Skocz do zawartości
Gość Łukasz Tkacz

Asrock 939dual-sata2 - Tani Sposób Na S939

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Łukasz Tkacz

No jak widze to tanie nie jest ale czy ja pisałem że chcę to sobie kupić??? Nie ale widać że Asrock to mocarna płytka :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzięki za szybką odpowiedź.

Co do procka to może jest i słaby ale jak miałem 2x256MB Cl=3 Kingmaxa to chodził stabilnie 10x260MHz a pamięci latały na Vdimm=High i timingi 2.5-4-4-8-1T przy DDR333 2.8V.

Teraz na 10x260 i Samsungach UCCC 3-4-4-8-1T DDR333 2.8V miałem na noc ustawiony prime95 i zgłosił błąd po 3h.

Nie dma rady już zwiększyć Vcore - chyba, ze modem.

Timingi zmnienię na proponowane 3-4-3-9-1t a co do napięcia to VSTA pozwala na 2.6V i 2.8V nie mogę ustawić sugerowanego przez producenta 2.5V ani sprawdzonego przez Was 2.7V chyba ,że jakiś mod?

dziwi mnie też dlaczego jeśli pamięci wytrzymują 200@250MHz z niższym traktowaniem proca to nie wytrzymują z wyższym. Jeśli to zaś wina proca to dlaczego lata 10x260 przy DDR333 czyli fizycznie ma możliwość 10x250. Może to zasilacz? Choć mam starego chifteca to jednak to 420W a grafa to FX5600? Więc jeszcze duży zapas mocy.

Czy ktoś wie gdzie mierzyć te napięcia?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Łukasz Tkacz

No tak... podobnie było na płytach epoxa pod socket A - oficjalnie miały tylko AC97' na płycie a nieoficjalnie także Sound Storma (a co będą płaci nvidii no nie? :P). Sytuacja nieco inna bo tam dźwiękówka a tu SLi ale na to samo wychodzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Vccm (DRAM): Low (2.6v), Normal (2.7v), High (2.8v)

Ja gdzieś na forum wyczytałem, że low=2.4, normal=2.6 high=2.8V ale w instrukcji nic nie ma.

poprawiłem timingi na 3-4-4-9-1 podziałało na stabilność przy DDR333 ale DDR400 dalej tak samo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak na moje oko te timingi co podales sa wysokie jak Himalaje :P niskie to mozna nazwac 2-2-2-6. poza tym kolega juz dal maxa core chyba ze srobi vmod'a.

Aj tam czepiasz sie ;) wysokie niskie - wiadomo o co chodzi ;)

Co do tematu sproboj druga 4 przestawic na 3 - mi na 4 pamieci sie wykrzaczaly bardziej.

Acha no i moje samsungi po wygrzaniu przez kilka tyg poszly wyzej o jakies 10 Mhz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aj tam czepiasz sie ;) wysokie niskie - wiadomo o co chodzi ;)

Co do tematu sproboj druga 4 przestawic na 3 - mi na 4 pamieci sie wykrzaczaly bardziej.

Acha no i moje samsungi po wygrzaniu przez kilka tyg poszly wyzej o jakies 10 Mhz

Uprzedziłeś moje pytanie, bo miałeł zamiar się własnie dowiedzieć który timing to 3 a który to 4. A co z pozostałymi ustawieniami pamięci? Jakie masz?

Te 285MHZ to osiagnęłeś na pełnej mocy procku, czy z obniżonym mnożnikiem. Jak pisłałem 9x250 jest OK 10x250 jest do chrzanu.

pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na prawie pelnej, bo procek robi 2700 na standardowym vcore czyli pamieci wtedy powinny chodzic na 300 - niestety tyle juz nie daja rady ;)

Teraz na codzien ze wzgledu na cisze procka mam ustawionego na 2500 przy 1.3v a pamieci biegaja na 278 Mhz

Edytowane przez IGI

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na prawie pelnej, bo procek robi 2700 na standardowym vcore czyli pamieci wtedy powinny chodzic na 300 - niestety tyle juz nie daja rady ;)

Teraz na codzien ze wzgledu na cisze procka mam ustawionego na 2500 przy 1.3v a pamieci biegaja na 278 Mhz

Poprawiłem timingi na proponowane wziekszyła sie stabilność przy DDR333 prime z 3h na 4.5h stabilnie przy DDR400 nic

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czesc. Mam problem z usb. Nie dziala mi jako 2.0 . Jak zaczynam kopiowac to przez ok 10 sekund kopiuje z predkoscia ok 40 mb/s a po chwili transfer spada do 8mb/s . Gdy podlaczam jakies urzadzenie to wyskakuje komunikat ze nie moze dzialac z pelna predkoscia. Dzieje sie tak na sterownikach asrocka i widowsa. Macie jakis pomysl dlaczego tak sie jest?? Może mam walneita plyte główna??? Z góry dzieki za pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam! Jestem trochę słaby z tematu dlatego chciałbym zapytać się mądrzejszych. Czy mając podpiętą na jednej tasmie IDE nagrywarkę DVD, na drugiej IDE dwa dyski (jeden 80gb samsung, drugi 250gb samsung) mogę dokupić jeszcze jeden dysk 250gb samsung SATA 2 i podłączyć do złącza SATA2 czy też podłączyć go do jednego z gniazd SATA? A może to w ogóle nie będzie chodzić?

Dodam że system mam zainstalowany na 80gb samsungu. Z góry dzięki za odpowiedz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystko pieknie, kupilem ta plyte gl. mojej dziewczynie kiedy skladala nowego kompa. Tylko jakos nie pomyslalem o sobie. Obecnie mecze sie na k7s5a a moj Radeonek 9800Pro troche nie ma jak sie na niej wykazac, nie mowiac o starusienkim juz Duronie 1.6GHz... I gdzie ja teraz dostane tak szeroko tu omawiana plyte? Nigdzie jej nie ma, nawet jak skladalem zamowienie dla dziewczyny to byly chyba ostatki z magazynu... Zostaje tylko allegro? :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystko pieknie, kupilem ta plyte gl. mojej dziewczynie kiedy skladala nowego kompa. Tylko jakos nie pomyslalem o sobie. Obecnie mecze sie na k7s5a a moj Radeonek 9800Pro troche nie ma jak sie na niej wykazac, nie mowiac o starusienkim juz Duronie 1.6GHz... I gdzie ja teraz dostane tak szeroko tu omawiana plyte? Nigdzie jej nie ma, nawet jak skladalem zamowienie dla dziewczyny to byly chyba ostatki z magazynu... Zostaje tylko allegro? :?

chyba tylko allegro i piekielnie wysokie ceny w porównaniu z niecałe pół roku temu :huh:

ale ~~270 zł może kupisz...

ale pocieszenie :lol:

Edytowane przez adzio_tuning

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dlaczego występują resety(dość rzadkie-szczególnie w czasie grania) w moim kompie jak mam ustawione na AGP8X a jak ustawie na AGP4X jest wszystko ok?

Próbowałem różnych biosów i sterowników. Wszystkie stery wgrane poprawnie. Mój sprzęt w sygnaturce.

Ps. uprzedzam, że na pewno nie jest to wina pokręcania lub ustawień pamięci na 1T tylko właśnie tego AGP.

Edytowane przez Adyan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Help.

Instalowalem i odinstalowywalem VISTe (testowanie)

A teraz ZONK ,instaluje sie ale.. po pierwszym restarcie (wcisnij dowolny klawisz blablabla .. płyty... piec kropek i... nic, jakby zwis

Dysk Sata II ,Wczesniej bylo ok a teraz ..nieczaje ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@basik

jak nie instalowales i nie pracowales na Viscie to sie nie wypowiadaj i nie glos populistycznych hasel, ok?

@Darkbudda

a sterownik do kontrolera sata2 wgrales? najlepszy jest ten:

http://www.station-drivers.com/telechargem...QL_R1.17.11.exe

musisz go podac na samym poczatku instalacji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak sie sklada, ze testowalem ta cala "wielka" viste i jak napisalem wczesniej, nie polecam. Bo niby w czym ze ona taka wspaniala ? Ale jeszcze troche i bedziemy na to skazani...

No ale to temat nie o viscie - sory, nie moglem sie powstrzymac :)

Edytowane przez basik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mój Asrock 939 Dual Sata2 odmówił posłuszeństwa i pójdzie na gwarancje. Nie wiem tylko czy mi ją uznają, bo mam wgrany nieoficjalny bios OCWB2. W związku z tym mam pytanie, czy przed oddaniem płyty na naprawę gwarancyjną konieczne jest wgranie oficjalnego biosu? Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi