205-210MB/s. Teraz testuje te, które podałem w poście wyżej i zobaczymy. Ehh przedwczesnie sie cieszylem, po zrobieniu testow na wszystkich dostepnych do Sata II sterownikow moj Seagate 7200.10 Sata2 16 MB Cache (wypelnienie ciemnozielone) przywieszal calkowicie komputer przy uruchomieniu czasem wychodzilo to po 2 dniach czasem po trzech dniach po instalacji. Po przestawieniu wszystkiego na Sata od tygodnia jest juz spokoj. Podobne problemy z tego co wiem moga dotyczyc niektorych typow dyskow hitachi. Uli jednak nie syci :). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pcmax Opublikowano 16 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2007 witam zatem podłączenie dysku SATA2 Seagate 7200,10 250GB 16mb Cache na nowych kablach polepsyzło sytuacje i działa poprawnie choc nie do konca bo mam mały problem ładnie zaistalowałem sterowniki podczas przygotowania do instalacji systemu windows xp sp2 i jest teraz problem, ponieważ wybrałem sobie ładnie partycje ma której ma być zainstalowany system, sformatowałem, a później skopiowało pliki i prosi o uruchomienie komputera ponownie (tak jak zawsze) no i uruchamia sie ponownie ale znowu wchodiz do instalatora cały zcas rozruch z płyty jest a jak wyjme płyte to i tak nic nie moge zrobic poprostu nie moge zianstalowac windy prosze o pomoc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YogiCK Opublikowano 16 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2007 (edytowane) W BIOSie ustaw SATA tak by był identyfikowany jako IDE Edytowane 16 Lutego 2007 przez YogiCK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Feris Opublikowano 16 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2007 @ pcmax Przypnij zworke i ustaw go jako sata I . Podepnij do jednego z dwoch kanalow i instaluj windowsa. U mnie nie wymagal nawet dodatkowych steronikow i smiga bez problemu. Mam taki sam dysk jak ty i mi sie instalowal a potem uruchamial win bez problemu, niestety potem co pare uruchomien sie zawieszal na amen. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 16 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2007 witam zatem podłączenie dysku SATA2 Seagate 7200,10 250GB 16mb Cache na nowych kablach polepsyzło sytuacje i działa poprawnie choc nie do konca bo mam mały problem ładnie zaistalowałem sterowniki podczas przygotowania do instalacji systemu windows xp sp2 i jest teraz problem, ponieważ wybrałem sobie ładnie partycje ma której ma być zainstalowany system, sformatowałem, a później skopiowało pliki i prosi o uruchomienie komputera ponownie (tak jak zawsze) no i uruchamia sie ponownie ale znowu wchodiz do instalatora cały zcas rozruch z płyty jest a jak wyjme płyte to i tak nic nie moge zrobic poprostu nie moge zianstalowac windy prosze o pomoc Zmień bootowanie na ten dysk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maks! Opublikowano 16 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2007 Ostatnio mój komp dziwnie się zachowuje, otóż ni z tego ni z owego nagle obraz się zawiesza, wszystko stoi w miejscu, mysz nie reaguje, klawiatura też nie. Obraz wyświetlany jest normalnie, tylko nic nie da się zrobić. Spotkał się ktoś z czymś takim? Pomogło podniesienie vcore ;-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hedonicus Opublikowano 17 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2007 Jezeli masz Rive to odinstaluj tez i zobacz wtedy. Mialem ten sam problem bo przesiadalem sie z 6800 AGP ma 7900GS z PCI-X i nie bylo obrazu. Tryb awaryjny nie chcial sie zaladowac, ale to byla wina Alcohola. Pomogla dopiero instalacja na czystej partycji i wszystko dzialalo. Dzięki Ripool! Odinstalowałem Rivę oraz Deamona oraz zainstalowałem na dodatek (wykorzystując inną grafę) stery 91.47 (miałem starsze). Załadowało system bez problemu i bez formatu.Teraz jest wszystko OK......chociasz nie wiem dlaczego, ale domyślne taktowanie pamięci wskazuje 700x2=1400, a powinno być 1500. Rdzeń 540. Zauważyłem, że podkręca się słabo tylko 590 rdzeń, pamięci 770. W necie jest wiele wyników dużo lepszych. Może ktoś ma podobną konfigurację.Chętnie porównam. Jeszcze raz dzięki. H Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sesq Opublikowano 17 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2007 jest jakis program zeby sprawdzic jakie mam napiecie na DDR ? bo ustawilem na High w biosie ale nie iwem czy dziala. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hauti Opublikowano 17 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2007 Witam od wczoraj jestem na nowych podzespołach i zastanawia mnie 1 rzecz Czasami komputer po "uruchom ponownie" nie uruchamia się :( Mianowicie xp się zamyka restartuje kompa i wtedy dvd zaczyna cykać dioda się zapala i gaśnie i tak dopóki nie wyłączę i włączę kompa :| jakieś pomysły ? sesq na dfi smartguardian pokazuje (dfi monitoring) ale nie wiem czy będzie to działać na asrocku Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YogiCK Opublikowano 17 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2007 (edytowane) ASRocki 939Dual nie posiadają niestety czujnika VDimm. Pozostaje chyba tylko pomiar miernikiem. Edytowane 17 Lutego 2007 przez YogiCK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sesq Opublikowano 17 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2007 przy HTT wiekszym niz 270, na dzielniku 133 nie da sie uruchomic komputera ( nie wlacza sie monitor ) czy na dzielniku 166 bedzie ten sam problem ? ( narazie nie mam pamieci co by sie tak wysoko podkrecaly ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hauti Opublikowano 17 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2007 da się obniż cpu-nb link czyli ht Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sesq Opublikowano 17 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2007 da się obniż cpu-nb link czyli ht obnizylem z 600 do 400mhz ale dalej tak samo, nie chce sie komp uruchomic :< jeszcze sprawdze obnizajac rowniez nb-sb ale watpie :< Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Łukasz Tkacz Opublikowano 19 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2007 Witam od wczoraj jestem na nowych podzespołach i zastanawia mnie 1 rzecz Czasami komputer po "uruchom ponownie" nie uruchamia się :( Mianowicie xp się zamyka restartuje kompa i wtedy dvd zaczyna cykać dioda się zapala i gaśnie i tak dopóki nie wyłączę i włączę kompa :| jakieś pomysły ? sesq na dfi smartguardian pokazuje (dfi monitoring) ale nie wiem czy będzie to działać na asrocku Pod jakim lecisz BIOSem? U mnie też były takie "problemy" ale od kiedy mam w miarę nowe a oficjalne jest ok (aktualnie to co w sigu). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarDeb Opublikowano 20 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2007 Też mam takie wrażenie. Czy ktoś wie gdzie zmierzyć VDimm i VCore? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarDeb Opublikowano 20 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2007 Czegoś nie rozumiem. Próbowałem podkręcać moją 939dual-VSTA z 3200+ Venice i coś dziwnego: Jak sprawdzałem ile wyciąga płyta (niskie mnożnike CPU, HT oraz dzielnik pamięci na DDR200) wyszło mi HTT ok. 330 Jak sprawdzałem pamięci - Samsung UCCC 2x1GB (niski mnożniki CPU, HT i pamięci na DDR400) wyszło mi HTT 250, (w prime95 pierwszy błąd po 10h, więc raczej stabilne) Max HTT dla proca już nie sprawdzałem, bo miałem wcześniej ustawione HTT 260 ale pamięci na DDR333 i działało) więc wiedziałem, że proc pociągnie planowane przeze mnie HTT 250. A styuacja wygląda tak: Jak dam CPU 9x250 i RAM na DDR400 wszystko chodzi Jak dam CPU 10x250 i RAM na DDR400 wstaje bios, ale WinXP tylko ładowanie, bo przed pokazaniem pulpitu mnie wywala przez reset Jak dam CPU 10x250 i RAM na DDR333 wszystko chodzi HT mam ustawione na 4x więc przy HTT250 nie przekracza 1000. Z resztą przy HTT 260 też chodziło na 4x Vcore na 1.45V, Vdimm na High (2.8V), Vnb i Vsb na High Czy ktoś wie gdzie mierzyć miernikiem Vcore i Vdimm? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 21 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2007 (edytowane) czek dis ałt: http://www.ocworkbench.com/2007/articles/S...GP_Cards/g1.htm SLi z AGP + PCI-E O_o @MarDeb: timingi pamieci jak masz ustawione? Edytowane 21 Lutego 2007 przez radiergummi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IGI Opublikowano 21 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2007 MarDeb Możesz miec slaby okaz procka - na moim poprzednim sempronie pamieci latały gorzej. Sproboj podniesc vcore i zobacz czy komp wstanie. Obniz napiecie pamieci na zwykle - UCCC nie lubia wysokiego, choc u mnie minimalnie lepiej dzialaja na 2.7 ale to roznica moze 2-3 mhz. UCCC lubia niskie timingi - ja aktualnie mam 3-4-3-9-1t i ta konfiguracje moge polecic jako najlepsza dla UCCC - mi na takich timingach biegaja na 285 Mhz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 21 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2007 (edytowane) jak na moje oko te timingi co podales sa wysokie jak Himalaje :P niskie to mozna nazwac 2-2-2-6. poza tym kolega juz dal maxa core chyba ze zrobi vmod'a. Edytowane 22 Lutego 2007 przez radiergummi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Łukasz Tkacz Opublikowano 21 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2007 czek dis ałt: http://www.ocworkbench.com/2007/articles/S...GP_Cards/g1.htm SLi z AGP + PCI-E O_o No i co może mogę sobie kupić 7300GT pod AGP i zrobić z tego SLI ??? :D No to będzie już że Asrock tojakieś mistrzostwo będzie - płyta za (kiedyś) 210zł oferująca s.939, nowoczesny chpiset a do tego SLi , jaja panowie, istne jaja. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...