Skocz do zawartości
Gość Łukasz Tkacz

Asrock 939dual-sata2 - Tani Sposób Na S939

Rekomendowane odpowiedzi

@Adyan

Komp chodzi na fabrycznych ustawieniach, proc i ram na pewno stabilne, problem dotyczy tylko gier, dysk sprawdzany nie stwarza problemow. Chcac wyeliminowac generalnie kwestie dysku i niewazne juz ktorego kontrolera, zainstalowalem Silent Huntera na dysku ATA tym co mam w opisie. Co ciekawe, problem nie zniknal, dysk potrafi zaswiecic ciaglym swiatlem podczas ladowania sejwa badz gra moze sie zawiesic normalnie w trakcie grania. W takim razie nie wiem, grafa uwalona? Testy przechodzi tez bez problemow (3dmark), zadnych artefaktow nie wywala, nie przegrzewa sie. Widze, ze masz radka 9800pro, jakie masz ustawienia w biosie, z jakiej wersji sterow korzystasz? Nie wiem juz co robic, nie bardzo mam jak grafe pozyczyc, zalezy mi na agp, zeby wyeliminowac uwalony port a tu juz wszyscy na pci express siedza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Misiekskrzypek

Używam oficjalnych sterów od ATI 6.12.

Miałem podobne problemy do twoich (w niektórych grach zwisy,restarty,paląca się dioda od dysku) i u mnie pomogło przestawienie w biosie AGP8x na AGP4x . Dodatkowo w biosie zmieniłem tą opcję w grafice dotyczącą przydzielania pamięci na grafikę z 64 MB na 128MB oraz wybrałem w biosie port z którego grafika korzysta, bo domyślnie chyba jest PCIE. Reszta ustawień standardowa.

W skrócie to przestawienie szyny z AGP8x na AGP4x w biosie u mnie pomogło ale jak u ciebie nie pomoze to tak jak pisałem pożycz inną grafikę i wtedy zobacz.

Jeśli nie wgrałeś to wgraj najnowszy bios do płyty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Łukasz Tkacz

Oczywiście, że możesz - po to masz te dodatkowe kontrolery.

I przy okazji: nowe drivery jmicron:

ftp://driver.jmicron.com.tw/jmb36x/Win2k_...QL_R1.17.11.rar

Jest jakaś strona gdzie zawsze można znaleźć aktualne? Mam zamiar zmienić niedługo dysk na SATA2 a z tego co wiem im nowsze stery tym może lepiej pracować ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Łukasz Tkacz

Aha, w takim razie chyba też będę z nich korzystał.

A powiem jeszcze jedno - pamiętacie jak pisałem że był u mnie kupel z dyskiem SATA 2 i po odinstalowaniu sterów były cyrki? Ostatnio znowu był i teraz nie wywalałem sterów (a może się przydadzą) i obyło się już bez problemów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam PROBLEM

Coś zmienia mi div pamięci. Pożyczyłem od kumpla San Diego. W biosie ustawione na 166, everest pokazuje 157 :|. Robiłem clear cmos. Ofkoz def 200x11, przy o/c 273x11 214 MHz :|

Dołączona grafika

BTW na swoim Venice miałem 9x270 i 221 MHz. Co jest grane? :mur:

Edytowane przez Spylon

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Łukasz Tkacz

A ja zauważyłem że everest zwariował a przynajmniej częściowo:

W zakładce "Przetaktowanie" wszystko się zgadza: 270x9 a pamięci robią ~216Mhz

Za to w zakładce procesor pokazuje już takie głupoty:

Dołączona grafika

W płyta główna też głupoty:

Dołączona grafika

Nie wiem skąd on wziął te 304x8... może to wina RMClocka ale przecież w przetaktowaniu w idle pokazuje mi 270x4 więc nie wiem o co łazi...

EDIT:

Dałem w RMClocku no menagment i wszystko jest już ładnie... ten program nieźle psuje odczyty everesta...

Edytowane przez Łukasz Tkacz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanie do uzytkownikow forum, czy ktos z posiadaczy (o ile tacy sa) Gigabyte Radeona 9600xt 128MB 2ns Samsung mial problemy z konfiguracja tej karty na naszej plycie? Chodzi mi o te problemy, o ktorych pisalem wczesniej (zawieszki w grach, palaca sie ciaglym swiatlem dioda od dysku i zwis podczas wczytywania sejwa) gdyz podejrzewam, ze to nie jest jednak wina dysku a wlasnie grafy, zadna zmiana ustawien w biosie (agp itd.) nie pomaga:/ czyzby karta "zarla" sie z plyta?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

System WinXP Professional Sp2, stery testowalem juz wszystkie mozliwe chyba od catalystow starszych po najnowsze, to samo z omegami i ciagle to samo. W biosie wszystkie mozliwe opcje juz tez w roznych konfiguracjach sprawdzone byly (2p2 Deep Fifo wlaczone/wylaczone, AGP 8x/4x, ostatnio wlaczylem Memory Hole i to pomoglo w ladowaniu sejwow ale zasady nie ma, dzis znowu nie dzialalo). Nie mam pojecia co moze byc, testy typu 3dmark chodza bez problemu, port AGP tez nie sadze zeby byl jakos uwalony bo karta w koncu chodzi we wszystkim poza zacinajacymi sie grami. Dzis jeszcze pozycze od kumpla GForca 5200 i jego wrzuce to zobaczymy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesli chodzi o stery to wszystko wgrane. Problem jest z wgraniem AGP przed karta bo XP sam wykrywa karte i wrzuca do niej stery. Robilem tak, ze wrzucalem na to stery AGP a pozniej pakiet catalystow badz omeg. Poczatkowo kombinowalem z wywaleniem windowsowskich sterow, postawieniem agp i pozniej catalystow/omeg ale byly jakies zonki wiec dalem sobie spokoj z takim sposobem na poczatku posiadania sprzetu czyli ok. wrzesnia 2006. Zreszta jesliby to byla wina sterow to podejrzewam, ze marki by sie ciely a chodza plynnie i wyniki sa w normie.

Dzis pozyczylem od kumpli radeona x800 pci-e oraz gforca 5200 agp. Moj radek poszedl na testy do kumpla od gforca na prawie tydzien, takze go tam porzadnie przemagluje. Z racji tego, ze x800 musze jutro oddac wrzucilem go na dzien dobry, zaladowalem stery i poszedl. Mialem tylko jednego coldboota ale clear cmos zalatwil sprawe i teraz hula jak trzeba. Na x800 Silent Hunter 3 lata pieknie, zero objawow opisanych wczesniej, sejwy sie wczytuja, gra sie nie wiesza, hula ladnie. W zwiazku z tym moge wykluczyc dysk na sata2 jako zrodlo problemow z doczytywaniem plansz/wczytywaniem sejwow. Od jutra wrzuce 5200 na agp, zeby zobaczyc czy port nie jest uwalony. Jesli beda jakies ciekawe wnioski to je tu opisze dla innych userow, jesli nie, to nie bede zasmiecac. Pozdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A wiec wszystko jasne, GForce 5200 smiga jak trzeba wiec plyte mam w pelni sprawna. Co ciekawe, moj Radeon u kumpla rowniez nie powoduje zadnych problemow wiec podejrzewam KONFLIKT SPRZETOWY POMIEDZY ASROCK 939DUAL-VSTA A GIGABYTE RADEON 9600XT 128MB SAMSUNG 2,8ns. Nie wiem czy dotyczy to tylko mojego egzemplarza plyty tudziez karty ale moge praktycznie bez watpliwosci stwierdzic brak kompatybilnosci w/w podzespolow.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie też występuje brak kompatybilności Radeona 128MB/256Bit Samsung 2,8ns. Pomogło przestawienie szyny na AGP4x. Wydajność karty nie spadła więc ją zostawiam do czasu wyjścia tańszej serii GeForce 8.

Podejrzewam,że może tu chodzić o te pamięci Samsunga na karcie (ale to tylko moje podejrzenia).

Może ktoś napisze kto ma Radeona na samsungach czy ma jakieś problemy ?

Są jeszcze Radeony na Hynixach. Ciekawe czy one też gryzą się z płytą ?

Ps. myślałem też nad wgraniem nowszego biosu do karty ale nigdy tego nie robiłem i raczej nie będę ryzykował.

Edit. Zaryzykowałem. Zmieniłem bios na najnowszy oficjalny do Radeona 9800Pro i niestety żadnych zmian. Niestety pozostaje mi ustawienie na AGP4x :( .

Edytowane przez Adyan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam Radka 9700 na Samsungach 3,6 ns i też występują u mnie zwiechy w grach. Wygląda to tak jak pisali poprzednicy, czyli komp się zawiesza, a dioda od dysku sie świeci. Pomogło obniżenie taktowań grafy i od tamtej pory komp się nie zawiesił. Mam wgrany nieoryginalny bios do karty i myślę o zmianie na jakiś inny. Na moim starym GF2 nie mam żadnych problemów. Może mój Radek już pada, ale z tego co pamiętam to problem pojawił sie po zmianie płyty głównej na tego ASRocka z ASUSA A7V600.

Edytowane przez daniel89

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja wlasnie tez myslalem o zmianie biosu zwlaszcza, ze chyba na techpowerup czy jakos tak sie ten serwis nazywa, gdzie maja baze chyba wszystkich oryginalnych biosow do wszystkich kart wszystkich marek znalazlem ciekawa rzecz. Moj radek ma na bank pamieci Samsung 2,8ns podczas, gdy z oznaczen biosu wynika, ze jest on dedykowany do samsungow 3,3ns :blink: . Nie wiem jaki to ma wplyw na dzialanie karty gdyz z innymi plytami ona wspolpracuje bez problemow.

Tak sie sklada, ze posiadam tez Gigabyte Radeona 9600pro na hynixach (choc to jakies smieszne pro jest, bo hynixy sa 4ns prostokatne taktowane smieszna czestotliwoscia 400MHz). Tak czy inaczej mam zamiar sprawdzic ta karte na naszej plycie z tym, ze bedzie to mialo miejsce dopiero gdzies w granicach czerwca, gdyz Komp2 znajduje sie jakies 450km od Kompa1:) wiec jak pojade dalej studiowac to zawine sie do chaty z karta pewnie po sesji letniej dopiero.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OCWorkbench wydał nowe BIOSy dla 939Dual-SATA2 i VSTA, chociaż z tego wyczytałem to jedyne zmiany to dodanie obsługi Brisbane dla AM2CPU Board.

Linki:

OCWorkbench 1.30C dla -VSTA - http://my.ocworkbench.com/bbs/showthread.php?t=61501

OCWorkbench L2.31A dla -SATA2 - http://my.ocworkbench.com/bbs/showthread.php?t=61500

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ile dać za nią zeby nie przepłacić ? znalazłem jeszcze takie coś http://proline.pl/shop.php?prodid=ASROCK+K8+939DUAL-S2

Towar jest dostępny, ale aktualnie brak go na stanie magazynowym centrali we Wrocławiu, w związku z czym realizacja zamówienia internetowego może ulec wydłużeniu. Towar może być dostępny w naszych oddziałach, których stany magazynowe można sprawdzić pod opcją "Lokalne stany magazynowe".

Edytowane przez Michael Scofield

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi