Skocz do zawartości
Gość Łukasz Tkacz

Asrock 939dual-sata2 - Tani Sposób Na S939

Rekomendowane odpowiedzi

A ja ostatnio miałem dziwny "problem" - był u mnie kolega z dyskiem SATA2 - włączyłem s biosie kontroler (standardowo mam wyłączony), zainstalowałem stery, podłączyłem i luzik - wszystko bezproblemowo działało. Kiedy już go odłączyłem, skasowałem stery i wyłączyłem kontroler po kilku godzinach uruchamiam kompa i przy ładowaniu ekranu BSOD (zaobserwowane kątem oka) i restart... Myślę sobie co jest grane... Przywracam domyślne biosu sprawdzam wszystkie kable no ideał ale system dalej nie startuje - pomogło dopiero wybranie "Ostatnia dobra konfiguracja".

Co to mogło być? Czyżbym źle coś odinstalował? Problem nieszkodliwy ale wolałbym wiedzieć z czym miałem do czynienia.

Obstawiam, że na dysku kolegi była partycja primary z flagą active i po podłączeniu go windows pozmieniał litery napędów i coś umieścił na partycji, która zniknęła po odłączeniu dysku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Łukasz Tkacz

Obstawiam, że na dysku kolegi była partycja primary z flagą active i po podłączeniu go windows pozmieniał litery napędów i coś umieścił na partycji, która zniknęła po odłączeniu dysku.

No to byś przegał w tych zakładach ;) . Litery nie były pozamieniane (tzn. moje były takie jak były a jego dalej w alfabecie) a ja zawsze ustawiam Acronis Loaderem przy tworzeniu partycji moją C: na aktywną więc to raczej odpada ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Mam takie pytanie. Na mojej Dula SATA2 mam dwie kości 1GB GSkill w dualu. Przy starcie komputer pika jeden raz (po opisie lub po wyjściu z biosu) co z opisu w FAQu świadczy o błędzie odświeżania RAMu. Komputer mimo to pracuje normalnie, przechodzi testy w prime czy memtest. Zmiana gniazd pamięci nie pomaga, przy pojedynczej kości też pika jeden raz (co ciekawe przy jedne kości w gnieździe nr 1 nie staruje w ogóle).

Ktoś mi może powiedzieć czy mam się tym przejmować czy może olać? Czy mam uszkodzoną płytę lub pamięć, czy może to kwestia kompatybilności?

Dzięki

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba normalne że pika jeden raz. Chyba na każdej płycie jest tak.

Też tak mi się wydawało.

Ale w FAQu o tej płycie jest to:

1.2 Kody dźwiękowe AMI BIOS:

1 - błąd odświeżania RAM

2 - błąd parzystości pamięci RAM

3 - błąd w pierwszych 64kB RAM

4 - błąd zegara systemowego

5 - błąd procesora

6 - błąd kontrolera klawiatury

7 - błąd trybu wirtualnego procesora

8 - błąd I/O pamięci karty graficznej

9 - błąd sumy kontrolnej BIOSu

10 - błąd pamięci CMOS

11 - błąd pamięci cache

ciągły dźwięk to błąd pamięci RAM lub pamięci karty graficznej

I teraz sam już nic nie wiem :blink:

Edytowane przez noktoto

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

uporalem sie z dyskiem na sata2 zainstalowala sie w koncu vista,

ale nie wykrywa mi sieci lan.

instaluje stery z plyty i nic.

karte chyba wykrywa ale nie pobiera adresu ip, a po wpisaniu recznie neti tak nie paca..

:mur:

Edytowane przez bartek23

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hejka

Czy orientuje sie ktoś czy do dual V-SATA można w jakiś sposób podłączyć np xboxa 360 przez kabel optyczny aby sie cieszyć dźwiękiem z xboxa360 w 5.1? Tzn podłączam xa do karty lub jakiejś przejściówki i karta daje pełne 5.1 do głośników 5.1 Jest to możliwe w jakiś sposób ? Szukam też jakiejś przejściówki ewentualnie do SB live którego również mam w kompie ale nic nie mogę znaleźć :/ :mur:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam

mam od niedawna płytę AROCK 939DUAL-VSTA /bios 1.3/

zainstalowałem nową kartę graficzną ATI RADEON x800GTO firmy powercolor

windows zainstalowany na nowo, następnie sterowniki, uruchamiam kompa i się zawiesza

próbowałem na omegach, to samo

mam zainstalowana tylko kartę na pci-e, w biosie tez jest tak ustawione, wyłączone fast writer

najnowsze sterowniki do płyty

zasilacz FORTRON 350w

Wartości napięć:

Napięcie rdzenia procesora 1.18 V

Aux 2.83 V

+3.3 V 3.26 V

+5 V 5.51 V

+12 V 12.59 V

w trybie awaryjnym odinstalowałem stery, włączyłem kompa i działa

czyli jakby był błąd we współpracy sterowników z płytą

karta działa na innej płycie czyli to coś u mnie

proszę o pomoc, z góry dziękuje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

miałem podobnie tylko że z kartą pod agp

pomogło włączenie agp p2p deep fifo w zakładce chpset configuration

edit: zawiecha polega na tym że monitor gaśnie? jak tak to ta opcja co podałem pomoże na99%

Edytowane przez hauti

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja miałem podobny problem ale z Radeonem 9800Pro na AGP. Komp się resetował, wieszał, monitor wyłączał się. Pomogło dopiero przestawienie AGPx8 na AGPx4. Do dzisiaj nie wiem co jest tego przyczyną chociaż stawiam na jakiś konflikt sprzętowy ponieważ płyta z inna kartą albo karta z inną płytą działa jak należy czyli na AGPx8.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem tak przez zle wgranie zlych sterów do dysku na sata II.

jesli masz sate II ustaw na ide i sprawdz burst,jesli poszrpany wykres i dioda HD sie pali to moze to.Vista i stery sata nieodpowiednie konczyły sie zwiecha (swieciła sie caly czas dioda HD)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam ponownie jaki bios polecacie aktualnie w cup-z pokazuje mi ze mam rev 1.00 , obeceni mam bios 1.8 i własnie pobawie sie w krecenie

zamieniam kupic gf 7900

do tego konfiu i potrzebuje porcka podkrecic dobrze zeby dał rade grafie

CPU: AMD ATHLON 3000+ chodzi na 2.6

MOBO: ASrock 939Dual-SATA2 P1.8

RAM: 1024 DDR IMRO 400 mhz dual 2x512

GFX: Obecnie GF 6600 ledeateka winfast chodzi na 470/720 weiecej nie próbowałem

LITE-ON DVDRW SOHW-1653S CS09

*|* DŹWIĘK: zintegrowany

*|* PSU: MODECOM 350 W

*|* HDD: 250GB Segate Barracuda Sata I

*|* Chłodzenie: CPU: BOX zestaw

Ma moze ktos ramy imro? 512 x2 w dualu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Ostatnio postanowiłem zmodernizować nieco kompa zamieniając pamięć RAM na 2x1GB. Mam na oku pamięci Supertalent z powodu ich atrakcyjnej ceny - 460zł. Tylko mam obawy o i ch kompatybilność z płytą i podatnością na OC. Czy ktoś na ten temat może coś wie??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

do visty X64 jaki uzyc sterownik sata2 ??

wejdz osbei na dual-vsata tam bodajze byl sterownik a plyty maja te same uklady prawie procz dzwiekowki.Wiem ze mi dzialalo sata 2 nei pameitam czy z prodeucenta czy skad sciaglem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jakie macie temperatury na mostku odpowiedzialnym za pci-e ? Czy to jest ten z pomaranczowym radiatorem ? Bo u mnie po zmianie grafy temp skacze nawet do 50 stopni podczas grania. Mysle o zalozeniu jakiegos wentyla.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Łukasz Tkacz

Ja tam mam taki sobie - mam kartę na PCIE ale nie grzeje się nie wiadomo jak pomimo że wymieniłem pastę na AS5.

Nie mam czujnika więc dokładnie nie powiem ale radiator jest albo taki sobie ciepławy albo trochę ciepły - ale takie pojęcia są raczej względne ;)

A tak w ogóle - pomarańczowy to mostek południowy oraz obsługa AGP, ten większy (szary) to północny i PCIE ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi